Pavlova

Bαθμολογία: 3.5385
       
 
13 ψήφοι
delicious, 06.03.09

Περιγραφή

Μαρέγκα με φράουλες. Το απόλυτο γλυκό της άνοιξης! Για να είναι και οι φράουλες στην εποχή τους.
Pavlova
photo: Ginger

Τι χρειαζόμαστε:

Για την μαρέγκα:
  • 4 ασπράδια
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Για την γέμιση:
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ξύσμα λεμονιού

Για την sauce:
  • 400 γρ. φράουλες (προτιμήστε βιολογικές, έχουν περισσότερη γεύση και καθόλου ορμόνες)
  • 40 γρ. ζάχαρη
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Ανοιξιάτικη
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:


  1. Για να φτιάξω τις μαρέγκες, χτυπάω στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη, και όταν σφίξει η μαρέγκα, τότε ρίχνω την άχνη σιγά-σιγά σαν βροχή και ανακατεύω απαλά.
  2. Με ένα κουτάλι σούπας φτιάχνω πάνω σε λαδόκολλα κυκλικά σχήματα διαμέτρου 10 εκατοστών και πάχους 4 εκατοστών περίπου.
  3. Αφαιρώ από το κέντρο του κύκλου μερικές κουταλιές και τις τοποθετώ στην περιφέρειά του έτσι ώστε να σχηματιστεί "φωλιά".
  4. Ψήνω για 60-90 λεπτά στους 90-100C θερμό αέρα σε προθερμασμένο φούρνο.
  5. Φτιάχνω τη γέμιση, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και προσθέτω το ξύσμα ανακατεύοντας με κουτάλι.
  6. Τέλος, φτιάχνω τη sauce πολτοποιώντας στο multi τις φράουλες μαζί με την ζάχαρη.
  7. Συναρμολογώ το γλυκό μου τοποθετώντας στο κέντρο της κάθε ψημένης μαρέγκας σαντιγύ, στολίζω με κομμένες στην μέση φράουλες και περιχύνω με την sauce.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου.

Την sauce μπορούμε να την βάλουμε σε κατσαρολάκι να πάρει μία βράση, αλλά δεν θα είναι τόσο δροσιστική η γεύση της. Το γλυκό μπορούμε να το φτιάξουμε σαν τούρτα ψήνοντας μία μόνο μεγάλη μαρέγκα σαν βάση.

Σχετικές συνταγές

    21 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από lechaton, 29-4-09  
    #
    Σχόλιο από Ginger, 30-5-09  
    Μου άρεσε αρκετά η πάβλοβα, αν και μου μύριζε κάπως το αυγό. Την επόμενη φορά θα προσθέσω μια βανίλια για να είμαι σίγουρη.
    Την γάρνιρα με φρέσκιες φράουλες και σπιτική μαρμελάδα φράουλα. Πάντως ήταν πιο βαριά στο στομάχι απ' ό,τι περίμενα.
    #
    Σχόλιο από fly, 14-2-10  
    Ωραία συνταγή,πολύ γλυκιά ταιριάζει πολύ με σαμπάνια.Έβαλα μια κουταλιά κορν-φλαουερ στην μαρέγκα και 2 βανίλιες καθώς και 1 κουταλιά λεμόνι όλα αυτά επειδή έκανα μεγάλο μέγεθος και δεν πρέπει να κάτσει.Τη σάλτσα θα την βάλω στο σερβίρισμα για να μην μαλακώσει λόγω μεγέθους.
    #
    Σχόλιο από Lavender, 21-4-10  
    Πολύ νόστιμη συνταγή. Το μείγμα όμως μου βγήκε λιγάκι αραιό και μύριζε λιγάκι αυγό. Αφού ψήθηκαν οι μαρέγκες έσπαγαν πολύ εύκολα. Μάλλον θα έκανα κάποιο λάθος, αλλά θα τις ξαναφτιάξω σίγουρα.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 24-5-10  
    Χρονια τωρα ηθελα να την δοκιμασω,με την ευκαιρια του διαγωνισμου στο σαιτ ειπα να την φτιαξω,καταπληκτικη γευση!!!!και ευκολη στη κατασκευη της,μονο που εγω εφτιαξα μια μεγαλη φωλια και τη γεμισα σαντυγι,κοβετε ευκολα σαν τουρτα,ευχαριστω για τη συνταγη!!!!!τα πιρουνακια της αξιζουν και πολλα παραπανω!
    #
    Σχόλιο από Πάπισσα, 25-5-10  
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 6-8-10  
    πολυ καλη εγω την γεμισα με μαρεγκα σοκολατα....
    #
    Σχόλιο από emilyallanpoe, 23-11-10  
    #
    Σχόλιο από ap9847, 24-11-10  
    Η πάβλοβα είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Αλλά για κάποιον που θα ήθελε να το φτιάξει χειμώνα τι γίνεται;
    Έγω βρει ότι φτιάχνεται και με μπανάνα ή ρόδι, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πως φτιάχνουμε τη sauce?
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 28-12-10  
    Το γλυκό είναι καταπληκτικό!!επειδή αυτήν την εποχή δεν υπάρχουν φράουλες το ρόδι της δίνει και χρώμα και γεύση!!!!Και γίνετε Χριστουγεννιάτικο γλυκό!!
    #
    Σχόλιο από krepoylina, 30-12-10  
    νννννννννοστιμοτατο!
    #
    Σχόλιο από Anna Maria Zachou, 13-2-11  
    Kalimeraaaaaa!!! Loipon, to ekana xthes alla otan piga na vgalw ti maregka, sti mesi kollise sto xarti kai kommatiazotan se kathe kinisi. Ti ekana lathos?
    #
    Σχόλιο από aggalexa, 20-4-11  
    Delicious, θέλω να κάνω την παύλοβα, σε τούρτα. Μήπως ξέρεις, τί νούμερο ταψί, βγάζει αυτή η δόση? Σκέφτομαι μήπως θα πρέπει να διπλασιάσω τη δόση, οπότε θα ήταν πολύτιμη η πληροφορία, αυτή.
    Ευχαριστώ!!!!
    #
    Σχόλιο από angy85, 17-5-11  
    Έφτιαξα την συνταγή χθες, το μόνο που άλλαξα ήταν ότι πρόσθεσα μια βανίλια στο μείγμα της μαρέγκας. Η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάστηκα πολύ όσο αφορά τη γεύση τους αν & από εμφάνιση έσκιζαν. Οι μαρέγκες μετά τα 90 λεπτά έδειχναν να θέλουν επιπλέον ψήσιμο γιατί η βάση του ήταν ακόμη «νερουλή», με αποτέλεσμα όταν τις τρώγαμε να μην είναι πολύ αφράτες. Επίσης, για τα δικά μας γούστα ήταν πάρα πολύ γλυκές!
    #
    Σχόλιο από natassa13, 14-6-11  
    παιδια δεν νομιζω πως κανατε λαθος,εχω ακολουθησει ευλαβικα τις οδηγιες πολλες φορες και σε πολλες συνταγες του Στ.Παρλιαρου και παντα η γευση ή υφη δεν ειναι καλες.Στην αρχη νομιζα οτι ηταν τυχαιο αλλα ειναι πολλες οι συνταγες κι εχω χαλασει πολλα υλικα!Το οτι ειναι γνωστος δεν σημαινει οτι ειναι και τελειος!Τουλαχιστον για τις συνταγες στο περιοδικο γλυκιες ιστοριες!
    #
    Σχόλιο από hayat, 21-8-11  
    θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα,έχω απογοητευτεί με πολλές συνταγές του Παρλιάρου, άλλωστε ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι δεν δοκιμάζει σχεδόν ποτέ τα γλυκά του επειδή δεν του αρέσουν τα γλυκά γενικά !!!
    #
    Σχόλιο από delicious, 21-8-11  
    Hayat, λες να έχει δοκιμάσει τα δικά του γλυκά, να απογοητεύτηκε και να νομίζει ότι τα γλυκά δεν είναι ωραία?? Εγώ πάντως ότι έχω φτιάξει από τις συνταγές του μου πετυχαίνει πάντα. Τώρα από θέμα γεύσης αυτό είναι υποκειμενικό αν κάτι θα σου αρέσει και θα το ξαναφτιάξεις.
    #
    Σχόλιο από katrines2, 21-1-12  
    δυστυχως, δεν μου φουσκωσε η μαρεγκα αρκετα. παρολα αυτα ηταν καλη. κατι θα εφταιγε, χτυπησα την κρεμα οπως ακριβως η συνταγη. και ολα τα σχετικα.
    #
    Σχόλιο από allantallon, 19-4-12  
    Θα ήθελα να σημειώσω, καλοπροαίρετα και φιλικά πάντα, ότι η συνταγή του Παρλιάρου όπως την παρουσίασε στην εκπομπή του (υπάρχει στο σάιτ του μέγκα) είναι κάπως διαφορετική τόσο ως προς την ποσότητα των υλικών όσο -κυρίως- και ως προς την εκτέλεση.
    Η βασική διαφορά -που νομίζω ότι παίζει σημαντικό ρόλο, βλ. και παραπάνω το σχόλιο φίλης που δεν της ψήθηκε καλά- είναι ότι η μαρέγκα ψήνεται "στους 120οC για 2 ώρες τουλάχιστον ή στους 90οC - 100οC βαθμούς για τουλάχιστον 3 ώρες".
    Επειδή πρόκειται για ένα υπέροχο αλλά και πολύ λιτό και ανάλαφρο γλυκό, αν κάτι πάει στραβά με τη μαρέγκα στο ψήσιμο, απλώς δε διορθώνεται.
    #
    Σχόλιο από penny29, 3-5-12  
    http://www.youtube.com/watch?v=Aq80FCxb8OM
    ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!!!!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από lechaton, 29-4-09  
    #
    Σχόλιο από Ginger, 30-5-09  
    Μου άρεσε αρκετά η πάβλοβα, αν και μου μύριζε κάπως το αυγό. Την επόμενη φορά θα προσθέσω μια βανίλια για να είμαι σίγουρη.
    Την γάρνιρα με φρέσκιες φράουλες και σπιτική μαρμελάδα φράουλα. Πάντως ήταν πιο βαριά στο στομάχι απ' ό,τι περίμενα.
    #
    Σχόλιο από fly, 14-2-10  
    Ωραία συνταγή,πολύ γλυκιά ταιριάζει πολύ με σαμπάνια.Έβαλα μια κουταλιά κορν-φλαουερ στην μαρέγκα και 2 βανίλιες καθώς και 1 κουταλιά λεμόνι όλα αυτά επειδή έκανα μεγάλο μέγεθος και δεν πρέπει να κάτσει.Τη σάλτσα θα την βάλω στο σερβίρισμα για να μην μαλακώσει λόγω μεγέθους.
    #
    Σχόλιο από Lavender, 21-4-10  
    Πολύ νόστιμη συνταγή. Το μείγμα όμως μου βγήκε λιγάκι αραιό και μύριζε λιγάκι αυγό. Αφού ψήθηκαν οι μαρέγκες έσπαγαν πολύ εύκολα. Μάλλον θα έκανα κάποιο λάθος, αλλά θα τις ξαναφτιάξω σίγουρα.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 24-5-10  
    Χρονια τωρα ηθελα να την δοκιμασω,με την ευκαιρια του διαγωνισμου στο σαιτ ειπα να την φτιαξω,καταπληκτικη γευση!!!!και ευκολη στη κατασκευη της,μονο που εγω εφτιαξα μια μεγαλη φωλια και τη γεμισα σαντυγι,κοβετε ευκολα σαν τουρτα,ευχαριστω για τη συνταγη!!!!!τα πιρουνακια της αξιζουν και πολλα παραπανω!
    #
    Σχόλιο από Πάπισσα, 25-5-10  
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 6-8-10  
    πολυ καλη εγω την γεμισα με μαρεγκα σοκολατα....
    #
    Σχόλιο από emilyallanpoe, 23-11-10  
    #
    Σχόλιο από angy85, 17-5-11  
    Έφτιαξα την συνταγή χθες, το μόνο που άλλαξα ήταν ότι πρόσθεσα μια βανίλια στο μείγμα της μαρέγκας. Η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάστηκα πολύ όσο αφορά τη γεύση τους αν & από εμφάνιση έσκιζαν. Οι μαρέγκες μετά τα 90 λεπτά έδειχναν να θέλουν επιπλέον ψήσιμο γιατί η βάση του ήταν ακόμη «νερουλή», με αποτέλεσμα όταν τις τρώγαμε να μην είναι πολύ αφράτες. Επίσης, για τα δικά μας γούστα ήταν πάρα πολύ γλυκές!
    #
    Σχόλιο από natassa13, 14-6-11  
    παιδια δεν νομιζω πως κανατε λαθος,εχω ακολουθησει ευλαβικα τις οδηγιες πολλες φορες και σε πολλες συνταγες του Στ.Παρλιαρου και παντα η γευση ή υφη δεν ειναι καλες.Στην αρχη νομιζα οτι ηταν τυχαιο αλλα ειναι πολλες οι συνταγες κι εχω χαλασει πολλα υλικα!Το οτι ειναι γνωστος δεν σημαινει οτι ειναι και τελειος!Τουλαχιστον για τις συνταγες στο περιοδικο γλυκιες ιστοριες!
    #
    Σχόλιο από hayat, 21-8-11  
    θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα,έχω απογοητευτεί με πολλές συνταγές του Παρλιάρου, άλλωστε ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι δεν δοκιμάζει σχεδόν ποτέ τα γλυκά του επειδή δεν του αρέσουν τα γλυκά γενικά !!!
    #
    Σχόλιο από delicious, 21-8-11  
    Hayat, λες να έχει δοκιμάσει τα δικά του γλυκά, να απογοητεύτηκε και να νομίζει ότι τα γλυκά δεν είναι ωραία?? Εγώ πάντως ότι έχω φτιάξει από τις συνταγές του μου πετυχαίνει πάντα. Τώρα από θέμα γεύσης αυτό είναι υποκειμενικό αν κάτι θα σου αρέσει και θα το ξαναφτιάξεις.
    #
    Σχόλιο από katrines2, 21-1-12  
    δυστυχως, δεν μου φουσκωσε η μαρεγκα αρκετα. παρολα αυτα ηταν καλη. κατι θα εφταιγε, χτυπησα την κρεμα οπως ακριβως η συνταγη. και ολα τα σχετικα.
    #
    Σχόλιο από allantallon, 19-4-12  
    Θα ήθελα να σημειώσω, καλοπροαίρετα και φιλικά πάντα, ότι η συνταγή του Παρλιάρου όπως την παρουσίασε στην εκπομπή του (υπάρχει στο σάιτ του μέγκα) είναι κάπως διαφορετική τόσο ως προς την ποσότητα των υλικών όσο -κυρίως- και ως προς την εκτέλεση.
    Η βασική διαφορά -που νομίζω ότι παίζει σημαντικό ρόλο, βλ. και παραπάνω το σχόλιο φίλης που δεν της ψήθηκε καλά- είναι ότι η μαρέγκα ψήνεται "στους 120οC για 2 ώρες τουλάχιστον ή στους 90οC - 100οC βαθμούς για τουλάχιστον 3 ώρες".
    Επειδή πρόκειται για ένα υπέροχο αλλά και πολύ λιτό και ανάλαφρο γλυκό, αν κάτι πάει στραβά με τη μαρέγκα στο ψήσιμο, απλώς δε διορθώνεται.
    #
    Σχόλιο από penny29, 3-5-12  
    http://www.youtube.com/watch?v=Aq80FCxb8OM
    ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από karavour, 11-9-12  
    Καιρό ήθελα να φτιάξω παύλοβα, και να η ευκαιρία γιατί μου περίσσεψαν 8 ασπράδια από άλλο γλυκό. ΈΦτιαξα 3 μεγάλους πάτους 25ρηδες. Ενημερωτικά να πω, ότι ο κάθε τέτοιος πάτος θέλει 100γρ. ασπράδι, άλλο τόσο ζάχαρη κρυσταλλική κι άλλο τόσο άχνη. Επομένως για δύο πάτους θέλουμε 200γρ. κ.ο.κ.
    Έψησα στους 90 για 2μιση ώρες περίπου. Επειδή δεν έχει πια φράουλες, έβαλα κομπόστα ροδάκινο

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ap9847, 24-11-10  
    Η πάβλοβα είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Αλλά για κάποιον που θα ήθελε να το φτιάξει χειμώνα τι γίνεται;
    Έγω βρει ότι φτιάχνεται και με μπανάνα ή ρόδι, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πως φτιάχνουμε τη sauce?
    #
    Σχόλιο από Anna Maria Zachou, 13-2-11  
    Kalimeraaaaaa!!! Loipon, to ekana xthes alla otan piga na vgalw ti maregka, sti mesi kollise sto xarti kai kommatiazotan se kathe kinisi. Ti ekana lathos?
    #
    Σχόλιο από aggalexa, 20-4-11  
    Delicious, θέλω να κάνω την παύλοβα, σε τούρτα. Μήπως ξέρεις, τί νούμερο ταψί, βγάζει αυτή η δόση? Σκέφτομαι μήπως θα πρέπει να διπλασιάσω τη δόση, οπότε θα ήταν πολύτιμη η πληροφορία, αυτή.
    Ευχαριστώ!!!!

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 28-12-10  
    Το γλυκό είναι καταπληκτικό!!επειδή αυτήν την εποχή δεν υπάρχουν φράουλες το ρόδι της δίνει και χρώμα και γεύση!!!!Και γίνετε Χριστουγεννιάτικο γλυκό!!
    #
    Σχόλιο από krepoylina, 30-12-10  
    νννννννννοστιμοτατο!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τούρτες
    Οι τούρτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός εορτα...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Φράουλες: μια ζουμερή απόλαυση!
    Ζουμερές και αρωματικές, σε σχήμα καρδιάς, οι φ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της Toothfairy
    Φρουτένιοι πειρασμοί
    Ένα βιβλίο 42 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της gogo09
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της lenado
    KEIK
    Ένα βιβλίο 155 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64