Πάστα φλόρα της γιαγιάς

Bαθμολογία: 4.8214
       
 
28 ψήφοι
egalite, 23.09.08

Περιγραφή

Εύκολη και χειμωνιάτικη. Σίγουρα θα μοσχοβολήσει το σπίτι! Τέλεια για πρωινό!
Πάστα φλόρα της γιαγιάς
photo: love to cook

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ. μαργαρίνη ή βούτηρο λιωμένο
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 3 αυγά (το ένα για άλοιμα)
  • μια πρέζα αλάτι (μύτη του κουταλιού)
  • 1 και 1/2 κουταλιές μπέϊκιν πάουντερ
  • 500 γρ. μαρμελάδα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με μαρμελάδα
Εποχιακά: Χειμωνιάτικη
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός απο ένα αυγό και τη μαρμελάδα.
  2. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης, το βάζουμε σε βουτηρωμένο ταψί και βάζουμε από πάνω τη μαρμελάδα.
  3. Την υπόλοιπη ζύμη την κάνουμε μπαστούνια (1 μεγάλο για γύρω γύρω στο ταψι) και τα τοποθετούμε απο πάνω σε σχήμα καρό.
  4. Αλοίφουμε με βαμβάκι τον κρόκο του αυγού στα μπαστούνια και ψήνουμε στους 180 μία ώρα (σε ταψί νούμερο 28).

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή τη βρήκα σε τετράδιο της γιαγιάς. Νομίζω ότι εύκολα την πετυχαίνεις και είναι αφράτη και πεντανόστιμη. Προσωπικά προτιμώ τη μαρμελάδα βερίκοκο, νομίζω ότι της πάει αλλά αυτά είναι γούστα. Το ταψί μπορεί να είναι μέχρι νούμερο 36.

Σχετικές συνταγές

    35 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 25-9-08  
    Παρα πολυ νοστιμη και τρωγεται ολες τις ωρες!!!Και γω αυτη τη συνταγη εχω και την κανω απο κοριτσακι μαζι με την γιαγια μου!!!Βαζω πλεον μαυρη ζαχαρη και μαρμελαδα σπιτικη βερικοκο της γιαγιας!!!Ζωη να χει η γυναικα που μου μαθε πεντε πραγματα!!!Ευχαριστουμε για την ωραια συνταγη!!
    #
    Σχόλιο από vassiliki2, 26-9-08  
    προσπάθησα χθες να κάνω την πάστα φλώρα γιατί μου αρέσει πάρα πολύ. κάτι έκανα λάθος όμως. έβαλα ακριβώς την πόσοτητα των υλικών που γράφεις και τα ανακάτεψα. ή ζύμη κολλούσε στα χέρια και δεν μπορούσα με τίποτα να την χωρήσω για να βάλω στο ταψί κ με την υπόλοιπη να κάνω μπαστουνάκια. τι έκανα λάθος???
    #
    Σχόλιο από Ginger, 26-9-08  
    Αν κόλλαγε στα χέρια σου, ήθελε λίγο αλεύρι ακόμα.
    #
    Σχόλιο από egalite, 26-9-08  
    Η ζύμη Βασιλική μου θα σου κολλάει ούτως ή άλλως αρκετά. Θέλει να βρεις τον τρόπο. Εγώ τη βάζω σε ξύλο όπου κόβουμε, και πλένω συνεχώς τα χέρια μου.Απαλές κινήσεις μη τη πιέζεις πολύ. Δοκίμασε και το λίγο αλεύρι παραπάνω αν και πάλι δεν γίνεται αλλά είναι σημαντικό μόλις βλέπεις ότι δεν γίνεται παραπάνω ζύμωμα να πλένεις τα χέρια σου και να συνεχίζεις. Μπορείς βέβαια και να μην κάνεις καθόλου μπαστουνάκια, να τη βάλεις όλη κάτω και απο πάνω μαρμελάδα.
    #
    Σχόλιο από vgala, 2-11-08  
    και εγώ ως καραάσχετη την έφτιαξα μόλις τώρα για να εντυπωσιάσω και καλά. Η ζύμη κόλλαγε απίστευτα. Έβαλα παραπάνω αλεύρι όπως λέτε αλλά πάλι κόλλαγε. Μετά έπλενα τα χέρια μου συνέχεια αλλά πάλι δεν μου έστρωνε καλά. Την έφτιαξα κάπως, με τα μπαστουνάκια την έβαλα το φούρνο και η ζύμη άπλωσε και είναι σαν να την κάλυψα όλη με ζύμη από πάνω, δεν φαίνεται καθόλου σχέδιο δηλαδή. Από γεύση δεν ξέρω ακόμα, περιμένω να κρυώσει λίγο. Τι έκανα λάθος?
    #
    Σχόλιο από egalite, 26-11-08  
    Παιδια ξεχωρίζουμε μια μπάλα ζύμη. ριχνουμε αλευρι στην επιφάνεια(πχ.)τραπεζι και στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαστούνια ..σιγουρευτείτε ότι ακουλουθήσατε τη συνταγή εγώ τη φτιάχνω χρόνια και δεν το αντιμετωπίζω αυτό.
    #
    Σχόλιο από fanoulasyros, 29-1-09  
    ΤΕΛΕΙΟ!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 17-6-09  
    πανευκολη!!!!!!!!!!!!!!!και νόστιμη
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 12-9-09  
    Την καναμε την Τεταρτη.Τελος. Την ξανακαναμε,την Παρασκευη,εξαφανιστηκε, Τωρα η ζυμη ειναι στο μιξερ.
    Αν υπηρχαν παραπανω πηρουνακια,θα τα ειχαμε βαλει.
    Συγχαριτηρια,για την ωραια,συνταγη.
    Η γιαγιακα αν ζει,πολλα φιλια.
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 29-9-09  
    Κάθε φορά που κάνω την πάσταφλώρα σου νοερά σε ευχαριστώ.Με αυτό το τρόπο όλη η οικογένεια τρώει πρωινό και προπάντων τις μαρμελάδες.Την έχω κάνει πολλές φορές γιατί έχω από συγγενείς σπιτικές μαρμελάδες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ.
    #
    Σχόλιο από rania mykonos, 28-10-09  
    εκανα για πρωτη φορα την παστα φλωρα και εγινε τελεια ουτε στα χερια και ευκολα απλωνοτανε η ζυμη ηταν σουπερ.εγινε τραγανη και πολυ νοστιμη μπραβο!!!!για την συνταγη.
    #
    Σχόλιο από katerina 1974, 10-1-10  
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!
    ΜΠΡΑΒΟ!!!
    ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΝΤΣΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΑΣΩ ΤΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΑΚΙΑ.
    ΤΗΝ ΕΨΗΣΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 45 ΛΕΠΤΑ.
    #
    Σχόλιο από Dudu, 14-3-10  
    Καλημέρα! Ψήνεται η πάστα φλώρα και μοσχοβολάει ο τόπος... θα την πάω σε οικογενειακό τραπέζι, είναι η συνεισφορά μου, ανυπομονώ να έρθει η ώρα του γλυκού για να τη δοκιμάσω! Από τώρα σου δίνω τα πηρουνάκια! Η ζύμη έγινε πολύ καλή. Για να πλάσω τα μπαστουνάκια προσέθεσα λίγο αλεύρι, γιατί δεν στέκονταν οι λωρίδες. Κατά τα άλλα, όλα άψογα.
