Πιροσκί

Bαθμολογία: 4.8361
       
 
61 ψήφοι
cesilia, 16.02.07

Περιγραφή

Δέν είναι και το πιό διαιτητικό σνακ στον κόσμο, αλλα εμένα μου τρέχουν τα σάλια!!!!
Πιροσκί
photo: xaroula

Συνταγή από:

cesilia

17 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη

  • 30 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
  • ½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • ½ ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 750 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)

 

Για τον πουρέ πατάτας

  • 5 πατάτες μεσαίες
  • ½ ποτήρι γάλα
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. βούτυρο.


Για τη γέμιση συκωτάκια

  • 1 κιλό συκωτάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές λάδι
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο


Για την γέμιση κιμά

  • ½ κιλό κιμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
  • 4 κουταλιές λάδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με κρεατικά
Μέθοδος: Τηγανιού
Περιέχει: Γάλα , Αβγά
Φτιάχνει: 20-25
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πάρτε μαγιά όσο 1 μεγάλο καρύδι, βάλτε τη σε μια λεκάνη και διαλύστε τη με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και αφήστε το να βγάλει φουσκάλες.
  2. Προσθέστε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο και το αυγό. Ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε το αλεύρι ζυμώνοντας καλά. Όταν γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά ζυμώνετε να φύγει ο αέρας και τη χωρίζετε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζετε να μείνουν γύρω στα 15 λεπτά.
  3. Ανοίξτε τα μπαλάκια σε σχετικά λεπτά φιλαράκια. Θα πρέπει να έχουν μέγεθος ενός μικρού πιάτου ( τα πιροσκί είναι γενικά ποιο ωραία όταν γίνονται μικρά αλλά περί ορέξεως….) βάλτε τη γέμιση της επιλογής σας και διπλώστε τα στα δύο κλείνοντας καλά για να μη στάξει.
  4. Τηγανίστε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. . Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι. Σερβίρονται ζεστά!!!

Πουρές πατάτας.
  1. Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τις πολτοποιείτε με το ειδικό πιεστή προσθέτοντας το βούτυρο, το γάλα και τον άνηθο
Συκωτάκια – κιμάς
  1. Πλένετε καλά τα συκωτάκια, τα βράζετε αρκετή ώρα σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε. Αν έχετε μηχανή για κιμά, περάστε τα από εκεί, αλλιώς χρησιμοποιήστε τον χοντρό τρίφτη. Βάλτε το λάδι να κάψει, προσθέστε το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει τα συκωτάκια με το κρασί. Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να ποιούν τα υγρά τους - πρέπει να είναι σχετικά μαλακά . Κατεβάστε από τη φωτιά και ανακατέψτε τον άνηθο.
  2. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τον κιμά

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να φτιάξετε γέμιση με μυτζήθρα, ανθότυρο ή με μαρμελάδα . Εμένα μου αρέσουν πάντως αλμυρά..

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Τα πιροσκί με γέμιση συκωτάκια ή κιμά είναι πλούσια σε σίδηρο

Σχετικές συνταγές

Πατατοκρουασανάκια Πατατοκρουασανάκια
4.88
       
       
(25)
Τα πιροσκί της Κυριακής Τα πιροσκί της Κυριακής
4.5714
       
       
(7)
Νηστίσιμα πατατοπιτάκια Νηστίσιμα πατατοπιτάκια
4.3333
       
       
(3)
Πιροσκί ζαμπόν - τυρί Πιροσκί ζαμπόν - τυρί
4
       
       
(2)
Πιροσκί εύκολα Πιροσκί εύκολα
3.75
       
       
(4)
Ποντιακά πιροσκί (νηστίσιμα) Ποντιακά πιροσκί (νηστίσιμα)
4.9348
       
       
(46)

    82 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 18-2-07  
    Μπραβο! Μπραβο! ΜΠΡΑΒΟ! Και ειχα σκοπο να τη δημοσιευσω αυριο, με προλαβες! Με λουκανικο χωριατικο....
    #
    Σχόλιο από fraoulenia, 2-6-08  
    Poly nostimh syntagh.... eyge... molis thn eftiaksa me kyma!!!! Se eyxaristw!
    #
    Σχόλιο από Μαρια1972, 11-6-08  
    Γεια σου cesilis!
    Εχω κανει χθες την συνταγη σου και ειναι τελεια.Στα μισα εχω βαλει πουρε και στ`αλλα τυρι.
    Ευχαριστω για την συνταγη σου!
    Μαρια
    #
    Σχόλιο από roulaan, 3-9-08  
    Δεν εχει αλλα 5 πηρουνακια να σου βαλω.. Ειχα πολλα λουκανικα γαλοπουλας και ειπα να μη χαλασουν.Εφτιαξα τα πιροσκι σου, αντι για γαλα εβαλα ενα κεσεδακι γιαουρτι και ηδη ρωτανε ποτε θα φτιαξω τα επομενα.Απλα...καταπληκτικα.
    #
    Σχόλιο από DILIGER97, 19-9-08  
    εξαιρετικα!!!!!τα ευχαριστηθηκαμε πολυ.ευχαριστουμε!!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 23-9-08  
    Kαταπληκτικά, υπέροχα!!! Αν είχε κι άλλα πιρουνάκια θα τα έβαζα! Τα έφτιαξα τα μισά μέ λουκανικάκια και τα άλλα μισά με πατάτα!
    #
    Σχόλιο από ROSA, 23-9-08  
    τέλια μπράβο cesilia την έφτιαξα με πατάτα αλλά στο μίγμα πρόσθεσα ενα κρεμύδι ελαφρά τσιγαρισμένο
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 23-9-08  
    Aν τα ψησω στο φουρνο??
    #
    Σχόλιο από cesilia, 24-9-08  
    Μία χαρά γίνονται και στο φούρνο – αλειμμένα με λίγο λαδάκι αλλιώς γίνονται πολύ στεγνά . Βάλτα για λίγο στον αέρα και μετά πάνω κάτω
    #
    Σχόλιο από flora, 24-9-08  
    Σίγουρα το ψήσιμο στο φούρνο είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα, αλλά τα πιροσκί θέλουν το τηγάνισμά τους και μάλιστα σε μπόλικο λάδι. Με λουκάνικο βραστό επίσης είναι πολύ νόστιμο, σαν αυτά που πουλάνε κι έξω, ή με φέτα. Εγώ βέβαια δεν βάζω καθόλου γάλα, μόνο νεράκι στη μαγιά και λίγο λάδι. Γίνονται πεντανόστιμα!!!!! Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από flora, 24-9-08  
    ....επίσης ξέχασα να σας πω , πως δεν βάζω ούτε αυγό....δοκιμάστε αν θέλετε κι έτσι( 1 φακ. μαγιά, 2 κουπ. νεράκι χλιαρό, λίγο λάδι,1 κουτ. αλάτι, 1 κουτ. ζάχαρη και 1 κουτ. baking powder). Όσο για την γέμιση....φαντασία να έχει κανείς κι όρεξη!!!!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 30-10-08  
    τα εφτιαξα με λουκανικο και εβαλα στα μισα μουσταρδα στα μισα κετσαπ,επισης ζαχαρη εβαλα 2 κουταλιες οχι 1,5 την κανει νοστιμοτερη την ζυμη ,τους αρεσουν τοσο που τα κανω πια πολυ συχνα!
    #
    Σχόλιο από xrysa13, 20-11-08  
    ΤΕΛΕΙΑ τα πιροσκί σου,τα έκανα χθές μόνο που έβαλα λουκάνικο,ο γιός μου δεν χόρταινε
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 20-11-08  
    να κάνω μιά ερώτηση σε όσους τα φτιάξανε ? γίνονται αφράτα και μαλακά όπως τα έτοιμα ? γιατί όσες συνταγές έχω δοκιμάσει δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά στην ζύμη. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από xrysa13, 20-11-08  
    γίνονται πολύ μαλακά και αφράτα ακόμα και την άλλη μέρα είναι τέλεια
    #
    Σχόλιο από cesilia, 20-11-08  
    Τα έτοιμα διαφέρουν από μαγαζί σε μαγαζί, εμένα αυτή η ζύμη μου αρέσει πιο πολύ. Και όσες φορές έχω κάνει για το γραφείο τρελαίνονται.
    Ειδικά σε περίοδο νηστείας, τη φτιάνω χωρίς γάλα και αυγό και βάζω πουρέ πατάτας ή τσιγαρισμένα μανιτάρια. Η ζύμη χωρίς αυγό και γάλα ρουφάει λιγότερο λάδι και γίνετε πιο λεπτή
    #
    Σχόλιο από alertgirl, 1-2-09  
    fantastika...
    #
    Σχόλιο από MARCH2007, 28-2-09  
    #
    Σχόλιο από melisoula, 29-3-09  
    #
    Σχόλιο από maria sou, 24-4-09  
    βιταμ η βουτυρο πχ τυπου κερκυρας?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    76 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 18-2-07  
    Μπραβο! Μπραβο! ΜΠΡΑΒΟ! Και ειχα σκοπο να τη δημοσιευσω αυριο, με προλαβες! Με λουκανικο χωριατικο....
    #
    Σχόλιο από fraoulenia, 2-6-08  
    Poly nostimh syntagh.... eyge... molis thn eftiaksa me kyma!!!! Se eyxaristw!
    #
    Σχόλιο από Μαρια1972, 11-6-08  
    Γεια σου cesilis!
    Εχω κανει χθες την συνταγη σου και ειναι τελεια.Στα μισα εχω βαλει πουρε και στ`αλλα τυρι.
    Ευχαριστω για την συνταγη σου!
    Μαρια
    #
    Σχόλιο από roulaan, 3-9-08  
    Δεν εχει αλλα 5 πηρουνακια να σου βαλω.. Ειχα πολλα λουκανικα γαλοπουλας και ειπα να μη χαλασουν.Εφτιαξα τα πιροσκι σου, αντι για γαλα εβαλα ενα κεσεδακι γιαουρτι και ηδη ρωτανε ποτε θα φτιαξω τα επομενα.Απλα...καταπληκτικα.
    #
    Σχόλιο από DILIGER97, 19-9-08  
    εξαιρετικα!!!!!τα ευχαριστηθηκαμε πολυ.ευχαριστουμε!!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 23-9-08  
    Kαταπληκτικά, υπέροχα!!! Αν είχε κι άλλα πιρουνάκια θα τα έβαζα! Τα έφτιαξα τα μισά μέ λουκανικάκια και τα άλλα μισά με πατάτα!
    #
    Σχόλιο από ROSA, 23-9-08  
    τέλια μπράβο cesilia την έφτιαξα με πατάτα αλλά στο μίγμα πρόσθεσα ενα κρεμύδι ελαφρά τσιγαρισμένο
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 23-9-08  
    Aν τα ψησω στο φουρνο??
    #
    Σχόλιο από cesilia, 24-9-08  
    Μία χαρά γίνονται και στο φούρνο – αλειμμένα με λίγο λαδάκι αλλιώς γίνονται πολύ στεγνά . Βάλτα για λίγο στον αέρα και μετά πάνω κάτω
    #
    Σχόλιο από flora, 24-9-08  
    Σίγουρα το ψήσιμο στο φούρνο είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα, αλλά τα πιροσκί θέλουν το τηγάνισμά τους και μάλιστα σε μπόλικο λάδι. Με λουκάνικο βραστό επίσης είναι πολύ νόστιμο, σαν αυτά που πουλάνε κι έξω, ή με φέτα. Εγώ βέβαια δεν βάζω καθόλου γάλα, μόνο νεράκι στη μαγιά και λίγο λάδι. Γίνονται πεντανόστιμα!!!!! Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από flora, 24-9-08  
    ....επίσης ξέχασα να σας πω , πως δεν βάζω ούτε αυγό....δοκιμάστε αν θέλετε κι έτσι( 1 φακ. μαγιά, 2 κουπ. νεράκι χλιαρό, λίγο λάδι,1 κουτ. αλάτι, 1 κουτ. ζάχαρη και 1 κουτ. baking powder). Όσο για την γέμιση....φαντασία να έχει κανείς κι όρεξη!!!!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 30-10-08  
    τα εφτιαξα με λουκανικο και εβαλα στα μισα μουσταρδα στα μισα κετσαπ,επισης ζαχαρη εβαλα 2 κουταλιες οχι 1,5 την κανει νοστιμοτερη την ζυμη ,τους αρεσουν τοσο που τα κανω πια πολυ συχνα!
    #
    Σχόλιο από xrysa13, 20-11-08  
    ΤΕΛΕΙΑ τα πιροσκί σου,τα έκανα χθές μόνο που έβαλα λουκάνικο,ο γιός μου δεν χόρταινε
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 20-11-08  
    να κάνω μιά ερώτηση σε όσους τα φτιάξανε ? γίνονται αφράτα και μαλακά όπως τα έτοιμα ? γιατί όσες συνταγές έχω δοκιμάσει δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά στην ζύμη. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από xrysa13, 20-11-08  
    γίνονται πολύ μαλακά και αφράτα ακόμα και την άλλη μέρα είναι τέλεια
    #
    Σχόλιο από cesilia, 20-11-08  
    Τα έτοιμα διαφέρουν από μαγαζί σε μαγαζί, εμένα αυτή η ζύμη μου αρέσει πιο πολύ. Και όσες φορές έχω κάνει για το γραφείο τρελαίνονται.
    Ειδικά σε περίοδο νηστείας, τη φτιάνω χωρίς γάλα και αυγό και βάζω πουρέ πατάτας ή τσιγαρισμένα μανιτάρια. Η ζύμη χωρίς αυγό και γάλα ρουφάει λιγότερο λάδι και γίνετε πιο λεπτή
    #
    Σχόλιο από alertgirl, 1-2-09  
    fantastika...
    #
    Σχόλιο από MARCH2007, 28-2-09  
    #
    Σχόλιο από melisoula, 29-3-09  
    #
    Σχόλιο από maria sou, 24-4-09  
    βιταμ η βουτυρο πχ τυπου κερκυρας?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από kritsinaki, 30-10-11  
    Στη γεύση ήταν φανταστικά...Πολύ πολύ νόστιμα...Μόνο που όταν πέρασαν κάποιες ώρες, έγιναν πέτρα...Είναι φυσιολογικό ή εγώ έκανα κάτι λαθος; π.χ έκανα σφιχτή ζύμη;
    #
    Σχόλιο από ZafirisDi, 26-9-12  
    μάλλον σου ήταν απο την αρχή αρκετα σφιχτά και μετα έγιναν πέτρα... και μαλλον ή ζύμη σου ήταν πολυ σφιχτή.... να φανταστεις οτι στο τελικό σταδιο πρίν το γέμισμα είναι τόσο μαλακή σαν αφρός....
    #
    Σχόλιο από Νοικοκυρα σε απογνωση, 20-6-14  
    Θα ηθελα να ρωτησω "τι αλευρι" βαζουμε κι επισης με "τι λαδι" τηγανιζουμε?

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από july88, 13-12-10  
    Τελεια ζυμη!!! Τα εχω δοκιμασει με λουκανικάκι για αλμυρο ,και για γλυκό με μαρμελαδα και αχνη από πάνω. Φανταστικά
    #
    Σχόλιο από tjo, 28-9-11  
    Γίνεται και νηστίσιμο!

    1 κούπα νερό χλιαρό
    2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κουτ. γλυκού αλάτι
    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    1/4 κούπας ελαιόλαδο
    1 κουτ. σούπας μαγιά

    300 γρ πατάτες
    1 κρεμμύδι τριμμένο
    3 κουτ. σούπας μαϊντανό ή άνιθο ή δυόσμο
    #
    Σχόλιο από Nafsika_a, 23-10-13  
    Υπέροχα γίνανε!!! Εγώ τα έψησα στο φούρνο για περίπου μισή ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες που διάβασα παραπάνω, και η γέμιση ήταν με μανιτάρια τσιγαρισμένα με κρεμμύδι, αλάτι - πιπέρι σε βούτυρο. Γίναν υπέροχα και ελαφριά. Με το που βγήκαν έφαγα 4...δεν μπόρεσα να αντισταθώ!!! Μπράβο και ευχαριστώ!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    συνταγες ανακατες
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της πινεζα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 1073 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ
    μπουφες
    Ένα βιβλίο 175 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 82 αγαπημένων συνταγών, του/της matula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της mik tsik