Πεντανόστιμη κέτσαπ

Bαθμολογία: 4.5
       
 
20 ψήφοι
evmorfia, 22.08.09

Περιγραφή

Πεντανόστιμη, σπιτική κέτσαπ, φτιαγμένη από αγνά υλικά. Την φτιάχνω κάθε Αύγουστο σε περισσότερες δόσεις, λόγω του ότι διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 18 μήνες. Το μυστικό είναι στο μέλι και στο ξύδι, που λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά και στο αργό βράσιμο σε σιγανή φωτιά. Θέλει λίγο υπομονή στο βράσιμο, αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.

Πεντανόστιμη κέτσαπ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1500 γραμμάρια ντομάτες ώριμες ή μακρουλά ντοματάκια, καθαρισμένα και περασμένα από σίτα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό (προαιρετικά)
  • 3/4 της κούπας ξύδι εκλεκτό
  • 1/4 της κούπας ξύδι balsamico
  • 2-3 ξυλάκια κανέλας
  • 15 γαρύφαλλα
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Με φωτο
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: Περίπου 4 βάζα των 400 ml
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μία μέγαλη, ψηλή κατσαρόλα πολτοποιούμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα βάζουμε να βράσουν.
Βήμα 2
2) Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το βασιλικό και το θυμάρι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Βήμα 3
3) Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα ξύδια με την κανέλα και τα γαρύφαλλα, χωρίς να τα βράσουμε.
Βήμα 4
4) Διατηρώντας τα πάντα ζεστά και πετώντας τα κανελογαρύφαλλα, τα προσθέτουμε λίγο-λίγο στην κατσαρόλα με την κέτσαπ, δοκιμάζοντας λίγο την κάθε φορά, ώστε να πετύχουμε την οξύτητα που επιθυμούμε.
Βήμα 5
5) Σιγοβράζουμε την κέτσαπ σε χαμηλή φωτιά για 2-2,5 ώρες περίπου ή τόσο ώστε να δέσει καλά η σάλτσα.
Βήμα 6
6) Αφήνουμε την κέτσαπ να κρυώσει καλά και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή αυτή είναι από ένα τετράδιο με χειρόγραφες συνταγές της μητέρας μου από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Η μόνη τροποποίηση που έκανα είναι ότι πρόσθεσα ένα μικρό μέρος από ξύδι balsamico στη συνολική ποσότητα του ξυδιού.

Αν έχετε σπιτικό ξύδι είναι το καλύτερο, αν όχι προτιμείστε ξύδι από κόκκινο κρασί.

Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι περιεκτικότητας 200 ml. Επίσης, χρησιμοποιώ διάφορα πιπέρια φρεσκοτριμμένα σε μύλο.

Προσωπικά, κάνω περισσότερες δόσεις κέτσαπ και τοποθετώ τα βαζάκια στη συντήρηση του ψυγείου μετά από 2 ημέρες.

Αυτή την κέτσαπ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε όσα φαγητά περιλαμβάνουν στην παρασκευή τους ντομάτα, κοκκινιστά, πίτσες, σάλτσες ψητών και τηγανητών πιάτων, πιάτα λαχανικών, σαλάτες, κ. ά..

Η μέθοδος αποστείρωσης για τα βάζα είναι αυτή του φούρνου της κουζίνας μας που αναφέρεται σε άλλες συνταγές των μελών του site. Καλή επιτυχία!!!

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    32 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από delicious, 25-8-09  
    Η συνταγή σου φαίνεται πολύ ωραία και θέλω να την φτιάξω!
    Έχω όμως απορίες: Τις ντομάτες αφού τις ξεφλουδίσω τι ακριβώς τις κάνω? Τις βάζω στο multi να γίνουν πολτός μαζί με τα σπόρια τους? Με μπερδεύει λίγο που λες τις περνάμε από σίτα. Μπορείς να μου το εξηγήσεις?
    Επίσης 1.500 γραμμάρια να είναι αγορασμένες ή αφού τις καθαρίσω και τις πολτοποιήσω να είναι τόσο?
