Πατάτες γιαχνί

Bαθμολογία: 4.6136
       
 
44 ψήφοι
Sitronella, 14.05.06
Πατάτες γιαχνί

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λάδι
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες
  • μαϊντανό

και προαιρετικά:


  • 1 δάφνη
  • λίγο δυόσμο ή μπαχάρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Με φωτο , Εύκολο
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(5 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(5 ψήφοι)
Προετοιμασία: 14' (5 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (5 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια όπως για το φούρνο, ρίχνουμε το λεμόνι και τις ανακατεύουμε.

Βήμα 2
2)

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βήμα 3
3)

Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε λίγο να βράσει.

Βήμα 4
4)

Προσθέτουμε τις πατάτες, το αλάτι, το πιπέρι,

Βήμα 5
5)

τον μαϊντανό και τα υπόλοιπα μυρωδικά αν θέλουμε.

Βήμα 6
6)

Εάν οι ντομάτες δεν έχουν πολύ ζουμί, προσθέτουμε και λίγο νερό, όχι πολύ όμως, ίσα να φτάνει να βράσουν οι πατάτες.

Βήμα 7
7)

Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40', ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας).

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε μόλις σβήσουμε τη φωτιά να προσθέσουμε κομμάτια φέτας και να ανακατέψουμε.
Ταιριάζει πολύ ωραία με φέτα και ελίτσες.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    55 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από daphne, 25-4-08  
    Πολύ νόστικο φαγάκι.
    Εγώ αφού τσιγαρίσω το κρεμμύδι προσθέτω τη ντομάτα και την αφήνω να βράσει για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτω τις πατάτες, τις αχνίζω με το κρεμμύδι και τη ντομάτα για κανα πεντάλεπτο και προσθέτω νερό. Το αλάτι το ρίχνουμε πάντα λίγο πριν το τέλος (όπως έλεγε και η γιαγιά). Μόλις κλείσω το μάτι προσθέτω λίγη ρίγανη από πάνω.
    #
    Σχόλιο από Letzt, 8-7-08  
    Το αγάπημενο μου, δεν ξέρω για κάτω αλλά στον Εβρο βάζουν πιο πολύ νερό.
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 16-7-09  
    α, έτσι μπράβο!
    μοσχομύρισε το σπίτι.
    πάντως η δική μου κονσέρβα ντοματάκια έχει μπόλικο ζουμάκι μέσα. όπως και οι πατάτες.

    η μόνη τροποποίηση που κάνω πάντα για να επισπεύσω το ψήσιμο είναι αυτή:

    πλένω καλά τις πατάτες με βούρτσα λαχανικών. τις τρυπώ με πιρούνι, και τις βάζω στα μικροκύματα, κύκλος "baked potato".

    ξεφλουδίζονται εύκολα, συγκρατούν τα υγρά τους, και φουρνίζονται πιο γρήγορα έτσι.

    Μάικ
    #
    Σχόλιο από kessy, 16-7-09  
    νόστιμο φαγητό!Τώρα τελευταία όταν το μαγειρεύω ρίχνω κι από κανένα κολοκυθάκι και προσωπικά μου άρεσε περισσότερο.Μυστικό:εάν σας περισσέψει ζωμός από κότα ή μοσχάρι προσθέστε το θα είμαι πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Natassa, 7-8-09  
    Κλασικό ελληνικό φαγάκι! Η μικρή μου το τρώει στον παιδικό σταθμό κάθε 15 μέρες και το λέει "πατάτες ΜΕ γιαχνί". Του πάει και το σέλινο, αν μας αρέσει.Ένα δυο κλαράκια. Ή και σέλερι.

    Η δική μου αρτίσιμη παραλλαγή: Μαζί με τις πατάτες τα κρεμύδια και τα σκόρδα (τα γιαχνίζω πριν να ρίξω την ντομάτα) βάζω και κάμποσες, όσες θέλει ο καθένας, χοντρές ροδέλες χωριάτικο λουκάνικο. Μούρλια! Σ' αυτήν την περίπτωση όμως θέλουν προσοχή τα μπαχαρικά. Ειδικά αν επιλέξουμε καυτερό λουκάνικο. Και φυσικά το αλάτι γιατί τα λουκάνικα είναι πάντα αλμυρούτσικα.
    #
    Σχόλιο από lenale, 12-10-09  
    Κάνω την ίδια συνταγή αλλά δεν βάζω μαϊντανό. Το μπαχάρι και η δάφνη δίνουν υπέροχη γεύση και άρωμα...
    #
    Σχόλιο από Χαλκιδεα, 12-10-09  
    πολύ ωραία συνταγή! εγω επειδή έχω λατρεία στα αρωμματικά έβαλα στο moulti 1 πιπεριά, 1 καρότο κ 1 κολοκυθάκι, μαιντανό κ λίγο δεντρολίβανο. τα τσιγάρισα μαζί με το κρεμμύδι κ τα έσβησα με λίγο ούζο. έγινε καταπληκτικό δοκιμάστε το!
    #
    Σχόλιο από r0se, 1-12-09  
    Πολυ ωραίο και απλό φαγητό! Μοσχομύρισε το σπίτι και έχει τέλεια γεύση!
    #
    Σχόλιο από Nάντια, 9-12-09  
    Έγινε τέλειο! Ευχαριστώ για τη συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από angelina867, 18-1-10  
    Πολύ νόστιμο και οικονομικό φαγάκι .Εγώ του βάζω ξύλο κανέλας και μοσχοκάρυδο ,αλλά δεν βάζω λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από babystar, 19-1-10  
    Είχα χρόνια να φάω, την έκανα με αφορμή τη μικρή μου μπουμπού, που περνάει μια φάση, δεν τρώει τίποτα και ψάχνω να τις προσφέρω νέες (για εκείνη!) γεύσεις!
    #
    Σχόλιο από spiridou, 28-1-10  
    Αυτό ήταν το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά μου που δεν υπάρχει πιά. Και συνεχίζει να είναι του μεγάλου μου γιού. Κι εμείς έτσι το φτιάχνουμε στην Καλαμάτα αλλά βάζουμε κι ένα μικρό ξυλάκι κανέλλας.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 30-3-10  
    Απλό λαδερό φαγάκι.
    #
    Σχόλιο από muffinaki33, 9-4-10  
    πεντανόστιμο το φαγάκι και είχα κολλησει τόσες μέρες τι να κάνω με τόσες πολλές πατάτες!!!
    #
    Σχόλιο από common, 12-6-10  
    Νόστιμη κλασσική συνταγή. Εγώ γιαχνίζω τις πατάτες πριν να ρίξω τη ντομάτα. Επίσης βάζω και κολοκυθάκια μαζί με τις πατάτες. Στα μυρωδικά προσθέτω και λίγη ρίγανη καλά τριμμένη, καθώς και άνηθο.
    #
    Σχόλιο από Denta, 8-12-10  
    Σαν της γιαγιάς!
    #
    Σχόλιο από tortilla, 3-6-11  
    Νόστιμο, απλό και γρήγορο!!!

    Μαζί με τη σαλτσούλα μπορούμε να προσθέσουμε και φετούλες ελιάς ή φρέσκα μανιτάρια!!

    Υπέροχος συνδυασμός!!!

    Πάω να το φάω τώωωρααα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από lemon, 6-8-11  
    Η συνταγη σου φαινεται τελεια, λεω να τη δοκιμασω τη κυριακη με πατατες μικρουλικες (μπεϊμπι). Θα τολμησω να βαλω και λιγη καυτερη μουσταρδα που μ αρεσει ;)
    φιλακια!!
    #
    Σχόλιο από somi085, 30-10-11  
    #
    Σχόλιο από dcroula, 8-12-11  
    Νόστιμο καθημερινό φαγητό, που το φάγαμε με πολύ ευχαρίστηση.
    Λίγο πριν το σβήσιμο της θερμοκρασίας έβαλα ελιές σε ροδέλες, μέσα στο φαγητό.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    40 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από daphne, 25-4-08  
    Πολύ νόστικο φαγάκι.
    Εγώ αφού τσιγαρίσω το κρεμμύδι προσθέτω τη ντομάτα και την αφήνω να βράσει για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτω τις πατάτες, τις αχνίζω με το κρεμμύδι και τη ντομάτα για κανα πεντάλεπτο και προσθέτω νερό. Το αλάτι το ρίχνουμε πάντα λίγο πριν το τέλος (όπως έλεγε και η γιαγιά). Μόλις κλείσω το μάτι προσθέτω λίγη ρίγανη από πάνω.
    #
    Σχόλιο από Letzt, 8-7-08  
    Το αγάπημενο μου, δεν ξέρω για κάτω αλλά στον Εβρο βάζουν πιο πολύ νερό.
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 16-7-09  
    α, έτσι μπράβο!
    μοσχομύρισε το σπίτι.
    πάντως η δική μου κονσέρβα ντοματάκια έχει μπόλικο ζουμάκι μέσα. όπως και οι πατάτες.

    η μόνη τροποποίηση που κάνω πάντα για να επισπεύσω το ψήσιμο είναι αυτή:

    πλένω καλά τις πατάτες με βούρτσα λαχανικών. τις τρυπώ με πιρούνι, και τις βάζω στα μικροκύματα, κύκλος "baked potato".

    ξεφλουδίζονται εύκολα, συγκρατούν τα υγρά τους, και φουρνίζονται πιο γρήγορα έτσι.

    Μάικ
    #
    Σχόλιο από lenale, 12-10-09  
    Κάνω την ίδια συνταγή αλλά δεν βάζω μαϊντανό. Το μπαχάρι και η δάφνη δίνουν υπέροχη γεύση και άρωμα...
    #
    Σχόλιο από r0se, 1-12-09  
    Πολυ ωραίο και απλό φαγητό! Μοσχομύρισε το σπίτι και έχει τέλεια γεύση!
    #
    Σχόλιο από Nάντια, 9-12-09  
    Έγινε τέλειο! Ευχαριστώ για τη συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από angelina867, 18-1-10  
    Πολύ νόστιμο και οικονομικό φαγάκι .Εγώ του βάζω ξύλο κανέλας και μοσχοκάρυδο ,αλλά δεν βάζω λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από babystar, 19-1-10  
    Είχα χρόνια να φάω, την έκανα με αφορμή τη μικρή μου μπουμπού, που περνάει μια φάση, δεν τρώει τίποτα και ψάχνω να τις προσφέρω νέες (για εκείνη!) γεύσεις!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 30-3-10  
    Απλό λαδερό φαγάκι.
    #
    Σχόλιο από muffinaki33, 9-4-10  
    πεντανόστιμο το φαγάκι και είχα κολλησει τόσες μέρες τι να κάνω με τόσες πολλές πατάτες!!!
    #
    Σχόλιο από Denta, 8-12-10  
    Σαν της γιαγιάς!
    #
    Σχόλιο από tortilla, 3-6-11  
    Νόστιμο, απλό και γρήγορο!!!

    Μαζί με τη σαλτσούλα μπορούμε να προσθέσουμε και φετούλες ελιάς ή φρέσκα μανιτάρια!!

    Υπέροχος συνδυασμός!!!

    Πάω να το φάω τώωωρααα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από lemon, 6-8-11  
    Η συνταγη σου φαινεται τελεια, λεω να τη δοκιμασω τη κυριακη με πατατες μικρουλικες (μπεϊμπι). Θα τολμησω να βαλω και λιγη καυτερη μουσταρδα που μ αρεσει ;)
    φιλακια!!
    #
    Σχόλιο από somi085, 30-10-11  
    #
    Σχόλιο από dcroula, 8-12-11  
    Νόστιμο καθημερινό φαγητό, που το φάγαμε με πολύ ευχαρίστηση.
    Λίγο πριν το σβήσιμο της θερμοκρασίας έβαλα ελιές σε ροδέλες, μέσα στο φαγητό.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 8-12-11  
    Το φτιαχνω συχνα γιατι το τρωνε τα παιδια εγω βαζω παντα ενα κυβο κνορ και λιγο κοκκινο πιπερι
    #
    Σχόλιο από xrysal, 27-12-11  
    #
    Σχόλιο από reba, 31-1-12  
    Πολύ νόστιμο φαγάκι! Το έφτιαξα στη χύτρα ταχύτητος και βγήκαν λουκούμι.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 31-1-12  
    ετσι φταιχνω και εγω το δικο μου γιαχνι.. μονο που κοβω της πατατες στρογκιλες και προσθετο και αποξυραμενο δυοσμο... και ενα -δυο φυλλα μαρουλιου κομμενα στα τεσσερα ... τελειο φαγακι!!!
    #
    Σχόλιο από mariamafia, 16-3-12  
    απλο καθαρο κ σχετικα γρηγορο φαγακι!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από olgaa, 13-3-12  
    gia sou sitronella!pws mporw na kanw ti saltsa ligo pio pikantiki?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-3-12  
    Διαλέγοντας τα σωστά μπαχαρικά! Μπορείς να προσθέσεις μπούκοβο ή να ψιλοκόψεις καυτερή πιπερίτσα, μπορείς να βάλεις απλώς έξτρα πιπέρι... Γενικά μπορείς να πειραματιστείς με διάφορα μπαχαρικά που σου αρέσουν.
    #
    Σχόλιο από svouraki, 6-12-12  
    Τι είναι γιαχνίζω ρε παιδιά???? Άσχετη??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 6-12-12  
    Γιαχνίζω; Μήπως εννοείς αχνίζω; Πάντως αχνίζω σημαίνει μαγειρεύω στον ατμό με λίγο νεράκι.
    #
    Σχόλιο από svouraki, 25-2-13  
    Μαλλον αχνιζω εννοει και η common οταν λεει γιαχνιζω. Ευχαριστω για την αμεσοτατη απαντηση!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ιωαννα 1, 2-4-13  
    παιδια αν τις κανω στην χυτρα (λογω ελλειψης χρονου)ποση ωρα θελουν???
    #
    Σχόλιο από Ιωαννα 1, 2-4-13  
    Sitronella σε ευχαριστώ τις έκανα στην χύτρα μισή ώρα και έγιναν λουκούμι!!!!

    8 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από kessy, 16-7-09  
    νόστιμο φαγητό!Τώρα τελευταία όταν το μαγειρεύω ρίχνω κι από κανένα κολοκυθάκι και προσωπικά μου άρεσε περισσότερο.Μυστικό:εάν σας περισσέψει ζωμός από κότα ή μοσχάρι προσθέστε το θα είμαι πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Natassa, 7-8-09  
    Κλασικό ελληνικό φαγάκι! Η μικρή μου το τρώει στον παιδικό σταθμό κάθε 15 μέρες και το λέει "πατάτες ΜΕ γιαχνί". Του πάει και το σέλινο, αν μας αρέσει.Ένα δυο κλαράκια. Ή και σέλερι.

    Η δική μου αρτίσιμη παραλλαγή: Μαζί με τις πατάτες τα κρεμύδια και τα σκόρδα (τα γιαχνίζω πριν να ρίξω την ντομάτα) βάζω και κάμποσες, όσες θέλει ο καθένας, χοντρές ροδέλες χωριάτικο λουκάνικο. Μούρλια! Σ' αυτήν την περίπτωση όμως θέλουν προσοχή τα μπαχαρικά. Ειδικά αν επιλέξουμε καυτερό λουκάνικο. Και φυσικά το αλάτι γιατί τα λουκάνικα είναι πάντα αλμυρούτσικα.
    #
    Σχόλιο από Χαλκιδεα, 12-10-09  
    πολύ ωραία συνταγή! εγω επειδή έχω λατρεία στα αρωμματικά έβαλα στο moulti 1 πιπεριά, 1 καρότο κ 1 κολοκυθάκι, μαιντανό κ λίγο δεντρολίβανο. τα τσιγάρισα μαζί με το κρεμμύδι κ τα έσβησα με λίγο ούζο. έγινε καταπληκτικό δοκιμάστε το!
    #
    Σχόλιο από spiridou, 28-1-10  
    Αυτό ήταν το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά μου που δεν υπάρχει πιά. Και συνεχίζει να είναι του μεγάλου μου γιού. Κι εμείς έτσι το φτιάχνουμε στην Καλαμάτα αλλά βάζουμε κι ένα μικρό ξυλάκι κανέλλας.
    #
    Σχόλιο από common, 12-6-10  
    Νόστιμη κλασσική συνταγή. Εγώ γιαχνίζω τις πατάτες πριν να ρίξω τη ντομάτα. Επίσης βάζω και κολοκυθάκια μαζί με τις πατάτες. Στα μυρωδικά προσθέτω και λίγη ρίγανη καλά τριμμένη, καθώς και άνηθο.
    #
    Σχόλιο από elinaDxxx, 21-11-12  
    Πέντε πιρουνάκια κι από εμένα!!! Την έφτιαξα με μια πολύ μικρή παραλλαγή: Εκτός από μπαχάρι, πρόσθεσα δάφνη, κανέλα και γαρύφαλλο και στο τέλος πασπάλισα με τριμμένη φέτα και ρίγανη! Οι πιο νόστιμες πατάτες γιαχνί που έχω φάει! Ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για τις υπέροχες συνταγές σου Sitronella!!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 8-4-13  
    Αντί για μαϊντανό βάζω σέλινο. Εξαιρετική γεύση.
    #
    Σχόλιο από popina, 11-6-14  
    Μόλις έφτιαξα αυτό το σούπερ φαγακι. Κι εγω πρωτα τηγανισα λιγο τις πατατες, μετα εριξα το κρεμμυδι με το σκορδακι και προσθεσα και φρέσκα μανιτάρια λεντινουλα. Δάφνη, κόκκους πιπεριού και έγινε τέλειο! Πόσο όμορφα, αλλά και νόστιμα μέσα στην απίστευτη απλότητά τους είναι τελικά τα ελληνικά φαγακια? Ευχαριστώ πολύ sitronella, οι συνταγές σου πάντα μου ταιριάζουν γευστικά και "στέκομαι" για να τις παρακολουθησω!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Παραδοσιακές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 137 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Ravel
    Λαδερά χωρίς κρέας.
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 174 αγαπημένων συνταγών, του/της popina
    Αγαπημένα (δοκιμασμένα) φαγητά
    Ένα βιβλίο 64 αγαπημένων συνταγών, του/της mom2twins
    Αγαπημένα κυρίως πιάτα
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της Sitronella