αννα β
αννα β @annadespina
,ελλαδα

Ως παλιά νοικοκυρά είχα μάθει να βάφω τα αυγά σε βαφή που έβραζε, και πρώτα έπρεπε να ξαφριστεί, και μετά να τα περνάω με ένα πανί βουτηγμένο στο λάδι. Το μειονέκτημα ήταν ότι αρκετά αυγά σπάζανε με όση προσοχη ( χλιαρά κλπ) να έδινε κανείς. Το πλεονέκτημα ήταν ότι τα αυγά δεν χαλούσαν και κρατούσαν εκτός ψυγείου και σαράντα μέρες. Οι εγκεκριμένες απο ΕΕ καινούργιες βαφές, που βάφουν με κρύο νερό ήδη βρασμένα αυγά χάνουν την αποστείρωση που έδινε η παλιά μέθοδος. Φέτος πειραματίστηκα με νέα βαφή και δεν έσπασε κανένα αυγό, και επειδή έχουν βράσει 8 λεπτά και καλυφθεί αμέσως μέ λάδι, οι πόροι έχουν κλείσει και συντηρούνται καλά. Τα μικρά αυγά στην φωτογραφία είναι από πουλάδες (νεαρές κότες)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
20 πασχαλινά αυγά
  1. 1 βαφή για τουλάχιστον 20 αυγά
  2. 1/2 φλ. ξύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αδειάζουμε την βαφή σε ένα φλυτζάνι με νερό και την διαλύουμε καλά.

  2. 2

    Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τόσο νερό όσο να καλυφθούν τα αυγά.

  3. 3

    Προσθέτουμε την βαφή και το ξύδι στην κατσαρόλα με το νερό.

  4. 4

    Τοποθετούμε τα αυγά, που έχουμε προηγουμένως πλήνει, στον πάτο της κατσαρόλας προσεκτικά.

  5. 5

    Ανάβουμε το μάτι στο 6 μέχρι να αρχίσουν μικρές φουσκάλες βρασμού.

  6. 6

    Μόλις αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε το μάτι στο 1 και μετράμε τον χρόνο. 4 λεπτά για μελάτα, 8 για καλά βρασμένα.

  7. 7

    Με μιά τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τα αυγά σε ένα λεκανάκι και ένα ένα τα περνάμε με ένα πανάκι βρεγμένο με λάδι, όπως είναι καυτά. Αν την πατήσετε στον χρονο, νομιζοντας ότι έχει αρχίσει η βράση (όπως έπαθα φετος, 2021)και μου βγήκαν μελατα: όπως είναι κόκκινα και λαδωμένα, βάλτε τα στη σχάρα σε προθερμασμένο στους 100C φούρνο για 8 λεπτα, και δένουν χωρίς να χάσουν το χρώμα τους.

  8. 8

    Μέ την μέθοδο αυτή, το αυγό διατηρείται μεχρι και 40 μερες, αν δεν εχει σπασει. Κλείνουν οι πόροι όταν αλείφεται με λάδι όσο είναι καυτό, και μέχρι να εξατμιστεί το λάδι από τους πόρους, είναι μιά μικρή κονσέρβα.

  9. 9

    Ενα ακόμα μυστικό : Για να ξεφλουδίζουν εύκολα τα βρασμένα αυγά φροντίστε η ημερομηνία παραγωγής τους να είναι τουλάχιστον μια ευδομάδα πριν απο τη ημερομηνία βρασίματος (ατμοσφαιρικός αέρας μπαίνει σιγά σιγά από τους πόρους και διευκολύνει την αποκόλληση).

  10. 10

Αντιδράσεις

Από

αννα β
αννα β @annadespina
στις
,ελλαδα