Πετιμεζόπιτα

Bαθμολογία: 4.75
       
 
4 ψήφοι
bouka_tsoukaliou, 17.10.08

Περιγραφή

Είναι μια σχετικά εύκολη συνταγή και γίνεται μια πολύ αφράτη γλυκιά πιτούλα.

Πετιμεζόπιτα
photo: ΑΡΓΥΡΗ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. πετιμέζι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη και βρασμένη
    σε 1 φλιτζ. νερό για 10 λεπτά
  • 1 κ.σ. σόδα
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 1 κ.γλ. κοφτή γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • σουσάμι (προεραιτικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα κέικ
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι ,το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και τη ζάχαρη.  Ανακατεύουμε καλά.  Προσθέτουμε το πετιμέζι, το κανελόνερο, το ξύσμα, το τσίπουρο, το γαρίφαλο και το αλεύρι λίγο λίγο.
  3. Ζυμώνουμε ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιογενές και μαλακό.  Το βάζουμε σε ταψί λαδωμένο και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας βρεγμένα ελαφρώς με τσίπουρο. 
  4. Πασπαλίζουμε την πίτα με σουσάμι και την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 21-2-09  
    θα ηθελα πολυ κανω την συνταγη αλλα εχω μια ερωτηση
    την κανελλα την βραζουμε κ κραταμε μονο μια κουταλια απο το νερο αυτο???????
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-2-09  
    Όχι. Είναι μία κουταλιά κανέλα σε ένα φλυτζάνι νερό. Την βράζουμε 10 λεπτά και όσο νερό μείνει το βάζουμε μέσα στο μίγμα.
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 27-9-09  
    Φέτος έφτιαξα για πρώτη φορά πετιμέζι-που το λατρεύω- κι αυτή ήταν η συνταγή που έψαχνα!!! το μόνο που με παραξένεψε ήταν το αλεύρι, 1 φλ. ήταν πολύ λίγο, μου πήρε τουλάχιστον 3 φλ. μέχρι να γίνει ένα καλό μίγμα. Δεν ξέρω γιατί, είσαι σίγουρη για το 1 φλ;; Παρόλα αυτά, ήταν νοστιμότατη, έφαγε και ο συνήθως δύσκολος γιός μου, αλλά και ο άντρας μου είπε τα καλύτερα. Για εμένα δεν το συζητώ, είπαμε λατρεύω το πετιμέζι!!!!
    #
    Σχόλιο από delicious, 27-9-09  
    Πολύ ωραία η πίτα (κέικ), άρεσε σε όλη την οικογένεια!!!
    Αλλά....έβαλα 1/2 φλ. ζάχαρη, 3 φλ. αλεύρι (συμφωνώ με την Αργυρή, το ένα μου φαίνεται...λάθος) και την έψησα στους 180 αντιστάσεις για 50 λεπτά. Θεωρώ ότι "σήκωνε" και 5-10 λεπτά ακόμα!
    Bάζω και φωτογραφία*
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 15-10-09  
    Είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ.Εγώ βάζω την κανέλλα σε σκόνη 1 κ.σ,1/2 κούπας καρύδι τριμμένο,1/2 κούπας σταφίδες άσπρες και 1/2 μαύρες, 1/2 κούπας ζάχαρη, 3 1/2κούπας αλεύρι farine-up και 1/4 κούπας κονιάκ.
    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 15-6-10  
    ΑΡΓΥΡΗ σε παπακάλω γράψε μας πως έκανες το πετιμέζι δεν βρήσκω συνταγή
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 15-6-10  
    Για να φτιάξεις πατιμέζι πρέπει να βρεις μούστο- άρα πρέπει να περιμένεις την εποχή του τρύγου. Μετά βράζεις τον μούστο, αφού βάλεις μέσα στην κατσαρόλα και λίγη στάχτη (μέσα σε τούλι καλύτερα). Θέλει πολλές ώρες βρασίματος. Οταν πήξει, το αφήνεις μέχρι να κάτσουν τυχόν κατακάθια και το βάζεις σε μπουκάλια.
    H Sitronella κάπου έχει γράψει πως υπάρχει και στο εμπόριο.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 16-6-10  
    Υπάρχει πετιμέζι στα σούπερ μάρκετ...οπότε μπορούμε να απολαμβάνουμε την πίτα αυτή όποτε θέλουμε
    #
    Σχόλιο από καναρίνι, 4-7-10  
    Καταπληκτική! Δεν υστερεί σε τίποτα από τα αρτήσιμα γλυκά και είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς το πετιμέζι! Αλεύρι μου πήρε αρκετά περισσότερο απ' ότι γράφει η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 4-7-10  
    Να ρωτησω κ εγω εχω πετιμεζι αλλα δεν ειναι σε υγρη μορφη αλλα πολυ πηχτο σαν μαρμελαδα,μπορω να το χρησιμοποιησω? κ αν ναι στην ιδια ποσοτητα κ χωρις να το αρεωσω με νερο? δεν ξερω γιαυτο ρωταω σηγνωμη
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 4-7-10  
    glykoula αν το πετιμέζι σου είναι καλό (επειδή λες ότι είναι τόσο πηχτό, αν και δε νομίζω να χαλάει) απλά αραίωσέ το με νερό.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 15-7-10  
    Δεν εχω καταλαβει την διαδηκασια με την κανελα. Περνουμε κανελα σε σκονη κ την βραζουμε μαζι με νερο κ οτι περισεψει το βαζουμε στο μιγμα μας? κ κατι ακομα αντι για τσιπουρο μπορουμε να βαλουμε κατι αλλο? π.χ. κονιακ? κ αλευρι τελικα ποσο θελει 1 ή 3 κουπες? γιατι απο τα σχολια ολοι βαλανε 3 κουπες. κ κατι ακομα, σε τι νουμερο ταψι το βαζουμε;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-7-10  
    glykoula δεν έχω κάνει τη συνταγή, θα σου απαντήσω όπως καταλαβαίνω εγώ.
    1. Βάζεις σκόνη κανέλα σε 1 φλ. νερό και το βάζεις να βράσει. Μετά από 10 λεπτά το κλείνεις. Ό,τι έχεις στο μπρικάκι σου το χρησιμοποιείς.
    2. Φαντάζομαι πως μπορείς να αντικαταστήσεις το τσίπουρο (ίσως καλύτερα με βότκα - θα ήταν πιο κοντινό), απλώς θα αλλάξεις ελαφρώς το άρωμα του γλυκού.
    3. Για την ποσότητα του αλευριού δεν ξέρω να σου πω. Προτείνω να πειραματιστείς και να βάλεις όσο νομίζεις, όπως θα βλέπεις το χυλό σου.
    4. Και για το ταψί πάλι δεν ξέρω. Δες τι ποσότητα θα σου βγάλει και αποφάσισε εκείνη την ώρα σε πόσο μεγαλο ταψί θα το βάλεις.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 15-7-10  
    Ox!! Ευχαριστω πολυ sitronella,θα προσπαθησω την φτιαξω στο περιπου,αν κ εχω ενα προβλημα στο να υπολογιζω με το ματι το μεγεθος του ταψιου!!!!

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 27-9-09  
    Φέτος έφτιαξα για πρώτη φορά πετιμέζι-που το λατρεύω- κι αυτή ήταν η συνταγή που έψαχνα!!! το μόνο που με παραξένεψε ήταν το αλεύρι, 1 φλ. ήταν πολύ λίγο, μου πήρε τουλάχιστον 3 φλ. μέχρι να γίνει ένα καλό μίγμα. Δεν ξέρω γιατί, είσαι σίγουρη για το 1 φλ;; Παρόλα αυτά, ήταν νοστιμότατη, έφαγε και ο συνήθως δύσκολος γιός μου, αλλά και ο άντρας μου είπε τα καλύτερα. Για εμένα δεν το συζητώ, είπαμε λατρεύω το πετιμέζι!!!!
    #
    Σχόλιο από delicious, 27-9-09  
    Πολύ ωραία η πίτα (κέικ), άρεσε σε όλη την οικογένεια!!!
    Αλλά....έβαλα 1/2 φλ. ζάχαρη, 3 φλ. αλεύρι (συμφωνώ με την Αργυρή, το ένα μου φαίνεται...λάθος) και την έψησα στους 180 αντιστάσεις για 50 λεπτά. Θεωρώ ότι "σήκωνε" και 5-10 λεπτά ακόμα!
    Bάζω και φωτογραφία*
    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 15-6-10  
    ΑΡΓΥΡΗ σε παπακάλω γράψε μας πως έκανες το πετιμέζι δεν βρήσκω συνταγή
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 15-6-10  
    Για να φτιάξεις πατιμέζι πρέπει να βρεις μούστο- άρα πρέπει να περιμένεις την εποχή του τρύγου. Μετά βράζεις τον μούστο, αφού βάλεις μέσα στην κατσαρόλα και λίγη στάχτη (μέσα σε τούλι καλύτερα). Θέλει πολλές ώρες βρασίματος. Οταν πήξει, το αφήνεις μέχρι να κάτσουν τυχόν κατακάθια και το βάζεις σε μπουκάλια.
    H Sitronella κάπου έχει γράψει πως υπάρχει και στο εμπόριο.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 16-6-10  
    Υπάρχει πετιμέζι στα σούπερ μάρκετ...οπότε μπορούμε να απολαμβάνουμε την πίτα αυτή όποτε θέλουμε
    #
    Σχόλιο από καναρίνι, 4-7-10  
    Καταπληκτική! Δεν υστερεί σε τίποτα από τα αρτήσιμα γλυκά και είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς το πετιμέζι! Αλεύρι μου πήρε αρκετά περισσότερο απ' ότι γράφει η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 4-7-10  
    glykoula αν το πετιμέζι σου είναι καλό (επειδή λες ότι είναι τόσο πηχτό, αν και δε νομίζω να χαλάει) απλά αραίωσέ το με νερό.

