Πελτέ τομάτας
Απλά και σπιτικά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σημαντικό είναι να μη ξεχάσουμε να αφήνουμε το φαγητό μας ανάλατο κάθε φορά που χρησιμοποιούμε αυτόν τον πελτέ) Αν δεν έχτε δυνατότητα έκθεσης στον ήλιο, μπορείτε (έχοντας εκπτώσεις στο αποτέλεσμα) αφού περάσετε από το μύλο λαχανικών τις τομάτες να τις βάλετε στο φούρνο (χωρίς χονδρό αλάτι).
Υλικά
-
10 kg τομάτες
-
ελαιόλαδο
-
ξύδι
-
χονδρό αλάτι
-
λεπτό αλάτι
-
λεπτό τούλι
-
ύφασμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αφού πλύνουμε και ξεφλουδίσουμε τις τομάτες, τις κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε τα κοτσανάκια.
-
2
Πιέζουμε με τα χέρια κάθε κομμάτι ώστε να αποβάλει τα υγρά και αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
-
3
Τις περνούμε από το μύλο λαχανικών.
-
4
Απλώνουμε τούλι σε λαμαρίνα (τόσο ώστε να μπορεί να την καλύψει 2 φορές) και από πάνω στρώνουμε το χονδρό αλάτι. Κλείνουμε το τούλι και χύνουμε από πάνω τον πολτό της τομάτας.
-
5
Ραντίζουμε με λίγο ξύδι καικατόπιν με ελαιόλαδο και από πάνω αλατίζουμε με λεπτό αλάτι.
-
6
Σκεπάζουμε καλά με τούλι και αφήνουμε στον ήλιο ως να πήξει καλά. Κάθε απόγευμα, πριν πέσει ο ήλιος, σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με ύφασμα (τραπεζομάντηλο, σεντόνι κλπ) το οποίο απομακρύνουμε με το πρώτο φως του ήλιου.
-
7
Δεν ανακατεύουμε από μέρα σε μέρα!
-
8
Μόλις πήξει ο πελτές τραβάμε το τούλι που μέσα είχαμε κλείσει το χονδρό αλάτι. Θα πρέπει να έχει μείνει λιγότερο από το μισό.
-
9
Τοποθετούμε τον πελτέ σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό που θα συμπληρώσουμε με ελαιόλαδο.
Σχόλια (6)