Παστρουμαδόπιτα

Bαθμολογία: 4.8857
       
 
35 ψήφοι
πατσιλινάκου, 01.05.08

Περιγραφή

Μία πίτα που είναι αρωματική, χωρίς καμμία δυσάρεστη οσμή και χωρίς να έχει χαθεί η γεύση του παστρουμά! Η δόση που σας προτείνω είναι για μία λαμαρίνα φούρνου. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την απόδοση της εστίας σας.
Παστρουμαδόπιτα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200g παστρουμάς
  • 300g κασέρι Μυτιλήνης
  • 5 μέτριες ντομάτες
  • λίγη ζάχαρη
  • 2 φύλλα σφολιάτας ή 4 χειροποίητα ή του εμπορίου φύλλα για πίτες
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων (η σφολιάτα δεν χρειάζεται άλειμμα)
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό (για να αλείψουμε τη σφολιάτα από πάνω)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με κρεατικά
Μέθοδος: Φούρνου
Φτιάχνει: περίπου 48 - 50 κομμάτια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τον παστρουμά (με υπομονή) από το τσιμένι, το οποίο πετάμε.
  2. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κασέρι.
  3. Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
  4. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα και απλώνουμε σπρώχνοντας ελαφρά με τα χέρια μας, το ένα φύλλο σφολιάτας. (Αν έχουμε φύλλα για πίτα,στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε και στη συνέχεια στρώνουμε το δεύτερο φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε.)
  5. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το κασέρι, στο φύλλο.
  6. Από πάνω απλώνουμε τον παστρουμά.
  7. Στη συνέχεια απλώνουμε τις ντομάτες.
  8. Τέλος, απλώνουμε παστρουμά (αν έχει περισσέψει) και το υπόλοιπο κασέρι.
  9. Απλώνουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας σε μία άλλη λαδωμένη λαμαρίνα, για να ανοίξει και στη συνέχεια την τοποθετούμε πάνω από το κασέρι και πιέζουμε στην περίμετρό της με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να φυλακιστεί το μίγμα, μέσα σε φάκελο σφολιάτας. (Αν έχουμε φύλλα για πίτα, απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, απλώνουμε το τέταρτο φύλλο, το λαδώνουμε, το χαράζουμε και τέλος το βρέχουμε.)
  10. Αλείφουμε τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι.
  11. Ψήνουμε στην κάτω τελευταία θέση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25-30 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει σφολιάτα και για 45-50 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει φύλλο για πίτες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η πίτα αυτή είναι από ένα νέο βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που βρίσκεται στο τυπογραφείο και θα εκδοθεί από τις εκδόσεις προπομπός.

Η πίτα αυτή σερβίρεται ζεστή. Τρώγεται όμως ευχάριστα και κρύα.

Καλή όρεξη!!!

Σχετικές συνταγές

Παστουρμάς Παστουρμάς
4.4
       
       
(5)
Παστουρμαδοπιτάκια Παστουρμαδοπιτάκια
4.6667
       
       
(3)
Παστουρμαδόπιτα Παστουρμαδόπιτα
4.3333
       
       
(6)
Παστουρμαδοπιτάκια 2 Παστουρμαδοπιτάκια 2
4.75
       
       
(4)

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από paprica, 22-2-09  
    Έκανα τη συνταγή σας σήμερα και έγινε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!! Πρώτ' απ' όλα ήταν πάρα πολύ εύκολη, και όλοι στο τραπέζι που είχα σήμερα ξετρελάθηκαν, και περιττό να σας πω ότι μου ζήτησαν τη συνταγή. Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά. Η συνταγή σας ήταν τέλεια...
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 22-2-09  
    Ευχαριστώ πολύ που τιμήσατε την συνταγή μου και ευχαριστώ επίσης για τα σχόλιά σας.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 2-3-09  
    την εφαγα πριν δυο μερες στον 'παντελη'τρομερη πιτα,λεγεται και πιτα καισαρειας,ετσι δεν ειναι? :)
    #
    Σχόλιο από alessandra, 2-3-09  
    Η παστουρμαδοπιτα ειναι φοβερη λιγο αλμυρη και εχει δυνατη γευση!!!σας συνιστω να τη δοκιμασετε οσοι δεν το εχετε κανει ακομη...
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 3-3-09  
    Δεν ξέρω (το ερευνώ) αν η πίτα Καισαρείας παρασκευαζόταν με αυτόν τον τρόπο. Πάντως υπάρχει παστρουμαδόπιτα Καισαρείας. Όταν βεβαιωθώ για την αυθεντική συνταγή, θα σας ενημερώσω.
    #
    Σχόλιο από κουταλιτσα, 4-10-09  
    ωραια ησυνταγη πολυ νοστιμη
    #
    Σχόλιο από TyposNyxterinos, 7-12-09  
    Την παστουρμαδόπιτα (η γιαγιά μου την έλεγε επίσης πίτα Καισαρείας), την έφτιαχνα κι εγώ συχνά στο παρελθόν, και η συνταγή είναι ακριβώς ίδια με τη δική σας, μόνο που φτιάχναμε ατομικές πιτούλες μακρόστενες κόβοντας ανάλογα τη σφολιάτα.

    Ένα μικρό μυστικό για να μην έχει καθόλου άσχημη μυρωδιά ο παστουρμάς σε περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε το τσιμένι. Αν το αφήσουμε θα γίνει λίγο πιο πικάντικη, αλλά χωρίς βαριά μυρωδιά.
    Βάζουμε τις φέτες του παστουρμά σ' ένα μπολ με γάλα και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
    Το αφήνουμε για 3-4 μέρες, στο διάστημα των οποίων αλλάζουμε το γάλα τουλάχιστον δυο φορές κάθε μέρα.
    Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από marry_va, 7-12-09  
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΥΑ, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΑ ΤΥΡΙΑ..... ΑΧΧΧΧ ΜΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ........
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 21-1-10  
    Υπέροχη!!!
    #
    Σχόλιο από elenakitt, 21-1-10  
    Νομιζω οτι ειναι η καλυτερη παστουρμαδοπιτα που εχω δοκιμασει,ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-2-10  
    ειπα το τελευταιο κομματι παστουρμα που ειχα απο την Πολη να τον κανω παστουρμαδοπιτα,τελεια!!! :)
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 11-2-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!! Σας εύχομαι καλές αποκριές και Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου με πολλές πίτες!
    #
    Σχόλιο από oxk, 13-2-10  
    Ευδοκία μου, έχω δοκιμάσει αυτήν την συνταγή και είναι υπέροχη! Μόνο που βάζω ελάχιστο κύμινο στην ντομάτα και λίγο σουσάμι όταν αλείφω το φύλλο!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 13-2-10  
    Εξαιρετική η ιδέα με το κύμινο! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 23-2-10  
    Πολυ καλος μεζες για ουζακι!ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Dudu, 13-3-10  
    Υπέροχη! Ξέχασα τα πηρουνάκια πριν!!
    #
    Σχόλιο από Conna, 8-7-10  
    Εγώ που σιχαίνομαι τον παστουρμά πρέπει να πω ότι λατρεύω την συγκεκριμένη πίτα. Ουτε που καταλαβαίνεις ότι τρως παστουρμά. Μπράβο. Πέντε πηρουνάκια απο μένα.

    Χθες για παραλλαγή αντί για παστουρμά έβαλα ισπανικό Jamon χωρίς να αλλάξω τίποτε άλλο και βγήκε πάλι υπέροχη !
    #
    Σχόλιο από giotak1, 11-11-10  
    θα μπορουσα να αντικαταστησω το κασερι με ενταμ ή γκουντα που μας αρεσει?
    ή θα αλλαξει σε γευση κ δεν θα μου βγει καλη?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 2-12-10  
    πολυ ωραια συνταγή!Μπραβο!
    Την εφτιαξα εχθές με φύλλο γιουφκάς(πολιτικο)και το αποτελεσμα ηταν απιθανο!
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 2-12-10  
    Ξεχασα τα πιρουνακια!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    44 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από paprica, 22-2-09  
    Έκανα τη συνταγή σας σήμερα και έγινε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!! Πρώτ' απ' όλα ήταν πάρα πολύ εύκολη, και όλοι στο τραπέζι που είχα σήμερα ξετρελάθηκαν, και περιττό να σας πω ότι μου ζήτησαν τη συνταγή. Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά. Η συνταγή σας ήταν τέλεια...
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 22-2-09  
    Ευχαριστώ πολύ που τιμήσατε την συνταγή μου και ευχαριστώ επίσης για τα σχόλιά σας.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 2-3-09  
    την εφαγα πριν δυο μερες στον 'παντελη'τρομερη πιτα,λεγεται και πιτα καισαρειας,ετσι δεν ειναι? :)
    #
    Σχόλιο από alessandra, 2-3-09  
    Η παστουρμαδοπιτα ειναι φοβερη λιγο αλμυρη και εχει δυνατη γευση!!!σας συνιστω να τη δοκιμασετε οσοι δεν το εχετε κανει ακομη...
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 3-3-09  
    Δεν ξέρω (το ερευνώ) αν η πίτα Καισαρείας παρασκευαζόταν με αυτόν τον τρόπο. Πάντως υπάρχει παστρουμαδόπιτα Καισαρείας. Όταν βεβαιωθώ για την αυθεντική συνταγή, θα σας ενημερώσω.
    #
    Σχόλιο από κουταλιτσα, 4-10-09  
    ωραια ησυνταγη πολυ νοστιμη
    #
    Σχόλιο από TyposNyxterinos, 7-12-09  
    Την παστουρμαδόπιτα (η γιαγιά μου την έλεγε επίσης πίτα Καισαρείας), την έφτιαχνα κι εγώ συχνά στο παρελθόν, και η συνταγή είναι ακριβώς ίδια με τη δική σας, μόνο που φτιάχναμε ατομικές πιτούλες μακρόστενες κόβοντας ανάλογα τη σφολιάτα.

    Ένα μικρό μυστικό για να μην έχει καθόλου άσχημη μυρωδιά ο παστουρμάς σε περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε το τσιμένι. Αν το αφήσουμε θα γίνει λίγο πιο πικάντικη, αλλά χωρίς βαριά μυρωδιά.
    Βάζουμε τις φέτες του παστουρμά σ' ένα μπολ με γάλα και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
    Το αφήνουμε για 3-4 μέρες, στο διάστημα των οποίων αλλάζουμε το γάλα τουλάχιστον δυο φορές κάθε μέρα.
    Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από marry_va, 7-12-09  
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΥΑ, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΑ ΤΥΡΙΑ..... ΑΧΧΧΧ ΜΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ........
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 21-1-10  
    Υπέροχη!!!
    #
    Σχόλιο από elenakitt, 21-1-10  
    Νομιζω οτι ειναι η καλυτερη παστουρμαδοπιτα που εχω δοκιμασει,ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-2-10  
    ειπα το τελευταιο κομματι παστουρμα που ειχα απο την Πολη να τον κανω παστουρμαδοπιτα,τελεια!!! :)
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 11-2-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!! Σας εύχομαι καλές αποκριές και Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου με πολλές πίτες!
    #
    Σχόλιο από oxk, 13-2-10  
    Ευδοκία μου, έχω δοκιμάσει αυτήν την συνταγή και είναι υπέροχη! Μόνο που βάζω ελάχιστο κύμινο στην ντομάτα και λίγο σουσάμι όταν αλείφω το φύλλο!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 13-2-10  
    Εξαιρετική η ιδέα με το κύμινο! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 23-2-10  
    Πολυ καλος μεζες για ουζακι!ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Dudu, 13-3-10  
    Υπέροχη! Ξέχασα τα πηρουνάκια πριν!!
    #
    Σχόλιο από Conna, 8-7-10  
    Εγώ που σιχαίνομαι τον παστουρμά πρέπει να πω ότι λατρεύω την συγκεκριμένη πίτα. Ουτε που καταλαβαίνεις ότι τρως παστουρμά. Μπράβο. Πέντε πηρουνάκια απο μένα.

    Χθες για παραλλαγή αντί για παστουρμά έβαλα ισπανικό Jamon χωρίς να αλλάξω τίποτε άλλο και βγήκε πάλι υπέροχη !
    #
    Σχόλιο από giotak1, 11-11-10  
    θα μπορουσα να αντικαταστησω το κασερι με ενταμ ή γκουντα που μας αρεσει?
    ή θα αλλαξει σε γευση κ δεν θα μου βγει καλη?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 2-12-10  
    πολυ ωραια συνταγή!Μπραβο!
    Την εφτιαξα εχθές με φύλλο γιουφκάς(πολιτικο)και το αποτελεσμα ηταν απιθανο!
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 2-12-10  
    Ξεχασα τα πιρουνακια!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Angeli, 20-6-14  
    Καλησπέρα!! το αγόρι μου τρελαίνεται για παστουρμά αλλά έχει αλλεργία στην ντομάτα... Μπορώ να παραλείψω την ντομάτα ή να την αντικαταστήσω??

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    PITOYLES
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της lilipoupoli
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της elenikolas
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 200 αγαπημένων συνταγών, του/της Άριελ
    pites
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της kgiouli