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 21-2-09  
    θα ηθελα πολυ κανω την συνταγη αλλα εχω μια ερωτηση
    την κανελλα την βραζουμε κ κραταμε μονο μια κουταλια απο το νερο αυτο???????
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-2-09  
    Όχι. Είναι μία κουταλιά κανέλα σε ένα φλυτζάνι νερό. Την βράζουμε 10 λεπτά και όσο νερό μείνει το βάζουμε μέσα στο μίγμα.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 4-7-10  
    Να ρωτησω κ εγω εχω πετιμεζι αλλα δεν ειναι σε υγρη μορφη αλλα πολυ πηχτο σαν μαρμελαδα,μπορω να το χρησιμοποιησω? κ αν ναι στην ιδια ποσοτητα κ χωρις να το αρεωσω με νερο? δεν ξερω γιαυτο ρωταω σηγνωμη
    #
    Σχόλιο από glykoula, 15-7-10  
    Δεν εχω καταλαβει την διαδηκασια με την κανελα. Περνουμε κανελα σε σκονη κ την βραζουμε μαζι με νερο κ οτι περισεψει το βαζουμε στο μιγμα μας? κ κατι ακομα αντι για τσιπουρο μπορουμε να βαλουμε κατι αλλο? π.χ. κονιακ? κ αλευρι τελικα ποσο θελει 1 ή 3 κουπες? γιατι απο τα σχολια ολοι βαλανε 3 κουπες. κ κατι ακομα, σε τι νουμερο ταψι το βαζουμε;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-7-10  
    glykoula δεν έχω κάνει τη συνταγή, θα σου απαντήσω όπως καταλαβαίνω εγώ.
    1. Βάζεις σκόνη κανέλα σε 1 φλ. νερό και το βάζεις να βράσει. Μετά από 10 λεπτά το κλείνεις. Ό,τι έχεις στο μπρικάκι σου το χρησιμοποιείς.
    2. Φαντάζομαι πως μπορείς να αντικαταστήσεις το τσίπουρο (ίσως καλύτερα με βότκα - θα ήταν πιο κοντινό), απλώς θα αλλάξεις ελαφρώς το άρωμα του γλυκού.
    3. Για την ποσότητα του αλευριού δεν ξέρω να σου πω. Προτείνω να πειραματιστείς και να βάλεις όσο νομίζεις, όπως θα βλέπεις το χυλό σου.
    4. Και για το ταψί πάλι δεν ξέρω. Δες τι ποσότητα θα σου βγάλει και αποφάσισε εκείνη την ώρα σε πόσο μεγαλο ταψί θα το βάλεις.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 15-7-10  
    Ox!! Ευχαριστω πολυ sitronella,θα προσπαθησω την φτιαξω στο περιπου,αν κ εχω ενα προβλημα στο να υπολογιζω με το ματι το μεγεθος του ταψιου!!!!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από El#Pat, 15-10-09  
    Είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ.Εγώ βάζω την κανέλλα σε σκόνη 1 κ.σ,1/2 κούπας καρύδι τριμμένο,1/2 κούπας σταφίδες άσπρες και 1/2 μαύρες, 1/2 κούπας ζάχαρη, 3 1/2κούπας αλεύρι farine-up και 1/4 κούπας κονιάκ.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Εξοπλισμός για κέικ, μπισκότα και πίτες
    Μέσα στο σάιτ μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές συ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Συμβουλές για τέλεια κέικ
    Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον ...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκά
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Alex
    glika tapsiou
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της ΑΡΓΥΡΗ
    χριστουγεννιατικα εδεσματα!
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni