Pesto alla Genovese

Bαθμολογία: 4.7838
       
 
37 ψήφοι
Sitronella, 07.09.07

Περιγραφή

Μια αυθεντική συνταγή, κατευθείαν από τη Γένοβα. Πραγματικά πολύ νόστιμη.

Pesto alla Genovese

Τι χρειαζόμαστε:

  • 50 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • 75 γρ. κουκουνάρια ή καρύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο αλάτι
  • 50 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
  • 50 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα ζυμαρικά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ιταλική
Δυσκολία: Γρήγορο
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 22' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 2' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάλτε τα κουκουνάρια (ή τα καρύδια) σε τηγάνι και σωτάρετέ τα λίγο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
  2. Βάλτε στο μούλτι ή στο μπλέντερ το βασιλικό, το ελαιόλαδο, τα κουκουνάρια, το σκόρδο και το αλάτι. (εάν θέλετε μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη μετά από αυτό το βήμα)
  3. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και ανακατέψτε με το βούτυρο και το τριμμένο τυρί.
  4. Βράστε τα ζυμαρικά σας, βάζοντας μέσα στο νερό και μια πατάτα.
  5. Όταν βράσουν, πάρτε 7-8 κ.σ. από το νερό και προσθέστε τα στο πέστο. Στραγγίξτε τα μακαρόνια και ανακατέψτε με το πέστο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Άλλη μια συνταγή που μου έδωσε η φίλη μας η Λέσλι. Της την έδωσε μια κυρία από τη Γένοβα και είπε πως είναι παραδοσιακή συνταγή της οικογένειάς της. Της είπε πως το μυστικό είναι στην πατάτα που βράζει με τα μακαρόνια και στο τυρί που πρέπει να είναι μισό Πεκορίνο και μισό Παρμεζάνα.

