Παστέλι το αυθεντικό

Bαθμολογία: 4.9231
       
 
13 ψήφοι
evdoba, 01.04.08

Περιγραφή

Παστέλι το αυθεντικό. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου

Παστέλι το αυθεντικό

Τι χρειαζόμαστε:


  • 500γρ ανθόμελο
  • 500γρ σουσάμι
  • 1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι
  • 1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμπόκέλαιο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:


  1. Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας , είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας.
  2. Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι να βράσει 10 λεπτά και το ξαφρίσουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το λίγο αφήνουμε να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε το παχύρευστο μίγμα.
  3. Ελέγχουμε το μίγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής:
  4. α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο.
  5. β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.
  6. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να "ανεβούν" οι φυσαλλίδες πάνω.
  7. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζσουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρα σουσάμι.
  8. Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί.
  9. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
  10. Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
  11. Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.
  12. Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει. Το κάνω συχνά γιατί μας αρέσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι συνταγή του φίλου μας Δημήτρη που την φτιάχνουν και εκείνοι για τα παιδιά τους.

  • Συμβουλές:
  • αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι
  • Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απιτέλεσμα βράστε λιγότερο.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.
  • Η συνταγή είναι σύνθεση δική μου, μετά από πειραματισμούς. Μπορεί κανείς να βάλει περισσότερο, εως 600γρ, σουσάμι για να είναι πιο πυκνό.
  • Οι συμβουλές είναι του "Φίλου της Μέλισσας", Θεοδόση Κατσαρού

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Ελέγξτε  το σουσάμι για επιμόλυνση
  • Σιγουρευτείτε για το μέλι.

 

Σχετικές συνταγές

    20 Όλα

    #
    Σχόλιο από ansou, 2-4-08  
    Λοιπον το εφτιαξα πριν απο μια ωρα!Ακολουθησα ευλαβικα τις οδηγιες σου, προσθεσα ομως και φυστικι Αιγίνης.Εγινε ελαστικο, ζουμερο κ πολυ μυρωδατο.Το 1/3 του ταψιου,που το απλωσα,εχει κιολας φυγει!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 14-6-08  
    Δεν φτάνουν 5 πηρουνάκια.Κακώς με φόβισε το σημείο του διαχωρισμού των κομματιών,ήταν πανεύκολο.Χώρισα το μίγμα στα 2 και στο ένα πρόσθεσα λίγη κανέλλα.Έγινε σούπερ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 27-10-08  
    Έγινε όπως ακριβώς το ήθελα μαλακό όχι πέτρα,η φλούδα απ το πορτοκάλι του δίνει ένα υπέροχο άρωμα καθώς και το ανθόνερο, μοσχομύρισε όλο το σπίτι. Ξετρελαθήκαμε όλοι,φανταστικό. Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του. Ευχαριστούμε για τη συνταγούλα:-)
    #
    Σχόλιο από Πανδώρα, 8-4-09  
    ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!Τα έφτιαξα για την νηστεία,δεν φανταζόμουν ότι με τις λεπτομερείς οδηγίες θα ήταν τόσο απλό να τα φτιάξεις και τόσο γευστικά.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    #
    Σχόλιο από evdoba, 9-4-09  
    Το παστέλι περιέχει:
    Ασβέστιο - όσο 1 ποτήρι γάλα
    Σίδηρο - όσο σχεδόν μια μερίδα φακές
    Φώσφορο - όσο 100 γρ σολωμός
    Μαγνήσιο - όσο μισό αβοκάντο
    Φυτικές ίνες
    την αντικαρκινική σησαμόλη
    Ω3 και Ω9 Λιπαρά οξέα
    και όλα αυτά σε φυσική Συνέργεια που πολλαπλασιάζει την ωφέλειά του.
    Οι πληροφορίες είναι από το παστέλι Μέλιμα.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-4-09  
    Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που το άπλωσα στην λαδόκολλα. Μήπως έβαλα παραπάνω ροδονερο? Αυτο που συνεβη ειναι ότι απο συμπαγες που ήταν έγινε κομμάτια κομμάτια που δεν μπορεσα να τα ενωσω. Βέβαια βγηκαν νοστιμα, γι αυτο και θελω να το ξανακανω σωστα. Αν μπορείτε να μου πειτε πού μπορεί να έκανα το λάθος?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 14-4-09  
    Το ανθόνερο που βάζουμε στην λαδόκολα είναι ελάχιστο, ίσα να αλειφτεί. Δεν ξέρω τι μπορεί να πήγε στραβά. Μου φαίνεται περίεργο.
    #
    Σχόλιο από thaliakat, 20-1-10  
    καλη φαινεται η συνταγη θα τη φτιαξω. το παστελι αρεσει πολυ στην μικρη μου κορη και σε μενα φυσικα!οταν λες αφαιρουμε τις φλουδες λεμονιου και πορτοκαλιου απο που εννοεις?γιατι δεν διευκρινιζεις. φανταζομαι τις βαζεις στο μιγμα σουσαμι-μελι.τις ριχνεις στην αρχη?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 25-2-10  
    Ναi thaliakat, ακριβώς.
    Tα ρίχνουμε στην αρχή στην κατσαρόλα!
    #
    Σχόλιο από vlaxopoula, 12-3-10  
    Δε θα ξαναγοράσω παστέλι στη ζωή μου! Δεν πίστευα οτι είναι τόσο εύκολο! Πολύ καλή συνταγή, εύγε!!
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 22-10-10  
    Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή! Εγώ έκανα την μισή δόση(γιατί χρησιμοποίησα ό,τι υλικά είχα ήδη στο σπίτι), το έβρασα λιγότερο από 10' γιατί ήταν λίγο το μέλι και φοβήθηκα μην καραμελώσει στο τέλος, αλλά μετά εβαλα 1 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη. Τελικά έσφιξε αρχικά πάρα πολύ, δεν ήταν ευχάριστο να το τρως, αλλά απ'την επόμενη μέρα είχε γίνει σωστό. Άλλη φορά δεν θα βάλω ζάχαρη μάλλον, αλλά θα το ξανακάνω γιατί έγινε νοστιμότατο και είναι πολύ υγιεινό!Ευχαριστούμε και πάλι!
    #
    Σχόλιο από toutou, 24-2-12  
    Τέλειο! Ευχαριστούμε πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από sevoula123, 22-8-12  
    Νοστιμοτατο κ ευκολο ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από Donna Ev, 21-9-13  
    #
    Σχόλιο από Απολλωνία, 15-10-13  
    Έκανα την μισή ποσότητα για δοκιμή! Αν κ ξέχασα να αλείψω με λαδάκι την λαδόκολλα καταφερα ευτυχώς να το ξεκολλήσω. Το δέσιμο το είδα με το μάτι κι ευτυχώς δεν με διέψευσε! Υπέροχη αυθεντική γεύση!!!
    #
    Σχόλιο από devilangel, 1-11-13  
    Άραγε θα μπορούσαμε να το κάνουμε και μιξ με αμύγδαλα, φουντούκια και φυστίκια αιγίνης? Why not ε?
    #
    Σχόλιο από Άρτεμιδα, 5-3-14  
    Το έκανα την προηγούμενη εβδομάδα(2 φορές)και βγήκε τέλειο...Τώρα ειδικά στην Σαρακοστή θα το κάνω συνέχεια...Τα παιδιά και ο άντρας μου τρελάθηκαν..Εξαφανίζετε στην στιγμή...Πέντε πιρουνάκια...
    #
    Σχόλιο από evdoba, 6-3-14  
    Χαίρομαι που σας άρεσε! Πράγματι πολύ νόστιμο. Αν τα κόβουμε σε μικρά κομάτια μια δόση δηλαδή για την ενέργεια που χρειάζεται ... κάτι καταφέρνουμε και δεν τελειώνει αμέσως.
    Devilangel, η ιδέα σου υπέροχη!!!
    #
    Σχόλιο από petitefleur, 28-4-14  
    Ακολούθησα τη συνταγή χωρίς παραλλαγή και το αποτέλεσμα είναι τέλειο ! Ευχαριστώ !
    #
    Σχόλιο από enukwoman, 26-5-14  
    Μου αρέσει η ιδέα να το κάνω και με άλλους ξηρούς καρπούς. Να βάλω ας πούμε 400 γρ σουσάμι και τα υπόλοιπα 100 να βάλω αμύγδαλα και φουντούκια;

    18 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ansou, 2-4-08  
    Λοιπον το εφτιαξα πριν απο μια ωρα!Ακολουθησα ευλαβικα τις οδηγιες σου, προσθεσα ομως και φυστικι Αιγίνης.Εγινε ελαστικο, ζουμερο κ πολυ μυρωδατο.Το 1/3 του ταψιου,που το απλωσα,εχει κιολας φυγει!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 14-6-08  
    Δεν φτάνουν 5 πηρουνάκια.Κακώς με φόβισε το σημείο του διαχωρισμού των κομματιών,ήταν πανεύκολο.Χώρισα το μίγμα στα 2 και στο ένα πρόσθεσα λίγη κανέλλα.Έγινε σούπερ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 27-10-08  
    Έγινε όπως ακριβώς το ήθελα μαλακό όχι πέτρα,η φλούδα απ το πορτοκάλι του δίνει ένα υπέροχο άρωμα καθώς και το ανθόνερο, μοσχομύρισε όλο το σπίτι. Ξετρελαθήκαμε όλοι,φανταστικό. Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του. Ευχαριστούμε για τη συνταγούλα:-)
    #
    Σχόλιο από Πανδώρα, 8-4-09  
    ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!Τα έφτιαξα για την νηστεία,δεν φανταζόμουν ότι με τις λεπτομερείς οδηγίες θα ήταν τόσο απλό να τα φτιάξεις και τόσο γευστικά.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    #
    Σχόλιο από evdoba, 9-4-09  
    Το παστέλι περιέχει:
    Ασβέστιο - όσο 1 ποτήρι γάλα
    Σίδηρο - όσο σχεδόν μια μερίδα φακές
    Φώσφορο - όσο 100 γρ σολωμός
    Μαγνήσιο - όσο μισό αβοκάντο
    Φυτικές ίνες
    την αντικαρκινική σησαμόλη
    Ω3 και Ω9 Λιπαρά οξέα
    και όλα αυτά σε φυσική Συνέργεια που πολλαπλασιάζει την ωφέλειά του.
    Οι πληροφορίες είναι από το παστέλι Μέλιμα.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-4-09  
    Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που το άπλωσα στην λαδόκολλα. Μήπως έβαλα παραπάνω ροδονερο? Αυτο που συνεβη ειναι ότι απο συμπαγες που ήταν έγινε κομμάτια κομμάτια που δεν μπορεσα να τα ενωσω. Βέβαια βγηκαν νοστιμα, γι αυτο και θελω να το ξανακανω σωστα. Αν μπορείτε να μου πειτε πού μπορεί να έκανα το λάθος?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 14-4-09  
    Το ανθόνερο που βάζουμε στην λαδόκολα είναι ελάχιστο, ίσα να αλειφτεί. Δεν ξέρω τι μπορεί να πήγε στραβά. Μου φαίνεται περίεργο.
    #
    Σχόλιο από thaliakat, 20-1-10  
    καλη φαινεται η συνταγη θα τη φτιαξω. το παστελι αρεσει πολυ στην μικρη μου κορη και σε μενα φυσικα!οταν λες αφαιρουμε τις φλουδες λεμονιου και πορτοκαλιου απο που εννοεις?γιατι δεν διευκρινιζεις. φανταζομαι τις βαζεις στο μιγμα σουσαμι-μελι.τις ριχνεις στην αρχη?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 25-2-10  
    Ναi thaliakat, ακριβώς.
    Tα ρίχνουμε στην αρχή στην κατσαρόλα!
    #
    Σχόλιο από vlaxopoula, 12-3-10  
    Δε θα ξαναγοράσω παστέλι στη ζωή μου! Δεν πίστευα οτι είναι τόσο εύκολο! Πολύ καλή συνταγή, εύγε!!
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 22-10-10  
    Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή! Εγώ έκανα την μισή δόση(γιατί χρησιμοποίησα ό,τι υλικά είχα ήδη στο σπίτι), το έβρασα λιγότερο από 10' γιατί ήταν λίγο το μέλι και φοβήθηκα μην καραμελώσει στο τέλος, αλλά μετά εβαλα 1 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη. Τελικά έσφιξε αρχικά πάρα πολύ, δεν ήταν ευχάριστο να το τρως, αλλά απ'την επόμενη μέρα είχε γίνει σωστό. Άλλη φορά δεν θα βάλω ζάχαρη μάλλον, αλλά θα το ξανακάνω γιατί έγινε νοστιμότατο και είναι πολύ υγιεινό!Ευχαριστούμε και πάλι!
    #
    Σχόλιο από toutou, 24-2-12  
    Τέλειο! Ευχαριστούμε πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από sevoula123, 22-8-12  
    Νοστιμοτατο κ ευκολο ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από Donna Ev, 21-9-13  
    #
    Σχόλιο από Απολλωνία, 15-10-13  
    Έκανα την μισή ποσότητα για δοκιμή! Αν κ ξέχασα να αλείψω με λαδάκι την λαδόκολλα καταφερα ευτυχώς να το ξεκολλήσω. Το δέσιμο το είδα με το μάτι κι ευτυχώς δεν με διέψευσε! Υπέροχη αυθεντική γεύση!!!
    #
    Σχόλιο από Άρτεμιδα, 5-3-14  
    Το έκανα την προηγούμενη εβδομάδα(2 φορές)και βγήκε τέλειο...Τώρα ειδικά στην Σαρακοστή θα το κάνω συνέχεια...Τα παιδιά και ο άντρας μου τρελάθηκαν..Εξαφανίζετε στην στιγμή...Πέντε πιρουνάκια...
    #
    Σχόλιο από evdoba, 6-3-14  
    Χαίρομαι που σας άρεσε! Πράγματι πολύ νόστιμο. Αν τα κόβουμε σε μικρά κομάτια μια δόση δηλαδή για την ενέργεια που χρειάζεται ... κάτι καταφέρνουμε και δεν τελειώνει αμέσως.
    Devilangel, η ιδέα σου υπέροχη!!!
    #
    Σχόλιο από petitefleur, 28-4-14  
    Ακολούθησα τη συνταγή χωρίς παραλλαγή και το αποτέλεσμα είναι τέλειο ! Ευχαριστώ !

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από devilangel, 1-11-13  
    Άραγε θα μπορούσαμε να το κάνουμε και μιξ με αμύγδαλα, φουντούκια και φυστίκια αιγίνης? Why not ε?
    #
    Σχόλιο από enukwoman, 26-5-14  
    Μου αρέσει η ιδέα να το κάνω και με άλλους ξηρούς καρπούς. Να βάλω ας πούμε 400 γρ σουσάμι και τα υπόλοιπα 100 να βάλω αμύγδαλα και φουντούκια;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκα και κερασματα
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της κουρκουμπινι
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της Roulita23
    avec plaisir
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της μικρή πίπη
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 110 αγαπημένων συνταγών, του/της arlekinos
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 88 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα