κύρια φωτογραφία συνταγής Pesto κι έγινε!
ggr
ggr @george
Athens

… στη μνήμη της αγαπημένης μου γλαστρούλας και των ωραίων στιγμών που περάσαμε μαζί (αυτή από την μία και εγώ από την άλλη πλευρά του τζαμιού της κουζίνας). Αχώριστοι, από την ημέρα που την πρωτοείδα στο φυτώριο της γειτονιάς μου. Η αλήθεια είναι ότι, πέρα από την ευωδία που ανέδυε, την λάτρεψα και για αυτό που –τελικά– μου προσέφερε. Ένα εξαιρετικό pesto ala genevese ή, πιο απλά, ένα pesto βασιλικού.
Pesto κι’ έγινε, λοιπόν. Τώρα που οι βασιλικοί είναι στο φόρτε τους, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη σάλτσα που ευωδιάζει κατακαλόκαιρο, Μεσόγειο, σπιτική, μαμαδίστικη, μαγειρική.
Και επειδή συνταγή για pesto έχω ήδη ανεβάσει, έχω σας προτείνω να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Να πάρουμε την κλασσική συνταγή, να την εμπλουτίσουμε και να φτιάξουμε μία βελτιωμένη έκδοσή της, κατευθείαν από το ντουλάπι των παραδοσιακών συνταγών της Λιγουρίας (Liguria), απ’ όπου και η κλασσική συνταγή. Οι ντόπιοι το λένε pesto πλούσιο (ricco) ή, ακόμα πιο συχνά, pesto avvantaggiato (“βελτιωμένο”, σε πολύ ελεύθερη μετάφραση) και είναι, ίσως, ο καλύτερος τρόπος να σερβίρει κανείς pesto.Η “μαγική” πινελιά αυτής της παραλλαγής είναι η παρουσία φρέσκων φασολιών και πατάτας, μαγειρεμένων στο ίδιο νερό με το ζυμαρικό μας.Ναιιιιιι !!! η συνταγή έχει και ζυμαρικό. Το αποτέλεσμα ..... is quite amazing. Η προσθήκη των χορταρικών φέρνει μία “κοσμική” αλλαγή. Οι πατάτες “δένουν” όλα τα άλλα συστατικά μεταξύ τους και απορροφούν την σάλτσα με έναν ολότελα ξεχωριστό και απολαυστικό τρόπο. Και τα φασολάκια προσθέτουν την απαραίτητη υγρασία, επιπλέον πράσινο χρώμα και τραγανή γεύση.Αυτό, είναι φαγητό για θεούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό της παραδοσιακής συνταγής είναι ότι τα λαχανικά μαγειρεύονται στο ίδιο νερό των μακαρονιών (βλ. αναλυτικά βήματα). Οι χρόνοι όμως πρέπει να είναι πολύ σύντομοι για να διατηρηθούν τα υλικά τραγανά.
Φτιαγμένο αποκλειστικά με λαχανικά, πέρα από ένα θαυμάσια και πλούσιο πρώτο πιάτο.Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι ή άλλο ………. και προτιμούμε το ανακάτεμα ανακινώντας την κατσαρόλα, για να μη γίνουν νιανιά τα λαχανικά μας. Θα είναι καταστροφή.
Εάν κάνετε καμιά βόλτα στην γείτονα, ή γνωρίζετε κάποιο καλό σουπερμάρκετ, αναζητήστε ζυμαρικά trofie ή trenette, είναι αυτά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για αυτή τη συνταγή στην Liguria.
Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον παραδοσιακό τρόπο τότε χρειάζεστε ένα μαρμάρινο γουδί (αν δεν είναι από λευκό μάρμαρο της Carrara, ε, non muore nessuno ("δεν θα πεθάνει και κανένας") που λένε) και ένα καλό γουδοχέρι από ξύλο ελιάς. Τα δύο αυτά μαραφέτια αναδεικνύουν γεύσεις και αρώματα με τον καλύτερο τρόπο καταδικασμένα και τα δύο σε σημαντική αλλοίωση από την θερμότητα που παράγεται σε μπλέντερ, μίξερ και άλλα παρόμοια σύνεργα του “έξ’ από ‘δω”. Η γεύση του, επίσης, γίνεται πιο ρουστίκ, λιγότερο ομοιογενοποιημένη.
Μου φαίνεται όμως πως πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή μία ξεχωριστή αναφορά στο pesto βασιλικού ή και σε άλλα είδη pesto. A presto.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
3 άτομα
  1. 200 γρ. φρέσκα φασολάκια
  2. 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  3. 350 γρ μακριά ζυμαρικά (για άλλη μία φορά σας προτείνω λαζανάκι της ΣISKO)
  4. 200 γρ μέτριες πατάτες
  5. 1 κούπα σάλτσα pesto (φτιαγμένη σύμφωνα με την κλασσική συνταγή)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε μία ποσότητα για 4 μερίδες pesto, σύμφωνα με την κλασσική συνταγή. Μη χάσετε αυτήν την απόλαυση αγοράζοντάς το έτοιμο. Έχετε ήδη χάσει την μισή ευχαρίστηση.....

  2. 2

    Πλένουμε και καθαρίζουμε κατά τα γνωστά (κόβουμε τις άκρες τους και αφαιρούμε ενδεχόμενες πλευρικές ίνες) τα φασολάκια μας και τα ζεματάμε, σε αλατισμένο νερό, για μόλις 4 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν ελάχιστα και να παραμένουν ακόμη τραγανά. Ένα γρήγορο ζεμάτισμα.

  3. 3

    Τραβούμε την κατσαρόλα από το μάτι και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα φασολάκια σε ένα ευρύχωρο μπωλλ.

  4. 4

    Στο ίδιο νερό, που το ξαναφέρνουμε σε βρασμό ρίχνουμε τις πατάτες μας, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια. Τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν λίγο, περί τα 7 λεπτά. και στη συνέχεια τις αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε στο ίδιο μπωλλ με τα φασολάκια.

  5. 5

    Ξαναφέρνουμε το ίδιο αυτό νερό σε βρασμό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε πολύ al dente (τα ζυμαρικά πρέπει ίσα να έχουν μαλακώσει, αλλά να κρατούν στο δάγκωμα). Διακόπτουμε λοιπόν τον βρασμό τους 3 ή και 4 λεπτά λιγότερο από τον συνιστώμενο, πάνω στη συσκευασία τους, χρόνο, δοκιμάζοντας κάθε τόσο.

  6. 6

    Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας, κρατώντας δύο κούπες από το νερό του βρασμού. Είναι πλούσιο σε άμυλο (αλλά και γευστικά στοιχεία από τους επαναλαμβανόμενους βρασμούς) και πολύ χρήσιμο για τη συνέχεια.

  7. 7

    Ρίχνουμε πίσω στην ζεστή ακόμα κατσαρόλα μας τα φασολάκια, τις πατάτες και τα ζυμαρικά, προσθέτουμε και το pesto, και αναδεύουμε την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά και να απλωθεί το pesto παντού.

  8. 8

    Σιγά-σιγά προσθέτουμε ποσότητες από το νερό του βρασμού και, αναδεύοντας πάντα, σχηματίζουμε μία κρεμώδη σάλτσα (α, ρε τι κάνει ο μάγειρας με το νερό των ζυμαρικών...... ζωγραφίζει !!!), που καλύπτει (τι καλύπτει, “ντύνει”) ζυμαρικά και λαχανικά.

  9. 9

    Κανονίζουμε αλάτι και πιπέρι, διακοσμούμε (με τι άλλο ;) με 1-2 φυλλαράκια, πράσινα-πράσινα και εντελώς γερά, βασιλικού, και σερβίρουμε αμέσως, έτσι ζεστά και ευωδιαστά που...... θα τα εξαφανίσουν πριν προλάβετε να καθίσετε κι εσείς στο τραπέζι.

  10. 10

    Η πρώτη δαγκωματιά από αυτόν τον ευωδιαστό πράσινο θησαυρό, θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ξαφνικά πόσο ωραία (θα μπορούσε να) είναι η ζωή πάνω στη γη. Το pesto είναι πράγματι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πόσο αξεπέραστα συνδεδεμένη είναι η διατροφή με αναμνήσεις στιγμών, τόπων, με την ίδια την φαντασία.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

mafalda22
mafalda22 @cook_8466631
para poly oraia, tin ematha apo ton aderfo mou. Mia kali parallagi einai kai me mprokolo, mazi me ta fasolakia kai tis patates, i mono me ta fasolakia.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens