Πολίτικο Θεσσαλονίκης

Bαθμολογία: 4.5455
       
 
22 ψήφοι
ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 18.07.12

Περιγραφή

Η βάση είναι μια παραλλαγή Σάμαλι. Γίνεται ένα νοστιμότατο γλυκό.

Πολίτικο Θεσσαλονίκης

Τι χρειαζόμαστε:

Βάση:

  • 2 1/2 κούπες τσαγιού σιμιγδάλι
  • 1 1/2 κούπες ζάχαρη
  • γάλα οσο πάρει για να γίνει μια σχετικά σφικτή ζύμη
  • 1/2 κ. σ. μπεικιν-παουντερ
  • 1/2 κ. γ. μαστίχα Χίου
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες νερό
  • 2 ½ κούπες ζάχαρη

Για την κρέμα:

  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για Μιλφέιγ, ή ο,τι άλλη κρέμα προτιμάτε (π.χ Πατισερί)
  • 600ml γάλα.
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Μαστίχα , Γάλα
Σερβίρει: 10 ατομα.
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 25' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 43' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπεικιν και την κοπανισμένη μαστίχα (την κοπανίζουμε μαζί με μια κουταλιά σιμιγδάλι στο γουδί, γιατί η μαστίχα "κολάει") και τα ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε το γάλα και την σόδα, και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα εως ότου γίνει αρκετά σφιχτό, αλλά να απλώνετε έυκολα.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι περίπου 25Χ33cm ή στρόγγυλο 32cm και το απλώνουμε με μία σπάτουλα για να πάει παντού. Ενα κολπάκι για να στρώσει ομοιόμορφα το μίγμα: Το χτυπάμε από κάτω με το χέρι η στον πάγκο 5-6 φορές για να απλωθεί μόνο του.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος) ,στον αέρα* και το βάζουμε περίπου μισή ώρα να ψηθεί.
  6. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Βάζουμε το σιρόπι στη φωτιά και το βράζουμε περίπου 8 λεπτά.
  8. Με κρύο το γλυκό και ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε λίγο, λίγο με ένα κουτάλι σούπας, και το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Χτυπάμε τα υλικά της κρέμας για 5 λεπτά με το μίξερ
  10. Αδειάζουμε την κρέμα στο γλυκό και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.
  11. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, να δέσει η κρέμα με το γλυκό.

Σχετικές συνταγές

Απίθανο εκμέκ κανταΐφι Απίθανο εκμέκ κανταΐφι
4.9394
       
       
(33)
Πολίτικο γλυκό Πολίτικο γλυκό
4.6667
       
       
(6)

    29 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από lianaki, 20-7-12  
    Μμμμ... φαίνεται τέλειο Αντώνη, θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
    #
    Σχόλιο από common, 24-7-12  
    Ωραίο γλυκό. Μου κίνησε την περιέργια η συνταγή, γιατί δεν έχει καθόλου αυγά ή γιαούρτι (και το γάλα που χρειάστηκα ήταν ελάχιστο). Έγινε μια χαρά. Μάλιστα το έφτιαξα με χοντρό σιμιγδάλι, και έγινε ωραία "σπυρωτό". Το μόνο πρόβλημα (δικό μου λάθος) είναι ότι έβαλα πολλή μαστίχα και σχεδόν πίκρισε. Για κρέμα έβαλα άνθος αραβοσίτου αλλά με το μισό γάλα από όσο αναγράφει στη συσκευασία.
    #
    Σχόλιο από katerinuli, 24-7-12  
    Παρολο που δεν ειμαι πρωταρα , για να μην κανουμε πειραματα , θα μπορουσε καποιος που το εχει φτιαξει να μας πει περιπου ποσο γαλα χρησιμοποιησε , γιατι η περιγραφη ειναι στο περιπου και με αγχωνει λιγακι???

    Ρωταω γιατι μου φαινεται υπεροχο και θα ηθελα να το φτιαξω!!!
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 30-7-12  
    common,πάντα σιμιγδάλι χοντρό σε σάμαλι,ρεβανί,μπαμπάδες.
    Το ψιλό δεν το χρησιμοποιώ καθόλου.
    Ναι ξεχασα να γράψω στις παρατηρήσεις για την μαστίχα.Θέλει προσοχή στη ποσότητα. Με 3-4 σπυριά γίνετε μια χαρά.
    Για την κρέμα,βάζουμε ότι θέλουμε,ακόμη και παγωτό.
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 30-7-12  
    katerinuli,για το γάλα κάνε το εξής.
    Σε ένα μπολάκι βάλε μισό κιλό και βάλε και την σόδα. Θα το ρίχνεις λίγο,λίγο μέχρι να γίνει μια σφιχτή,αλλά και παράλληλα υγρή,ζήμη που να απλώνετε εύκολα. Αν δεν σε φτάσει(λίγο δύσκολο) τότε προσθέτεις λίγο ακόμη χωρίς σόδα.Δεν πειράζει.
    #
    Σχόλιο από meliadou, 13-9-12  
    φαινεται υπεροχο, θα το κανω οπωσδηποτε!!!!
    #
    Σχόλιο από dolcebianca, 16-9-12  
    Τα πηρουνάκια σου τα βάζω προκαταβολικά γιατί το γλυκό φαίνεται τέλειο! Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζεις κάποια παραλλαγή με ινδική καρύδα. Το έχω δοκιμάσει και είμαι σχεδόν σίγουρη οτι περιέχει καρύδα.
    #
    Σχόλιο από lianaki, 4-10-12  
    Τέλειο το πολίτικό σου Αντώνη! Μας άρεσε πάρα πολύ!!
    Για κρέμα έβαλα αυτήν από το "Απίθανο εκμέκ κανταΐφι" τη μισή δόση βέβαια, μαζί με 1/3 του κουταλιού του γλυκού μαστίχα.
    Έγινε απίθανο!!!
    #
    Σχόλιο από marakinikol, 4-10-12  
    #
    Σχόλιο από meliadou, 6-10-12  
    θα ήθελα να ρωτήσω που διατηρείται το γλυκο, εάν μείνει βέβαια γιατί φαίνεται υπέροχο!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 7-10-12  
    Στο ψυγείο θα σου έλεγα εγώ, λόγο της κρέμας.
    Άσε που είναι πολύ πιο νόστιμο παγωμένο!!
    #
    Σχόλιο από july88, 15-10-12  
    Εξαιρετικό, και με λίγα υλικά. Τηνεπόμενη φοορά θα το φτιάξω με μια κρέμα ανθος βανιλιας.Ευχαριστώ πολύ για την τόσο εύγευστη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από tzelaki86, 15-10-12  
    #
    Σχόλιο από ives, 19-10-12  
    Θεϊκό!!!! Ο αρωματικά γευστικός συνδυασμός μαστίχας - κανέλας ήταν δώρο-έκπληξη. Δεν το πίστευα ...

    (Τρεις παρατηρήσεις από εμένα. 1. Έβαλα ψικό σιμιγδάλι. Τέλειο. Θα δοκιμάσω και με χοντρό. 2. Δεν είχα γουδί και χτύπησα τη βανίλια με σφυράκι μέσα σε μια πετσέτα. Μια χαρά!!! Καμία άλλη πατέντα για εμάς που δεν έχουμε γουδί? )3. Η κρέμα που χρησιμοποίησα είναι Πατισερί - στην οποία, για όσους ενδιαφέρονται, δεν έβαλα καθόλου αυγά και όμως έγινε υπέροχη.
    #
    Σχόλιο από kikibebe2, 20-10-12  
    Πέντε πιρουνάκια και λίγα είναι!!!το δοκίμασα απο τα χεράκια του Αντώνη το καλοκαίρι και ήταν φανταστικό!!!!
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 28-10-12  
    Έγινε καταπληκτικό...η βάση ήταν υπέροχα ψιχουλιαστή λόγω του χοντρού σιμιγδαλιού, μυρωδάτη από την μαστίχα και με πλούσιο σιρόπι. Για κρέμα έκανα την μισή δόση από το ΄΄Απίθανο εκμέκ κανταϊφι΄΄οπως συμβουλεύει η φίλη παραπάνω (φανταστική και η κρέμα), όπως και η γεύση που προσθέτει το πασπάλισμα της κανέλας στο τέλος. Επίσης, γάλα έβαλα 1 και 1/3 φλυτζάνια τσαγιού με όλη την σόδα που αναφέρεται στην συνταγή. Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από milva, 6-1-13  
    Πάρα πολύ καλό! Πρόσθεσα και εγώ μαστίχα για άρωμα και έγινε φανταστικό.Έκανα για επικάλυψη την κρέμα από το εκμέκ που συστήνουν κάποιες φίλες όμως για την επόμενη φορά θα προτιμήσω κάποια πιο ελαφριά κρέμα ή την κρέμα που προτείνεις.Πάντως σίγουρα θα το ξανακάνω γιατί μοιάζει με το γλυκό που αγοράζω από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και έψαχνα πολύ καιρό να βρω τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από lia92, 23-4-13  
    Αντι για μαστίχα θα του πήγαινε η βανίλια;
    #
    Σχόλιο από Ελένη Π., 29-6-13  
    Εξαιρετικό!!! Κρέμα έκανα αυτήν από το "Απίθανο εκμέκ κανταίφι", την μισή δόση βέβαια. Νομίζω πως ένα τέτοιο γλυκό θέλει έντονη κρέμα όπως του εκμέκ ή μια πατισερί για να δέσει ολόκληρο όπως ακριβώς του αρμόζει. Εύγε και ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από anastasia19, 29-7-13  
    Απλα τελειααααααααααα
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    21 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από lianaki, 20-7-12  
    Μμμμ... φαίνεται τέλειο Αντώνη, θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
    #
    Σχόλιο από common, 24-7-12  
    Ωραίο γλυκό. Μου κίνησε την περιέργια η συνταγή, γιατί δεν έχει καθόλου αυγά ή γιαούρτι (και το γάλα που χρειάστηκα ήταν ελάχιστο). Έγινε μια χαρά. Μάλιστα το έφτιαξα με χοντρό σιμιγδάλι, και έγινε ωραία "σπυρωτό". Το μόνο πρόβλημα (δικό μου λάθος) είναι ότι έβαλα πολλή μαστίχα και σχεδόν πίκρισε. Για κρέμα έβαλα άνθος αραβοσίτου αλλά με το μισό γάλα από όσο αναγράφει στη συσκευασία.
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 30-7-12  
    common,πάντα σιμιγδάλι χοντρό σε σάμαλι,ρεβανί,μπαμπάδες.
    Το ψιλό δεν το χρησιμοποιώ καθόλου.
    Ναι ξεχασα να γράψω στις παρατηρήσεις για την μαστίχα.Θέλει προσοχή στη ποσότητα. Με 3-4 σπυριά γίνετε μια χαρά.
    Για την κρέμα,βάζουμε ότι θέλουμε,ακόμη και παγωτό.
    #
    Σχόλιο από meliadou, 13-9-12  
    φαινεται υπεροχο, θα το κανω οπωσδηποτε!!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 4-10-12  
    Τέλειο το πολίτικό σου Αντώνη! Μας άρεσε πάρα πολύ!!
    Για κρέμα έβαλα αυτήν από το "Απίθανο εκμέκ κανταΐφι" τη μισή δόση βέβαια, μαζί με 1/3 του κουταλιού του γλυκού μαστίχα.
    Έγινε απίθανο!!!
    #
    Σχόλιο από marakinikol, 4-10-12  
    #
    Σχόλιο από july88, 15-10-12  
    Εξαιρετικό, και με λίγα υλικά. Τηνεπόμενη φοορά θα το φτιάξω με μια κρέμα ανθος βανιλιας.Ευχαριστώ πολύ για την τόσο εύγευστη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από tzelaki86, 15-10-12  
    #
    Σχόλιο από kikibebe2, 20-10-12  
    Πέντε πιρουνάκια και λίγα είναι!!!το δοκίμασα απο τα χεράκια του Αντώνη το καλοκαίρι και ήταν φανταστικό!!!!
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 28-10-12  
    Έγινε καταπληκτικό...η βάση ήταν υπέροχα ψιχουλιαστή λόγω του χοντρού σιμιγδαλιού, μυρωδάτη από την μαστίχα και με πλούσιο σιρόπι. Για κρέμα έκανα την μισή δόση από το ΄΄Απίθανο εκμέκ κανταϊφι΄΄οπως συμβουλεύει η φίλη παραπάνω (φανταστική και η κρέμα), όπως και η γεύση που προσθέτει το πασπάλισμα της κανέλας στο τέλος. Επίσης, γάλα έβαλα 1 και 1/3 φλυτζάνια τσαγιού με όλη την σόδα που αναφέρεται στην συνταγή. Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από milva, 6-1-13  
    Πάρα πολύ καλό! Πρόσθεσα και εγώ μαστίχα για άρωμα και έγινε φανταστικό.Έκανα για επικάλυψη την κρέμα από το εκμέκ που συστήνουν κάποιες φίλες όμως για την επόμενη φορά θα προτιμήσω κάποια πιο ελαφριά κρέμα ή την κρέμα που προτείνεις.Πάντως σίγουρα θα το ξανακάνω γιατί μοιάζει με το γλυκό που αγοράζω από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και έψαχνα πολύ καιρό να βρω τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Ελένη Π., 29-6-13  
    Εξαιρετικό!!! Κρέμα έκανα αυτήν από το "Απίθανο εκμέκ κανταίφι", την μισή δόση βέβαια. Νομίζω πως ένα τέτοιο γλυκό θέλει έντονη κρέμα όπως του εκμέκ ή μια πατισερί για να δέσει ολόκληρο όπως ακριβώς του αρμόζει. Εύγε και ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από anastasia19, 29-7-13  
    Απλα τελειααααααααααα
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 4-9-13  
    τελειο εγινε παρολο που κοντεψα να καψω το σιμιγδαλι στον φουρνο κρεμα εβαλα κι εγω απο την συνταγη απιθανο εκμεκ καταιφι σειρα εχει το επομενο
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 23-9-13  
    καλα οτι θα εβρισκα τον μπελα μου με αυτο το γλυκο δεν το περιμενα απο τοτε που το εφτιαξα για τον διαγωνισμο τον εφτιαξα αλλες πεντε φορες τα παιδια μονο αυτο το γλυκο μου ζητανε αυτη την φορα δεν ειχα μαστιχα και εβαλα βανιλια τελειο εγινε και παλι νασε καλα που το ανεβασες
    #
    Σχόλιο από clarabelle, 25-9-13  
    Τέλειο και η κρέμα από το εκμέκ του ταιριάζει πολύ.
    #
    Σχόλιο από dimitra351, 20-4-14  
    #
    Σχόλιο από katpap1981, 7-5-14  
    ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ! ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ!
    -- ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ... ΕΒΑΛΑ 300ml ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΜΑΣΤΙΧΑ ΑΛΛΑ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!
    #
    Σχόλιο από evahor, 13-5-14  
    Μολις διαβασα τα υλικά της συνταγής είπα νά ενα ευκολο και οικονομικό γλυκάκι που πρέπει να δοκιμάσω..... όμως τζίφος!!!!Το έφτιαξα όχι μία αλλα δύο φορές ...την πρώτη απο λάθος δικό μου δεν εβαλα την σοδα στο γαλα και νόμιζα πως αυτο ηταν η αιτια του κακου... την δευτερη φορα ολα εγιναν κατα γράμμα και επειδη την πρωτη φορα που δοκιμασα ηταν πολυ γλυκο στη δευτερη αφαιρεσα μισή φλ.ζαχαρη απ το σιροπι..... αλλα και πάλι αποτυχια... το εφτιαξα σε φορμα δαχτυλιδι εβαλα χονδρό σιμιγδαλι (το οποίο δεν εσκασε)εγω απ τις φωτογραφιες που βλέπω "κατι αφρατο σαν σαμαλι " ουτε καν το πλησιαζε το δικο μου... ασε που ηταν πααααααρααα πολυ γλυκο. Λυπαμε για τα πιρουνακια αλλα πραγματικα αυτο που λυπήθηκα στα υλικα που εβαλα ήταν η μαστίχα...!!!!Δεν μπορω να φανταστω τι μπορει να φταιει.....
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 10-9-14  
    Πολύ νόστιμο το γλυκό.
    Το έφτιαξα με σιμιγδάλι ψιλό, η κρέμα από πάνω, κρέμα ζαχαροπλαστικής έβαλα, του πάει πολύ και το δροσίζει!!!
    Ευχαριστούμε για την υπέροχη αυτή συνταγή!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από katerinuli, 24-7-12  
    Παρολο που δεν ειμαι πρωταρα , για να μην κανουμε πειραματα , θα μπορουσε καποιος που το εχει φτιαξει να μας πει περιπου ποσο γαλα χρησιμοποιησε , γιατι η περιγραφη ειναι στο περιπου και με αγχωνει λιγακι???

