Πατσάς ποδαράκι

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
9 ψήφοι
τσιγαρο, 20.12.06

Περιγραφή

Ισως απο τις πιο τονωτικες σουπες για τις κρυες μερες του χειμωνα

Πατσάς ποδαράκι
photo: λωξαντρα

Τι χρειαζόμαστε:

  • Χοιρινη κοιλια
  • Χοιρινο ποδι
  • Νερο
  • 2 μπουκαλια Ξυδι
  • Σκορδο (ολοκληρο)
  • Τσιλι ή αποξηραμενη καυτερη πιπερια
  • Αλατι
  • Πιπερι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σούπες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χωρίς γλουτένη
Περιέχει: Σκόρδο
Σερβίρει: 3-5 ατομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τεμαχιζουμε την χοιρινη κοιλια σε μικρα κομματια και χαραζουμε οσο μπορουμε το ποδι.
  2. Σε μια μεγαλη λεκανη με νερο τα ξεπλενουμε και αφου τα στραγγιξουμε, γεμιζουμε παλι με νερο και αδειαζουμε ενα μπουκαλι ξυδι, αφηνοντας τα μεσα να μουλιασουν μιση με μια ωρα.
  3. Σε ενα βαζακι βαζουμε μεσα σκελιδες σκορδου τις οποιες εχουμε πατησει με το πλαι του μαχαιριου. Το γεμιζουμε με ξυδι και κλεινουμε το καπακι. (Αυτο ειναι το λεγομενο σκορδοστουμπι)
  4. Σε μια μεγαλη κατσαρολα βραζουμε νερο και βαζουμε μεσα τον πατσα μαζι με το ποδι, να παρουν μια βραση. Αφαιρουμε το νερο, και ξαναγεμιζουμε με φρεσκο ζεστο νερο το υλικο μας.
  5. Βραζουμε σε μετρια φωτια για 4 ωρες περιπου. Μετα το περας της πρωτης ωρας, μπορουμε να ψιλοκοψουμε το ποδαρακι, χωρις να αφαιρεσουμε τα κοκκαλα, και συνεχιζουμε το βρασιμο.
  6. Προσθετουμε μισο κουταλι σουπας αλατι.
  7. Σερβιρεται ζεστος, ριχνοντας μεσα μια με δυο κουταλιες σουπας σκορδοστουμπι και λιγο τσιλι, ή την αποξηραμενη πιπερια, καθως και λιγο μαυρο πιπερι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ενδιαμεσα ισως χρειαστει να προσθεσουμε κι αλλο νερο.
Χρειαζεται τουλαχιστον 4 ωρες βρασιμο.
Για να μην μυριζει το σπιτι, μπορουμε να βαλουμε επανω στην κατσαρολα μια πετσετα βρεμενη με ξυδι
Καποιοι βαζουν μεσα ενα μηλο (με τη φλουδα) και οταν αυτο ξεφλουδισει, τοτε ειναι ετοιμος (βρασμενος ο πατσας)
Δεν το συνιστω, γιατι αλλαζει η γευση και το χρωμα.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Σιγουρευτείτε για το ξύδι που θα χρησιμοποιήσετε.

Σχετικές συνταγές

    21 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 21-12-07  
    Ψοφάω για τη σουπα αυτη ,κατα περιεργο λογο οταν το λεω κανουν ,μπλιαχ,εσυ ομως με καταλαβαινεις.Την επομενη φορα ,ριξε ενα ολοκληρο ,ακαθαριστο πορτοκαλι.Θα με θυμηθείς.....
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 21-12-07  
    Νομιζω οτι αυτην την σουπα εκτος του οτι δεν θα τηνφαω ποτε στην ζωη μου,δεν θα την μαγειρεψω και ποτε!!πραγματικα θαυμαζω τις γυναικες που μπορουν και το κανουν αυτο!Και ενα αλλο φαγητο που δεν θα μπορεσω ποτε να φαω αλλα και να μαγειρεψω ειναι και τα σαλιγκαρια!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 22-12-07  
    Ξερεις τι γινετε ? Εχεις στο μυαλο σου το πατσα σαν κατι βρωμικο ,οπως τον αγοραζαν παλια οι νοικοκυρες.Τωρα ειναι κατασπρος στο χασαπη,τα δε ποδαρακια φροντιζω να ειναι απο χαλουα και μικρου ζωου.
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 22-12-07  
    Ντινακι δεν θα σχολιαξω για οσους/ες κανουν μπλιααααχχχ για τον πατσα γιατι θα πεσουν πολλα μπιπππππ εχεχεχχχχ (μα που διατανο ειναι οι φατσουλες????)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 23-12-07  
    Περι ορεξεως ομως ......
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 6-3-08  
    Ασε "τσιγάρο"....μή με κολάζεις πρωϊ-πρωϊ, ...τα ίδια "μπίπ" θα πώ......
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 7-11-08  
    Πολύ καλές οι οδηγίες για πριν το μαγείρεμα!Έφτιαξα μοσχαρίσιο πατσά και δεν μύριζε καθόλου ύστερα από το τελετουργικό με το ξύδι!!!Μόνο που δεν χρειάστηκαν 4 ώρες.Σε 2 ωρίτσες ήταν έτοιμος.Τσιγάρε μπράβο!!!!
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 11-11-08  
    Επειδή είμαι γνώστης του καλού πατσά, θα σας πω κάποια πράγματα.
    Τον πατσά τον τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι για να γίνει άσπρος σαν το γάλα. Τα ποδαράκια τα ξυρίζουμε με μία καινούργια ξυριστική μηχανή για να φυγουν όλες οι τρίχες.
    Μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε και 1 μεγάλοοοο κρεμμύδι λίγο χαραγμένο στα 4.
    Και ο καλός πατσάς για να είναι πατσάς καλός πρέπει να ξεκινήσει να βράζει από το πρωί έως το βράδυ σε πολύ σιγανή φωτιά.
    Δοκιμάστε να κάνετε αυτά που σας λέω και θα με θυμηθείτε.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 11-11-08  
    Eεεεε, τωρα τι να λεμε?Φοβερη σουπα...Και φυσικα μονο με σκορδοστουμπι και οχι αυγοκομμενη.Εχω φαει εγω πατσα στου Ζηκου.......
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 14-1-09  
    οχι πως να το πω επειδη ειμαι εξπερ στον πατσα απο οτι μου λενε και οι αλλοι που τον τρωνε απο τα χερακια μου, κανεις ολη αυτη την διαδικασια που λεει η ΒΑΡΒΙ και τον μαγειρευω στην χυτρα 1 1/2 ωρα γινετε λιωμα!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από matahari, 23-1-09  
    Μου αρέσει πολύ και λέω να φτιάξω αυτες τις μέρες για πρώτη φορά. Ως τόσο ο κρεοπώλης που ρώτησα μου ειπε πως δεν πρεπει να πετάξω το πρώτο νερό μονο να το ξαφρίσω γιατί το πρώτο νερό είναι όλη η γευση του πατσά. Και ότι θέλει πολύ ώρα και σιγανή φωτιά. και αν θυμάμαι καλά, πρώτα τα βράζουμε και μετά τα ψιλοκόβουμε ή τα χοντροκόβουμε. Έτσι κάνουν τουλάχιστον στη Σαλονίκη
    #
    Σχόλιο από στελλακοστας, 4-11-09  
    γεια σας, εγω για τον πατσα τρελενομαι, αρκει να ειναι καθαρος γι,αυτο συμφωνο οτι οσο καθαρος κι αν ειναι θελει ξυριζμα η καψαλιζμα , επεισης χτυπαμε στο μιξερ σκορδο ,ξυδι, και ο καενας βαζει οσο θελει στο πιατο του
    #
    Σχόλιο από sevoula123, 23-1-10  
    γεια σας, λογω καταγωγεις μικρα ασια και καραμαλου θα σας πω οτι εμεις δεν κανουμε σκορδοστουπι αλλα μια σαλτσα απο σκορδο μπαχαρικα [παπρικα πολυ] λαδι και ζουμι απο την ιδια σουπα.δοκομαστε το.
    #
    Σχόλιο από savefico, 26-2-10  
    Πολύ ωράια σούπα. Την έφτιαξα και ακολούθησα την συμβουλή της γιαγιάς μου: ένα κλωναράκι σέλινο μέσα και ένα κρεμμυδάκι. Δεν μυριζε καθόλου το σπίτι!
    Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από vasilakis, 10-3-11  
    Καταπλητκική σούπα, ειδικά μετά απο κάνα καλό ξενύχτι με μπόλικα οινοπνεύματα,το στομαχάκι μας ξαναβρίσκει τον εαυτό του :)) Συμφωνώ χεδόν σε όλλα, αλλά έχω και μια σοβαρή ένσταση, αυτή είναι το άλλαγμα του πρώτου νερού, θα συνιστούσα πλύσιμο πριν ρίξουμε το φαγητό στην κατσαρόλα, και μετά απλά ξαφρίζουμε αραιά και που, αν χύσουμε το πρώτο νερό πετάμε και σχεδόν όλη την γεύση του ζωμού !!! τώρα αν ρωτήσω...πως μυρίζει το σπίτι κυράδες μου ;;;; ευωδιάζει..!!!! μάλλον θα με βρίσετε ορισμένες..χε χε χε
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 10-3-11  
    Τελειος ο πατσας αλλα με μοσχαρακι γινεται σουπερ!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 26-9-11  
    Ετσι ακριβως τον φτιαχνω και εγω σε χαμηλη φωτια και για πολλες ωρες!!!ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 18-10-11  
    #
    Σχόλιο από johnskord, 24-10-11  
    Τρελαίνομαι για πατσά και έχω φάει άπειρα πιάτα στη ζωή μου. Έχω φάει δε όλων των ειδών, μοσχαρίσιο, αρνίσιο, τράγιο (που νομίζω είναι ο καλύτερος), μοσχαροκεφαλή, αλλά - συγνώμη που θα το πω - ο χοιρινός είναι ότι χειρότερο έχω δοκιμάσει, γι'αυτό και δεν σερβίρεται και σε κανένα (νομίζω) πατσατζίδικο.
    #
    Σχόλιο από smirlisd, 11-3-12  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    21 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 21-12-07  
    Ψοφάω για τη σουπα αυτη ,κατα περιεργο λογο οταν το λεω κανουν ,μπλιαχ,εσυ ομως με καταλαβαινεις.Την επομενη φορα ,ριξε ενα ολοκληρο ,ακαθαριστο πορτοκαλι.Θα με θυμηθείς.....
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 21-12-07  
    Νομιζω οτι αυτην την σουπα εκτος του οτι δεν θα τηνφαω ποτε στην ζωη μου,δεν θα την μαγειρεψω και ποτε!!πραγματικα θαυμαζω τις γυναικες που μπορουν και το κανουν αυτο!Και ενα αλλο φαγητο που δεν θα μπορεσω ποτε να φαω αλλα και να μαγειρεψω ειναι και τα σαλιγκαρια!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 22-12-07  
    Ξερεις τι γινετε ? Εχεις στο μυαλο σου το πατσα σαν κατι βρωμικο ,οπως τον αγοραζαν παλια οι νοικοκυρες.Τωρα ειναι κατασπρος στο χασαπη,τα δε ποδαρακια φροντιζω να ειναι απο χαλουα και μικρου ζωου.
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 22-12-07  
    Ντινακι δεν θα σχολιαξω για οσους/ες κανουν μπλιααααχχχ για τον πατσα γιατι θα πεσουν πολλα μπιπππππ εχεχεχχχχ (μα που διατανο ειναι οι φατσουλες????)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 23-12-07  
    Περι ορεξεως ομως ......
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 6-3-08  
    Ασε "τσιγάρο"....μή με κολάζεις πρωϊ-πρωϊ, ...τα ίδια "μπίπ" θα πώ......
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 7-11-08  
    Πολύ καλές οι οδηγίες για πριν το μαγείρεμα!Έφτιαξα μοσχαρίσιο πατσά και δεν μύριζε καθόλου ύστερα από το τελετουργικό με το ξύδι!!!Μόνο που δεν χρειάστηκαν 4 ώρες.Σε 2 ωρίτσες ήταν έτοιμος.Τσιγάρε μπράβο!!!!
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 11-11-08  
    Επειδή είμαι γνώστης του καλού πατσά, θα σας πω κάποια πράγματα.
    Τον πατσά τον τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι για να γίνει άσπρος σαν το γάλα. Τα ποδαράκια τα ξυρίζουμε με μία καινούργια ξυριστική μηχανή για να φυγουν όλες οι τρίχες.
    Μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε και 1 μεγάλοοοο κρεμμύδι λίγο χαραγμένο στα 4.
    Και ο καλός πατσάς για να είναι πατσάς καλός πρέπει να ξεκινήσει να βράζει από το πρωί έως το βράδυ σε πολύ σιγανή φωτιά.
    Δοκιμάστε να κάνετε αυτά που σας λέω και θα με θυμηθείτε.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 11-11-08  
    Eεεεε, τωρα τι να λεμε?Φοβερη σουπα...Και φυσικα μονο με σκορδοστουμπι και οχι αυγοκομμενη.Εχω φαει εγω πατσα στου Ζηκου.......
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 14-1-09  
    οχι πως να το πω επειδη ειμαι εξπερ στον πατσα απο οτι μου λενε και οι αλλοι που τον τρωνε απο τα χερακια μου, κανεις ολη αυτη την διαδικασια που λεει η ΒΑΡΒΙ και τον μαγειρευω στην χυτρα 1 1/2 ωρα γινετε λιωμα!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από matahari, 23-1-09  
    Μου αρέσει πολύ και λέω να φτιάξω αυτες τις μέρες για πρώτη φορά. Ως τόσο ο κρεοπώλης που ρώτησα μου ειπε πως δεν πρεπει να πετάξω το πρώτο νερό μονο να το ξαφρίσω γιατί το πρώτο νερό είναι όλη η γευση του πατσά. Και ότι θέλει πολύ ώρα και σιγανή φωτιά. και αν θυμάμαι καλά, πρώτα τα βράζουμε και μετά τα ψιλοκόβουμε ή τα χοντροκόβουμε. Έτσι κάνουν τουλάχιστον στη Σαλονίκη
    #
    Σχόλιο από στελλακοστας, 4-11-09  
    γεια σας, εγω για τον πατσα τρελενομαι, αρκει να ειναι καθαρος γι,αυτο συμφωνο οτι οσο καθαρος κι αν ειναι θελει ξυριζμα η καψαλιζμα , επεισης χτυπαμε στο μιξερ σκορδο ,ξυδι, και ο καενας βαζει οσο θελει στο πιατο του
    #
    Σχόλιο από sevoula123, 23-1-10  
    γεια σας, λογω καταγωγεις μικρα ασια και καραμαλου θα σας πω οτι εμεις δεν κανουμε σκορδοστουπι αλλα μια σαλτσα απο σκορδο μπαχαρικα [παπρικα πολυ] λαδι και ζουμι απο την ιδια σουπα.δοκομαστε το.
    #
    Σχόλιο από savefico, 26-2-10  
    Πολύ ωράια σούπα. Την έφτιαξα και ακολούθησα την συμβουλή της γιαγιάς μου: ένα κλωναράκι σέλινο μέσα και ένα κρεμμυδάκι. Δεν μυριζε καθόλου το σπίτι!
    Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από vasilakis, 10-3-11  
    Καταπλητκική σούπα, ειδικά μετά απο κάνα καλό ξενύχτι με μπόλικα οινοπνεύματα,το στομαχάκι μας ξαναβρίσκει τον εαυτό του :)) Συμφωνώ χεδόν σε όλλα, αλλά έχω και μια σοβαρή ένσταση, αυτή είναι το άλλαγμα του πρώτου νερού, θα συνιστούσα πλύσιμο πριν ρίξουμε το φαγητό στην κατσαρόλα, και μετά απλά ξαφρίζουμε αραιά και που, αν χύσουμε το πρώτο νερό πετάμε και σχεδόν όλη την γεύση του ζωμού !!! τώρα αν ρωτήσω...πως μυρίζει το σπίτι κυράδες μου ;;;; ευωδιάζει..!!!! μάλλον θα με βρίσετε ορισμένες..χε χε χε
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 10-3-11  
    Τελειος ο πατσας αλλα με μοσχαρακι γινεται σουπερ!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 26-9-11  
    Ετσι ακριβως τον φτιαχνω και εγω σε χαμηλη φωτια και για πολλες ωρες!!!ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 18-10-11  
    #
    Σχόλιο από johnskord, 24-10-11  
    Τρελαίνομαι για πατσά και έχω φάει άπειρα πιάτα στη ζωή μου. Έχω φάει δε όλων των ειδών, μοσχαρίσιο, αρνίσιο, τράγιο (που νομίζω είναι ο καλύτερος), μοσχαροκεφαλή, αλλά - συγνώμη που θα το πω - ο χοιρινός είναι ότι χειρότερο έχω δοκιμάσει, γι'αυτό και δεν σερβίρεται και σε κανένα (νομίζω) πατσατζίδικο.
    #
    Σχόλιο από smirlisd, 11-3-12  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Συμβουλές για νόστιμες σούπες
    Οι σούπες γίνονται όταν βράζουμε κάποιο στερεό ...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σουπιτσες
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    χοιρινο
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της yiannaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της ΒΑΣΟΥΛΙΝΑ