Σχετικές συνταγές

    53 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από gnik, 21-9-07  
    #
    Σχόλιο από Pixie, 1-11-08  
    Τα μακαρόνια αυτα είναι καταπληκτικά!Έδεσμα όπως λέει και η μητέρα μου!!!Εύγε!
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 23-2-09  
    Πραγματικά πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή....μπράβο!!!!
    #
    Σχόλιο από BOBOS, 3-4-09  
    50 gr vasilikos posos peripou einai???
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 3-4-09  
    BOBOS τα φύλλα τα είχα κόψει πέρισυ από το βασιλικό μου και δεν τα είχα μετρήσει αλλιώς. Δεν ξέρω να σου απαντήσω, αν και φαντάζομαι πως θέλεις τουλάχιστον 2 ματσάκια.
    #
    Σχόλιο από Rita_ki, 12-5-09  
    Δεν έχω λόγια... πραγματικά υπέροχο!!!!
    Το εφτιαξά μόλις, με πένες! Δεν έμεινε τίποτα λέμε!!!! Απλά ΘΕΙΚΟ!!!
    Έχω απίστευτη αδυναμία στο πέστο, αλλά μέχρι στιγμής πραγματικά δεν το έχω φάει κάπου πίο ωραίο από ότι το έφτιαξα εγώ σήμερα! :) Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 20-5-09  
    Πολυ καλη!μπραβο
    #
    Σχόλιο από Intelligentia, 9-6-09  
    Περίμενα οτι θα ήταν νόστιμη, αλλά δεν περίμενα να είναι τόσο νόστιμη! Ευχαριστώ!
    Σε τί ποσότητα ζυμαρικών αντιστοιχεί κανονικά;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-6-09  
    Χμμ νομίζω δεν υπάρχει κανονικά σε αυτό. Σάλτσα είναι και ο καθένας βάζει όση θέλει. Εμείς όταν τη φτιάξαμε φάγαμε 4 άτομα και μας έμεινε και στο βαζάκι.
    #
    Σχόλιο από corina, 25-11-09  
    Πάααρα πολύ νόστιμη και γρήγορη!
    #
    Σχόλιο από romisk04, 9-12-09  
    Agapiti Sitronella apo tis kaliteres suntages pesto pou exo dokimasi...tin exo ftiaksei toulaxiston 5 fores mexri tora & mias & emeine akomi ligos vasilikos ston kipo sunexizo & ftiaxno...euxaristoume gia tis oraies suntages!!!
    #
    Σχόλιο από panos_sia, 13-1-10  
    Τελεια ευχαριστουμε που για τη συνταγη!!εγω δεν ειχα τυρι πεκορινο γι αυτο εβαλα 100gr παρμεζανα..ηταν φανταστικη..την επομενη φορα θα βαλω 50grπαρμεζανα 50gr πεκορινο να δω αν εχει διαφορα!!
    #
    Σχόλιο από deliciousnick, 6-2-10  
    μολις εκανα την συνταγη ηταν πολυ καλη μονο που βγηκε αρκετα λιπαρο για τα γουστα μου..Λεω την επομενη φορα να μην βαλω το βουτυρο τι λες??κατα τα αλλα πολυ καλη.. :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-2-10  
    Λέω πως όλες τις συνταγές πρέπει να τις προσαρμοζουμε στα γούστα μας :) Εγώ πάντα τις δοκιμάζω μια φορά ως έχουν και μετά κάνω τις αλλαγές μου. Οπότε προτείνω να κάνεις κι εσύ τις δοκιμές σου μέχρι να είσαι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, γιατί περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα!
    #
    Σχόλιο από mariaam, 24-2-10  
    sitronella χθες την εφτιαξα τη συνταγη και ειναι πραγματικα τελεια!!!δεν εμεινε τιποτα!ευχαριστουμε πολυ
    #
    Σχόλιο από asxetos, 27-3-10  
    kai go tin eftiaxa ke itan poli oraia! apla ithela na rotiso san asxetos pou ime tin patata meta ti tin kano?? :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-4-10  
    Την πατάτα στη συνταγή δεν τη χρησιμοποιείς. Μπορείς όμως να της βάλεις λίγο αλάτι, λάδι και ριγανίτσα και να τη φας σα βραστή πατατούλα :)
    #
    Σχόλιο από NPB, 29-7-10  