    #
    Σχόλιο από fly, 9-5-10  
    Και εγώ έτσι την φτιάχνω,το μυστικό για την ζύμη είναι το βούτυρο να είναι πολύ παγωμένο κομμένο σε κύβους το οποίο το τρίβουμε με το αλεύρι το μπεκιν και το αλάτι και γίνετε ψιχουλιαστό και μετά προσθέτουμε τα αυγά ανακατεμένα με την άχνη και το άρωμα ,αν είναι με τα χέρια δουλεύουμε την ζύμη γρήγορα για να μην ζεσταθεί το βούτυρο και κολλάει και εγώ την αφήνω και 30 λεπτά στο ψυγείο, κάντε και έτσι μια δοκιμή.Είναι πάντα με επιτυχία!Για άρωμα βάζω ξύσμα λεμονιού οι δοσολογίες είναι τέλειες!Μπράβο πολυ καλή συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από georgelina10, 23-8-10  
    παρα πολυ ωραια η παστα φλωρα! την εκανα εχτες κ εφαγε ολη η οικογενεια! αν κ στην αρχη ως αρχαρια μπεδρευτηκα που δεν ειχε υγρα υλικα κ αναρωτηθηκα πως θα γινει ζυμαρι το μειγμα με τοσα στεραια υλικα! θα την ξανακανω!
    #
    Σχόλιο από ΤΗΕΟΝΙ, 14-10-10  
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΕΥΡΙ
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 31-10-10  
    Την βρηκα πανεμορφη και ολοσωστη στις δοσολογιες της,εγω απο δικη μου συνηθεια το κρατησα λιγο στην ζαχαρη
    Ηταν εξαιρετικη!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από louciaki, 18-1-11  
    και απο εμενα 5* γιατι το ταψακι εγινε αφαντο..!!!
    #
    Σχόλιο από reniapit, 27-1-11  
    Πραγματικά πολυ πετυχημένη συνταγή!!!!Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από marilenaitaliana, 13-3-11  
    Παρα πολυ καλη η συνταγη.η ζυμη οντως πολυ μαλακια, οταν την πλαθετε με λιγο αλευρι στα χερι, ξεκολλαει! ευχαριστουμε για την ωραια συνταγη!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    35 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 25-9-08  
    Παρα πολυ νοστιμη και τρωγεται ολες τις ωρες!!!Και γω αυτη τη συνταγη εχω και την κανω απο κοριτσακι μαζι με την γιαγια μου!!!Βαζω πλεον μαυρη ζαχαρη και μαρμελαδα σπιτικη βερικοκο της γιαγιας!!!Ζωη να χει η γυναικα που μου μαθε πεντε πραγματα!!!Ευχαριστουμε για την ωραια συνταγη!!
    #
    Σχόλιο από vassiliki2, 26-9-08  
    προσπάθησα χθες να κάνω την πάστα φλώρα γιατί μου αρέσει πάρα πολύ. κάτι έκανα λάθος όμως. έβαλα ακριβώς την πόσοτητα των υλικών που γράφεις και τα ανακάτεψα. ή ζύμη κολλούσε στα χέρια και δεν μπορούσα με τίποτα να την χωρήσω για να βάλω στο ταψί κ με την υπόλοιπη να κάνω μπαστουνάκια. τι έκανα λάθος???
    #
    Σχόλιο από Ginger, 26-9-08  
    Αν κόλλαγε στα χέρια σου, ήθελε λίγο αλεύρι ακόμα.
    #
    Σχόλιο από egalite, 26-9-08  
    Η ζύμη Βασιλική μου θα σου κολλάει ούτως ή άλλως αρκετά. Θέλει να βρεις τον τρόπο. Εγώ τη βάζω σε ξύλο όπου κόβουμε, και πλένω συνεχώς τα χέρια μου.Απαλές κινήσεις μη τη πιέζεις πολύ. Δοκίμασε και το λίγο αλεύρι παραπάνω αν και πάλι δεν γίνεται αλλά είναι σημαντικό μόλις βλέπεις ότι δεν γίνεται παραπάνω ζύμωμα να πλένεις τα χέρια σου και να συνεχίζεις. Μπορείς βέβαια και να μην κάνεις καθόλου μπαστουνάκια, να τη βάλεις όλη κάτω και απο πάνω μαρμελάδα.
    #
    Σχόλιο από vgala, 2-11-08  
    και εγώ ως καραάσχετη την έφτιαξα μόλις τώρα για να εντυπωσιάσω και καλά. Η ζύμη κόλλαγε απίστευτα. Έβαλα παραπάνω αλεύρι όπως λέτε αλλά πάλι κόλλαγε. Μετά έπλενα τα χέρια μου συνέχεια αλλά πάλι δεν μου έστρωνε καλά. Την έφτιαξα κάπως, με τα μπαστουνάκια την έβαλα το φούρνο και η ζύμη άπλωσε και είναι σαν να την κάλυψα όλη με ζύμη από πάνω, δεν φαίνεται καθόλου σχέδιο δηλαδή. Από γεύση δεν ξέρω ακόμα, περιμένω να κρυώσει λίγο. Τι έκανα λάθος?
    #
    Σχόλιο από egalite, 26-11-08  
    Παιδια ξεχωρίζουμε μια μπάλα ζύμη. ριχνουμε αλευρι στην επιφάνεια(πχ.)τραπεζι και στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαστούνια ..σιγουρευτείτε ότι ακουλουθήσατε τη συνταγή εγώ τη φτιάχνω χρόνια και δεν το αντιμετωπίζω αυτό.
    #
    Σχόλιο από fanoulasyros, 29-1-09  
    ΤΕΛΕΙΟ!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 17-6-09  
