Πίτα με κόκκινη κολοκύθα και πράσα
Πρόκειται για μια αλμυρή πίτα, παρόλο που το κύριο συστατικό της χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές. Το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό, που θα σας αρέσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν σας αρέσουν τα πράσα, μπορείτε να προσθέσετε στη θέση τους λίγη τριμμένη φέτα. Σ' αυτή την περίπτωση δεν σοτάρετε την κολοκύθα, αλλά την αφήνετε να βγάλει τα υγρά της σ' ένα σουρωτήρι και προσθέτετε εκεί το ρύζι ελαφρά μουσκεμένο και το αλατοπίπερο. Με τη φέτα γίνεται πιο ελαφριά και εξίσου νόστιμη. Μην ξεχάσετε και σ' αυτή την εκδοχή το αυγό!
Υλικά
-
φύλλο για το
-
4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
λίγο αλάτι
-
4 κουταλιές σούπας ξύδι
-
4 κουταλιές σούπας σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
-
νερό (1 ποτήρι ή και λίγο παραπάνω)
-
για τη γέμιση
-
περίπου 1 κιλό κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη
-
2-3 πράσα (το άσπρο μέρος τους)
-
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
-
αλατοπίπερο
-
1 αυγό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πρώτα φτιάχνουμε το ζυμάρι χρησιμοποιώντας όλα τα υλικά και φροντίζοντας να είναι η ζύμη μας σχετικά ελαστική και να μην κολλάει. Τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια και την αφήνουμε στην άκρη.
-
2
Σε ένα κατσαρολάκι αφήνουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα πράσα. Τα αφήνουμε ώσπου να μαλακώσουν, αλλά όχι υπερβολικά.
-
3
Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
-
4
Ρίχνουμε τέλος το ρύζι και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι με ανοικτό καπάκι, ώσπου να μην έχει η γέμιση άλλα υγρά, εκτός από το λαδάκι της. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
-
5
Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε τα φύλλα ένα-ένα.
-
6
Τοποθετούμε τα 2 πρώτα σε λαδωμένο ταψί το ένα επάνω στο άλλο, αφού προηγουμένως τα λαδώσουμε ελαφρά.
-
7
Βάζουμε πάνω στο 2ο φύλλο τη μισή μας γέμιση και ραντίζουμε με το μισό αυγό.
-
8
Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο, λαδώνουμε και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και το υπόλοιπο αυγό.
-
9
Τελειώνουμε με τα 2 φύλλα που έχουν απομείνει, λαδώνοντας το καθένα χωριστά και τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο.
-
10
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και χαράζουμε τα κομμάτια.
-
11
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 3/4 με 1 ώρα περίπου (ή μέχρι να ροδίσει η πίτα).
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια