Παστίτσιο πλούσιο

Bαθμολογία: 4.8659
       
 
82 ψήφοι
KΡΙΣΤΑ, 11.10.08

Περιγραφή

Απλά πολύ νόστιμο και γευστικό. Αξίξει να το δοκιμάσετε !
Παστίτσιο πλούσιο
photo: Λίλα

Τι χρειαζόμαστε:

Κιμάς :
  • 700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 1 μεσαία πράσινη πιπεριά
  • 1 ποτήρι περίπου λάδι
  • 1,5 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1,5 κρασοπότηρο περίπου σάλτσα pummaro
  • αλάτι
  • κανέλλα (σκόνη)
  • γαρύφαλλο (σκόνη)
  • μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • νερό
Μακαρόνια:
  • μακαρονια Νο 3
  • βούτυρο
Μπεσαμέλ :
  • 130 με 150 γραμ. κορν φλάουρ
  • 1,5 περίπου λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • αλάτι
  • κανέλλα (σκόνη)
  • μοσχοκάρυδο (σκόνη)
Τυριά :
  • 1 κιλό περίπου τριμμένα τυριά (ρεγκάτο, γραβιέρα, κασέρι)
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τον κιμά και σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Μόλις σωταριστούν τα προηγούμενα, προσθέτουμε την ντομάτα (που έχουμε περάσει απο τον τρίφτη), την πιπεριά ψιλοκομμένη, αρκετή κανέλλα, αρκετό γαρύφαλλο και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι μυρωδιές και κλείνουμε την κατσαρόλα για πέντε λεπτά περίπου για να "πιει" το φαγητό τα υγρά του.
  3. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί κλείνουμε πάλι την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά για άλλα πέντε λεπτά.
  4. Κατόπιν, προσθέτουμε 1,5 με 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου.
  5. Αφού περάσει μισή ώρα, ρίχνουμε τη σάλτσα pummaro, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό (1 ποτήρι περίπου), ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε τον κιμά για άλλη μισή ώρα μέχρι ν΄ απορροφηθούν τα υγρά.
  6. Στο τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για λίγο.
  7. Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε να φύγει η περίσσεια του νερού. Κατόπιν, τα ρίχνουμε στο ταψί και "τ΄ ανοίγουμε" με τα χέρια μας. Τ΄ αφήνουμε για λίγο και αυτά να κρυώσουν.
  8. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, ανοίγουμε το "μάτι" της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μ΄ ένα σύρμα. Σε λίγο, και αφού θα βράζει το γάλα, το μίγμα θ΄ αρχίζει να πήζει. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ίσως να χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η μπεσαμέλ, να προσθέσουμε λίγο γάλα ή λίγο κορν φλάουρ αντίστοιχα. Ότι και να προσθέσουμε πάντως, θα πρέπει το ανακατέψουμε πολύ καλά με το σύρμα για να μη "σβολιάσει" η μπεσαμέλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
  9. Παίρνουμε τώρα με τα χέρια μας κομματάκια βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα μακαρόνια ώστε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε αρκετά τυριά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Με τα χέρια μας "τακτοποιούμε" τα μακαρόνια μέσα στο ταψί.
  10. Ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά (να πάει παντού), προσθέτουμε από πάνω αρκετά τυριά και μ΄ ένα κουτάλι "τακτοποιούμε" το μίγμα.
  11. Τώρα επιστρέφουμε στη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε τ΄ αυγά (ολόκληρα) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, αρκετή κανέλλα, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα, προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε μ΄ ένα πηρούνι ή με ένα σύρμα να ενωθούν τα τυριά με τη μπεσαμέλ.
  12. Τέλος, προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και το κουνάμε ώστε να "πάει παντού" και να μην υπάρχουν κενά.
  13. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο) για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου δηλαδή δημιουργηθεί το υπέροχο χρώμα που όλοι ξέρουμε !!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη "φοβηθείτε" το κορν φλάουρ. Δοκιμάστε το!!! Πιστέψτε με δε θα το μετανιώσετε. Η γεύση του είναι πιο "ήπια" και συνάμα πιο νόστιμη από τα κοινά αλεύρια.

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για το παστίτσιο πρέπει να είναι ή μεγάλο στρογγυλό ή μεγάλο τετράγωνο, αλλά σίγουρα πρέπει να είναι βαθύ, διότι το παστίτσιο (και λόγω των τυριών) θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Η γνώμη μου είναι να μη χρησιμοποιήσετε κοινό πυρέξ γιατί "θα χυθεί" έξω η μπεσαμέλ.

Τα τυριά καλό θα ήταν να τα μοιράσετε ως εξής: 400 γραμ. ρεγγάτο, 400 γραμ. γραβιέρα (π.χ. Αστακού ή Αμφιλοχίας) και 200 γραμ. κασέρι. Έτσι, θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη γλυκιά και στην αλμυρή γεύση.

Το κρασί κάλό θα ήταν να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το έχουμε στο ψυγείο μπορούμε να το βγάλουμε μισή ώρα πριν. Αν πάλι το ξεχάσουμε, μπορούμε να το ζεστάνουμε, ελάχιστα όμως, σ΄ ένα μπρίκι. Με αυτόν τον τρόπο "θα αναδυθεί" η μυρωδιά του.

