Πατάτες με σπανάκι ογκρατέν
Για όσους ψάχνουν τρόπο να αξιοποιήσουν το σπανάκι που φέρνει ο παππούς από το χωριό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή τη σήκωσα πριν χρόνια από το σαιτ της Βέφας και μετά έβαλα και εγώ το χεράκι μου. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο τυρί. Και προσοχή τη λαδόκολλα στο γκριλ
Υλικά
-
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-
1 κιλό σπανάκι
-
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ρόδες
-
4 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
-
1 κούπα ζωμό απ το σπανάκι
-
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
αλάτι πιπέρι
-
ελαιόλαδο
-
για τη μπεσαμελ
-
100 γρ. αλεύρι
-
100 γρ. βούτυρο
-
1 λιτ. γάλα
-
αλάτι πιπέρι
-
μοσχοκάρυδο
-
λίγη φρυγανιά τριμμένη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε το σπανάκι σε κατσαρόλα με καπάκι και τα νερά που κράτησε από το πλύσιμο, να μαραθεί. Στραγγίζουμε και κρατάμε 1 κούπα ζωμό
-
2
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τη ντομάτα το ζωμό, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα
-
3
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε λαδόκολλα και από πάνω τις μισές πατάτες. Τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε λίγο στο γκριλ. Τις βγάζουμε και ψήνουμε και τις υπόλοιπες
-
4
Σε μεγάλο πυρέξ στρώνουμε τις μισές πατάτες. Από πάνω σπανάκι -πατάτα -σπανάκι και τέλος περιχύνουμε τη σάλτσα
-
5
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλΒάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ενώ δεν σταματάμε να ανακατεύουμε για να μη σβολιασει. Τη βάζουμε και πάλι στο μάτι μέχρι να δέσει. Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
-
6
Βάζουμε και τη μπεσαμελ στο ταψί, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά να κάνει κρουστα.
-
7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσει
Σχόλια (9)