Πεϊνιρλί της Σοφίας
Νόστιμα αφράτα Πεϊνιρλί. Μπορούμε μέσα στην γέμιση να βάλουμε ό,τι μας αρέσει. Ένας πολύ καλός συνδιασμός είναι η Φέτα με κρεμμύδι, πιπεριά και γκούντα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα Πεϊνιρλί αν κρυώσουν τα βάζουμε μέσα σε μια σακούλα ή σε τάπερ.Τα Πεϊνιρλί μπορείτε να τα φτιάξετε με οποιαδήποτε γέμιση σας αρέσει. Ο τρόπος που κλείνω τα Πεϊνιρλί είναι ο δικός μου τρόπος, άν δέν σας βολέυει κλείστε τα Πεϊνιρλί όπως μπορείτε.
Υλικά
-
Για την ζύμη
-
1.300 γραμ. αλέυρι (περίπου)
-
40 γραμ. φρέσκια μαγιά
-
600 μ.λ. γάλα χλιαρό
-
200 μ.λ. ελαιόλαδο
-
1 Φλιτζανάκι βούτυρο
-
1 Αυγό
-
1 κουταλάκι αλάτι
-
2 κουταλάκια ζάχαρη
-
Για την γέμιση
-
700 γραμ.κίτρινο κασέρι γκούντα (τριμένο)
-
Αλλαντικά (ζαμπόν, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπέικον κ.α.)
-
1 Κρεμμύδι
-
1 Πιπεριά
-
Βασιλικός
-
Για την επικάλυψη
-
100 γραμμ. βούτυρο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Μέσα σε μια λεκάνη δυαλείουμε το γάλα με την μαγιά.
-
2
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο(λιωμένο), το αυγό (χτυπημένο), το αλάτι και την ζάχαρη.
-
3
Ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά αλέυρι μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και αρκετά έυπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 1½ ώρα να φουσκώσει καλά.
-
4
Κόβουμε μπαλάκι απο την ζύμη, όσο ένα μεγάλο αβγό (130γραμ.) και με την παλάμη μας, ανοίγουμε 1 στενόμακρο κομμάτι.
-
5
Απλώνουμε πάνω στην ζύμη ελάχιστο γκούντα, απο επάνω βάζουμε 3-4 λωρίδες απο το αγαπημένο μας αλλαντικό.
-
6
Συνεχίζουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πιπεριά και ξαναβάζουμε τριμμένο γκούντα. Πάνω απο το κασέρι ρίχνουμε λίγο σουσάμι και 1 φύλλο απο φρέσκο βασιλικό.
-
7
Ανασηκώνουμε τα εξωτερικά της ζύμης, την πάνω και κάτω πλευρά, για να αγκαλιάσουν την γέμιση.
-
8
Πιάνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε μια φορά,σάν τις καραμέλες, για να σχηματιστεί η γνωστή βαρκούλα.
-
9
Βάζουμε τις βαρκούλες σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να σταθούν για να φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 35 λεπτά.
-
10
Μόλις βγάλουμε τα Πεϊνιρλί απο το φούρνο, παίρνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε μόνο την ζύμη.Καλή επιτυχία
Σχόλια (2)