Πασχαλινά Σμυρνέικα τσουρεκάκια
Για κάποιους "κουλουράκια" αλλά για μένα που είμαι Κρητικιά η ονομασία είναι τσουρεκάκια 😜😁❤️
Η αγαπημένη συνταγή της γιαγιάκας μου ❤️
Έχουν ιδιαίτερη γεύση και είναι πεντανόστιμα.
Υλικά
-
6 1/2-7 1/2 φλυτζάνες αλεύρι μαλακό (1000-1150 γρ.) περίπου
-
1 μαργαρίνη (250 γρ.)
-
2 κουταλιές φυτίνη, κανονικές, όχι κοφτές (110 γρ. περίπου)
-
4 αυγά (χωρισμένα)
-
2 φλυτζάνες ζάχαρη (420 γρ.)
-
2 λεμονια το ξύσμα
-
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο (8-10γρ.)
-
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κουταλάκι αλάτι
-
1 κρασοπότηρο γάλα (150 γρ.)
-
Για το πασπάλισμα
-
1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκοπανισμένα, ανακατεμένα με
-
2-3 κ.σ. ζάχαρη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη φυτίνη ώσπου να ασπρίσουν.
-
2
Χωριστά χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη και ύστερα από λίγο ρίχνουμε το γάλα. Χτυπάμε για λίγο ακόμα και έπειτα ανακατεύουμε τα δυο μίγματα (βούτυρα με αυγά).
-
3
Ξαναχτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
-
4
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τις 6 φλυτζάνες αλεύρι μαζί με το μπέικιν, το ξύσμα, το μαχλέπι και το αλάτι. Κρατάμε τη 1 1/2 για να δούμε πόσο θα μας ζητήσει η ζύμη
-
5
Τα ανακατεύουμε καλά και μέσα εκεί ρίχνουμε το προηγούμενο μίγμα.
-
6
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ακόμα μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά που δεν κολλάει στα χέρια
-
7
Πλάθουμε μικρά τσουρεκάκια σε ότι σχήμα θέλουμε (εγώ συνήθως τα κάνω σαλιγκαράκια).
-
8
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού ελαφρώς χτυπημένο.
-
9
Πασπαλίζουμε με αμυγδαλοζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12 με 15 λεπτά το κάθε ταψί μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
-
10
Εγώ χρησιμοποιώ αντίσταση και αέρα μαζί.
Σχόλια (5)