Πικαλίλι (Πίκλα - Τουρσιά με Σάλτσα Μουστάρδας)
Το πικαλίλι ή πίκλα όπως το λέμε στην Κύπρο είναι διάφορα λαχανικά που φτιάχνουμε τουρσιά με σάλτσα μουστάρδας. Συνδιάζεται καταπληκτικά με κρέας στην σχάρα, ψητό, σάντουιτς κτλ. Έψαξα πολύ στο ιντερνετ για να βρώ μια συνταγή στα ελληνικά και επειδή δεν βρήκα, ανεβάζω την δική μου. Την φτιάχνω τακτικά και είναι καταπληκτική. Αξίζει να την δοκιμάσετε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι καλυτερα να αφήσουμε το πικαλίλλι για 3 με 4 βδομάδες περίπου πριν το καταναλώσουμε έτσι ώστε να δέσει η σάλτσα με τα λαχανικά. Αν το θέλουμε πιο πικάντικο μπορούμε να πρεσθέσουμε περισσότερο κάρυ και ζιζιμπρι. Αν το θέλουμε πιο γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη ζάχαρη.
Υλικά
-
0.5 δέσμη σέλινο
-
μικρά κρεμυδάκια (καμιά δεκαπενταριά)
-
2 καρότα μεγάλα
-
0.5 κουνουπιδι μέτριου μεγέθους
-
150 γρ αλάτι μαγειρικό
-
75 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
13 γρ κάρυ σε σκόνη
-
13 γρ τουρμερίκ (κιτρινόρυζα)
-
40 γρ μουστάρδα σε σκόνη
-
15 γραμμάρια ζίζιμπρι (τζιντζερ)
-
4 κουταλιές ζάχαρη
-
1 λίτρο ξύδι άσπρο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Kόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το αλάτι και τα αφήνουμε για 24 ώρες έτσι ώστε το αλάτι να απορρόφήσει τα υγρά
-
2
Mετά από 24 ώρες τα ξεπλένουμε καλά αρκετές φορές για να φύγει το αλάτι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι 30 με 40 λεπτά για να στραγγίσουν καλά.
-
3
Βάζουμε το αλέυρι, το κάρυ, το ζίζιμπρι, την σκόνη μουστάρδας και το τουρμερίκ σε μια κατσαρόλα με λίγο ξύδι και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Τα ανακατεύουμε πολύ απαλά και αργά συνεχώς.
-
4
Βάζουμε και το υπόλοιπο ξύδι και την ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακετεύουμε μέχρι να γίνει χυλός
-
5
Βάζουμε μέσα στο μείγμα τα λαχανικά για 2 με 3 λεπτά, ανακατεύουμε με τον ίδιο ρυθμό και μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά
-
6
Βάζουμε το μείγμα αμέσως σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα σφραγίζουμε κατευθείαν
Σχόλια (6)