    #
    Σχόλιο από evmorfia, 26-8-09  
    Αφού καθαρίσεις τις ντομάτες, τις πιέζεις λίγο για να φύγουν τα σπόρια τους. Μετά τα βάζεις στο multi και τον πολτό τον στραγγίζεις με τουλπάνι ή χωνί με ψιλή σίτα. Χρειάζεται να στραγγίσουν τα νερά μόνο και όχι να φύγει ο πολτός.
    Τα 1500 γραμμάρια που αναφέρω είναι αφού ντομάτες καθαρισμένες και πολτοποιημένες.
    Ελπίζω να σε βοήθησα. Φτιάξε την και θα δεις ότι άξιζε τον κόπο σου. Καλή σου επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 26-8-09  
    Θέλω να δοκιμάσω την συνταγή σου και έχω τα απαραίτητα υλικά. ΄Ηθελα να σε ρωτήσω μόνο αν είναι απαραίτητο να αφήσω να κρυώσει για να την βάλω στα βάζα. Γιατί εγώ βάζω σε καυτά βάζα καυτό υγρό και ήθελα να ξέρω αν μπορώ να το κάνω έτσι.
    #
    Σχόλιο από evmorfia, 26-8-09  
    Mamalena, εγώ την αφήνω και κρυώνει. Αν εσύ έχεις δοκιμασμένη την μέθοδο που αναφέρεις, μπορείς να την κάνεις κι έτσι. Αν φτιάξω κάτι άλλο θα δοκιμάσω με τον δικό σου τρόπο τη συντήρηση. Καλή σου επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 2-9-09  
    evmorfia τα θερμά μου συγχαρητήρια. την έκανα την κέτσαπ και γέμισα ένα βάζο των 950 και ένα των 450 και μου έμεινε και ποσότητα την οποία και εβαλα στην πίτσα. Βγήκε πολή αρωματική και γλυκόξυνη... Τέλεια
    #
    Σχόλιο από delicious, 2-9-09  
    Θα συμφωνήσω με την mamalena όσον αφορά την γεύση αλλά μετά από βράσιμο 2,5 ωρών περίπου εμένα με το ζόρι μου βγήκε ποσότητα 850 γραμμαρίων.
    Να συμπληρώσω ότι σε υφή δεν είναι σαν την κέτσαπ που ξέρουμε, πιο πολύ μοιάζει με τις έτοιμες σάλτσες για μακαρόνια. Τι έγινε και μου βγήκε εμένα λιγότερη ποσότητα???
    #
    Σχόλιο από evmorfia, 3-9-09  
    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τα πηρουνάκια που δώσατε στην συνταγή μου, και χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
    ΜAMALENA, συγχαρητήρια!! Αν κρίνω από την ποσότητα της κέτσαπ που έφτιαξες, τα κατάφερες τέλεια, γιατί σε αυτή την αναλογία έχω κι εγώ περίπου το ίδιο αποτέλεσμα. Χθες έφτιαξα κι εγώ πίτσα στη λαμαρίνα του φούρνου και πρόλαβα -ευτυχώς, ένα κομμάτι.
    Delicious, δεν ξέρω γιατί σου βγήκε τόσο λίγη ποσότητα, παρόλο που την έβρασες όπως γράφεις 2,5 ώρες. Μήπως την είχες σε δυνατή φωτιά και συμπυκνώθηκε? Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να έφταιξε. Όσο αφορά την υφή της κέτσαπ, όπως αναφέρεις, αν δεις και στην φωτογραφία που έχω στην συνταγή, σίγουρα δεν έχει την ρευστότητα της κέτσαπ του εμπορίου και δεν είναι από μόνη της σάλτσα για ζυμαρικά, αλλά συνοδεύει τις σάλτσες των ζυμαρικών μας, λόγω της γεύσης της. Εγώ πάντα βάζω 1-2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ σε κάθε σάλτσα μου με βάση την ντομάτα.
    Εύχομαι στην επόμενη προσπάθειά σου να έχεις επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 9-9-09  
    Μπράβο!!Είναι όντως πολυ καλή!!!Γυρίζοντας από διακοπές με αρκετές ώριμες και πολυ νόστιμες ντομάτες, ήταν ότι καλύτερο για να φυλάξουμε τη γεύση και για το χειμώνα. Μάλλον θα φτιάξω κιάλλη!!