    πανευκολη!!!!!!!!!!!!!!!και νόστιμη
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 12-9-09  
    Την καναμε την Τεταρτη.Τελος. Την ξανακαναμε,την Παρασκευη,εξαφανιστηκε, Τωρα η ζυμη ειναι στο μιξερ.
    Αν υπηρχαν παραπανω πηρουνακια,θα τα ειχαμε βαλει.
    Συγχαριτηρια,για την ωραια,συνταγη.
    Η γιαγιακα αν ζει,πολλα φιλια.
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 29-9-09  
    Κάθε φορά που κάνω την πάσταφλώρα σου νοερά σε ευχαριστώ.Με αυτό το τρόπο όλη η οικογένεια τρώει πρωινό και προπάντων τις μαρμελάδες.Την έχω κάνει πολλές φορές γιατί έχω από συγγενείς σπιτικές μαρμελάδες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ.
    #
    Σχόλιο από rania mykonos, 28-10-09  
    εκανα για πρωτη φορα την παστα φλωρα και εγινε τελεια ουτε στα χερια και ευκολα απλωνοτανε η ζυμη ηταν σουπερ.εγινε τραγανη και πολυ νοστιμη μπραβο!!!!για την συνταγη.
    #
    Σχόλιο από katerina 1974, 10-1-10  
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!
    ΜΠΡΑΒΟ!!!
    ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΝΤΣΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΑΣΩ ΤΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΑΚΙΑ.
    ΤΗΝ ΕΨΗΣΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 45 ΛΕΠΤΑ.
    #
    Σχόλιο από Dudu, 14-3-10  
    Καλημέρα! Ψήνεται η πάστα φλώρα και μοσχοβολάει ο τόπος... θα την πάω σε οικογενειακό τραπέζι, είναι η συνεισφορά μου, ανυπομονώ να έρθει η ώρα του γλυκού για να τη δοκιμάσω! Από τώρα σου δίνω τα πηρουνάκια! Η ζύμη έγινε πολύ καλή. Για να πλάσω τα μπαστουνάκια προσέθεσα λίγο αλεύρι, γιατί δεν στέκονταν οι λωρίδες. Κατά τα άλλα, όλα άψογα.
    #
    Σχόλιο από fly, 9-5-10  
    Και εγώ έτσι την φτιάχνω,το μυστικό για την ζύμη είναι το βούτυρο να είναι πολύ παγωμένο κομμένο σε κύβους το οποίο το τρίβουμε με το αλεύρι το μπεκιν και το αλάτι και γίνετε ψιχουλιαστό και μετά προσθέτουμε τα αυγά ανακατεμένα με την άχνη και το άρωμα ,αν είναι με τα χέρια δουλεύουμε την ζύμη γρήγορα για να μην ζεσταθεί το βούτυρο και κολλάει και εγώ την αφήνω και 30 λεπτά στο ψυγείο, κάντε και έτσι μια δοκιμή.Είναι πάντα με επιτυχία!Για άρωμα βάζω ξύσμα λεμονιού οι δοσολογίες είναι τέλειες!Μπράβο πολυ καλή συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από georgelina10, 23-8-10  
    παρα πολυ ωραια η παστα φλωρα! την εκανα εχτες κ εφαγε ολη η οικογενεια! αν κ στην αρχη ως αρχαρια μπεδρευτηκα που δεν ειχε υγρα υλικα κ αναρωτηθηκα πως θα γινει ζυμαρι το μειγμα με τοσα στεραια υλικα! θα την ξανακανω!
    #
    Σχόλιο από ΤΗΕΟΝΙ, 14-10-10  
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΕΥΡΙ
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 31-10-10  
    Την βρηκα πανεμορφη και ολοσωστη στις δοσολογιες της,εγω απο δικη μου συνηθεια το κρατησα λιγο στην ζαχαρη
    Ηταν εξαιρετικη!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από louciaki, 18-1-11  
    και απο εμενα 5* γιατι το ταψακι εγινε αφαντο..!!!
    #
    Σχόλιο από reniapit, 27-1-11  
    Πραγματικά πολυ πετυχημένη συνταγή!!!!Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από marilenaitaliana, 13-3-11  
    Παρα πολυ καλη η συνταγη.η ζυμη οντως πολυ μαλακια, οταν την πλαθετε με λιγο αλευρι στα χερι, ξεκολλαει! ευχαριστουμε για την ωραια συνταγη!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Εξοπλισμός για κέικ, μπισκότα και πίτες
    Μέσα στο σάιτ μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές συ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πίτες και Τάρτες
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της Anthoula_S
    δοκιμασμενες συνταγες
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 51 αγαπημένων συνταγών, του/της maria.m
    γρηγορες συνταγές
    Ένα βιβλίο 243 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Ζαχαροπλαστική
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της marakithes22