Όπου παραπάνω στα υλικά λέω "περίπου" είναι γιατί... ξέρετε εμείς "οι μεγαλύτεροι" μαγειρεύουμε "με το μάτι" όπως λέει και ο λαός.

Σχετικές συνταγές

    163 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 27-4-09  
    Είδα KΡΙΣΤΑ είδα και πλούσιο και είπα εδώ είμαστε και καλά έκανα και το είπα γιατί είναι άπαικτο.Όλα τα τέλεια είπαμε είναι και παχυντικά και αμαρτωλά!!!
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 5-5-09  
    κριστα συγχαρητηρια φαινεται πολυ ωραιο.θα το δοκιμασω συντομα
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 5-5-09  
    Καταρχήν ευχαριστώ την εστεμμένη μας Λίλα...για την ψήφο της...τη φωτογραφία της...και τα καλά της λόγια !! Βάγγο μου...σ΄ ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια...αλλά κράτα "πισινή" αφού το δοκιμάσεις πρώτα. Τότε...τα λέμε πάλι...
    #
    Σχόλιο από marthak, 8-5-09  
    Ερωτήσεις: πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ταψί; Και επίσης, πόσες κουταλιές είναι τα 150 γρ. κορν φλάουρ;
    Ετοιμάζομαι να το κάνω το Σάββατο, για να δούμε!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 8-5-09  
    Marthak...το ταψί...μπορεί να είναι λίγο πιο μικρό μα πιο βαθύ (αρκετά) από αυτό που έχει, ήδη, η κουζίνα σου ! Δυστυχώς, δεν ξέρω τις διαμέτρους των ταψιών...ποτέ δεν τις έμαθα ! Αμέλεια...Το κορν φλάουρ δεν μπορώ να στο πω...με κουταλιές...το βάζω πάντα με "το μάτι"...Το κουτί ζυγίζει (αν θυμάμαι καλά γύρω στα 200 με 250 γραμ.)...οπότε βάζεις ανάλογα...και αν χρειαστεί στην πορεία και άλλο κορν φλάουρ...συμπληρώνεις ! Λυπάμαι που δεν είμαι τόσο σαφής αυτή τη στιγμή...αλλά, από την άλλη, νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτείς....
    #
    Σχόλιο από marthak, 8-5-09  
    Όχι, μια χαρά, πολύ διευκρινηστικά τα όσα είπες. Σε ευχαριστώ! Θα γράψω για το πώς πήγε!
    #
    Σχόλιο από αποστολια, 13-5-09  
    ΚΡΙΣΤΑ μπραβο το εφτιαξα χθες, παρολο που δεν εβαλα τα τυρια για να μην ειναι τοσο παχυντικο εγινε τελειο.Ετσι θα το κανω απο εδω και περα.Και οι οδηγιες πολυ καλα γραμμενες!!!Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 13-5-09  
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ Αποστολία. Χαίρομαι που σου άρεσε ! Γνώμη μου την επόμενη φορά βάλε αρκετό τυρί (γύρω στα 600 γρμ.)...δεν το τρώμε και κάθε μέρα...μα να ξέρεις δίνεις περισσότερη νοστιμιά...
    #
    Σχόλιο από despinoula, 5-7-09  
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ!ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!
    #
    Σχόλιο από @liki, 23-8-09  
    Ένα πράγμα θα σου πω, δεν είχα τηγανίσει ούτε αυγό μέχρι προχθές!Έφτιαξα το παστίτσιο σου ακριβώς, βήμα-βήμα με τις οδηγίες πήγαινα, έφαγε όλη η οικογένεια, εκ των οποίων και ένας μάγειρας επαγγελματίας, κι από παντού άκουγα συγχαρητήρια!Είσαι αστέρι, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 24-8-09  
    despinoula και @liki, σας ευχαριστώ, πολύ, για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή...
    #
    Σχόλιο από @liki, 1-9-09  
    Τη διαδικασία για τον κιμά, την ακολούθησα σήμερα και για μακαρόνια με κιμά.Άψογα!
    #
    Σχόλιο από MPK, 16-9-09  
    KΡΙΣΤΑ συγχαρητήρια για τη συνταγή σου είναι τέλεια και πολύ αναλυτικά γραμμένη.
    Θα ήθελα να προτείνω κάτι σε ότι αφορά τη διαδικασία του στρωσίματος.
    Βουτύρωσε το ταψί, ρίξε τριμμένη φρυγανιά και μετά στρώσε τα μισά μακαρόνια τα οποία θα περιχύσεις και θα ανακατέψεις με 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ,στη συνέχεια άπλωσε των κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος τη μπεσαμέλ πάνω από την οποία θα ρίξεις λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί.
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 16-9-09  
