Πατάτες μπελαλίδικες
Αν έχετε χρόνο και όρεξη αξίζει τον κόπο. Μην κάνετε μεγάλες ποσότητες είναι άκρως χορταστικό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά με μπέικον ή ακόμη και τη μπεσαμέλ με κρέμα γάλακτος. Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο παραμένει όμως ένα ευπαρουσίαστο και εύγευστο πιάτο
Υλικά
-
6 μεγάλες, μακρόστενες πατάτες
-
1/4 γκούντα τριμμένο
-
6 φέτες ζαμπόν πλάτη
-
2 δόσεις μπεσαμέλ
-
1 κονσ. μικρή μανιτάρια ψιλοκομμένα ελαφρώς βρασμένα
-
200 gr κιμά
-
1 κρεμμυδάκι ξερό
-
1 κ.σ.ελαιόλαδο
-
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ.κρασί λευκό ξηρό
-
αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
-
για κάθε δόση μπεσαμέλ
-
3 κ.σ. βούτυρο
-
4 κ.σ. αλεύρι
-
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για +/- 15' ώστε να κρατάνε στο πηρούνι.
-
2
Σε κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι περασμένο απ'το μούλτι με 1 κ.σ.ελαιόλαδο, το μαϊντανό και τον κιμά, σβύνουμε με λίγο λευκό κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
-
3
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλλιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο, το ανακατεύουμε με το αλεύρι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για 4'-5'.
-
4
Αφού οι πατάτες είναι εντελώς κρύες, αφαιρούμε προσεκτικά το καπάκι και τις αδειάζουμε εσωτερικά για να τις γεμίσουμε.
-
5
Ανακατεύουμε μία δόση μπεσαμέλ με τον κιμά (τον οποίο έχουμε ελαφρώς κρυώσει). Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μισό τυρί & το ζαμπόν και ανακατεύουμε.
-
6
Γεμίζουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε σε λαδομένο ταψάκι. Σκεπάζουμε την κάθε πατάτα χωριστά με τη λοιπή μπεσαμέλ, προσέχοντας να την καλύψουμε καλά γύρω-γύρω.
-
7
Πασπαλίζουμε το λοιπό τυρί και ψήνουμε στους 180°C για 20' λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (3)