    ΒΟΥΤΗΡΟ;;!! ΓΙΑΤΙ;;; κατα τ αλλα η συνταγή είναι τέλεια, αλλα το βουτυρο, δεν το χω δει πουθενα! ποιος ο λόγος που μπαίνει; ισως καποιος στη Γενοβα να το κανει ετσι, αλλα δεν ειναι αυθεντικο πεστο. εδω θα βρειτε αυθεντικοτατες και 100% σπιτικες συνταγές κυρίως ιταλικες και ειμαι σιγουρη οτι θα σας βοηθησουν και πανω απο ολα εμπνευσουν για να δημιουργησετε τις δικες σας γευσεις και παραλλαγες!
    #
    Σχόλιο από Aggiolina, 16-8-10  
    Bravo!!! Exairetiki!
    #
    Σχόλιο από ntaina, 27-8-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    31 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από gnik, 21-9-07  
    #
    Σχόλιο από Pixie, 1-11-08  
    Τα μακαρόνια αυτα είναι καταπληκτικά!Έδεσμα όπως λέει και η μητέρα μου!!!Εύγε!
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 23-2-09  
    Πραγματικά πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή....μπράβο!!!!
    #
    Σχόλιο από Rita_ki, 12-5-09  
    Δεν έχω λόγια... πραγματικά υπέροχο!!!!
    Το εφτιαξά μόλις, με πένες! Δεν έμεινε τίποτα λέμε!!!! Απλά ΘΕΙΚΟ!!!
    Έχω απίστευτη αδυναμία στο πέστο, αλλά μέχρι στιγμής πραγματικά δεν το έχω φάει κάπου πίο ωραίο από ότι το έφτιαξα εγώ σήμερα! :) Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 20-5-09  
    Πολυ καλη!μπραβο
    #
    Σχόλιο από corina, 25-11-09  
    Πάααρα πολύ νόστιμη και γρήγορη!
    #
    Σχόλιο από romisk04, 9-12-09  
    Agapiti Sitronella apo tis kaliteres suntages pesto pou exo dokimasi...tin exo ftiaksei toulaxiston 5 fores mexri tora & mias & emeine akomi ligos vasilikos ston kipo sunexizo & ftiaxno...euxaristoume gia tis oraies suntages!!!
    #
    Σχόλιο από mariaam, 24-2-10  
    sitronella χθες την εφτιαξα τη συνταγη και ειναι πραγματικα τελεια!!!δεν εμεινε τιποτα!ευχαριστουμε πολυ
    #
    Σχόλιο από NPB, 29-7-10  
    ΒΟΥΤΗΡΟ;;!! ΓΙΑΤΙ;;; κατα τ αλλα η συνταγή είναι τέλεια, αλλα το βουτυρο, δεν το χω δει πουθενα! ποιος ο λόγος που μπαίνει; ισως καποιος στη Γενοβα να το κανει ετσι, αλλα δεν ειναι αυθεντικο πεστο. εδω θα βρειτε αυθεντικοτατες και 100% σπιτικες συνταγές κυρίως ιταλικες και ειμαι σιγουρη οτι θα σας βοηθησουν και πανω απο ολα εμπνευσουν για να δημιουργησετε τις δικες σας γευσεις και παραλλαγες!
    #
    Σχόλιο από Aggiolina, 16-8-10  
    Bravo!!! Exairetiki!
    #
    Σχόλιο από ntaina, 27-8-10  
    #
    Σχόλιο από chilli, 13-10-10  
    απίστευτα ωραίο!!!
    #
    Σχόλιο από penny lane, 11-11-10  
    δεν ξερω πως ειναι το αυθεντικο πεστο εμενα παντως μου αρεσε παρα πολυ!αν ειχε παραπανω πιρουνακια θα εβαζα!
    #
    Σχόλιο από nenakibg, 8-2-11  
    molis to eftiaksa .....fantastiko an kai parakana ligo me to skordo ,alla xeimonas einai gia pikantika..Bravo!
    #
    Σχόλιο από yumy, 3-6-11  
    Μόλις εκτέλεσα τη συνταγή και απλά ήταν απίστευτη! Η παρέα με την οποία την απολαύσαμε μαζί σχολίασε "πουθενά δεν έχουμε φάει τέτοια pestο" οπότε 5 πιρούνια βαθμολογία χωρίς καμία επιφύλαξη!!!
    #
    Σχόλιο από miammy, 10-8-11  
    εξαιρετικο πεστο. Νομιζω οτι αυτο ειναι το αυθεντικο.
    sitronella συγχαρητηρια για τη συνταγη που ανεβασες, μιλαμε ο μποτρινι μπορει να ντρεπεται τωρα. σοβαρα, εχω δοκιμασει το πεστο της λα παστερια και αυτο εδω ειναι μακραν πιο γευστικο.
    5 πηρουναρες και απο μενα :)
    #
    Σχόλιο από Tess, 21-9-11  
    Πέντε πιρουνάκια από τον άντρα μου που ενθουσιάστηκε! Το φτιάξαμε χωρίς βούτυρο και με τυρί ό,τι είχαμε (κεφαλοτύρι και φέτα, όχι πολύ κατάλληλη γενικώς, αλλά ακόμα και έτσι ήταν πάρα πολύ καλό).