    MPK...σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Τον τρόπο που προτείνεις τον έχω δοκιμάσει, αλλά χωρίς τη φρυγανιά !
    #
    Σχόλιο από dimikl, 17-9-09  
    Κρίστα μου κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ,με τη διαφορά ότι πάντα χρησιμοποιώ κιμά μισό χοιρινό,μισό μοσχαρίσιο. Το έχω δοκιμάσει με την πιπεριά και μου άρεσε,αλλά δεν αρέσει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
    Επίσης,κορν φλάουρ χρησιμοποιώ πολλές φορές για τη μπεσαμέλ,αλλά και το αλεύρι.Ότι έχω στο σπίτι. Όμως,εγώ βάζω και βούτυρο στο οποίο ανακατεύω το αλεύρι και μετά προσθέτω το γάλα λίγο λίγο.
    Κάτι ακόμα που είδα στη Βέφα και μου άρεσε πάρα πολύ,είναι ότι ανακατεύω 2 με 3 κουταλιές της σούπας κρέμα με τον κιμά,αφού ψηθεί εννοείται,και έτσι γίνεται πιο αφράτος,δεν είναι σφιχτός.Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.Καμμιά φορά σκορπάω τριμμένη φρυγανιά στην επιφάνεια και μετά φουρνίζω. Γίνεται καταπληκτικό!!
    Α! στη μπεσαμέλ δεν βάζω κανέλα,αλλά αλατοπίπερο και φυσικά μπόλικο μοσχοκάρυδο,αλλά αυτό εξαρτάται από τα γούστα του καθενός.
    Και κάτι τελευταίο: επειδή τα χοντρά μακαρόνια δεν αρέσουν σε όλους,μη νομίζετε ότι δεν γίνεται και αλλιώς.Οι χυλοπίτες για παράδειγμα ταιριάζουν μια χαρά. Το έχω δοκιμάσει γιατί ο άντρας μου τα χοντρά μακαρόνια τα λέει... σωλήνες!!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 17-9-09  
    dimikl μου σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !
    Τώρα…αυτό με τον κιμά το κάνω και εγώ, καμιά φορά (είναι πιο “πικάντικη” η γεύση) αλλά, είναι κάπως δύσκολο να κόψει ο χασάπης 350 γραμ. χοιρινό (χρειάζεται άλλη “μηχανή”) ! Αν το κάνει…εντάξει ! Μα, ο δικός μου ο χασάπης είναι στριμμένος και από το ν΄ αναγκαστώ να πάρω μεγάλη ποσότητα κιμά χοιρινό…επιλέγω μοσχάρι και "τελειώνω".
    Οι πιο πολλοί βάζουν το βούτυρο με τ΄ αλεύρι και ύστερα ρίχνουν το γάλα. Η παραδοσιακή μπεσαμέλ έτσι γίνεται. Τ΄ αποτέλεσμα, στη γεύση και την εμφάνιση, είναι το ίδιο ! Αλλά θεωρώ ότι με τον τρόπο που λέω παραπάνω…δεν υπάρχει κίνδυνος να σβολιάσει η μπεσαμέλ ! Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες έως μηδαμινές !
    Στον κιμά δεν είναι ανάγκη να βάλεις μπεσαμέλ (όπως λέει η Βέφα), εκτός και αν το θέλεις. Αν αφήσεις λίγη σάλτσα (έχω υπολογίσει επάνω στη συνταγή) θα είναι ζουμερός. Επίσης, η σάλτσα, αυτή…θα “ποτίσει” τα μακαρόνια και το τυρί…και εν συνεχεία το παστίτσιο θα τη “ρουφήξει” όλη.
    Τα χοντρά μακαρόνια (σωλήνες) δεν μου αρέσουν ούτε εμένα ! Για αυτό λέω στη συνταγή μακαρόνια Νο 3 και όχι 2.
    Είναι πιο λεπτά. Μικρή η διαφορά, βέβαια, μα παρηγοριέμαι !
    Και βέβαια ταιριάζει με λαζάνια το παστίτσιο…το έχω κάνει και μου άρεσε πολύ ! Απλά δεν “στέκεται” τόσο καλά το κομμάτι ! Εκεί είναι η διαφορά.
    Και πάλι σ΄ ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, το χρόνο σου και τα πιρουνάκια…
    #
    Σχόλιο από dimikl, 17-9-09  
    Να'σαι καλά Κρίστα μου. Τον κιμά τον αγοράζω από υπεραγορά και έτσι δεν έχω πρόβλημα.Όσο για τα μακαρόνια,όταν είναιπολύ ζεστό το παστίτσιο,ότι μακαρόνι και να βάλεις,διαλύεται.Τουλάχιστον σε μένα.Μόλις κρυώσει λίγο,κόβεται ωραιότατα και με τα λαζάνια.Το έχω κάνει πάρα πολλές φορές. Το νούμερο 3 που προτείνεις είναι πολύ καλύτερο από το 2 πάντως.ΦΙΛΙΑ!!!
    #
    Σχόλιο από zaspan, 21-9-09  
    Το παστίτσιο είναι τέλειο..... Δεν επιχειρούσα να φτιάξω γιατί δεν τα κατάφερνα με την μπεσαμελ. Αυτή τη φορά όμως δεν είχα κανένα πρόβλημα... Συγχαρητήρια!!!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 28-9-09  
    Μέχρι σήμερα, κάθε φορά που είχαμε παστίτσιο, ήμουν υποχρεωμένος να αναγνωρίζω την υπεροχή της γυναίκας μου στο συγκεκριμένο πεδίο.
    Ποτέ πια. Είμαι ξανά "καβάλα στ' άλογο".