    #
    Σχόλιο από eirinip, 24-9-09  
    Πεντανόστιμη πράγματι! Εφτιαξα ακριβώς τη μισή δόση και βγήκε ένα βαζάκι των 500 ml.Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν ότι έβαλα ξανθή/μαύρη ζάχαρη, νομίζω ότι πηγαίνει ωραία.
    #
    Σχόλιο από spiridou, 7-10-09  
    Εvmorfia, μου φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή, μόνο που έχω μια απορία : με τόση ποσότητα ζάχαρης και μελιού δεν γίνεται πολύ γλυκιά? Μήπως θα μπορούσα να αποφύγω ένα από τα δύο? Βλέπεις ο μεγάλος μου γιός βρίσκεται σε πρόγραμμα διατροφής και μου φαίνεται υπερβολικά παχυντική αυτή η εκδοχή. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από delicious, 17-10-09  
    Μετά από απαίτηση του άντρα μου (είχε ξετρελαθεί με την γεύση της κέτσαπ), έφτιαξα ξανά σήμερα αλλά με μία διαφορά. Αντί για φρέσκιες ντομάτες (από περιέργεια και για να γλιτώσω χρόνο-κόπο), χρησιμοποίησα βιολογικά ντοματάκια σε κονσέρβα. Όλα τα υλικά μπήκαν στις αναλογίες που αναφέρονται, απλά σιγοέβρασα μόνο για 1 ώρα την κέτσαπ. Δεν χρειαζόταν παραπάνω.
    Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και δεν έχει καμμία διαφορά από την προηγούμενη φορά που είχα βάλει φρέσκιες ντομάτες (βιολογικές)!!!
    Το αναφέρω αυτό γιατί ίσως κάποιος θελήσει να την φτιάξει, αλλά αποθαρρυνθεί από την όλη διαδικασία της φρέσκιας ντομάτας.
    Τα 5 πηρουνάκια είναι από τον άντρα μου!
    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 1-11-09  
    5 πηρουνάκια με πολλή αγάπη. Δεν θα ξαναφάμε αγοραστή κέτσαπ!!! Κάτι ξέρανε οι παλιές νοικοκυρές...
    Είναι ελαφρώς πιο γλυκιά απ' ότι θα θέλαμε, νομίζω ότι με 1/2 κούπα μέλι θα ήταν οκ. Μου βgήκε γύρω στα 1000-1100 ml και έδεσε ωραιότατα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 28-2-10  
    Με τόσα μυρωδικά ήταν αδύνατον να μην είναι πολύ νόστιμη.Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από Yannis33, 26-3-10  
    #
    Σχόλιο από angy85, 16-7-10  
    Αυτή η κέτσαπ είναι πραγματικά πεντανόστιμη!Την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερο μέλι γιατί μου φάνηκε αρκετά γλυκιά.Κατα τα άλλα πάντως ενθουσιαστήκαμε όλοι στο σπίτι!!!
    #
    Σχόλιο από foukaish, 15-8-10  
    Γιατί όλοι μειώνουν το μέλι και όχι τη ζάχαρη
    #
    Σχόλιο από bebinna, 7-9-10  
    Λοιπόν ξεφλούδισα τις ντομάτες 1.600 γραμμάρια(μακρουλές, κατακόκκινες και πολύ νόστιμες) τις πέρασα από το μούλτι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τις έβρασα με ½ κούπα μέλι (δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη) και πρόσθεσα περίπου ½ κούπα ξύδια με τα μπαχαρικά. Έβγαλα 1 βάζο των 500 γραμμαρίων κέτσαπ. Που πραγματικά είναι πολύ αρωματική (η μυρωδιά της είναι ίδια για να μην πω καλύτερη, με μια καλή κέτσαπ του εμπορίου). Έφαγα ήδη κάνα δύο κουταλιές με παξιμάδι και ξυνομυζήθρα, και απλά περιμένω να περάσει και το crash test του συζύγου. Για όσους αγαπάνε την κέτσαπ και δεν θέλουν χρώματα, συντηρητικά και διάφορα χημικά στο πιάτο τους είναι η τέλεια εναλλακτική πρόταση. Μπράβο για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από eirini_mil, 30-10-10  
    λυπαμαι αλλα δε μου αρεσε καθολου. ουτε απο γευση ουτε απο υφη. κριμα τα υλικα και την ταλαιπωρια.
    #
    Σχόλιο από ninapr, 19-12-10  
    Μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα!! Όσο βρίσκω ντομάτες βιολογικές συνεχίζω και φτιάχνω αποθέματα! Αρχίζω όμως λίγο διαφορετικά την προετοιμασία της ντομάτας, καθότι τεμπελούλα: Πλένω τις ντομάτες, τις κόβω στα 4 και τις ρίχνω στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση, περίπου 10΄. Έπειτα τις πιέζω με το εργαλείο του πουρέ και τις περνάω από το κλασσικό, παλιό σουρωτήρι ( μεταλλικό με στρογγυλές τρύπες). Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνω πολύ κόπο και στο τέλος μένει καθαρός πολτός, χωρίς φλούδες και σπόρια! Ευχαριστώ και πάλι για την υπέροχη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 4-7-11  
    εκανα τη μιση ποσοτητα (750 γραμμαρια ντοματας περασμενη στο μουλτι) γιατι δεν ειχα περισσοτερες ωριμες ντοματες. την εβρασα μια ωρα και μου βγηκε η ιδια ποσοτητα!! ειναι πεντανοστιμη και ακρως αρωματικη. για βαση πιτσας ειναι θεικη αλλά λιγακη "διαφορετικη" απο την ετοιμη. δεν ειναι τοσο ρευστή και ειναι περισσοτερο αρωματικη. παντως συνοδευει αριστα και κρεατικα. συνηστω ανεπιφυλακτα να την κανετε!!!! φωτογραφια με το αποτελεσμα σε μουκαλακι!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    23 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 2-9-09  
    evmorfia τα θερμά μου συγχαρητήρια. την έκανα την κέτσαπ και γέμισα ένα βάζο των 950 και ένα των 450 και μου έμεινε και ποσότητα την οποία και εβαλα στην πίτσα. Βγήκε πολή αρωματική και γλυκόξυνη... Τέλεια
    #
    Σχόλιο από delicious, 2-9-09  
    Θα συμφωνήσω με την mamalena όσον αφορά την γεύση αλλά μετά από βράσιμο 2,5 ωρών περίπου εμένα με το ζόρι μου βγήκε ποσότητα 850 γραμμαρίων.
    Να συμπληρώσω ότι σε υφή δεν είναι σαν την κέτσαπ που ξέρουμε, πιο πολύ μοιάζει με τις έτοιμες σάλτσες για μακαρόνια. Τι έγινε και μου βγήκε εμένα λιγότερη ποσότητα???
    #
    Σχόλιο από evmorfia, 3-9-09  
    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τα πηρουνάκια που δώσατε στην συνταγή μου, και χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
    ΜAMALENA, συγχαρητήρια!! Αν κρίνω από την ποσότητα της κέτσαπ που έφτιαξες, τα κατάφερες τέλεια, γιατί σε αυτή την αναλογία έχω κι εγώ περίπου το ίδιο αποτέλεσμα. Χθες έφτιαξα κι εγώ πίτσα στη λαμαρίνα του φούρνου και πρόλαβα -ευτυχώς, ένα κομμάτι.
    Delicious, δεν ξέρω γιατί σου βγήκε τόσο λίγη ποσότητα, παρόλο που την έβρασες όπως γράφεις 2,5 ώρες. Μήπως την είχες σε δυνατή φωτιά και συμπυκνώθηκε? Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να έφταιξε. Όσο αφορά την υφή της κέτσαπ, όπως αναφέρεις, αν δεις και στην φωτογραφία που έχω στην συνταγή, σίγουρα δεν έχει την ρευστότητα της κέτσαπ του εμπορίου και δεν είναι από μόνη της σάλτσα για ζυμαρικά, αλλά συνοδεύει τις σάλτσες των ζυμαρικών μας, λόγω της γεύσης της. Εγώ πάντα βάζω 1-2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ σε κάθε σάλτσα μου με βάση την ντομάτα.
