Πίτσα με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα
Κάτι διαφορετικό (αλλά εξίσου νόστιμο) για πίτσα! Με ιταλική ζύμη
#σπιτικοντελιβερι
Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
500 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00
-
300 ml νερό χλιαρό
-
1 μαγιά (8 γραμμάρια ξηρή ή 25 γραμμάρια νωπή)
-
1 κουτ. σούπας αλάτι
-
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
-
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-
Για τη σάλτσα
-
200 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
-
20 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
-
2 κουτ. σούπας αλεύρι
-
50 γραμμάρια παρμεζάνα
-
Αλάτι
-
Για τη γέμιση
-
200 γραμμάρια κοτόπουλο στήθος βρασμένο και κομμένο σε κυβάκια
-
250 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
-
150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
-
150 γραμμάρια τυρί έμενταλ ή γκούντα τριμμένο
-
6 φέτες μπέικον
-
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
-
100 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για τη ζύμη: Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε για 5΄.
-
2
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα και μετά στον πάγκο για 10'.
-
3
Αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε μ' ένα πιρούνι.
-
4
Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε σε κουζινομηχανή.
-
5
Όταν η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και την τοποθετούμε σε 3 μπολ ή όλη τη ζύμη σε 1 μπολ.
-
6
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέσα στα/στο μπολ σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.
-
7
Για τη σάλτσα: Σε κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' έναν αυγοδάρτη για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux).
-
8
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε.
-
9
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
-
10
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
-
11
Δημιουργούμε περιμετρικά με τα δάχτυλα την κόρα (cornicione).
-
12
Ξεκινάμε από το κέντρο, ανοίγοντάς την με τα δάχτυλα και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον "αέρα" της.
-
13
Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί.
-
14
Για τη γέμιση: Στρώνουμε τη σάλτσα, το έμενταλ, τη μοτσαρέλα, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο, το μπέικον, τη φέτα και τις πιπεριές (με τη σειρά αναγραφής).
-
15
Προαιρετικά, αλείφουμε με βούτυρο την πίτσα περιμετρικά για πιο τραγανό cornicione.
-
16
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα, κοντά στον πάτο, στους 230-250ο C για 12'-15' περίπου (ανάλογα το φούρνο).
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (3)