syntageskamomata
syntageskamomata @syntageskamomata
Thessaloniki, Greece

Κάτι διαφορετικό (αλλά εξίσου νόστιμο) για πίτσα! Με ιταλική ζύμη
#σπιτικοντελιβερι

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 λεπτά
3 πίτσες 26cm ή 1 πίτσα 30x40cm
  1. Για τη ζύμη
  2. 500 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00
  3. 300 ml νερό χλιαρό
  4. 1 μαγιά (8 γραμμάρια ξηρή ή 25 γραμμάρια νωπή)
  5. 1 κουτ. σούπας αλάτι
  6. 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  7. 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  8. Για τη σάλτσα
  9. 200 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
  10. 20 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
  11. 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  12. 50 γραμμάρια παρμεζάνα
  13. Αλάτι
  14. Για τη γέμιση
  15. 200 γραμμάρια κοτόπουλο στήθος βρασμένο και κομμένο σε κυβάκια
  16. 250 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
  17. 150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
  18. 150 γραμμάρια τυρί έμενταλ ή γκούντα τριμμένο
  19. 6 φέτες μπέικον
  20. 2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
  21. 100 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τη ζύμη: Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε για 5΄.

  2. 2

    Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα και μετά στον πάγκο για 10'.

  3. 3

    Αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε μ' ένα πιρούνι.

  4. 4

    Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε σε κουζινομηχανή.

  5. 5

    Όταν η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και την τοποθετούμε σε 3 μπολ ή όλη τη ζύμη σε 1 μπολ.

  6. 6

    Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέσα στα/στο μπολ σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.

  7. 7

    Για τη σάλτσα: Σε κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' έναν αυγοδάρτη για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux).

  8. 8

    Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε.

  9. 9

    Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  10. 10

    Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο.

  11. 11

    Δημιουργούμε περιμετρικά με τα δάχτυλα την κόρα (cornicione).

  12. 12

    Ξεκινάμε από το κέντρο, ανοίγοντάς την με τα δάχτυλα και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον "αέρα" της.

  13. 13

    Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί.

  14. 14

    Για τη γέμιση: Στρώνουμε τη σάλτσα, το έμενταλ, τη μοτσαρέλα, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο, το μπέικον, τη φέτα και τις πιπεριές (με τη σειρά αναγραφής).

  15. 15

    Προαιρετικά, αλείφουμε με βούτυρο την πίτσα περιμετρικά για πιο τραγανό cornicione.

  16. 16

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα, κοντά στον πάτο, στους 230-250ο C για 12'-15' περίπου (ανάλογα το φούρνο).

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

Roza
Roza @Roza85
Πολύ ωραία.. Η κόρη μου την λάτρεψε

Από

syntageskamomata
syntageskamomata @syntageskamomata
στις
Thessaloniki, Greece
Λάτρης της μαγειρικής πολλά χρόνια (2002, από φοιτητής ακόμα), αποφάσισα να μοιραστώ τις συνταγές, εύκολες και δύσκολες, μαζί σας! Για μένα δεν παίζει ρόλο ο βαθμός δυσκολίας, αλλά το μεράκι και η φαντασία του καθενός! Αρκετές φορές απλά και εύκολα πιάτα είναι εξίσου νόστιμα και γευστικά! ''Της πείνας τα... καμώματα'' λοιπόν! Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές με μεράκι και αγάπη! ➡ https://syntageskamomata.blogspot.gr Και στο instagram https://www.instagram.com/syntages.kamomata
Δες περισσότερα