KΡΙΣΤΑ
KΡΙΣΤΑ @cook_8452218
Αθήνα,ΕΛΛΑΔΑ

Απλά πολύ νόστιμο και γευστικό. Αξίξει να το δοκιμάσετε !

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη "φοβηθείτε" το κορν φλάουρ. Δοκιμάστε το!!! Πιστέψτε με δε θα το μετανιώσετε. Η γεύση του είναι πιο "ήπια" και συνάμα πιο νόστιμη από τα κοινά αλεύρια.Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για το παστίτσιο πρέπει να είναι ή μεγάλο στρογγυλό ή μεγάλο τετράγωνο, αλλά σίγουρα πρέπει να είναι βαθύ, διότι το παστίτσιο (και λόγω των τυριών) θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Η γνώμη μου είναι να μη χρησιμοποιήσετε κοινό πυρέξ γιατί "θα χυθεί" έξω η μπεσαμέλ.Τα τυριά καλό θα ήταν να τα μοιράσετε ως εξής400 γραμ. ρεγγάτο, 400 γραμ. γραβιέρα (π.χ. Αστακού ή Αμφιλοχίας) και 200 γραμ. κασέρι. Έτσι, θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη γλυκιά και στην αλμυρή γεύση.Το κρασί κάλό θα ήταν να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το έχουμε στο ψυγείο μπορούμε να το βγάλουμε μισή ώρα πριν. Αν πάλι το ξεχάσουμε, μπορούμε να το ζεστάνουμε, ελάχιστα όμως, σ΄ ένα μπρίκι. Με αυτόν τον τρόπο "θα αναδυθεί" η μυρωδιά του.Όπου παραπάνω στα υλικά λέω "περίπου" είναι γιατί... ξέρετε εμείς "οι μεγαλύτεροι" μαγειρεύουμε "με το μάτι" όπως λέει και ο λαός.

https://www.youtube.com/watch?v=GtTjxOI6Tr8

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

65 Minutes
  1. 800-1.000 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  2. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 1 μεσαίο τριμμένα
  3. 3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  4. 1 πράσινη πιπεριά
  5. 1,5 κρασοπότηρο κρασί λευκό ή 1 κρασοπότηρο ξύδι
  6. 2 κ.σ. σάλτσα pummaro
  7. αλάτι
  8. κανέλλα (σκόνη)
  9. γαρύφαλλο (σκόνη)
  10. μπαχάρι (5 με 6 κόκκους)
  11. ελαιόλαδο
  12. νερό
  13. 3 μακαρονια Νο
  14. Μπεσαμέλ
  15. 130-150 γραμ. κορν φλάουρ
  16. 1,5 περίπου λίτρο γάλα φρέσκο
  17. 2 αυγά ολόκληρα
  18. 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο
  19. αλάτι
  20. κανέλλα (σκόνη)
  21. γαρύφαλλο (σκόνη)
  22. Τυριά
  23. 600 γραμ. περίπου τριμμένα τυριά (ρεγκάτο και γραβιέρα)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι (να καλυφθεί καλά ο πάτος...), τα κρεμμύδια - τριμμένα στον τρίφτη - τον κιμά και σωτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις σωταριστεί ρίχνουμε και την πιπεριά και φέρνουμε μία γύρα. "Σβήνουμε" με το κρασί και περιμένουμε να απορροφηθεί και να αναδυθεί το άρωμά του.

  2. 2

    Ύστερα, προσθέτουμε την ντομάτα (που έχουμε περάσει από τον τρίφτη...), την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπαχάρι, ανακατεύοντας τα όλα να ενωθούν. Αφήνουμε για, περίπου, 5 λεπτά να απορροφηθούν τα υγρά.

  3. 3

    Κατόπιν, προσθέτουμε 1,5 με 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου.

  4. 4

    Αφού περάσει μισή ώρα, ρίχνουμε τη σάλτσα pummaro, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό (1 ποτήρι περίπου), ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε τον κιμά για άλλη μισή ώρα μέχρι ν΄ απορροφηθούν τα υγρά.

  5. 5

    Στο τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για λίγο.

  6. 6

    Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε να φύγει η περίσσεια του νερού. Κατόπιν, τα ρίχνουμε στο ταψί και "τ΄ ανοίγουμε" με τα χέρια μας. Τ΄ αφήνουμε για λίγο και αυτά να κρυώσουν.

  7. 7

    Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, ανοίγουμε το "μάτι" της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μ΄ ένα σύρμα. Σε λίγο, και αφού θα βράζει το γάλα, το μίγμα θ΄ αρχίζει να πήζει. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ίσως να χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η μπεσαμέλ, να προσθέσουμε λίγο γάλα ή λίγο κορν φλάουρ αντίστοιχα. Ότι και να προσθέσουμε πάντως, θα πρέπει το ανακατέψουμε πολύ καλά με το σύρμα για να μη "σβολιάσει" η μπεσαμέλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

  8. 8

    Παίρνουμε τώρα με τα χέρια μας κομματάκια βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα μακαρόνια ώστε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε αρκετά τυριά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Με τα χέρια μας "τακτοποιούμε" τα μακαρόνια μέσα στο ταψί.

  9. 9

    Ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά (να πάει παντού), προσθέτουμε από πάνω αρκετά τυριά και μ΄ ένα κουτάλι "τακτοποιούμε" το μίγμα.

  10. 10

    Τώρα επιστρέφουμε στη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε τ΄ αυγά (ολόκληρα) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, κανέλα, λίγο γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα, προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε μ΄ ένα πηρούνι ή με ένα σύρμα να ενωθούν τα τυριά με τη μπεσαμέλ.

  11. 11

    Τέλος, προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και το κουνάμε ώστε να "πάει παντού" και να μην υπάρχουν κενά.

  12. 12

    Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο) για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου δηλαδή δημιουργηθεί το υπέροχο χρώμα που όλοι ξέρουμε !!

Αντιδράσεις

Σχόλια (161)

elenixania
elenixania @Eleni
Έχει γίνει το αγαπημένο παστίτσιο της οικογένειας.Για άλλη μια φορά,σε ευχαριστούμε πολύ!!!

Από

KΡΙΣΤΑ
KΡΙΣΤΑ @cook_8452218
στις
Αθήνα,ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφαία αναζήτηση σε