    Εύχομαι στην επόμενη προσπάθειά σου να έχεις επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 9-9-09  
    Μπράβο!!Είναι όντως πολυ καλή!!!Γυρίζοντας από διακοπές με αρκετές ώριμες και πολυ νόστιμες ντομάτες, ήταν ότι καλύτερο για να φυλάξουμε τη γεύση και για το χειμώνα. Μάλλον θα φτιάξω κιάλλη!!
    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 1-11-09  
    5 πηρουνάκια με πολλή αγάπη. Δεν θα ξαναφάμε αγοραστή κέτσαπ!!! Κάτι ξέρανε οι παλιές νοικοκυρές...
    Είναι ελαφρώς πιο γλυκιά απ' ότι θα θέλαμε, νομίζω ότι με 1/2 κούπα μέλι θα ήταν οκ. Μου βgήκε γύρω στα 1000-1100 ml και έδεσε ωραιότατα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 28-2-10  
    Με τόσα μυρωδικά ήταν αδύνατον να μην είναι πολύ νόστιμη.Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από Yannis33, 26-3-10  
    #
    Σχόλιο από angy85, 16-7-10  
    Αυτή η κέτσαπ είναι πραγματικά πεντανόστιμη!Την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερο μέλι γιατί μου φάνηκε αρκετά γλυκιά.Κατα τα άλλα πάντως ενθουσιαστήκαμε όλοι στο σπίτι!!!
    #
    Σχόλιο από foukaish, 15-8-10  
    Γιατί όλοι μειώνουν το μέλι και όχι τη ζάχαρη
    #
    Σχόλιο από bebinna, 7-9-10  
    Λοιπόν ξεφλούδισα τις ντομάτες 1.600 γραμμάρια(μακρουλές, κατακόκκινες και πολύ νόστιμες) τις πέρασα από το μούλτι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τις έβρασα με ½ κούπα μέλι (δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη) και πρόσθεσα περίπου ½ κούπα ξύδια με τα μπαχαρικά. Έβγαλα 1 βάζο των 500 γραμμαρίων κέτσαπ. Που πραγματικά είναι πολύ αρωματική (η μυρωδιά της είναι ίδια για να μην πω καλύτερη, με μια καλή κέτσαπ του εμπορίου). Έφαγα ήδη κάνα δύο κουταλιές με παξιμάδι και ξυνομυζήθρα, και απλά περιμένω να περάσει και το crash test του συζύγου. Για όσους αγαπάνε την κέτσαπ και δεν θέλουν χρώματα, συντηρητικά και διάφορα χημικά στο πιάτο τους είναι η τέλεια εναλλακτική πρόταση. Μπράβο για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από eirini_mil, 30-10-10  
    λυπαμαι αλλα δε μου αρεσε καθολου. ουτε απο γευση ουτε απο υφη. κριμα τα υλικα και την ταλαιπωρια.
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 4-7-11  
    εκανα τη μιση ποσοτητα (750 γραμμαρια ντοματας περασμενη στο μουλτι) γιατι δεν ειχα περισσοτερες ωριμες ντοματες. την εβρασα μια ωρα και μου βγηκε η ιδια ποσοτητα!! ειναι πεντανοστιμη και ακρως αρωματικη. για βαση πιτσας ειναι θεικη αλλά λιγακη "διαφορετικη" απο την ετοιμη. δεν ειναι τοσο ρευστή και ειναι περισσοτερο αρωματικη. παντως συνοδευει αριστα και κρεατικα. συνηστω ανεπιφυλακτα να την κανετε!!!! φωτογραφια με το αποτελεσμα σε μουκαλακι!!
    #
    Σχόλιο από salvajita, 17-10-11  
    Ένα σου λέω.Σήμερα πήρα 10 κιλά ντομάτες για να την ξαναφτιάξω σε ποσότητα γιατί πραγματικά είναι καταπληκτική... Μόνο που εγώ δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη και πριν τη βάλω στα βαζάκια την ξαναπέρασα απο το μουλτι για μια πιο λεια υφή. Και πάλι εύγε!
    #
    Σχόλιο από proedros, 15-11-11  
    Τελικά χωρίς καθόλου ζάχαρη πετυχαίνει;
    Ακόμα τα μπουκάλια-βαζάκια πως τα τοποθετούμε;κανόνικά ή ανάποδα;
    #
    Σχόλιο από kremudakis, 8-9-12  
    polu kali suntagi!!!
    #
    Σχόλιο από tahitian, 24-8-13  
    Τα 1130 γρ.ντοματας μου δωσαν 850 γρ.σαλτσα.Αν ειχα ραβδομπλεντερ θα το περνουσα για να γινει πιο ομοιογενες, ισως δοκιμασω στο multi.Διαφερει απο τη γνωστη κετσαπ αλλά ποσώς με απασχολει αφου την εφτιαξα κυριως για να την εχω σαν υλικο για κοκταιηλ σως.Εννοειται πως τωρα θα τη χρησιμοποιησω και για ιταλικη κουζινα.Επισης μου βγηκε πιο σκουρη γιατι εβαλα μονο μπαλσαμικο.
    #
    Σχόλιο από tahitian, 26-8-13  
    Τελικα την ξαναπερασα απ'το μουλτι και μπορω να πω οτι υφη και χρωμα εστρωσαν και τωρα που την ξαναδοκιμασα οντως εχει τη γευση της κετσαπ-και καλυτερα.Πεντε πιρουνακια κι απ'την κουμπαρα μου που της εδωσα ενα μπουκαλι.
    #
    Σχόλιο από greg97, 1-9-13  
    Απίθανη η συνταγή!!!
    Την πρώτη φορά έκανα μία δόση, όπου κατά λάθος έβαλα καυτερή πάπρικα... έτσι αντί για κέτσαπ, είχα hot κέτσαπ!! Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε και πολύ στο να εξαφανιστεί....
    Έτσι έκανα άλλες 5 δόσεις, που μπήκαν σε αποστειρωμένα βάζα & ψυγείο και ελπίζω να μας βγάλουν το χειμώνα χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε έτοιμη.
    Αφού έβρασε την πέρασα ξανά από το μπλέντερ και ακολούθως από σουρωτήρι, όπου κράτησε μεγάλα κομμάτια μπαχαρικών και κάτι καλά κρυμμένους σπόρους της ντομάτας, η υφή της έτσι έγινε ακριβώς όπως της κέτσαπ εμπορίου. Επίσης η χρήση της γλυκιάς πάπρικας την δεύτερη φορά έκανε την γεύση της πολύ πιο απαλή!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από nil166, 9-9-13  
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕΙΩΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΙΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ...ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΧΡΗΜΑ ,ΥΛΙΚΑ ,ΚΑΙ ΚΟΠΟ...Κ Ρ Ι Μ Α...
    #
    Σχόλιο από cuoco, 9-9-13  
    τρολλακι???
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από delicious, 25-8-09  
    Η συνταγή σου φαίνεται πολύ ωραία και θέλω να την φτιάξω!
    Έχω όμως απορίες: Τις ντομάτες αφού τις ξεφλουδίσω τι ακριβώς τις κάνω? Τις βάζω στο multi να γίνουν πολτός μαζί με τα σπόρια τους? Με μπερδεύει λίγο που λες τις περνάμε από σίτα. Μπορείς να μου το εξηγήσεις?
    Επίσης 1.500 γραμμάρια να είναι αγορασμένες ή αφού τις καθαρίσω και τις πολτοποιήσω να είναι τόσο?
    #
    Σχόλιο από evmorfia, 26-8-09  
    Αφού καθαρίσεις τις ντομάτες, τις πιέζεις λίγο για να φύγουν τα σπόρια τους. Μετά τα βάζεις στο multi και τον πολτό τον στραγγίζεις με τουλπάνι ή χωνί με ψιλή σίτα. Χρειάζεται να στραγγίσουν τα νερά μόνο και όχι να φύγει ο πολτός.
    Τα 1500 γραμμάρια που αναφέρω είναι αφού ντομάτες καθαρισμένες και πολτοποιημένες.
    Ελπίζω να σε βοήθησα. Φτιάξε την και θα δεις ότι άξιζε τον κόπο σου. Καλή σου επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 26-8-09  
    Θέλω να δοκιμάσω την συνταγή σου και έχω τα απαραίτητα υλικά. ΄Ηθελα να σε ρωτήσω μόνο αν είναι απαραίτητο να αφήσω να κρυώσει για να την βάλω στα βάζα. Γιατί εγώ βάζω σε καυτά βάζα καυτό υγρό και ήθελα να ξέρω αν μπορώ να το κάνω έτσι.
    #
    Σχόλιο από evmorfia, 26-8-09  
    Mamalena, εγώ την αφήνω και κρυώνει. Αν εσύ έχεις δοκιμασμένη την μέθοδο που αναφέρεις, μπορείς να την κάνεις κι έτσι. Αν φτιάξω κάτι άλλο θα δοκιμάσω με τον δικό σου τρόπο τη συντήρηση. Καλή σου επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από spiridou, 7-10-09  
    Εvmorfia, μου φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή, μόνο που έχω μια απορία : με τόση ποσότητα ζάχαρης και μελιού δεν γίνεται πολύ γλυκιά? Μήπως θα μπορούσα να αποφύγω ένα από τα δύο? Βλέπεις ο μεγάλος μου γιός βρίσκεται σε πρόγραμμα διατροφής και μου φαίνεται υπερβολικά παχυντική αυτή η εκδοχή. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από PrincessSissy, 19-7-13  
    Θα χρησιμοποιήσω την συνταγή σε λίγο και ήθελα να ρωτήσω αν μετά το βράσιμο που θα έχει δέσει και θα έχει λιώσει περισσότερο η ντομάτα, το περάσω από το ραβδομπλέντερ για να γίνει κρεμώδες, θα επιρρεάσω το τελικό αποτέλεσμα? Αν μέχρι τελειώσω την παρασκευή δεν έχω λάβει απάντηση, θα το κάνω πείραμα και θα σας πώ!

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από eirinip, 24-9-09  
    Πεντανόστιμη πράγματι! Εφτιαξα ακριβώς τη μισή δόση και βγήκε ένα βαζάκι των 500 ml.Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν ότι έβαλα ξανθή/μαύρη ζάχαρη, νομίζω ότι πηγαίνει ωραία.
    #
    Σχόλιο από delicious, 17-10-09  
    Μετά από απαίτηση του άντρα μου (είχε ξετρελαθεί με την γεύση της κέτσαπ), έφτιαξα ξανά σήμερα αλλά με μία διαφορά. Αντί για φρέσκιες ντομάτες (από περιέργεια και για να γλιτώσω χρόνο-κόπο), χρησιμοποίησα βιολογικά ντοματάκια σε κονσέρβα. Όλα τα υλικά μπήκαν στις αναλογίες που αναφέρονται, απλά σιγοέβρασα μόνο για 1 ώρα την κέτσαπ. Δεν χρειαζόταν παραπάνω.
    Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και δεν έχει καμμία διαφορά από την προηγούμενη φορά που είχα βάλει φρέσκιες ντομάτες (βιολογικές)!!!
    Το αναφέρω αυτό γιατί ίσως κάποιος θελήσει να την φτιάξει, αλλά αποθαρρυνθεί από την όλη διαδικασία της φρέσκιας ντομάτας.
    Τα 5 πηρουνάκια είναι από τον άντρα μου!
    #
    Σχόλιο από ninapr, 19-12-10  
    Μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα!! Όσο βρίσκω ντομάτες βιολογικές συνεχίζω και φτιάχνω αποθέματα! Αρχίζω όμως λίγο διαφορετικά την προετοιμασία της ντομάτας, καθότι τεμπελούλα: Πλένω τις ντομάτες, τις κόβω στα 4 και τις ρίχνω στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση, περίπου 10΄. Έπειτα τις πιέζω με το εργαλείο του πουρέ και τις περνάω από το κλασσικό, παλιό σουρωτήρι ( μεταλλικό με στρογγυλές τρύπες). Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνω πολύ κόπο και στο τέλος μένει καθαρός πολτός, χωρίς φλούδες και σπόρια! Ευχαριστώ και πάλι για την υπέροχη συνταγή!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της nikos-sylvia
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 184 αγαπημένων συνταγών, του/της ursula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της netcc
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 174 αγαπημένων συνταγών, του/της popina
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 393 αγαπημένων συνταγών, του/της anna1973