    Ρωταω γιατι μου φαινεται υπεροχο και θα ηθελα να το φτιαξω!!!
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 30-7-12  
    katerinuli,για το γάλα κάνε το εξής.
    Σε ένα μπολάκι βάλε μισό κιλό και βάλε και την σόδα. Θα το ρίχνεις λίγο,λίγο μέχρι να γίνει μια σφιχτή,αλλά και παράλληλα υγρή,ζήμη που να απλώνετε εύκολα. Αν δεν σε φτάσει(λίγο δύσκολο) τότε προσθέτεις λίγο ακόμη χωρίς σόδα.Δεν πειράζει.
    #
    Σχόλιο από dolcebianca, 16-9-12  
    Τα πηρουνάκια σου τα βάζω προκαταβολικά γιατί το γλυκό φαίνεται τέλειο! Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζεις κάποια παραλλαγή με ινδική καρύδα. Το έχω δοκιμάσει και είμαι σχεδόν σίγουρη οτι περιέχει καρύδα.
    #
    Σχόλιο από meliadou, 6-10-12  
    θα ήθελα να ρωτήσω που διατηρείται το γλυκο, εάν μείνει βέβαια γιατί φαίνεται υπέροχο!!!
    #
    Σχόλιο από lianaki, 7-10-12  
    Στο ψυγείο θα σου έλεγα εγώ, λόγο της κρέμας.
    Άσε που είναι πολύ πιο νόστιμο παγωμένο!!
    #
    Σχόλιο από lia92, 23-4-13  
    Αντι για μαστίχα θα του πήγαινε η βανίλια;

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ives, 19-10-12  
    Θεϊκό!!!! Ο αρωματικά γευστικός συνδυασμός μαστίχας - κανέλας ήταν δώρο-έκπληξη. Δεν το πίστευα ...

    (Τρεις παρατηρήσεις από εμένα. 1. Έβαλα ψικό σιμιγδάλι. Τέλειο. Θα δοκιμάσω και με χοντρό. 2. Δεν είχα γουδί και χτύπησα τη βανίλια με σφυράκι μέσα σε μια πετσέτα. Μια χαρά!!! Καμία άλλη πατέντα για εμάς που δεν έχουμε γουδί? )3. Η κρέμα που χρησιμοποίησα είναι Πατισερί - στην οποία, για όσους ενδιαφέρονται, δεν έβαλα καθόλου αυγά και όμως έγινε υπέροχη.
    #
    Σχόλιο από bliss, 26-10-14  
    Τέλειο!Έκανα κατα προσέγγιση μισή δόση σε ένα πυρέξ και απο πάνω εκτός απο κανέλλα έβαλα και καβουρντισμένο καρύδι!Ήθελα απλως να ρωτήσω,στο ταψί έχει μείνει αρκετό σιρόπι.Έιναι φυσιολογικό ή κάτι πήγε λάθος?

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 124 αγαπημένων συνταγών, του/της ΕφηΒ
    Γλυκα ταψιου-σιροπιαστα
    Ένα βιβλίο 107 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Σιροπιαστά
    Ένα βιβλίο 54 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 130 αγαπημένων συνταγών, του/της aerikoyli
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 155 αγαπημένων συνταγών, του/της NIN