Πικάντικη σαλάτα κουνουπίδι, παντζάρι, πιπερίτσα

ggr, 25.12.12

Περιγραφή

Αυτή η πικάντικη Χριστουγεννιάτικη σαλάτα είναι ένα πολύ νόστιμο συνοδευτικό που μπορεί να ζωντανέψει το γιορτινό τραπέζι, χάρις στη χαρούμενη εμφάνιση του πιάτου και στη “γεμάτη”, τη μεστή και πικάντικη γεύση του.

Πικάντικη σαλάτα κουνουπίδι, παντζάρι, πιπερίτσα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μέτριο κουνουπίδι
  • 2 μεγάλα παντζάρια, προβρασμένα
  • καυτερή πιπερίτσα, αποξηραμένη και σε θρύμματα, ανάλογα με τα γούστα σας και την αντοχή σας στα πικάντικα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • τα εσωτερικά φύλλα από ένα μαρούλι (περίπου τα 2/3 του μαρουλιού)
  • λίγο σχινόπρασο
  • 1-2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα
  • αλάτι
  • παρθένο ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με λαχανικά
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Στον ατμό
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 6-8 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Χωρίζουμε τις κορφές του κουνουπιδιού, τις πλένουμε με προσοχή και τις μαγειρεύουμε στον ατμό, για 8 περίπου λεπτά. (στη χύτρα ταχύτητος ο χρόνος είναι ο μισός, μόλις 4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το σφύριγμα αρκούν). Μπορεί κανείς όμως να τις μαγειρέψει και με άλλο τρόπο (δείτε “Μυστικά” [1], [2] και [3] )

Βήμα 2
2)

Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε το παντζάρι να φύγουν τα υγρά της συντήρησης. Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο παντζάρι, θα χρειασθεί να το βράσουμε πιο πριν, για ένα μισάωρο περίπου.

Βήμα 3
3)

Κόβουμε το παντζάρι σε φέτες πάχους λίγο λιγότερο από 1 εκατοστό.

Βήμα 4
4)

Από τις φέτες του παντζαριού, με τη βοήθεια ενός κουπ πατ σε σχήμα αστεριού, παίρνουμε ένα κόκκινο αστέρι από το καθ’ ένα. Εάν το μέγεθος των παντζαριών σας το επιτρέπει και έχετε ποικιλία με κουπ πατ διαφόρων μεγεθών, μπορείτε να κόψετε αντίστοιχα και αστέρια σε περισσότερα από ένα μεγέθη (δύο ή και τρία, αλλά ήδη με τα δύο θα κάνετε τη διαφορά).

Βήμα 5
5)

Στον πάτο μίας σαλατιέρας βάζουμε πρώτα το μαρούλι, ιδιαίτερα ψιλοκομμένο και το ραντίζουμε με λίγο καλό ελαιόλαδο.

Βήμα 6
6)

Όταν το κουνουπίδι θα είναι έτοιμο, βάζουμε τις κορφές του στη σαλατιέρα, πάνω από το “υπόστρωμα” του μαρουλιού και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και την ποσότητα της καυτερής πιπερίτσας που μπορούμε να αντέξουμε (είτε θρυμματισμένη είτε και σε σκόνη).

Βήμα 7
7)

Προσθέτουμε τα κομμάτια του παντζαριού που περίσσεψαν από την... παντζαροκοπτική που κάναμε στο βήμα 4, κομμένα σε μικρά κομμάτια των ενός-δύο εκατοστών,

Βήμα 8
8)

ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κόβουμε και προσθέτουμε και το σχινόπρασο (σε πιο μεγάλα κομμάτια αυτό), και απλώνουμε πάνω τους και ένα ή και δύο κουταλάκια φρέσκιας και ψιλοτριμμένης μαντζουράνας.Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, χύνοντας από πάλω λίγο καλό ελαιόλαδο σε πολύ λεπτή ροή, σαν τρίχα, να νοστιμίσει τη σαλάτα μας.

Βήμα 9
9)

Απλώνουμε πάνω από το κουνουπίδι μας και τα αστεράκια που κόψαμε και τα νοστιμεύουμε και αυτά με λίγο ακόμη ελαιόλαδο σε πολύ λεπτή ροή και πάλι.

Βήμα 10
10)

Καλή σας όρεξη.

Βήμα 11
11)

[TIP 1] Όπως αναφέρεται και πιο πριν, ασφαλώς και μπορεί κανείς, αντί για προβρασμένα παντζάρια να χρησιμοποιήσει φρέσκα. Σε αυτή τη περίπτωση, αφού πρώτα τα βράσουμε, στη συνέχεια τα καθαρίζουμε καλά από τη λεπτή φλούδα τους.

Βήμα 12
12)

[TIP 2]: Σε κάθε περίπτωση, επιλέγουμε μεγάλα παντζάρια, για να μπορούν να μας δώσουν ικανοποιητικού μεγέθους αστεράκια. Στη φωτογραφία φαίνεται το παντζάρι που χρησιμοποίησα (ένα, γιατί ήταν.... θηριώδες!), σε σύγκριση μάλιστα με XL αυγό!! Μοιάζει σαν αυγό χελώνας δίπλα του!!

Βήμα 13
13)

[TIP 3]: ΣΩΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ. Ίσως είναι ευκαιρία να αναφερθεί εδώ ότι το κουνουπίδι (όπως και το μπρόκολο) το χωρίζουμε σε τούφες αποκόπτοντας τα μικρότερα κοτσανάκια από το κεντρικό κοτσάνι και ΟΧΙ κόβοντας με μαχαίρι τις τούφες από έξω προς το εσωτερικό.

Βήμα 14
14)

[TIP 4]: ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ. Εάν το βραστό κουνουπίδι δεν σας αρέσει και τόσο (εάν είστε φυσιολογικοί άνθρωποι, δηλαδή), βάλτε σε ένα τηγανάκι να ζεσταθεί καλά λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίσστε εκεί μέσα λίγη καυτερή πιπερίτσα και μια σκελίδα σκόρδο (τσακισμένη και “en chemise”, με τη φλούδα της δηλαδή, για να μη μυρίσει πολύ και να μπορέσετε να την αφαιρέσετε στο τέλος),

Βήμα 15
15)

[TIP 5]: και ρίξτε εκεί μέσα τις τούφες του κουνουπιδιού, αφού τις βράσετε για τον μισό μόνο χρόνο (3-4 λεπτά). Φέρτε τες μερικές βόλτες, για 2-3 λεπτά, να πάρουν ένα ωραίο καφε-χρυσαφί χρώμα και, ώ! του θαύματος, πραγματικά θα τις ευχαριστηθείτε!!!

Βήμα 16
16)

[TIP 6]: ΜΕ ΨΗΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ. Εάν αποφασίσετε να τη κάνετε με κουνουπίδι ψητό στο φούρνο, γίνεται πιο νόστιμη από κάθε προσδοκία : Ψήνουμε τις φουντίτσες του κουνουπιδιού στον φούρνο (δείτε περισσότερα για το μαρινάρισμα με γλυκόξινη σάλτσα λεμόνι-curry-ζάχαρη στη συνταγή για “Κουνουπίδι ψητό, agrodolce (γλυκόξινο)”. Μαζί ψήνουμε και κανα δυό πιπεριές φλωρίνης.

Βήμα 17
17)

[TIP 7]: Σαν ψηθούν, τα βάζουμε στη σαλάτα, όπως και στο βήμα 6, μόνο που τώρα δίνουμε περισσότερο χρώμα (αλλά και γεύση) στη σαλάτα μας με τα κομματάκια της φλωρίνης.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Λόγω του ότι η σχέση μου με το κουνουπίδι είναι η... χείριστη δυνατή, δεν περιορίσθηκα στο βράσιμό του στον ατμό αλλά το πέρασα και από ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και λίγη καυτερή πιπερίτσα και εκεί μέσα, το γύρισα μερικές φορές, για ένα δίλεπτο, να πάρει λίγο άρωμα και νοστιμιά, και μόνο μετά συνέχισα με τη σαλάτα (από το βήμα 2 και κάτω) Έτσι έγινε πολύ πιο γευστικό, μόνο που χάνει το γιορτινό του χαρακτήρα, μια και το σκόρδο δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για μία τέτοια περίσταση (δείτε φωτογραφίες TIP 4 και TIP 5).

[2] Μπορεί κανείς, βέβαια, να κάνει αυτό το ελαφρύ σοτάρισμα αλλά χωρίς τη προσθήκη του σκόρδου. Με τον τρόπο αυτό το... απενοχοποιεί αμέσως και μπορεί να ξανακερδίσει τη θέση του στο γιορτινό τραπέζι !!!

[3] Και βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα, έχοντας ετοιμάσει το κουνουπίδι ψητό στο φούρνο, με μία γεύση γλυκόξινη, όπως στη συνταγή “Κουνουπίδι ψητό, agrodolce (γλυκόξινο)”  Σε αυτή τη περίπτωση, ψήστε και 2 πιπεριές φλωρίνης και προσθέστε τες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, θα δώσουν γεύση αλλά, κυρίως, χρώμα στη σαλάτα σας. (δείτε φωτογραφίες TIP 6 και TIP 7)

Όπως και να την ετοιμάσετε, μπορείτε να τη σερβίρετε είτε χλιαρή είτε και κρύα, συνοδεύοντας μενού με κρέας ή και χορτοφαγικά.

Παραλλαγή τελευταίας στιγμής : Στύψτε ένα λεμόνι, ξύστε και τη φλούδα του και κρατήστε μισό κουταλάκι του γλυκού από το ξύσμα. Βάλτε σε ένα βαζάκι μαγιονέζας (θέλουμε να κλείνει ερμητικά με το καπάκι του), προσθέστε 5 κουταλιές πολύ καλό ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλλά και μία κουταλιά μέλι. Βιδώστε το καπάκι και αναταράξτε το βαζάκι (αλλάξτε του τα φώτα στο κτύπημα). Αδειάστε το περιεχόμενο σε σαλτσιέρα (δεν είναι και πολύ…”γιορτινό” να την εμφανίσετε μέσα στο βαζάκι της μαγιονέζας…). Περιχύστε τη σαλάτα όταν πια την έχετε πάει στο τραπέζι ή και σερβίρει στα πιάτα.

Σχετικές συνταγές

    0 Όλα

    0 Σχόλια

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...

    Το tip της ημέρας

    Μην ξεχάσετε να βάλετε ξύδι στο νερό που βάφετε τα πασχαλινά αυγά σας. Θα κάνει τα χρώματα πιο έντονα!