Πίτα - Γύρος χοιρινό απο σπίτι!

Bαθμολογία: 4.6786
       
 
28 ψήφοι
efouliw, 28.06.08

Περιγραφή

Είπατε να φάτε γύρο απ'έξω; Γιατί δεν αφιερώνετε λίγο χρόνο να τον φτιάξετε μόνοι σας; Έτσι ξέρετε και τι τρώτε.

Πίτα - Γύρος χοιρινό απο  σπίτι!
photo: thomaei

Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 γρ χοιρινό χωρίς κοκκαλα
  • 2 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • μισή φλυτζάνα ψιλοκομμένο μαιντανό
  • Γιαούρτι ανάλογα με το γούστο σας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλυτζάνι ξύδι
  • κύμινο, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • λίγη πάπρικα
  • πίτες για σουβλάκι
  • ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Σερβίρει: Περίπου 4 άτομα
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 44' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 57' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβετε το χοιρινό σε πολύ μικρές μπουκίτσες και το βάζετε σε μπωλ μαζί με το ξύδι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο για 1 ώρα περίπου μαζί με όλα τα μπαχαρικά.
  2. Κόβετε τη ντομάτα σε φέτες και το κρεμμύδι σε μακρόστενες λεπτές λωρίδες και τα αφήνετε στην άκρη. Τρίβετε το σκόρδο και το ρίχνετε στο γιαούρτι μαζί με το μαιντανό και ξαναβάζετε στο ψυγείο να μείνει παγωμένο.
  3. Μετά απο μία ώρα, προσθέτετε λάδι σε μια κατσαρόλα, να σκεπάσει τον πάτο της και όταν κάψει ρίχνετε το κρέας μαζί με τη μαρινάδα του και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το μαγειρεύετε σκεπασμένο για περίπου 1μιση ώρα, ανακατεύοντας συχνά να μην κολλήσει. Θα το βγάλετε όταν θα έχει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Αν δείτε και κολλάει προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
  4. Μέχρι να ψηθεί, εσεις καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μπαστουνάκια και τις τηγανίζετε.
  5. όταν τελειώσετε με τις πατάτες παίρνετε μία μία πίτα την βάζετε στο τηγάνι και αφήνετε μόνο 1 λεπτό απο κάθε πλευρά ωστε να αφρατέψει.
  6. Φροντίζετε όταν τελειώσετε με τις πίτες το κρέας να έχει ήδη ψηθεί ώστε να είναι όλα ζεστά.
  7. Παίρνετε μια πίτα, βάζετε πανω όσο γιαουρτάκι θέλετε, κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι και πατάτες και λίγη πάπρικα απο πανω και απλαμβάνετε!

Λίγα μυστικά ακόμα

1.Τις πατάτες αν θέλετε να γλιτώσετε το τηγάνισμα μπορείτε να τις κάνετε σύμφωνα με τη συνταγή:Τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις

2.Τότε τις πίτες απλά αλείψτε τις με ελαιόλαδο και ψήστε τις στην τοστιέρα για 1 λεπτάκι προσέχοντας να μην γίνουν σκληρές.

3.Στο κρέας όταν ψήνεται, αν δεν θέλετε να προσθέσετε έξτρα ελαιόλαδι για να μην κολλήσει προσθέστε 1/2 κούπα κόκκινο κρασί! Άλλο Άρωμα!!

4.Φυσικά η σως που θα βάλετε στο γύρο σας εξαρτάται από τα γούστα σας. Εγώ απλά πρόσθεσα λίγο σκόρδο στο γιαούρτι για να θυμίζει λίγο τζατζίκι.

Σχετικές συνταγές

Γύρος στο ταψί Γύρος στο ταψί
4.8
       
       
(15)
Γύρος χοιρινός του Άκη Γύρος χοιρινός του Άκη
4.5
       
       
(4)
Γύρος από κιμά Γύρος από κιμά
4.8235
       
       
(17)
Γύρος κοτόπουλο Γύρος κοτόπουλο
4.7901
       
       
(81)
Γύρος σπιτικός με πίτα Γύρος σπιτικός με πίτα
4.9286
       
       
(14)
Πίτες Αγγέλων Πίτες Αγγέλων
5
       
       
(1)

    33 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από anastasios_, 5-12-08  
    Το κρέας μισή ή μιαμιση ώρα ;
    Δεν το δοκίμασα ακόμη, αλλά η μιαμιση ώρα μου φαίνεται πολύς χρόνος
    #
    Σχόλιο από efouliw, 5-12-08  
    thelei peripou mia wra.apla an to valeis se pio xamili fwtia gia na malakwsei pio poly thelei ligo parapanw.eksartatai kai poso megala tha einai ta kommatia.an to dokimaseis pes mas.
    #
    Σχόλιο από louloun, 22-5-09  
    Μπράβο γλυκιά μου! και δε το χα σκεφτει ποτε...
    #
    Σχόλιο από efouliw, 22-5-09  
    ελπιζω να τη δοκιμασετε να και να σας αρεσει!!!
    #
    Σχόλιο από nasia.., 23-7-09  
    Μπράβο κοπέλα μου...μόλις μου έλυσες τα χέρια!ο άντρας μου τρελένετε για "βρωμόγυρο" απ'εξω....επιτέλους θα φάει γύρο που θα ξέρουμε τι έχει μεσα!!!!πολύ καλό!!!
    #
    Σχόλιο από artistichef, 6-9-09  
    poly kali syntagi !!!! mou edoses mia idea.
    #
    Σχόλιο από lenale, 17-9-09  
    Θέλω να φτιάξω την συνταγή σήμερα αλλά με προβλημάτισε η ποσότητα του ξυδιού. Δεν είναι πολύ το 1 φλ.; Το βάζεις για να μαλακώσει το κρέας;
    #
    Σχόλιο από lenale, 17-9-09  
    Δεν έχω λόγια... Απλά ΤΕΛΕΙΟ !!!
    Ακολούθησα ακριβώς την συνταγή σου με την διαφορά ότι δεν έβαλα θυμάρι.
    #
    Σχόλιο από lenadi, 24-4-10  
    Υπέροχο! Δεν έχει πολύ τη γεύση του γύρου, αλλά είναι πολύ ωραίος μεζές. Εύγε!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από gestepoma, 24-4-10  
    παρα πολυ ωραια την εκανα δυο φορες και τα παιδια μου ξετρελαθηκαν.μπραβο σου
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-8-10  
    Το έχω φτιάξει πριν πολύ καιρό και πραγματικά είναι πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από krepoylina, 21-8-10  
    τελιο μου αρεσει πολυ!!
    #
    Σχόλιο από n_filipis, 21-8-10  
    απο παλια εφτιαχνα γυρους στο σπιτι για τα παιδια.και αυτοσ ο τροπος ειναι υπεροχος.μπραβο παιδια πολυ καλο
    #
    Σχόλιο από loulouditsa, 10-10-10  
    Είναι πραγματικά σούπερ! Είναι ωραιότερο από τον έτοιμο γύρο!Και νομίζω ότι όσο πιο μικρά κόβεις τα κομματάκια τόσο πιο νόστιμο γίνεται! Εγω και ο άντρας μου σ'ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 11-10-10  
    αν και ο γυρος δε μου αρεσει η προταση σου μου φαινεται ενδιαφερουσα...θα επανελθω αφου την δοκιμασω
    #
    Σχόλιο από djsm82, 19-12-10  
    #
    Σχόλιο από nantia_, 9-2-12  
    Μπορούμε να ψήσουμε το κρέας και στη σχάρα στο γκριλ με ενα ταψάκι απο κάτω για να μαζεύει το λίπος.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 9-2-12  
    εμεις απο τη στιγμη που το δοκιμασαμε δεν τρωμε αλλο γυρο μοναχα αυτο.. στη μαριναδα προσθετο και κρεμυδι κομμενο σε φετες, σκορδο μια σκελιδα ολοκληρη στο τηγανι που μαγειρευω το κρεας.. και το σβηνω με ασπρο κρασι..
    στη σος γιαουρτιου προσθετο παπρικα και λαδακι με λιγο σκορδακι και λιγο ξυδακι ...
    #
    Σχόλιο από Alodra, 16-2-12  
    Πολύ ωραία λύση για το σπίτι.
    #
    Σχόλιο από strmel, 18-2-12  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    28 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από louloun, 22-5-09  
    Μπράβο γλυκιά μου! και δε το χα σκεφτει ποτε...
    #
    Σχόλιο από efouliw, 22-5-09  
    ελπιζω να τη δοκιμασετε να και να σας αρεσει!!!
    #
    Σχόλιο από nasia.., 23-7-09  
    Μπράβο κοπέλα μου...μόλις μου έλυσες τα χέρια!ο άντρας μου τρελένετε για "βρωμόγυρο" απ'εξω....επιτέλους θα φάει γύρο που θα ξέρουμε τι έχει μεσα!!!!πολύ καλό!!!
    #
    Σχόλιο από artistichef, 6-9-09  
    poly kali syntagi !!!! mou edoses mia idea.
    #
    Σχόλιο από lenale, 17-9-09  
    Δεν έχω λόγια... Απλά ΤΕΛΕΙΟ !!!
    Ακολούθησα ακριβώς την συνταγή σου με την διαφορά ότι δεν έβαλα θυμάρι.
    #
    Σχόλιο από lenadi, 24-4-10  
    Υπέροχο! Δεν έχει πολύ τη γεύση του γύρου, αλλά είναι πολύ ωραίος μεζές. Εύγε!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από gestepoma, 24-4-10  
    παρα πολυ ωραια την εκανα δυο φορες και τα παιδια μου ξετρελαθηκαν.μπραβο σου
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-8-10  
    Το έχω φτιάξει πριν πολύ καιρό και πραγματικά είναι πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από krepoylina, 21-8-10  
    τελιο μου αρεσει πολυ!!
    #
    Σχόλιο από n_filipis, 21-8-10  
    απο παλια εφτιαχνα γυρους στο σπιτι για τα παιδια.και αυτοσ ο τροπος ειναι υπεροχος.μπραβο παιδια πολυ καλο
    #
    Σχόλιο από loulouditsa, 10-10-10  
    Είναι πραγματικά σούπερ! Είναι ωραιότερο από τον έτοιμο γύρο!Και νομίζω ότι όσο πιο μικρά κόβεις τα κομματάκια τόσο πιο νόστιμο γίνεται! Εγω και ο άντρας μου σ'ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 11-10-10  
    αν και ο γυρος δε μου αρεσει η προταση σου μου φαινεται ενδιαφερουσα...θα επανελθω αφου την δοκιμασω
    #
    Σχόλιο από djsm82, 19-12-10  
    #
    Σχόλιο από Alodra, 16-2-12  
    Πολύ ωραία λύση για το σπίτι.
    #
    Σχόλιο από strmel, 18-2-12  
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 12-9-12  
    1φλυτζ ξύδι ήταν πάρα πολύ για τα 500γρ χοιρινού. Νόστιμο μεν αλλά έντονο το ξύδι. Σίγουρα την επόμενη φορά λιγότερο. Ευχαριστούμε πολύ
    #
    Σχόλιο από ansou, 24-2-13  
    Oσες φορες ειχα επιχειρησει να φτιαξω σπιτικο γυρο, μου ειχε καταληξει σε...βραστο χοιρινο.Με τις οδηγιες σου εδω , τα καταφερα , συν τη βοηθεια απο σωστα μπαχαρικα (απο μπαχαραδικο ειδικο μιγμα , μοσχοβοληστο , ειδικα για την περισταση).Μαριναρισα τις μικρες μπουκιτσες του χοιρινου και για τσαχπινια εβαλα και 5-6 λωριδες μπεικον-αφησα να εχουν και λιγο λιπακι οι μπουκιτσες- για 2 ωρες (ειχα χρονο) σε μιγμα των παραπανω μπαχαρικων συν : σουμακ, καπνιστη παπρικα,αλατι, σκορδο, κρεμμυδι (ψιλοκομμενα), μιση κουπα ξυδι για ενα κιλο και κατι κρεατος.
    Προτιμησα να μην βαλω καθολου λαδι στον πατο της κατσαρολας για να μην το "βαρυνω" κι αλλο.Απλα την αφησα να καψει πριν ριξω το κρεας ολο και το "φοβερισα" αρχικα με δυνατη φωτια για να ξεροψηθει απεξω και να παραμεινει ζουμερο μεσα.Ευχαριστηθηκαμε σπιτικο γυρο με ολα τα παρελκομενα εννοειται!!! :D :D :D Ευχαριστουμε πολυ!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 3-3-13  
    Εξαιρετικό φαγάκι, το απολαύσαμε οικογενειακώς!
    Το έφτιαξα με σκορδόψωμο, δε φρόντισα για πίτες. Επίσης πρόσθεσα κρεμύδι και σκόρδο, μαζί με το κρέας στην κατσαρόλα, το έσβησα με κρασί. Τέτοια νοστιμιά, καλύτερο κι απ'τα έτοιμα της γειτονιάς μου!
    Ευχαριστούμε για τη νοστιμοτατη συνταγή, καθιερώνεται από δω και πέρα και τα 5 πηρουνάκια είναι λίγα!!!!
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 31-7-13  
    Πραγματικα νοστιμοτατο!Εγω το ξεχασα ολη νυχτα και ισως για αυτο το ξυδι ηταν εντονο.Εβαλα μια κουπα για 800γρ.κρεατος,την επομενη θα βαλω ακομη πιο λιγο.Επισης προσθεσα κι εγω τα μπαχαρικα που εβαλαν οι καταπληκτικες μας μαγειρισσες πιο πανω αλλα εκοψα το κρεας τοσο μικρες μπουκιτσες που "χαθηκαν" στο τηγανι..χαχα..ελιωναν!Υπεροχο ηταν σιγουρα καθιερωνεται.Ευχαριστουμε πολυ!
    #
    Σχόλιο από argyce, 20-9-13  
    Έβαλα εδώ μέσα τον γύρο http://www.sintagespareas.gr/sintages/afrata-pisia.html?c=168230#168230.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από anastasios_, 5-12-08  
    Το κρέας μισή ή μιαμιση ώρα ;
    Δεν το δοκίμασα ακόμη, αλλά η μιαμιση ώρα μου φαίνεται πολύς χρόνος
    #
    Σχόλιο από efouliw, 5-12-08  
    thelei peripou mia wra.apla an to valeis se pio xamili fwtia gia na malakwsei pio poly thelei ligo parapanw.eksartatai kai poso megala tha einai ta kommatia.an to dokimaseis pes mas.
    #
    Σχόλιο από lenale, 17-9-09  
    Θέλω να φτιάξω την συνταγή σήμερα αλλά με προβλημάτισε η ποσότητα του ξυδιού. Δεν είναι πολύ το 1 φλ.; Το βάζεις για να μαλακώσει το κρέας;

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από nantia_, 9-2-12  
    Μπορούμε να ψήσουμε το κρέας και στη σχάρα στο γκριλ με ενα ταψάκι απο κάτω για να μαζεύει το λίπος.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 9-2-12  
    εμεις απο τη στιγμη που το δοκιμασαμε δεν τρωμε αλλο γυρο μοναχα αυτο.. στη μαριναδα προσθετο και κρεμυδι κομμενο σε φετες, σκορδο μια σκελιδα ολοκληρη στο τηγανι που μαγειρευω το κρεας.. και το σβηνω με ασπρο κρασι..
    στη σος γιαουρτιου προσθετο παπρικα και λαδακι με λιγο σκορδακι και λιγο ξυδακι ...

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της any1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 245 αγαπημένων συνταγών, του/της sofia kombotades
    Συνταγές με Χοιρινό
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
     ΚΡΕΑΤΑ
    Ένα βιβλίο 68 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της katerinagelos