    Ακολουθώντας πιστά (σχεδόν, η απόλυτη πίστη δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό μου) τις οδηγίες και έχοντας εμπιστοσύνη στην ετικέτα "made in Konstantinopolis", έφτιαξα ένα ελαιρετικό πιάτο (ταψί για ολόκληρο λόχο ήταν στην πραγματικότητα).
    Εξαιρετικό. Μπράβο. Τελικά, όταν ξεφεύγεις από τη μιζέρια του θερμιδομετρητή, ανοίγονται άλλες ..... προοπτικές. Πέντε στα πέντε (σαν την βαθμολογία του ΠΑΟ.....
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 29-9-09  
    να πω ενα μεγαλο ευχαριστω σε αυτον που εφτιαξε το βιντεο. Η Πολιτικη κουζινα ειναι η αγαπημενη μου ταινια. Ταξιδευω και εγω μαζι της. Χιλια μπραβο σε αυτον που το εφτιαξε. Το παστιτσιο θα το δοκιμασω αν και ξερω οτι ειναι πολυ νοστιμο. Χορτασα μονο που το ειδα!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    142 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 27-4-09  
    Είδα KΡΙΣΤΑ είδα και πλούσιο και είπα εδώ είμαστε και καλά έκανα και το είπα γιατί είναι άπαικτο.Όλα τα τέλεια είπαμε είναι και παχυντικά και αμαρτωλά!!!
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 5-5-09  
    κριστα συγχαρητηρια φαινεται πολυ ωραιο.θα το δοκιμασω συντομα
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 5-5-09  
    Καταρχήν ευχαριστώ την εστεμμένη μας Λίλα...για την ψήφο της...τη φωτογραφία της...και τα καλά της λόγια !! Βάγγο μου...σ΄ ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια...αλλά κράτα "πισινή" αφού το δοκιμάσεις πρώτα. Τότε...τα λέμε πάλι...
    #
    Σχόλιο από αποστολια, 13-5-09  
    ΚΡΙΣΤΑ μπραβο το εφτιαξα χθες, παρολο που δεν εβαλα τα τυρια για να μην ειναι τοσο παχυντικο εγινε τελειο.Ετσι θα το κανω απο εδω και περα.Και οι οδηγιες πολυ καλα γραμμενες!!!Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 13-5-09  
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ Αποστολία. Χαίρομαι που σου άρεσε ! Γνώμη μου την επόμενη φορά βάλε αρκετό τυρί (γύρω στα 600 γρμ.)...δεν το τρώμε και κάθε μέρα...μα να ξέρεις δίνεις περισσότερη νοστιμιά...
    #
    Σχόλιο από despinoula, 5-7-09  
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ!ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!
    #
    Σχόλιο από @liki, 23-8-09  
    Ένα πράγμα θα σου πω, δεν είχα τηγανίσει ούτε αυγό μέχρι προχθές!Έφτιαξα το παστίτσιο σου ακριβώς, βήμα-βήμα με τις οδηγίες πήγαινα, έφαγε όλη η οικογένεια, εκ των οποίων και ένας μάγειρας επαγγελματίας, κι από παντού άκουγα συγχαρητήρια!Είσαι αστέρι, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 24-8-09  
    despinoula και @liki, σας ευχαριστώ, πολύ, για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή...
    #
    Σχόλιο από @liki, 1-9-09  
    Τη διαδικασία για τον κιμά, την ακολούθησα σήμερα και για μακαρόνια με κιμά.Άψογα!
    #
    Σχόλιο από zaspan, 21-9-09  
    Το παστίτσιο είναι τέλειο..... Δεν επιχειρούσα να φτιάξω γιατί δεν τα κατάφερνα με την μπεσαμελ. Αυτή τη φορά όμως δεν είχα κανένα πρόβλημα... Συγχαρητήρια!!!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 28-9-09  
    Μέχρι σήμερα, κάθε φορά που είχαμε παστίτσιο, ήμουν υποχρεωμένος να αναγνωρίζω την υπεροχή της γυναίκας μου στο συγκεκριμένο πεδίο.
    Ποτέ πια. Είμαι ξανά "καβάλα στ' άλογο".
    Ακολουθώντας πιστά (σχεδόν, η απόλυτη πίστη δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό μου) τις οδηγίες και έχοντας εμπιστοσύνη στην ετικέτα "made in Konstantinopolis", έφτιαξα ένα ελαιρετικό πιάτο (ταψί για ολόκληρο λόχο ήταν στην πραγματικότητα).
    Εξαιρετικό. Μπράβο. Τελικά, όταν ξεφεύγεις από τη μιζέρια του θερμιδομετρητή, ανοίγονται άλλες ..... προοπτικές. Πέντε στα πέντε (σαν την βαθμολογία του ΠΑΟ.....
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 29-9-09  
    να πω ενα μεγαλο ευχαριστω σε αυτον που εφτιαξε το βιντεο. Η Πολιτικη κουζινα ειναι η αγαπημενη μου ταινια. Ταξιδευω και εγω μαζι της. Χιλια μπραβο σε αυτον που το εφτιαξε. Το παστιτσιο θα το δοκιμασω αν και ξερω οτι ειναι πολυ νοστιμο. Χορτασα μονο που το ειδα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 30-9-09  
    Καλέ μου ggr, σ΄ ευχαριστώ πολύ που “έντυσες” το παστίτσιο μου, τόσο μα τόσο όμορφα !!! Πολύ ωραίο το video και εξίσου όμορφη και η μουσική, που επέλεξες ! Πολύ ενδιαφέρουσες οι προσθήκες σου – αναφέρομαι τόσο στην κόκκινη πιπεριά όσο και στη ζάχαρη -. Α…και κάτι άλλο…είδα ότι με την κανέλα…έχεις μια πολύ καλή σχέση, θα έλεγα (είδα τη “γερή” κουταλιά που έβαλες στη μπεσαμέλ). Εύγε…από μένα τούτη τη φορά !!! Χαίρομαι, επίσης, που διαπίστωσες, ότι το μετά του παστίτσιου “στάδιο” έχει δουλειά, αρκετή (ναι…όντως…είναι πολλά τα κατσαρολικά) !! Σ΄ ευχαριστώ πολύ και για τα τόσο καλά σου λόγια…
    Μυρτώ μου, όπως βλέπεις, άλλος “ευθύνεται” για το video και την “Πολίτικη Κουζίνα”. Τη φορά που θα το φτιάξεις, θα ήταν πολύ ωραία ιδέα ν΄ ακούς και τα τραγούδια της ταινίας ! Σ΄ ευχαριστώ πολύ…
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΑΤΑ, 30-9-09  
    Kαλά τι βίντεο...Όλα τα λεφτά!!!Μένω Ίλιον αλλά μένω κάγκελο!!!Φοβερό...Εν το μεταξύ έτσι το φτιάχνω και εγώ γιατί είμαι φαγού...Αλλά δεν έχω κάνει ποτέ την μπεσαμέλ με κόρν φλάουρ.Έχει καμία διαφορά στη γεύση;;Αν είναι μόνο για να μην σβολιάσει δεν με νοιάζει γιατί δεν μου σβολιάζει!!!(Τι μετριοφροσύνη!!!)Αλήθεια νόμιζα οτι ήταν δική μου έμπνευση...Με στεναχώρησες!!!Γι'αυτό το λόγο δεν τρώω ποτέ το παστίτσιο σε άλλο σπίτι γιατί το θεωρώ ξέπλυμα!!!Μόνο που βάζω λίγο φρυγανιά και εγώ στον πάτο στο ταψί και στο τελείωμα στην κρέμα,κάνει καταπληκτική κρούστα μαζί με λίγο τυράκι...Τι μου έκανες τώρα χάλασα το πληκτρολόγιο απο τα σάλια...ΑΑΑΑΧ!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 30-9-09  
    ΜΑΡΑΤΑ μου, εγώ την κάνω με κορν φλάουρ τη μπεσαμέλ. Θεωρώ (κατά τη δική μου άποψη, πάντα) ότι η γεύση της είναι πιο νόστιμη, μ΄ αυτόν τον τρόπο. Δεν αναφέρομαι στο “σβόλιασμα” μα στη γεύση γενικότερα ! Είναι πιο γλυκιά, πιο νόστιμη και πιο “ήπια” η γεύση της μπεσαμέλ…
    Όσον αφορά το video, τώρα…ναι…θα συμφωνήσω…είναι “όλα τα λεφτά” ! Ο “σκηνοθέτης” μας δείχνει ένα ταψί στο τέλος του video, που είναι σαν και αυτό που βγάζω, και εγώ, από το φούρνο…
    #
    Σχόλιο από VICKY B., 3-10-09  
    GGR σε ευαριστώ για το απίστευτο ταξίδι....
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 3-10-09  
    Επειδη το παστιτσιο ειναι η αδυναμια μου,και το τρωω με καθε τροπο και συνταγη,θα δωσω ενα μεγαλο μπραβο στην μαστορισα ΚΡΙΣΤΑ,για την υπεροχη συνταγη και για τον ggr για την τεχνικη υποστηριξη να ανεβασει το βιντεο.
    Τελειο αποτελεσμα και τελειος συνδιασμος.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 3-10-09  
    Βλέποντας το βίντεο το μόνο που είχα να πω, είναι πως αύριο έχουμε παστίτσιο!!!!
    Θεϊκότατο στα αρώματα!
    Πλούσιο στη γεύση!
    Υπέροχο στην εμφάνιση!
    Μπράβο Κρίστα για την συνταγή!!!
    Ggr η Πολίτικη Κουζίνα είναι από τις μεγάλες μου αδυναμίες!!!
    Υπέροχη απόδοση!!!
    Ευχαριστούμε για το νοσταλγικό ταξίδι!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 3-10-09  
    Στέφη μου, Bόρειε Άνεμε και VICKY B., σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια ! Χαίρομαι που ενθουσιαστήκατε τόσο με τη συνταγή (είναι ένα αγαπημένο μου “πιάτο”), όσο και με το video του ggr (μ΄ άρεσε πολύ και η μουσική που επέλεξε – ήταν η ιδανικότερη για τη συνταγή μου – μα και ο τρόπος που παρουσιάζει το παστίτσιο…).
    Σας ευχαριστώ, πάρα πολύ…
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 4-10-09  
    πόπο τι λαχταριστή συνταγή!
    και τι σαγηνευτικό βίντεο!
    μου κάνατε μάγια με τον αμανέ των Σειρήνων...

    ευχαριστούμε κρίστα και γρι-γρι (ggr).
    πολύ μερακλίδικη δουλειά.
    συγχαρητήρια!

    Μάικ
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από marthak, 8-5-09  
    Ερωτήσεις: πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ταψί; Και επίσης, πόσες κουταλιές είναι τα 150 γρ. κορν φλάουρ;
    Ετοιμάζομαι να το κάνω το Σάββατο, για να δούμε!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 8-5-09  
    Marthak...το ταψί...μπορεί να είναι λίγο πιο μικρό μα πιο βαθύ (αρκετά) από αυτό που έχει, ήδη, η κουζίνα σου ! Δυστυχώς, δεν ξέρω τις διαμέτρους των ταψιών...ποτέ δεν τις έμαθα ! Αμέλεια...Το κορν φλάουρ δεν μπορώ να στο πω...με κουταλιές...το βάζω πάντα με "το μάτι"...Το κουτί ζυγίζει (αν θυμάμαι καλά γύρω στα 200 με 250 γραμ.)...οπότε βάζεις ανάλογα...και αν χρειαστεί στην πορεία και άλλο κορν φλάουρ...συμπληρώνεις ! Λυπάμαι που δεν είμαι τόσο σαφής αυτή τη στιγμή...αλλά, από την άλλη, νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτείς....
    #
    Σχόλιο από marthak, 8-5-09  
    Όχι, μια χαρά, πολύ διευκρινηστικά τα όσα είπες. Σε ευχαριστώ! Θα γράψω για το πώς πήγε!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 12-4-10  
    Μου παρουσιάστηκε το εξής πρόβλημα και θα ήθελα αν μπορείτε να με βοηθήσετε να βρούμε γιατί έγινε αυτό.Ενώ η μπεσαμέλ πριν το ψήσιμο ήταν εξαιρετική στην υφή της και πηχτή και στέκονταν πάρα πολύ καλά όταν την έστρωσα στο ταψί , όταν ψήθηκε σαν να χάθηκε ανάμεσα στα μακαρόνια με αποτέλεσμα να μείνει μια πολύ πολύ λεπτή στρώση η οποία κι όλας ήταν κομματάκια κομματάκια...Δε μπορώ να καταλάβω τι πήγε στραβά...Ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 13-4-10  
    Mitsaki, καλημέρα…
    Από ό,τι μπορώ να φανταστώ θεωρώ ότι - επηρεαζόμενη και από το video - άνοιξες με το πιρούνι, αρκετές “εξόδους” και η μπεσαμέλ σκόρπισε ανάμεσα στα μακαρόνια.
    Εγώ προσωπικά, δεν κάνω τρύπες (ας το πω έτσι) με το πιρούνι, για να πάει η μπεσαμέλ ανάμεσα στα μακαρόνια. Όταν είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, στην κατσαρόλα, την τοποθετώ επάνω στα μακαρόνια και με τα χέρια μου κουνάω το ταψί έτσι ώστε αυτή να πάει σε όλα τα σημεία.
    Μου φαίνεται λογικό, λοιπόν, αν η μπεσαμέλ σκόρπισε ανάμεσα στα μακαρόνια…να έμεινε μια λεπτή κρούστα, μόνο, στο επάνω μέρος…
    Τώρα αυτό που λες…για τα κομματάκια – κομματάκια, δεν μου έχει τύχει ποτέ. Τρία πράγματα μπορεί να συνέβησαν : α) Το πρώτο είναι ότι η μπεσαμέλ σβόλιασε στην κατσαρόλα…χωρίς να το καταλάβεις, β) το δεύτερο είναι ότι η μπεσαμέλ περιείχε κομμάτια τυριού που, για κάποιο λόγο, δεν έλιωσαν και γ) ότι έριξες το αυγό…πριν κρυώσει η μπεσαμέλ, με αποτέλεσμα αυτό να “ψηθεί”. To τρίτο θεωρώ και το πιο πιθανό να έγινε.
    Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Δεν μου έχει τύχει, κάτι αντίστοιχο.
    Αν θέλεις, και δεν σε κάλυψαν οι απαντήσεις μου, το συζητάμε ξανά.
    Σ΄ ευχαριστώ…
    #
    Σχόλιο από nina18578, 9-6-10  
    Επειδή εόμαι τελείως αρχάρια και σκέφτομαι να το προσπαθήσω για πρώτη φορά,μήπως θα μπορούσες να διευκρινήσεις την θερμοκρασία του φούρνου και αν μένει όλη την ώρα στον αέρα ή κάπου αλλού?Έστω στο περίπου(μην απογοητευτώ στη πρώτη μου απόπειρα η ατζαμού!)
    #
    Σχόλιο από marilou7m, 23-5-12  
    καλησπέρα θέλω να κανω τη συνταγη αυτο που θα ηθελα μια διευκρινιση ειναι τι βαθος πρεπει να εχιε περιποθ το ταψι και οταν το βαζουμε στο φουρνο πρεπει να ειναι στο οριο ι θα φουσκωσει με το ψησιμο οποτε μπορει να χυθει εξω ι μπεσαμελ? ευχαριστω

    14 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MPK, 16-9-09  
    KΡΙΣΤΑ συγχαρητήρια για τη συνταγή σου είναι τέλεια και πολύ αναλυτικά γραμμένη.
    Θα ήθελα να προτείνω κάτι σε ότι αφορά τη διαδικασία του στρωσίματος.
    Βουτύρωσε το ταψί, ρίξε τριμμένη φρυγανιά και μετά στρώσε τα μισά μακαρόνια τα οποία θα περιχύσεις και θα ανακατέψεις με 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ,στη συνέχεια άπλωσε των κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος τη μπεσαμέλ πάνω από την οποία θα ρίξεις λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί.
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 16-9-09  
    MPK...σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Τον τρόπο που προτείνεις τον έχω δοκιμάσει, αλλά χωρίς τη φρυγανιά !
    #
    Σχόλιο από dimikl, 17-9-09  
    Κρίστα μου κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ,με τη διαφορά ότι πάντα χρησιμοποιώ κιμά μισό χοιρινό,μισό μοσχαρίσιο. Το έχω δοκιμάσει με την πιπεριά και μου άρεσε,αλλά δεν αρέσει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
    Επίσης,κορν φλάουρ χρησιμοποιώ πολλές φορές για τη μπεσαμέλ,αλλά και το αλεύρι.Ότι έχω στο σπίτι. Όμως,εγώ βάζω και βούτυρο στο οποίο ανακατεύω το αλεύρι και μετά προσθέτω το γάλα λίγο λίγο.
    Κάτι ακόμα που είδα στη Βέφα και μου άρεσε πάρα πολύ,είναι ότι ανακατεύω 2 με 3 κουταλιές της σούπας κρέμα με τον κιμά,αφού ψηθεί εννοείται,και έτσι γίνεται πιο αφράτος,δεν είναι σφιχτός.Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.Καμμιά φορά σκορπάω τριμμένη φρυγανιά στην επιφάνεια και μετά φουρνίζω. Γίνεται καταπληκτικό!!
    Α! στη μπεσαμέλ δεν βάζω κανέλα,αλλά αλατοπίπερο και φυσικά μπόλικο μοσχοκάρυδο,αλλά αυτό εξαρτάται από τα γούστα του καθενός.
    Και κάτι τελευταίο: επειδή τα χοντρά μακαρόνια δεν αρέσουν σε όλους,μη νομίζετε ότι δεν γίνεται και αλλιώς.Οι χυλοπίτες για παράδειγμα ταιριάζουν μια χαρά. Το έχω δοκιμάσει γιατί ο άντρας μου τα χοντρά μακαρόνια τα λέει... σωλήνες!!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 17-9-09  
    dimikl μου σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !
    Τώρα…αυτό με τον κιμά το κάνω και εγώ, καμιά φορά (είναι πιο “πικάντικη” η γεύση) αλλά, είναι κάπως δύσκολο να κόψει ο χασάπης 350 γραμ. χοιρινό (χρειάζεται άλλη “μηχανή”) ! Αν το κάνει…εντάξει ! Μα, ο δικός μου ο χασάπης είναι στριμμένος και από το ν΄ αναγκαστώ να πάρω μεγάλη ποσότητα κιμά χοιρινό…επιλέγω μοσχάρι και "τελειώνω".
    Οι πιο πολλοί βάζουν το βούτυρο με τ΄ αλεύρι και ύστερα ρίχνουν το γάλα. Η παραδοσιακή μπεσαμέλ έτσι γίνεται. Τ΄ αποτέλεσμα, στη γεύση και την εμφάνιση, είναι το ίδιο ! Αλλά θεωρώ ότι με τον τρόπο που λέω παραπάνω…δεν υπάρχει κίνδυνος να σβολιάσει η μπεσαμέλ ! Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες έως μηδαμινές !
    Στον κιμά δεν είναι ανάγκη να βάλεις μπεσαμέλ (όπως λέει η Βέφα), εκτός και αν το θέλεις. Αν αφήσεις λίγη σάλτσα (έχω υπολογίσει επάνω στη συνταγή) θα είναι ζουμερός. Επίσης, η σάλτσα, αυτή…θα “ποτίσει” τα μακαρόνια και το τυρί…και εν συνεχεία το παστίτσιο θα τη “ρουφήξει” όλη.
    Τα χοντρά μακαρόνια (σωλήνες) δεν μου αρέσουν ούτε εμένα ! Για αυτό λέω στη συνταγή μακαρόνια Νο 3 και όχι 2.
    Είναι πιο λεπτά. Μικρή η διαφορά, βέβαια, μα παρηγοριέμαι !
    Και βέβαια ταιριάζει με λαζάνια το παστίτσιο…το έχω κάνει και μου άρεσε πολύ ! Απλά δεν “στέκεται” τόσο καλά το κομμάτι ! Εκεί είναι η διαφορά.
    Και πάλι σ΄ ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, το χρόνο σου και τα πιρουνάκια…
    #
    Σχόλιο από dimikl, 17-9-09  
    Να'σαι καλά Κρίστα μου. Τον κιμά τον αγοράζω από υπεραγορά και έτσι δεν έχω πρόβλημα.Όσο για τα μακαρόνια,όταν είναιπολύ ζεστό το παστίτσιο,ότι μακαρόνι και να βάλεις,διαλύεται.Τουλάχιστον σε μένα.Μόλις κρυώσει λίγο,κόβεται ωραιότατα και με τα λαζάνια.Το έχω κάνει πάρα πολλές φορές. Το νούμερο 3 που προτείνεις είναι πολύ καλύτερο από το 2 πάντως.ΦΙΛΙΑ!!!
    #
    Σχόλιο από kanunikas, 2-10-09  
    Πάρα πολύ καλή συνταγή, έτσι το κάνω κι εγώ με κανά 2 διαφορές στα μπαχάρια:
    -βάζω πάντα μπαχάρι στα μακαρόνια μετά το στράγγισμα (ακόμα και όταν κάνω άλλη συνταγή με μακαρόνια),
    -βάζω μοσχοκάρυδο στη μπεσαμέλ
    και μόνο κανέλλα στον κιμά.
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 2-10-09  
    Kanunicas, έχεις δίκιο ! Έτσι ! Μπορούμε να "παίξουμε", όπως θέλουμε με τα μπαχάρια, γενικότερα. Είναι θέμα γούστου, καθαρά !
    Εγώ, βάζω μοσχοκάρφι και κανέλα και πολύ λιγότερο μοσχοκάρυδο. Στα μακαρόνια βάζω μόνο βούτυρο, για να "τραβήξουν" τη μυρωδιά του. Μπαχάρι δεν βάζω σ΄ αυτή τη συνταγή. Αλλά μ΄ αρέσει και ο συνδυασμός, που εσύ κάνεις. "Μοιράζεις" τη γεύση.
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από Yiota S.J, 8-10-09  
    Η συνταγή φαινεται πολύ ωραία. θα ήθελα να προσθέσω μια συμβουλή. Στα κάτω μακαρόνια εγώ βαζω και λίγη μπεσαμέλ τα κάνει πιο πλούσια. Δοκιμάστε το.
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 8-10-09  
    Yiota S.J μου, δεν χωρίζω τα μακαρόνια, σε "πάνω" και "κάτω". Τα βάζω όλα στο κάτω μέρος του ταψιού και βάζω τον κιμά και εν συνεχεία την μπεσαμέλ από πάνω. Δες και το βίντεο του ggr. Βοηθά, πολύ ! Σ΄ ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-1-10  
    Νοστιμότατο. Έτσι το κάνω κι εγώ, μόνο που δεν χρησιμοποιώ πια τα αυγά, τα έκοψα εδώ και χρόνια. Χρησιμοποιώ πένες με ρίγες, διευκολύνουν στο κόψιμο και λόγω της ρίγας, κολλάνε τα υλικά μεταξύ τους.
    #
    Σχόλιο από Bigis40, 1-8-11  
    Μπραβο Κριστα πολυ ωραια και πλουσια συνταγή (δικαιωνει τον τιτλο της) και πολυ ωραισ βερσιόν η μπεσαμελ με κορνφλαουρ αντι αλευρι. Δινει στην κρεμα πιο ραφιναρισμενη γευση απο το αλευρι. Και δεν σβωλιαζει τοσο ευκολα. Ο δέ οσυνδυασμος των τυριων ειναι εξαιρετικός. Πραγματικά ο καλύτερος. Επειδή μου αρέσει ο κυμάς να ειναι πολύς βαζω 1 (με εναμισυ οταν χρησιμοποιω τη μεγαλη ταψαρα μου οπότε αντίστοιχα αυξανω και τη ποσότητα των μακαρονιών και της μπεσαμέλ) κιλο και στην σαλτσα του κυμα παντα βαζω και μια πρεζα τσιλι σε σκονη μαζι με τα αλλα μπαχαρικα (κανελλα-ποπερι (ασπρο και μαυρο)-μοσχοκάρυδο) και 1/2 κουταλια του γλυκου καρρυ και αυτος ο συνδυασμος του δινει μια πιο πικαντικη γευση. Και αν θελεις να γινει πιο οριενταλ βαζεις λιγο καρυ και στη μπεσαμελ..

    Γινεται πολυ ωραιο επίσης με χοντρές πέννες ριγέ αντι για μακαρόνια.
    #
    Σχόλιο από betelgeuse, 26-8-11  
    η συνταγη ειναι απαιχτη αλλα και εγω πιστευω οτι ο κιμας δεν χρειαζεται τοσο νερο και βρασιμο.Το βουτυρο αντι να το προσθετω μεσα στην μπεσαμελ το ριχνω απο πανω μαζι με φρυγανια τριμμενη και η κρουστα γινεται πολυ καλυτερη και κριτσανιστη
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 10-3-12  
    Εξαιρετικό φαγητό.Χρησιμοποιώ την ίδια συνταγή,μόνο που στη γέμιση ανακατεύω και 2-3 κουτάλες από την μπεσαμέλ .Το βοηθάει να στέκεται το κομμάτι και χαρίζει και σε γεύση.
    #
    Σχόλιο από γιώρκα, 26-1-13  
    Κρίστα μου, έκανα τη συνταγή σου χτες. Τέλειο! μόνο που αντί για κορν φλαουαρ στην μπεσαμέλ εβαλα αλευρι και αντί για τυρί έβαλα χαλλούμι. Έτσι το συνηθίζουμε στην Κύπρο. Ομολογώ οτι ακολούθησα τις οδηγίες σου και δε με δυσκόλεψε καθόλου η μπεσαμελ. Συγχαρητήρια!Εκείνο το βίντεο όμως που ανέβασες... με συγκίνησες πολύ. Τέλεια η επιλογή της μουσικής επένδυσης!Πολίτικη Κουζίνα! Μπράβο σου κορίτσι μου και σ ευχαριστούμε!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Το tip της ημέρας

    Σπάστε το τσόφλι του αυγού σας στα δύο, γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα 1-2 σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κλασσικές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 67 αγαπημένων συνταγών, του/της Ικαριώτισσα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 244 αγαπημένων συνταγών, του/της niflheim
    Κυρίως πιάτα ζυμαρικά
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της Floral
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της helen2679
    Παραδοσιακές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 117 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Ravel