Πολίτικο γλυκό

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
6 ψήφοι
vasiliki ver, 18.06.12

Περιγραφή

Εύκολο σιροπιαστό γλυκό με τέλεια κρέμα!!!
Πολίτικο γλυκό

Τι χρειαζόμαστε:

Για το ραβανί:
  • 240 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 80 γρ. αλεύρι ή φαρίνα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 160 ml λάδι ή καλαμποκέλαιο
  • χυμό από μισό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 90 γρ. νισεστέ-κόρν φλάουερ
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • κανέλα για πασπάλισμα

Σιρόπι:
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού.
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Πολίτικη
Περιέχει: Γάλα , Γιαούρτι , Αβγά
Φτιάχνει: 18-20 κομμάτια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν και την ζάχαρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 Χ 40 εκ. περίπου.
  3. Χτυπάμε το λάδι με το γιαούρτι, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα, στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του σιμιγδαλιού.
  4. Αδειάζεμε στο βουτυρωμένο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Το ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγα λεπτά.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη,τη φλούδα λεμονιού και το νερό, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά.
  6. Αφού πέσει η θερμοκρασία του γλυκού, κάνουμε με μια οδοντογλυφίδα πολλές τρυπούλες στην επιφάνεια και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε το ραβανί όπως είναι πάνω στη σχάρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
  7. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Κρατάτε περίπου 3/4 κούπας από το γάλα και διαλύουμε μέσα το κόρν φλάουερ. Το υπόλοιπο το βάζουμε με την ζάχαρη στη φωτιά.
  8. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και μετά το αφήνουμε να κάψει. Στο καυτό γάλα, προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα με το διαλυμένο κόρν φλάουερ, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  9. Απλώνουμε την κρέμα, πάνω στο σιροπιασμένο γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα ή τρούφα ή και τα δύο μαζί.
  10. Το βάζουμε στο ψυγείο, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα και με Ανθος αραβοσίτου λεμόνι (αυτή που βράζουμε), για πιο δροσερή καλοκαιρινή γεύση!! 'Οπως κι αν το φτιάξουμε θα είναι νοστιμότατο!!!
Συνταγή από το radicio.com

Σχετικές συνταγές

Πολίτικο Θεσσαλονίκης Πολίτικο Θεσσαλονίκης
4.5238
       
       
(21)
Ραβανί χωρίς αυγά Ραβανί χωρίς αυγά
4.2
       
       
(10)
Πορτοκαλόπιτα με κρέμα Πορτοκαλόπιτα με κρέμα
5
       
       
(7)

    12 Όλα

    #
    Σχόλιο από parosfun, 19-6-12  
    Λατρεύω τέτοιου είδους γλυκά, προπάντων το καλοκαίρι, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και μπαίνει στις άμεσες προτεραιότητες μου.
    #
    Σχόλιο από konstmo, 19-6-12  
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 20-6-12  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια parosfun,είναι πολύ αφράτο γλυκό με πολύ δροσερή και γευστική κρεμούλα,περιμένω εντυπώσεις!!
    konstmo σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!
    Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο να είναι δροσερό!!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 20-6-12  
    αυτο ειναι γλυκο τη να λεμε τωρα
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 27-6-12  
    Σουλτάνα σε ευχαριστώ πολύυυυυυ!!να είσαι καλά:* είναι πολύ δροσερό ΚΑΙ γευστικό γλυκό!!!
    #
    Σχόλιο από VIVIΚΑ, 26-7-12  
    Πολύ νόστιμο και ελαφρύ γλυκό.Με χαρά διαπίστωσα πως παρόλο που είναι σιροπιαστό δεν ήταν πολύ γλυκό.Το μόνο μου παράπονο είναι πως σίγουρα χρειάζεται μικρότερο ταψί γιατί δεν φουσκώνει ιδιαίτερα και στο 30*40εκ. ταψί μου έγινε λεπτό και επομένως όχι όσο αφράτο θα το ήθελα.Το μείγμα φαινόταν λίγο αλλά πάντα θέλω να ακολουθώ τις οδηγίες την πρώτη φορά.Εννοείται πως θα το φτιάξω ξανά γιατί είναι πανεύκολο και νόστιμο,απλά σε αρκετά πιο μικρό ταψί.
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 27-7-12  
    Χαίρομαι VIVIΚΑ που σου άρεσε το γλυκό,ναι βγαίνει μέτριο προς λεπτό,μπαίνει και η κρέμα απάνω οπότε γίνεται αλλά αν το θέλεις πιο αφράτο θα το κάνεις όπως λες σε μικρότερο ταψάκι:-)
    Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!!
    #
    Σχόλιο από Λαμπρος κ., 10-8-12  
    Αυτή τη στιγμή , που μιλάμε ,το έχω φτιάξει και περιμένω να απορροφήσει το σιρόπι για να το αλείψω με την κρέμα. Δυστυχώς, νομίζω ότι έκανα το λάθος να φτιάξω την κρέμα πολύ νωρίς για αυτό σβόλιασε. Κρίμα. Ωστόσο, φαίνεται πολύ ωραίο. Θα επανέλθω για να βαθμολογήσω :D
    #
    Σχόλιο από Λαμπρος κ., 11-8-12  
    τελικώς, τρελαθήκαμε :D
    ειναι πολύ νόστιμο και προπάντων ευκολο.
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 23-8-12  
    Χαίρομαι που σας άρεσε το πανεύκολο Πολίτικο Λαμπρο κ.ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!!
    #
    Σχόλιο από Anemona, 8-4-13  
    Drosero, eugefsto kai panefkolo glykaki!
    Bebaia ekana ena lathaki... to fagame thn prwth mera sxedon kryo kai htan sympathitiko men, alla oxi kai na trelathw kiolas....
    Thn epomenh mera omws, kai afou htan mia oloklhrh nyxta sto psygeio kai travikse kai to siropi... poly kalytero!
    Lew thn epomenh fora na to dokimasw kai me ligo maxlepi sthn krema... gia parapanw entash...
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 8-4-13  
    Anemona χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό,με μαχλέπι δεν έχω δοκιμάσει αν το φτιάξεις θα ήθελα να μου πεις εντυπώσεις από τη γεύση:-)
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από parosfun, 19-6-12  
    Λατρεύω τέτοιου είδους γλυκά, προπάντων το καλοκαίρι, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και μπαίνει στις άμεσες προτεραιότητες μου.
    #
    Σχόλιο από konstmo, 19-6-12  
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 20-6-12  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια parosfun,είναι πολύ αφράτο γλυκό με πολύ δροσερή και γευστική κρεμούλα,περιμένω εντυπώσεις!!
    konstmo σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!
    Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο να είναι δροσερό!!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 20-6-12  
    αυτο ειναι γλυκο τη να λεμε τωρα
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 27-6-12  
    Σουλτάνα σε ευχαριστώ πολύυυυυυ!!να είσαι καλά:* είναι πολύ δροσερό ΚΑΙ γευστικό γλυκό!!!
    #
    Σχόλιο από VIVIΚΑ, 26-7-12  
    Πολύ νόστιμο και ελαφρύ γλυκό.Με χαρά διαπίστωσα πως παρόλο που είναι σιροπιαστό δεν ήταν πολύ γλυκό.Το μόνο μου παράπονο είναι πως σίγουρα χρειάζεται μικρότερο ταψί γιατί δεν φουσκώνει ιδιαίτερα και στο 30*40εκ. ταψί μου έγινε λεπτό και επομένως όχι όσο αφράτο θα το ήθελα.Το μείγμα φαινόταν λίγο αλλά πάντα θέλω να ακολουθώ τις οδηγίες την πρώτη φορά.Εννοείται πως θα το φτιάξω ξανά γιατί είναι πανεύκολο και νόστιμο,απλά σε αρκετά πιο μικρό ταψί.
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 27-7-12  
    Χαίρομαι VIVIΚΑ που σου άρεσε το γλυκό,ναι βγαίνει μέτριο προς λεπτό,μπαίνει και η κρέμα απάνω οπότε γίνεται αλλά αν το θέλεις πιο αφράτο θα το κάνεις όπως λες σε μικρότερο ταψάκι:-)
    Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!!
    #
    Σχόλιο από Λαμπρος κ., 10-8-12  
    Αυτή τη στιγμή , που μιλάμε ,το έχω φτιάξει και περιμένω να απορροφήσει το σιρόπι για να το αλείψω με την κρέμα. Δυστυχώς, νομίζω ότι έκανα το λάθος να φτιάξω την κρέμα πολύ νωρίς για αυτό σβόλιασε. Κρίμα. Ωστόσο, φαίνεται πολύ ωραίο. Θα επανέλθω για να βαθμολογήσω :D
    #
    Σχόλιο από Λαμπρος κ., 11-8-12  
    τελικώς, τρελαθήκαμε :D
    ειναι πολύ νόστιμο και προπάντων ευκολο.
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 23-8-12  
    Χαίρομαι που σας άρεσε το πανεύκολο Πολίτικο Λαμπρο κ.ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!!
    #
    Σχόλιο από Anemona, 8-4-13  
    Drosero, eugefsto kai panefkolo glykaki!
    Bebaia ekana ena lathaki... to fagame thn prwth mera sxedon kryo kai htan sympathitiko men, alla oxi kai na trelathw kiolas....
    Thn epomenh mera omws, kai afou htan mia oloklhrh nyxta sto psygeio kai travikse kai to siropi... poly kalytero!
    Lew thn epomenh fora na to dokimasw kai me ligo maxlepi sthn krema... gia parapanw entash...
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 8-4-13  
    Anemona χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό,με μαχλέπι δεν έχω δοκιμάσει αν το φτιάξεις θα ήθελα να μου πεις εντυπώσεις από τη γεύση:-)
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκά σιροπιαστά
    Ένα βιβλίο 38 αγαπημένων συνταγών, του/της elenikolas
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 140 αγαπημένων συνταγών, του/της Ελπίς Κεφαλλονιά
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 147 αγαπημένων συνταγών, του/της Evgenia11
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 555 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 674 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni