ggr
ggr @george
Athens

Μ α κ α ρ ο ν ά δ ε ς όλου του site, ενωθείτε !!! Όσο ακόμη βρίσκουμε μελιτζάνες και μάλιστα σε χαμηλό κόστος (προχθές, πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου, έκοψα από τον κήπο μου μία τελευταία μελιτζάνα, σαν παιδική μπάλα του ράγκμπυ !!! Ο καιρός όμως ψυχραίνει, δεν θα υπάρχουν για πολύ στη γύρα...)Στη γλάστρα ο βασιλικός (πλατύφυλλος και δροσερός στις ζέστες του καλοκαιριού) κρατάει ακόμα !!! Έντονα αποψιλωμένος, όχι μόνο από τα πρώτα κρύα αλλά και από την συνεχή και έντονη χρήση, θα μας “υποστηρίξει” ακόμη μία δύο φορές πριν γίνει σάλτσα pesto, “από το ντουλάπι της γιαγιάς” Και στο ψυγείο έχει μία συσκευασία mozzarella (στην αρχή του μήνα είμαστε ακόμη, επιτρέπονται κάποιες μικρές “ατασθαλίες”…). Ντοματούλες; ευτυχώς, στη λαϊκή βρίσκεις ακόμη κάποιες τελευταίες “φυσιολογικές”, οι λίγες του κήπου, μας έχουν προ πολλού τελειώσει.Γι’ αυτό σας φώναξα, καλοί μου μ α κ α ρ ο ν ά δ ε ς!! Με αυτά τα λίγα “ξεχασμένα” καλοκαιρινά “κατάλοιπα”, θα φτιάξουμε μία από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες. Τρόπος του λέγειν “μακαρονάδα”, αφού στη πραγματικότητα πρόκειται για πέννες. Εάν μάλιστα την φάτε ποτέ με σπιτικά “casarecce” θα γλείφεστε μέχρι το βράδυ!!!Πολύ νόστιμη συνταγή και πολύ γρήγορη. Στο χρόνο που θα βράζουν οι πέννες, προλαβαίνει να ετοιμασθεί και η σάλτσα !!! Δώστε βάσημη τσιγκουνευθείτε την καυτερή πιπερίτσα, ταιριάζει απίστευτα!!!Μ α κ α ρ ο ν ά δ ε ς μου, στο τραπέζι όλοι!!

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Οι μελιτζάνες, μαγειρεμένες έτσι, μαλακώνουν αλλά όχι τόσο ώστε να λιώνουν στο στόμα. Είναι μία ιδιαίτερη σάλτσα, με τα κομματάκια της μελιτζάνας να “κρατάνε” λίγο στα δόντια, κάτι που την κάνει ενδιαφέρουσα.Εάν δεν θέλετε να δοκιμάσετε έτσι, εάν προτιμάτε τις μελιτζάνες να λιώνουν στο στόμα (δεν είναι καθόλου άσχημες και έτσι, απλά είναι πολύ ¨...γνώριμη¨ η γεύση τους) δεν έχετε παρά να τις ρίξετε και αυτές από την αρχή στη σάλτσα ντομάτας και, αντί για πέντε-έξι λεπτά, να μαγειρευθούν δεκαπέντε. Συν κάτι μόνες και στεγνές στο τηγάνι, συν κάτι μαζί με τα μακαρόνια στο τέλος, να που θα είναι μαλακες... (σιγά με τον τόνο παιδιά, σιγά, θα μας “κόψουν”...Με μία μελιτζάνα του μεγέθους της φωτογραφίας (TIP στο βήμα 24), και ένα τηγάνι γύρω στα 21-23 εκατοστά, θα χρειασθείτε να μοιράσετε τα κομμάτια της και να τα τηγανίσετε σε τρεις δόσεις, είναι αρκετά.[2] Θα ακολουθήσετε την υπόδειξη της συνταγής και θα περάσετε τα κομμάτια της μελιτζάνας χωρίς λάδι από το τηγάνι, Μ Ο Ν Ο εάν αυτό είναι αντικολλητικό. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να τα ...βοηθήσετε τα πράγματα με λίγο λάδι.[3] Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα αντί για τα ντοματάκια του εμπορίου, καλόν είναι να την ξεφλουδίσετε πριν την κόψετε σε κομμάτια. Σε αυτή τη περίπτωση, για μεγαλύτερη ευκολία, ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στο site

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

43 Minutes
4 άτομα
  1. 400 γρ penne
  2. 650 γρ ντομάτα κομμένη σε κυβάκια (ή μία συσκευασία με ντομάτες σε κομμάτια)
  3. 1 μεγάλη μελιτζάνα
  4. παρθένο ελαιόλαδο
  5. 1 μεγάλο κρεμμύδι
  6. αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, θρυμματισμένη
  7. φρέσκο βασιλικό ή/και ρίγανη
  8. 200 γρ mozzarella

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό για βράσουμε τις πέννες

  2. 2

    Κόβουμε τις ντομάτες μας σε μικρά κομματάκια και τα μαζεύουμε σε ένα μπολ (δείτε “Μυστικά” [3] και TIP στο βήμα 22) Όσο περισσότερο σαρκώδεις είναι, τόσο το καλύτερο

  3. 3

    Παίρνουμε τη μελιτζάνα, την πλένουμε καλά, αφαιρούμε το κοτσανάκι και, κόβοντάς την αρχικά σε ροδέλες πλάτους ενός εκατοστού (αφήνοντας την φλούδα), τη κόβω τελικά σε κυβάκια,

  4. 4

    Που θα τα ρίξουμε σε ένα μπολ με κρύο αλατισμένο νερό για μερικά λεπτά,

  5. 5

    Και στη συνέχεια, αφού τα στραγγίσουμε, και τα στεγνώσουμε πατικώνοντάς τα με μία καθαρή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας, τα περνούμε για λίγα λεπτά από ένα αντικολλητικό τηγάνι πολύ καλά ζεσταμένο αλλά χωρίς λάδι. Ναι, χωρίς λάδι (δείτε “Μυστικά” [1] και [2]). Αλατίζουμε τη μελιτζάνα και την αφήνουμε να πάρει χρώμα για λίγα λεπτά.

  6. 6

    Αφαιρούμε τη μελιτζάνα και, στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε δυό κουταλιές ελαιόλαδο και, αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο,

  7. 7

    Τα κομματάκια της ντομάτας,

  8. 8

    Και την καυτερή πιπερίτσα, κανονίζουμε στο αλάτι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

  9. 9

    Προσθέτουμε και ένα ή και δύο κουταλάκια πελτέ ντομάτας, διαλυμένα σε λίγο νερό, για το χρώμα που θα δώσει σάλτσα.

  10. 10

    Μετά από ένα 5λεπτο, προσθέτουμε τα μυρωδικά, με τον βασιλικό κομμένο με το χ έ ρ ι σε μικρότερα κομμάτια.

  11. 11

    Όση ώρα μαγειρεύεται η σάλτσα, θα έχει ζεσταθεί το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τις πέννες.

  12. 12

    Επιστρέφουμε στη σάλτσα μας και στο τέλος του 10λεπτου, με τη σάλτσα έτοιμη πλέον, ρίχνουμε στο τηγάνι και τις μελιτζάνες.

  13. 13

    Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά ακόμη, να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Σβήνουμε το μάτι και αποσύρουμε το τηγάνι.

  14. 14

    Οι πέννες πρέπει να είναι έτοιμες, Τις σουρώνουμε καλά, κρατούμε όμως από το νερό του βρασμού, θα χρειασθούμε το άμυλό του στη σάλτσα.

  15. 15

    Ρίχνουμε τις πέννες στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά να απλωθεί αυτή και να μελώσει όλα τα ζυμαρικά. Επειδή οι ποσότητες των υλικών δεν είναι ευκαταφρόνητες, προτείνω, αφού αδειάσετε τη σάλτσα από το τηγάνι στη κατσαρόλα όπου έβρασαν οι πέννες, να ρίξετε εκεί μέσα και αυτές τις τελευταίες και να ανακατέψετε, θα είναι πολύ πιο άνετα.

  16. 16

    Προσθέτουμε και τη mozzarella, κομμένη σε κυβάκια και ανακατεύουμε και πάλι.

  17. 17

    Η θερμότητα από τη σάλτσα, αλλά και από τις πέννες, θα μαλακώσει το τυρί και, ώ του θαύματος !!! λεπτές ίνες τυριού θα συνοδεύουν κάθε κουταλιά που θα βγάζετε να τη σερβίρετε!!!

  18. 18

    Σερβίρουμε τα πιάτα είτε έτσι, μόνο με mozzarella,

  19. 19

    Είτε πασπαλισμένα με λίγο τριμμένο τυρί parmigiano

  20. 20

    TIPSΜετά το βήμα το βήμα 4 και πριν ρίξω τα κομματάκια της μελιτζάνας να πάρουν λίγο χρώμα στο τηγάνι, σοτάρισα και μία πιπεριά φλωρίνης. Την έκοψα αρχικά σε λεπτές ροδέλες και στη συνέχεια σε πιο μικρά κομμάτια,

  21. 21

    Και κατόπιν την σοτάρισα με μία κουταλιά ελαιόλαδο, για τρία-τέσσερα λεπτά, πριν ρίξω στο τηγάνι το κρεμμύδι και συνεχίσω κανονικά με το βήμα 5.

  22. 22

    Πριν από το βήμα 2, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες ακολουθώντας, για μεγαλύτερη ευκολία, τις οδηγίες που υπάρχουν στο site.

  23. 23

    Ο...αποψιλωμένος βασιλικός. Και όμως, είναι μέσα Δεκεμβρίου και αυτός αντιστέκεται!!!

  24. 24

    Και αυτή είναι η μελιτζάνα... 550 γραμμάρια, παρακαλώ!!!

  25. 25

    Και, αν θέλετε να δείτε πως είναι εκείνος ο τύπος ζυμαρικού που σας έλεγα στην αρχή (casarecce), δείτε τη φωτογραφία.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

cuoco
cuoco @cook_8483650
κατι παρομοιο εφτιαξε προχθες η μαμα μου ομως εμεις βαλαμε μαιντανο! κ απο τυρι τριψαμε πεκορινο!!! μπραβο!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens