Πεντανόστιμο χοιρινό στη γάστρα

Bαθμολογία: 4.8644
       
 
59 ψήφοι
AN MARI, 18.12.09

Περιγραφή

Ένα φαγητό ιδανικό για τα τραπεζώματα των γιορτών που δένει απόλυτα με ό,τι συνοδευτικό προτιμάτε (πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, πουρές κ.α.)

Πεντανόστιμο χοιρινό στη γάστρα
photo: golfo

Συνταγή από:

AN MARI

2 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά χοιρινό κρέας
  • 2 κρεμύδια
  • 2 πιπεριές
  • 2 ντομάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πορτοκάλι
  • μισό λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • μουστάρδα
  • ελαιόλαδο
  • μισό ποτήρι νερό
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, βάζουμε ρίγανη, το αλείφουμε με μουστάρδα και το τοποθετούμε στη γάστρα.
  2. Κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρές φέτες και τα βάζουμε ανάμεσα και πάνω από τα κομάτια του κρέατος.
  3. Ρίχνουμε το νερό, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (220 βαθμούς) για 2 ώρες.
  4. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, περιχύνουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ανοικτή γάστρα στους 180 βαθμούς μέχρι το κρέας να πιει αρκετό από το ζουμί του και να μείνει με λίγη σαλτσούλα.
  5. Προσοχή! Στη δεύτερη φάση ψησίματος γυρίζουμε τα κομάτια του κρέατος ανά μισή ώρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτή η συνταγή είναι δικής μου εμπνεύσεως μετά από πολλές προσπάθειες για να πετύχω κρέας ψητό στο φούρνο. Συνήθως μου γινόταν στεγνό και άγευστο. Με αυτόν τον τρόπο παρασκευής γίνεται μαλακό, ζουμερό και νοστιμότατο.

Οι θερμοκρασίες είναι ενδεικτικές, μπορείτε να τις αυξομειώσετε ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας. Στην αρχή χρειάζεται δυνατό ψήσιμο και στη συνέχεια κανονικό.

Μην ξεχάσετε να γυρίζετε το κρέας στη δεύτερη φάση ψησίματος.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Το λίπος του χοιρινού κρέατος είναι περιμετρικά από τον μυ, οπότε αν το αφαιρέσουμε πριν το ψήσιμο, έχουμε μια πολύ ελαφριά και χαμηλή σε ζωικά λιπαρά συνταγή!

Σχετικές συνταγές

    78 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από parian, 31-12-09  
    Ένα φαγητό που πραγματικά εντυπωσίασε τους καλεσμένους μου. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα άδειασε η γάστρα!!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 24-2-10  
    ενα απο τα καλυτερα φαγητα!
    εγω δεν εβαλα τις πιπεριες γιατι δεν ηθελα να σκεπασω την γευση απο το κρεας,καθοτι το εφτιαξα με αγριογουρουνο,και η σαλτσουλα που εμεινε στο ταψακι την εριξα πανω στα μακαρονια.
    μπραβο τελειο!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 1-3-10  
    Χαίρομαι που σας άρεσε, Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και τη φωτογραφία
    #
    Σχόλιο από kanelitsa, 2-6-10  
    Ο τίτλος είναι απόλυτα δικαιολογημένος...όντως πεντανόστιμο!!! Το καλύτερο είναι ότι παραμένει ζουμερό και μαλακό και δε στεγνώνει! Το έκανα και εγώ σε τραπέζι και όλοι ενθουσιάστηκαν.
    Ευχαριστούμε πολύ AN MARI!!!
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 8-6-10  
    Σ΄ευχαριστώ και εγώ για τα καλά σου λόγια και για τα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από kritiko2, 16-6-10  
    Όντως πολύ ζουμερό και μαλακό. Τα παιδιά και ο σύζυγος μου ενθουσιάστηκαν . Το συστήνω ανεπιφύλακτα!!! Μπράβο ΑΝ ΜΑΡΙ πεντανόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από eva_13, 1-9-10  
    egw dentin exw dokimasei akomi alla skeftomai gia ta Xristougenna tha glifoume ta daxtyla mas fainetai poly nostimi c'eyxaristo...!
    #
    Σχόλιο από adamantia, 1-9-10  
    Τι μερος του χοιρινου χρησιμοποιεις?
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 1-10-10  
    Συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά τώρα είδα την ερώτηση. Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο κομάτι. Και το μπούτι και η σπάλα γίνονται το ίδιο νόστιμα. Ενδεχομένως με σπάλα να είναι πιο μαλακό.
    #
    Σχόλιο από maggie123, 1-10-10  
    ΑΝ ΜΑΡΙ , ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ , ΔΕΝ ΓΛΥΚΙΖΕΙ ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ...........
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 2-10-10  
    Καλή μου Maggie να μην σε προβλημματίζει καθόλου. δεν γίνεται γλυκόξινο, είναι κλασικό ψητό φούρνου. ο χυμός πορτοκαλού σε συνδιασμό με το λεμόνι και τη μουστάρδα δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Δεν γλυκαίνει. Εγώ τον χρησιμοποιώ ιδιαίτρα συχνά, ειδικά σε μαρινάδες και πάντα στις πατάτες φούρνου. Δοκίμασέ το και περιμένω εντυπώσεις.
    #
    Σχόλιο από maggie123, 11-10-10  
    σε ευχαριστω ΑΝ ΜΑRI!!!! εσκισα στο τραπεζι με γονεις και λοιπο σοι με το χοιρινο στην γαστρα, εκανα ελαχιστες διαφοροποιησεις στο ψησιμο(δεν εψησα με ανοιχτη τη γαστρα για να κινηθω εκ του ασφαλους, φοθηθηκα μην στεγνωσει) ολα πηγαν τελεια σαν το χοιρινο σου!
    #
    Σχόλιο από MariahM, 31-10-10  
    Χθες έκανα τη συνταγή σου και το απότέλεσμα ήταν ΤΕΛΕΙΟ! Εκανα ακριβώς ότι έγραψες - ξέχασα το σκόρδο δυστυχώς - και ολοι έλεγαν τα καλύτερα! Πιστεύω πως χρειάζεται η γάστρα να είναι ανοιχτή στο τέλος για να κάνει λίγη κρουστα το κρέας τουλάχιστον αυτό έγινε σε μένα χωρίς να γίνει σκληρό.
    #
    Σχόλιο από vasiliky, 29-11-10  
    ΤΕΛΕΙΟ. ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΛΟΥΛΟΥΜΙ!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗν AN MARI
    #
    Σχόλιο από aimilaki, 19-12-10  
    μόλις το έβαλα στο φούρνο,αναμένω το αποτέλεσμα..
    #
    Σχόλιο από pasta-flora, 21-12-10  
    Το δοκίμασα κατ'ευθείαν σε τραπέζι. Έγινε υπέροχο. Μαλακό, καθόλου στεγνό αλλά και καθόλου 'νερουλό'. Χρειάστηκαν ακριβώς τρεις ώρες ψήσιμο (χωρίς να προσθέσω νεράκι γιατί 'κατέβασαν' πολύ τα λαχανικά). Επιπλέον, με πανεύκολη προετοιμασία. Συγχαρητήρια κι ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από chilli, 27-12-10  
    Χρόνια πολλά!υπέροχο το χοιρινό!Λουκούμι!μόνο που εγώ έβαλα μπούτι χοιρινο το οποίο γέμισα με πιπεριές και γραβιέρα,το τύλιξα,το έδεσα και το έκανα ρολό και μετά το σέρβιρα σε φέτες.βέβαια έτσι χρειάστηκε περισσότερη ώρα ψήσιμο.μπραβο!!!ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από MANIABOLI, 27-12-10  
    Χρονια Πολλά και απο εμένα! Εκανα τη συνταγή τα χριστούγεννα με 2 κιλά χοιρινό μπούτι κομμάτι και έγινε φανταστικό.
    #
    Σχόλιο από Μ-Τ, 29-12-10  
    ΤΟ ΕΦΑΞΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Κ ΑΡΕΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 31-12-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Πραγματικά χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή μου και δεν είχατε απρόοπτα όσοι τη φτιάξατε. Διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι ρίσκο να φτιάξεις κάτι για πρώτη φορά σε τραπέζι και ειδικά το κύριο φαγητό. Σας εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου ότι καλήτερο για την καινούρια χρονιά.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    70 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από parian, 31-12-09  
    Ένα φαγητό που πραγματικά εντυπωσίασε τους καλεσμένους μου. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα άδειασε η γάστρα!!!
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 1-3-10  
    Χαίρομαι που σας άρεσε, Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και τη φωτογραφία
    #
    Σχόλιο από kanelitsa, 2-6-10  
    Ο τίτλος είναι απόλυτα δικαιολογημένος...όντως πεντανόστιμο!!! Το καλύτερο είναι ότι παραμένει ζουμερό και μαλακό και δε στεγνώνει! Το έκανα και εγώ σε τραπέζι και όλοι ενθουσιάστηκαν.
    Ευχαριστούμε πολύ AN MARI!!!
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 8-6-10  
    Σ΄ευχαριστώ και εγώ για τα καλά σου λόγια και για τα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από kritiko2, 16-6-10  
    Όντως πολύ ζουμερό και μαλακό. Τα παιδιά και ο σύζυγος μου ενθουσιάστηκαν . Το συστήνω ανεπιφύλακτα!!! Μπράβο ΑΝ ΜΑΡΙ πεντανόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από eva_13, 1-9-10  
    egw dentin exw dokimasei akomi alla skeftomai gia ta Xristougenna tha glifoume ta daxtyla mas fainetai poly nostimi c'eyxaristo...!
    #
    Σχόλιο από adamantia, 1-9-10  
    Τι μερος του χοιρινου χρησιμοποιεις?
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 1-10-10  
    Συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά τώρα είδα την ερώτηση. Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο κομάτι. Και το μπούτι και η σπάλα γίνονται το ίδιο νόστιμα. Ενδεχομένως με σπάλα να είναι πιο μαλακό.
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 2-10-10  
    Καλή μου Maggie να μην σε προβλημματίζει καθόλου. δεν γίνεται γλυκόξινο, είναι κλασικό ψητό φούρνου. ο χυμός πορτοκαλού σε συνδιασμό με το λεμόνι και τη μουστάρδα δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Δεν γλυκαίνει. Εγώ τον χρησιμοποιώ ιδιαίτρα συχνά, ειδικά σε μαρινάδες και πάντα στις πατάτες φούρνου. Δοκίμασέ το και περιμένω εντυπώσεις.
    #
    Σχόλιο από maggie123, 11-10-10  
    σε ευχαριστω ΑΝ ΜΑRI!!!! εσκισα στο τραπεζι με γονεις και λοιπο σοι με το χοιρινο στην γαστρα, εκανα ελαχιστες διαφοροποιησεις στο ψησιμο(δεν εψησα με ανοιχτη τη γαστρα για να κινηθω εκ του ασφαλους, φοθηθηκα μην στεγνωσει) ολα πηγαν τελεια σαν το χοιρινο σου!
    #
    Σχόλιο από MariahM, 31-10-10  
    Χθες έκανα τη συνταγή σου και το απότέλεσμα ήταν ΤΕΛΕΙΟ! Εκανα ακριβώς ότι έγραψες - ξέχασα το σκόρδο δυστυχώς - και ολοι έλεγαν τα καλύτερα! Πιστεύω πως χρειάζεται η γάστρα να είναι ανοιχτή στο τέλος για να κάνει λίγη κρουστα το κρέας τουλάχιστον αυτό έγινε σε μένα χωρίς να γίνει σκληρό.
    #
    Σχόλιο από vasiliky, 29-11-10  
    ΤΕΛΕΙΟ. ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΛΟΥΛΟΥΜΙ!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗν AN MARI
    #
    Σχόλιο από aimilaki, 19-12-10  
    μόλις το έβαλα στο φούρνο,αναμένω το αποτέλεσμα..
    #
    Σχόλιο από pasta-flora, 21-12-10  
    Το δοκίμασα κατ'ευθείαν σε τραπέζι. Έγινε υπέροχο. Μαλακό, καθόλου στεγνό αλλά και καθόλου 'νερουλό'. Χρειάστηκαν ακριβώς τρεις ώρες ψήσιμο (χωρίς να προσθέσω νεράκι γιατί 'κατέβασαν' πολύ τα λαχανικά). Επιπλέον, με πανεύκολη προετοιμασία. Συγχαρητήρια κι ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από chilli, 27-12-10  
    Χρόνια πολλά!υπέροχο το χοιρινό!Λουκούμι!μόνο που εγώ έβαλα μπούτι χοιρινο το οποίο γέμισα με πιπεριές και γραβιέρα,το τύλιξα,το έδεσα και το έκανα ρολό και μετά το σέρβιρα σε φέτες.βέβαια έτσι χρειάστηκε περισσότερη ώρα ψήσιμο.μπραβο!!!ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από MANIABOLI, 27-12-10  
    Χρονια Πολλά και απο εμένα! Εκανα τη συνταγή τα χριστούγεννα με 2 κιλά χοιρινό μπούτι κομμάτι και έγινε φανταστικό.
    #
    Σχόλιο από Μ-Τ, 29-12-10  
    ΤΟ ΕΦΑΞΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Κ ΑΡΕΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...
    #
    Σχόλιο από AN MARI, 31-12-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Πραγματικά χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή μου και δεν είχατε απρόοπτα όσοι τη φτιάξατε. Διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι ρίσκο να φτιάξεις κάτι για πρώτη φορά σε τραπέζι και ειδικά το κύριο φαγητό. Σας εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου ότι καλήτερο για την καινούρια χρονιά.
    #
    Σχόλιο από maria s, 2-1-11  
    Πραγματικά πάρα πολύ νόστιμο! το μόνο που δεν έβαλα ήταν ντομάτα, αλλά η γεύση του ήταν τέλεια! μπράβο!
    #
    Σχόλιο από vasilath, 3-1-11  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από maggie123, 1-10-10  
    ΑΝ ΜΑΡΙ , ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ , ΔΕΝ ΓΛΥΚΙΖΕΙ ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ...........
    #
    Σχόλιο από Gianna78, 29-4-11  
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι χρόνοι που αναγράφονται αφορούν πήλινη γάστρα. Σε απλή γάστρα θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος ψησίματος;
    #
    Σχόλιο από Gianna78, 4-5-11  
    Τέλεια! Τέτοια έχω κι εγώ! Θα δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή σου. Δεν είμαι πολύ φίλη με το χοιρινό, αλλά είναι τόσο αναλυτικές οι οδηγίες σου και τόσο θετικά τα σχόλια που με κάνουν να πιστεύω πως οι "σχέσεις" μας θα αποκατασταθούν σύντομα :)
    #
    Σχόλιο από iopeva, 21-10-11  
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ,ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΛΕΙ ΨΗΣΙΜΟ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    #
    Σχόλιο από pan1975, 18-5-12  
    Το έφτιαξα με χοιρινή σπάλα σε ρολό και όχι σε κομμάτια. Δεν ξέρω εάν φταίει αυτό ή μήπως το έψησα λίγο παραπάνω, πάντως δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό όπως περίμενα από τα σχόλια. Δεν ήταν ιδιαίτερα μαλακό. Καλό μεν αλλά όχι κάτι παραπάνω. Ξέρει κανένας αν γίνεται εξίσου καλό με κρέας σε ρολό; Αν το ξανακάνω και πάρω χοιρινό σε κομμάτια, πόσο μεγάλα να είναι;
    #
    Σχόλιο από kominoukat, 1-11-13  
    μια ερώτηση....το κρέας είναι καλύτερα να είναι σε κομμένο σε μερίδες ή να ψηθεί ολόκληρο κομμάτι?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από golfo, 24-2-10  
    ενα απο τα καλυτερα φαγητα!
    εγω δεν εβαλα τις πιπεριες γιατι δεν ηθελα να σκεπασω την γευση απο το κρεας,καθοτι το εφτιαξα με αγριογουρουνο,και η σαλτσουλα που εμεινε στο ταψακι την εριξα πανω στα μακαρονια.
    μπραβο τελειο!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από tonaki2009, 22-10-12  
    Μόλις το έκανα και έγινε καταπληκτικό!!!! πολλά μπράβο στην εμπνεύστρια της συνταγής.μόνο που εγώ στη δεύτερη φάση δεν έβαλα ξανά μουσταρδα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΧΟΙΡΙΝΟ
    Ένα βιβλίο 155 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    meat dishes
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της chocolateheaven
    Κυρίως πιάτα
    Ένα βιβλίο 109 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 58 αγαπημένων συνταγών, του/της fotini68
    ΧΟΙΡΙΝΟ
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της feniaevaggelou