ggr
ggr @george
Athens

Ασφαλώς και έχετε μαγειρέψει διάφορες …“πορτοκαλί σούπες”... Άλλες από κολοκύθα, άλλες βελουτέ καροτόσουπες… έχετε όμως δοκιμάσει να φτιάξετει σούπα από κόκκινες φακές;Ακόμη και στην περίπτωση που η απάντηση είναι καταφατική, δοκιμάστε σήμερα μία διαφορετική, ελαφρά ...“ενισχυμένη”, πικάντικη σούπα με κόκκινες φακές, έτσι όπως τη φτιάχνουν στη ...”σκιά των Πυραμίδων”, στην Αίγυπτο.Πιάτο θρεπτικό, υγιεινό, γευστικό και εύκολο. Και ταυτόχρονα πολύ οικονομικό και γρήγορο. Μιά δοκιμή (ενδεχομένως) θα σας πείσει...

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι το ίδιο νόστιμη με ολόκληρες τις φακές όπως και με πολτοποιημένες. Νομίζω ότι την πραγματική διαφορά την κάνει η ένταση στη γεύση, το πόσο καυτερή είναι. Εάν λοιπόν δεν έχετε πρόβλημα με τα καυτερά, δοκιμάστε την με αρκετή καυτερή πιπερίτσα (όχι πιπέρια, πιπερίτσα καυτερή και θρυμματισμένη, που είναι και πολύ-πολύ υγιεινή). Ούτως ή άλλως, μπορείτε να την προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος, δοκιμάζοντας που φθάνουν οι αντοχές σας...

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
4 άτομα
  1. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  2. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  3. 1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
  4. 2 κ.σ. ελαιόλαδο (ή φρέσκο βούτυρο (30 γρ), για τους πιο μερακλήδες, με “άγνοια κινδύνου”)
  5. 1 σκελίδα σκόρδο
  6. 250 γρ κόκκινες φακές, πλυμένες
  7. 1 καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
  8. 100 γρ καπνιστό μπέικον, σε κυβάκια
  9. 100 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια, σε κονσέρβα (εποχή που ‘ναι…)
  10. 1 δαφνόφυλλο
  11. 600 ml νερό (ή και ζωμό, κρέατος ή λαχανικών)
  12. αλάτι
  13. πιπέρι
  14. 1 καυτερή (αποξηραμένη) πιπερίτσα (προαιρετική)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδου (ή το φρέσκο βούτυρο),

  2. 2

    Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα και αυτά σε μικρά κομμάτια,

  3. 3

    Και μαζί τους ρίχνουμε και τους σπόρους του κύμινου και τα αφήνουμε σε ΠΟΛΥ χαμηλή φωτιά να πάρουν λίγο χρώμα (για 7-8 λεπτά).

  4. 4

    Προσθέτουμε και το κομμένο σε κυβάκια μπέικον και το ροδίζουμε για λίγο και αυτό (3-4 λεπτά).

  5. 5

    Όταν πάρει ένα υπέροχο άρωμα, προσθέτουμε τη σκελίδα το σκόρδο, τριμμένη ή πολτοποιημένη στην πρέσα σκόρδου. Ανακατεύουμε.

  6. 6

    Προσθέτουμε τις φακές στη κατσαρόλα με τα σοταρισμένα κρεμμύδια,

  7. 7

    Προσθέτουμε και το τριμμένο καρότο,

  8. 8

    Ανακατεύουμε και πάλι καλά και αφήνουμε να μαγειρευθούν για 2 ή 3 λεπτά, πάντα στην ίδια, πολύ χαμηλή, φωτιά.

  9. 9

    Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια,

  10. 10

    Αλλά και τον κουρκουμά και το δαφνόφυλλο. Ανακατεύοντας διαρκώς, τσιγαρίζουμε τις φακές για ένα 5λεπτο, πάνω από την ίδια φωτιά.

  11. 11

    Προσθέτουμε τώρα το νερό (ή το ζωμό), κανονίζουμε σε αλάτι και πιπέρι

  12. 12

    (ανάλογα με τις...”αντοχές”, μπορούμε να προσθέσουμε και καυτερή πιπερίτσα, θρυμματισμένη, εγώ σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!!!),

  13. 13

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αυξάνουμε την ένταση στην εστία σε μέτρια-χαμηλή και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευθεί για 15 με 20 λεπτά (στην πραγματικότητα, έως ότου είναι έτοιμες οι φακές, για τον λόγο αυτό μετά το 15λεπτο δοκιμάζουμε και ανάλογα επιμηκύνουμε ή όχι τη διάρκεια μαγειρέματος).

  14. 14

    Στο σημείο αυτό ο καθένας κάνει την επιλογή του. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε τις φακές είτε ολόκληρες, είτε πολτοποιημένες με τη βοήθεια ενός minipimer ή ενός mixer, έτσι ώστε να πάρουμε μία βελουτέ σούπα.

  15. 15

    Όποια και αν είναι η επιλογή σας, προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο επιφανειακά,

  16. 16

    Και σερβίρετε σε ένα βαθύ πιάτο, είτε σκέτες είτε “ενισχυμένες”, με τριμμένο μαϊντανό, επιπλέον καυτερή πιπερίτσα, τριμμένη και αυτή, ή ακόμα με μία κουταλιά γιαούρτι (ή κτυπημένη κρέμα γάλακτος) στο κέντρο, με συνοδεία κρουτόν. Ή, απλά με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο στην επιφάνεια του πιάτου.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

dancecook
dancecook @dancecook
Εντάξει... τι να πω???? ότι και να πω είναι λίγο!!!! Ήταν απίστευτοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! όχι απλά τέλειο!!!!!!!! Μπράβο ..πραγματικά μπράβο!!!!! Θ-Ε-Ι-Κ-Ο-!
Οι αλλαγές μου ήταν:
δεν έβαλα μπέικον
αντί για νερό έβαλα σπιτικό ζωμό (αυτόν που είχα φτιάξει από την άλλη σου συνταγή!)
έβαλα πάπρικα καπνιστή και πιπέρι που καίει αντί για πιπεριά
και παρέλειψα τον κουρκουμά γιατί δεν είχα!
Επίσης να πω ότι δεν τις έλιωσα ..
Αχ αχ αχ αχ !!!! Ήταν τέλειο... έχω ενθουσιαστεί!
Μακάρι να είχα 15 πιρουνάκια να σου βάλω !!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens