Πλαμ Κέικ

lemontheag, 16.07.10

Περιγραφή

Ένα υπέροχο γλυκό, κατάλληλο για πρωινό αλλά και για μπουφέ!!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 100 γραμμάρια σταφίδα σουλτανιά
  • 150 γραμμάρια ανάμικτα κάντιτα (ζαχαρωμένα φρούτα): κεράσια, πορτοκάλι, κίτρο
  • 2 κουταλιές ρούμι
  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 6 αυγά
  • 200 γραμμάρια αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι βανίλια
  • 50 γραμμάρια πατατάλευρο
  • 2 γραμμάρια αμμωνία σε σκόνη
  • 2 1/2 γραμμάρια μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 λεμόνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα κέικ
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά
Σερβίρει: 10 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Μουσκεύετε τη σταφίδα, τη στραγγίζετε και τη βάζετε σε λεκάνη.
  2. Προσθέτετε τα κεράσια, το κίτρο και το πορτοκάλι ψιλοκομμένα.
  3. Ρίχνετε από πάνω το ρούμι και το αφήνετε μέχρι τη στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσετε.
  4. Δουλεύετε το βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  5. Προσθέτετε τη ζάχαρη και μετά τα αυγά, ένα ένα.
  6. Ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο με τη βανίλια, το πατατάλευρο, την αμμωνία και τη μαγιά.
  7. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και τα φρούτα κάντιτα με τη σταφίδα.
  8. Δουλεύετε καλά όλα τα υλικά, ώσπου να πετύχετε ένα καλό και ισομοιρασμένο μείγμα.
  9. Φοδράρετε μια ορθογώνια φόρμα 22 εκατοστών με βουτυρωμένο λαδόχαρτο κι αδειάζετε μέσα το μείγμα.
  10. Ψήνετε σε φούρνο 200 βαθμών για 50 περίπου λεπτά.
  11. Όταν ροδίσει η επιφάνειά του, με τη μύτη ενός μαχαιριού αλειμμένη με βούτυρο κάνετε μια σκισμή κατά μήκος του γλυκού.
  12. Όταν κόψετε την κρούστα, αλείφετε πάλι το μαχαίρι με βούτυρο και επαναλαμβάνετε το κόψιμο, διαπερνώντας αυτή τη φορά όλο σχεδόν το βάθος του γλυκού, χωρίς όμως να φτάσετε στη βάση του.
  13. Ξεφορμάρετε το κέικ και όταν κρυώσει αφαιρείτε το χαρτί και το κόβετε φέτες στην πιατέλα.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 19-7-10  
    Μια ερώτηση σχετικά με το όνομα της συνταγής: όταν λέμε πλαμ κέικ εννοούμε plum cake; Plums απ'όσο ξέρω είναι τα δαμάσκηνα, αλλά εδώ έχουμε κόντιτα και σταφίδες...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-7-10  
    Ρηνιώ όταν είδα τη συνταγή αναρωτήθηκα κι εγώ το ίδιο πράγμα. Το έψαξα όμως σε ξένα σάιτ και είδα πως η συνταγή είχε ξεκινήσει έχοντας ξερά δαμάσκηνα μέσα (και γι αυτό plum cake), αλλά σιγά σιγά εξελίχθηκε και προστέθηκαν άλλα ξερά φρούτα, ενω πολύ συχνά παραλείπονται πλέον εντελώς τα δαμάσκηνα. Η ονομασία όμως έμεινε.
    #
    Σχόλιο από redhair, 17-12-10  
    καλε το παταταλευρο τι ειναι;
    και αν δεν βρουμε πως το αντικαθιστούμε;
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 17-12-10  
    το πατατολευρο ειναι κατι σαν τον νισιστε...αντικατεστησε το ενα προς ενα...

    2 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από redhair, 17-12-10  
    καλε το παταταλευρο τι ειναι;
    και αν δεν βρουμε πως το αντικαθιστούμε;
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 17-12-10  
    το πατατολευρο ειναι κατι σαν τον νισιστε...αντικατεστησε το ενα προς ενα...

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 19-7-10  
    Μια ερώτηση σχετικά με το όνομα της συνταγής: όταν λέμε πλαμ κέικ εννοούμε plum cake; Plums απ'όσο ξέρω είναι τα δαμάσκηνα, αλλά εδώ έχουμε κόντιτα και σταφίδες...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-7-10  
    Ρηνιώ όταν είδα τη συνταγή αναρωτήθηκα κι εγώ το ίδιο πράγμα. Το έψαξα όμως σε ξένα σάιτ και είδα πως η συνταγή είχε ξεκινήσει έχοντας ξερά δαμάσκηνα μέσα (και γι αυτό plum cake), αλλά σιγά σιγά εξελίχθηκε και προστέθηκαν άλλα ξερά φρούτα, ενω πολύ συχνά παραλείπονται πλέον εντελώς τα δαμάσκηνα. Η ονομασία όμως έμεινε.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Συμβουλές για τέλεια κέικ
    Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...