    Εμένα μου έπεσε λίγο βαρύ το πολύ καρύδι, ίσως με το κουκουνάρι να είναι λίγο πιο ελαφρύ. Υπέροχη γεύση πάντως, ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από bigbadwolf, 21-10-11  
    Υπέροχη ιδέα και για δώρο! έχω γεμισει τους πάντες με βαζάκια Pesto! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από somi085, 30-10-11  
    #
    Σχόλιο από fraoulitsa, 16-11-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από BOBOS, 3-4-09  
    50 gr vasilikos posos peripou einai???
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 3-4-09  
    BOBOS τα φύλλα τα είχα κόψει πέρισυ από το βασιλικό μου και δεν τα είχα μετρήσει αλλιώς. Δεν ξέρω να σου απαντήσω, αν και φαντάζομαι πως θέλεις τουλάχιστον 2 ματσάκια.
    #
    Σχόλιο από Intelligentia, 9-6-09  
    Περίμενα οτι θα ήταν νόστιμη, αλλά δεν περίμενα να είναι τόσο νόστιμη! Ευχαριστώ!
    Σε τί ποσότητα ζυμαρικών αντιστοιχεί κανονικά;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-6-09  
    Χμμ νομίζω δεν υπάρχει κανονικά σε αυτό. Σάλτσα είναι και ο καθένας βάζει όση θέλει. Εμείς όταν τη φτιάξαμε φάγαμε 4 άτομα και μας έμεινε και στο βαζάκι.
    #
    Σχόλιο από deliciousnick, 6-2-10  
    μολις εκανα την συνταγη ηταν πολυ καλη μονο που βγηκε αρκετα λιπαρο για τα γουστα μου..Λεω την επομενη φορα να μην βαλω το βουτυρο τι λες??κατα τα αλλα πολυ καλη.. :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-2-10  
    Λέω πως όλες τις συνταγές πρέπει να τις προσαρμοζουμε στα γούστα μας :) Εγώ πάντα τις δοκιμάζω μια φορά ως έχουν και μετά κάνω τις αλλαγές μου. Οπότε προτείνω να κάνεις κι εσύ τις δοκιμές σου μέχρι να είσαι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, γιατί περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα!
    #
    Σχόλιο από asxetos, 27-3-10  
    kai go tin eftiaxa ke itan poli oraia! apla ithela na rotiso san asxetos pou ime tin patata meta ti tin kano?? :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-4-10  
    Την πατάτα στη συνταγή δεν τη χρησιμοποιείς. Μπορείς όμως να της βάλεις λίγο αλάτι, λάδι και ριγανίτσα και να τη φας σα βραστή πατατούλα :)
    #
    Σχόλιο από Lammoth, 23-9-10  
    Θα ήθελα να ρωτήσω: 110ml λαδιού πόσο λάδι περίπου είναι? Ένα φλιτσάνι του ελληνικού καφέ ας πούμε?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-9-10  
    Πρέπει να είναι γύρω στο μισό φλυτζάνι (δοσομετρικό)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-6-12  
    Αν δεν έχεις ζυγαριά, κοίτα τις Μετατροπές http://www.sintagespareas.gr/metatropes
    Πολύ χοντρικά, είναι μισό φλ. λάδι και από 1/4 φλ. βούτυρο, πεκορίνο και παρμεζάνα. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω να σου πω πόσο ακριβώς είναι σε φλυτζάνια.
    Όσο για την πατάτα, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Ίσως όμως να πειράζει, γιατί φαντάζομαι αυτό που χρειάζεται είναι το άμυλο που έχει και αν τη βάλεις με τη φλούδα δεν ξέρω αν θα περάσει καθόλου στο νερό.
    #
    Σχόλιο από Salamandra, 26-6-12  
    Σ ευχαριστω πολυ Sitronella! :) εχεις δικιο για την πατατα..το φλυτζανι εννοεις τσαγιου?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-6-12  
    Εννοώ το δοσομετρικό φλυτζάνι που είναι 240ml, νομίζω πως του τσαγιού σου κάνει. Εφόσον δεν έχεις ζυγαριά, βάλε και λίγο το μάτι και τη γεύση σου για να υπολογίσεις :)
    #
    Σχόλιο από Toxos, 18-9-14  
    Καλησπερα. Δεν εχω και πολυ εμπειρια στην πεστο αλλα οταν ημουν Ιταλια ετρωγα που και που. Εφτιαξα την συνταγη σου αλλα μου ηταν πολυ δυσκολο να βρω βασιλικο (περιμενα οτι θα ειναι σαν τον δυοσμο πχ. Πας στο σουπερμαρκετ και παιρνεις δυο ματσακια) και ετσι δεν εβαλα πολυ (15 φυλαρακια περιπου) . Το αποτελεσμα ηταν αρκετα ανοιχτοχρωμμο και λιγοτικο. Παρολα αυτα η γευση ηταν πολυ καλη. Πιστευεται οτι με περισσοτερο βασιλικο θα εχει κατα πολυ περισσοτερο διαφορα στη γευση?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-9-14  
    Ναι, πιστεύω πως θα έχεις μεγάλη διαφορά :) Τη γεύση και το άρωμα το δίνει ο βασιλικός. Σίγουρα παίζουν όλα το ρόλο τους, αλλά χωρίς τον βασιλικό (ή με τόσο λιγότερο) θα έχεις άλλο αποτέλεσμα.
    Εάν σου αρέσει, σου προτείνω να αγοράσεις μια γλαστρούλα να έχεις στο μπαλκόνι σου. Πιστεύω όμως πως σε μανάβικα και λαϊκές θα βρεις βασιλικό
    #
    Σχόλιο από ioannakara, 1-10-14  
    Καλή μου Σιτρονέλλα, βλέπω ότι όλοι κάνουν την πέστο και την τρώνε αμέσως. Λογικό. Εγώ όμως που θέλω να την αποθηκεύσω για αργότερα και να την προσφέρω κι ως δώρο, τι πρέπει να κάνω; Να την φτάσω μέχρι το 2ο βήμα και μετά να την βάλω κατάψυξη; και όταν την βγάλω πως θα είναι; Αν την φτιάξω κανονικά και την βάλω σε αποστειρωμένα βαζάκια θα χαλάσει;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-10-14  
    Θα σου πω τι ξέρω, χωρίς όμως να το έχω κάνει ποτέ: φτιάχνεις το πέστο κανονικά. Μετά μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο, που κρατάει για καμιά εβδομάδα. Εάν το γεμίσεις μέχρι σχεδόν επάνω και μετά βάλεις λάδι να καλύψεις εντελώς την επιφάνεια, τότε κρατάει κάνα μήνα (αρκεί όταν το χρησιμοποιείς να συμπληρώνεις λαδάκι να το καλύπτει πάντα). Τρίτη επιλογή είναι η κατάψυξη. Το φτιάχνεις κανονικά και το βάζεις σε βάζα στην κατάψυξη. Όταν το θέλεις απλώς το καταψύχεις και είναι οκ.
    Εφόσον κάνεις κάτι από αυτά, πες μας το αποτέλεσμα :)
    #
    Σχόλιο από ioannakara, 1-10-14  
    εντάξει θα σε κρατήσω ενήμερη, σε ευχαριστώ για την έγκυρη και έγκαιρη απάντηση.

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από panos_sia, 13-1-10  
    Τελεια ευχαριστουμε που για τη συνταγη!!εγω δεν ειχα τυρι πεκορινο γι αυτο εβαλα 100gr παρμεζανα..ηταν φανταστικη..την επομενη φορα θα βαλω 50grπαρμεζανα 50gr πεκορινο να δω αν εχει διαφορα!!
    #
    Σχόλιο από eirinip, 4-9-10  
    Πολύ νόστιμη συνταγή! Βγήκε τέλεια παρόλο που έκανα δύο αλλαγές: δεν έβαλα βούτυρο και έβαλα μόνο ένα είδος τυριού.
    #
    Σχόλιο από Dejavu, 19-10-11  
    Τα κουκουνάρια δεν μου φτάσανε και έβαλα και ανάλατα κάσιους μαζί. Πολύ καλό το αποτέλεσμα!!!
    #
    Σχόλιο από mamamia85, 11-3-12  

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βράζω σωστά τα μακαρόνια
    Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Υγεία και Χορτοφαγία
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Ravel
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 225 αγαπημένων συνταγών, του/της lunallenagr
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της poppykit86
    Σαλτσες-Μαριναδες
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    Favorite!!!
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της sofi-sta75