Πολίτικος μπακλαβάς της Ελένης

Bαθμολογία: 4.9286
       
 
14 ψήφοι
hellenn, 03.02.10

Περιγραφή

Υγιεινός και νηστίσιμος με πολίτικη γεύση.

Πολίτικος μπακλαβάς της Ελένης

Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 γρ. καρύδια
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλλο σκόνη
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα

Σιρόπι

  • 250 γρ. μέλι
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • φλούδα λεμονιού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Κουζίνα: Πολίτικη
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: ένα ταψί κουζίνας
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε καρύδια, φρυγανιά, ζάχαρη και γαρίφαλλο σκόνη.
  2. Αρχίζουμε στρώνοντας τέσσερα φύλλα λαδώνοντας τα ένα - ένα. Μετά σε κάθε δεύτερο φύλλο ρίχνουμε και από λίγο μείγμα καρυδιών ώσπου να τελειώσουν τα υλικά κρατώντας τέσσερα φύλλα για το τέλος. Φυσικά τα φύλλα λαδώνονται όλα.
  3. Κόβουμε τον μπακλαβά σε ό,τι σχέδιο θέλουμε και στο κέντρο βάζουμε ένα γαρίφαλλο.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 170 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
  5. Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για πέντε λεπτά και σιροπιάζουμε.
  6. Ζεστός ο μπακλαβάς ζεστό και το σιρόπι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή αυτή μου την έδωσε η πεθερά της θείας μου που είχε καταγωγή απο την Πόλη.

Σχετικές συνταγές

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από dcroula, 10-2-10  
    Την ψηφίζω με κλειστά μάτια. Την δοκίμασε ο άντρας μου στη συνάντηση και του άρεσε πάρα πολύ.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-2-10  
    εγω τον δοκιμασα 2 φορες,και στον αραβωνα και στην κοπη της πιτας,ηταν ενας πολυ ωραιος μπακλαβας σε γευση.
    μπραβο Ελενιτσα.
    #
    Σχόλιο από tzk, 27-11-10  
    Θα ήθελα να μου πείτε γιατί να βάλω φρυγανιά? Μπορώ να την παραλείψω ή να την αντικαταστήσω? Επίσης μπορώ να βάλω μόνο μέλι στο σιρόπι? Ελπίζω να μη σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου, απλά δεν έχω φτιάξει πάλι μπακλαβά. Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από nella, 24-12-10  
    πραγματικά εύκολη συνταγή και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Για πρώτη φορά το έφτιαξα εχθές και τα συχαρητήρια πέφτανε βροχή. Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Δημητρα Ι., 11-3-11  
    Πολύ ωραία συνταγή με τραγανό φύλο. Εγώ έβαλα 1 ½ πακέτο. Μου φάνηκε λίγο γλυκό το σιρόπι για τα δικά μου γούστα, και την επόμενη φορά θα βάλω 500 γραμμάρια ζάχαρη. Στο σιρόπι πρόσθεσα και ένα μικρό ξυλάκι κανέλλα. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο. Μην το φοβηθείτε δεν μυρίζει.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 17-4-11  
    Την ξαναψηφίζω, γιατί αυτή τη φορά την έκανα η ίδια και είχε και πολύ μεγάλη επιτυχία, τελείωσε όλο το ταψί με συνοπτικές διαδικασίες.
    Μείωσα τις δόσεις της ζάχαρης και του μελιού.
    #
    Σχόλιο από aretouli, 26-9-11  
    Πολύ νόστιμος, πραγματικά! Θα συμφωνήσω με τη Δημητρα Ι. ως προς το σιρόπι (μου φάνηκε παραπάνω γλυκό) και το ξύλο κανέλας. Έκανα τη συνταγή κατά γράμμα, αλλά, ως λάτρης της κανέλας, σίγουρα μου έλειψε. Και όντως το ελαιόλαδο δεν είναι καθόλου βαρύ!
    #
    Σχόλιο από tourtitsa, 10-2-12  
    Πολυ ωραίο γλυκό, έβαλα και εγω λιγότερη ζάχαρη, φύλλο βυρητου και βούτυρο αγελάδος αντι για ελαιόλαδο. Όλα τα λεφτα.
    #
    Σχόλιο από stelia, 10-2-12  
    Συγχαρητήρια!!!! Δοκίμασα τον μπακλαβά σου για άλλη μια φορά στην κοπή της πίτας από τα χεράκια σου! Να είσαι καλά και του χρόνου!!!! Σ΄ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 17-2-12  
    απλά παρέλειψα τη ζάχαρη και πρόσθεσα κανελλόξυλο στο σιροπάκι σου
    #
    Σχόλιο από stephisp, 26-2-12  
    Πολύ καλή συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από Μιχαλίτσα, 14-3-12  
    Να ρωτήσω, αφού η ζάχαρη είναι περισσότερη από το νερό, δεν θα ζαχαρώσει το σιρόπι και επομένως και το γλυκό;;; Δεν θέλει γλυκόζη ή έστω λεμόνι;;; Επειδή ψάχνω συνταγή για να φτιάξω για πρώτη φορά προσπαθώ να καταλάβω...άλλοι λένε κρύος ο μπακλαβάς και ζεστό το σιρόπι, αλλοι το ανάποδο, αλλά σε καμία δεν διάβασα ζεστά και τα δύο!!! Έχω μπερδευτεί λιγάκι!!! Συγνώμη για τις ερωτήσεις, αλλά αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει θα του/της ήμουν ευγνώμων!!!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 24-3-12  
    Απο τους πιο νοστιμους μπακλαβαδες που εχω φτιαξει μόνο που αντι για καρυδια εβαλα αμυγδαλα και μαζι με το γαριφαλλο εβαλα και μισο κουταλακι κανελα εγινε ονειρο!!! Εγω μιχαλιτσα το σιροπι το εριξα οπως ηταν καυτα και τα δυο στο σιροπι εβαλα μισο λεμονι χωρις να το στιψω και δεν μου ζαχαρωσε εγινε τραγανος και ζουμερος καλυτερος και απο ζαχαροπλαστιου
    #
    Σχόλιο από anthaki, 5-12-12  
    ..ήδη μου τρεχουν τα σαλια...θα πάρω τα υλικά και θα τον φτιαξω αυριο κιολας..πείτε ομως τι διάσταση εχει το ταψι που χρησιμοποιήσατε?
    #
    Σχόλιο από christmast, 30-1-13  
    #
    Σχόλιο από piperitsa kafteri, 18-12-13  
    Υ-Π-Ε-Ρ-Ο-Χ-Ο-Σ !!! Πανεύκολος και καταπληκτικός στην γεύση ο συγκεκριμένος μπακλαβάς ..... H δοσολογία των υλικών είναι που το κάνουν, να βγαίνει τόσο υπέροχος στη γευση !!! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή :-)
    #
    Σχόλιο από hellenn, 19-12-13  
    Χαιρομαι που σου αρεσε piperitsa μου σου ευχομαι καλες γιορτες!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ifigeneia24, 25-2-14  
    ειναι η δευτερη φορα που τον φτιαχνω σημερα κ εχω ξεχασει να βαθμολογησω!απλα καταπληκτικος!απλη κ ξεκαθαρη παραδοσιακη γευση!
    #
    Σχόλιο από hellenn, 26-2-14  
    Kαλοφαγωτος να ειναι ευχαριστω για το σχολιο σου!!!!!!!

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από dcroula, 10-2-10  
    Την ψηφίζω με κλειστά μάτια. Την δοκίμασε ο άντρας μου στη συνάντηση και του άρεσε πάρα πολύ.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-2-10  
    εγω τον δοκιμασα 2 φορες,και στον αραβωνα και στην κοπη της πιτας,ηταν ενας πολυ ωραιος μπακλαβας σε γευση.
    μπραβο Ελενιτσα.
    #
    Σχόλιο από tzk, 27-11-10  
    Θα ήθελα να μου πείτε γιατί να βάλω φρυγανιά? Μπορώ να την παραλείψω ή να την αντικαταστήσω? Επίσης μπορώ να βάλω μόνο μέλι στο σιρόπι? Ελπίζω να μη σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου, απλά δεν έχω φτιάξει πάλι μπακλαβά. Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από nella, 24-12-10  
    πραγματικά εύκολη συνταγή και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Για πρώτη φορά το έφτιαξα εχθές και τα συχαρητήρια πέφτανε βροχή. Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Δημητρα Ι., 11-3-11  
    Πολύ ωραία συνταγή με τραγανό φύλο. Εγώ έβαλα 1 ½ πακέτο. Μου φάνηκε λίγο γλυκό το σιρόπι για τα δικά μου γούστα, και την επόμενη φορά θα βάλω 500 γραμμάρια ζάχαρη. Στο σιρόπι πρόσθεσα και ένα μικρό ξυλάκι κανέλλα. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο. Μην το φοβηθείτε δεν μυρίζει.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 17-4-11  
    Την ξαναψηφίζω, γιατί αυτή τη φορά την έκανα η ίδια και είχε και πολύ μεγάλη επιτυχία, τελείωσε όλο το ταψί με συνοπτικές διαδικασίες.
    Μείωσα τις δόσεις της ζάχαρης και του μελιού.
    #
    Σχόλιο από aretouli, 26-9-11  
    Πολύ νόστιμος, πραγματικά! Θα συμφωνήσω με τη Δημητρα Ι. ως προς το σιρόπι (μου φάνηκε παραπάνω γλυκό) και το ξύλο κανέλας. Έκανα τη συνταγή κατά γράμμα, αλλά, ως λάτρης της κανέλας, σίγουρα μου έλειψε. Και όντως το ελαιόλαδο δεν είναι καθόλου βαρύ!
    #
    Σχόλιο από tourtitsa, 10-2-12  
    Πολυ ωραίο γλυκό, έβαλα και εγω λιγότερη ζάχαρη, φύλλο βυρητου και βούτυρο αγελάδος αντι για ελαιόλαδο. Όλα τα λεφτα.
    #
    Σχόλιο από stelia, 10-2-12  
    Συγχαρητήρια!!!! Δοκίμασα τον μπακλαβά σου για άλλη μια φορά στην κοπή της πίτας από τα χεράκια σου! Να είσαι καλά και του χρόνου!!!! Σ΄ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 17-2-12  
    απλά παρέλειψα τη ζάχαρη και πρόσθεσα κανελλόξυλο στο σιροπάκι σου
    #
    Σχόλιο από stephisp, 26-2-12  
    Πολύ καλή συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 24-3-12  
    Απο τους πιο νοστιμους μπακλαβαδες που εχω φτιαξει μόνο που αντι για καρυδια εβαλα αμυγδαλα και μαζι με το γαριφαλλο εβαλα και μισο κουταλακι κανελα εγινε ονειρο!!! Εγω μιχαλιτσα το σιροπι το εριξα οπως ηταν καυτα και τα δυο στο σιροπι εβαλα μισο λεμονι χωρις να το στιψω και δεν μου ζαχαρωσε εγινε τραγανος και ζουμερος καλυτερος και απο ζαχαροπλαστιου
    #
    Σχόλιο από christmast, 30-1-13  
    #
    Σχόλιο από piperitsa kafteri, 18-12-13  
    Υ-Π-Ε-Ρ-Ο-Χ-Ο-Σ !!! Πανεύκολος και καταπληκτικός στην γεύση ο συγκεκριμένος μπακλαβάς ..... H δοσολογία των υλικών είναι που το κάνουν, να βγαίνει τόσο υπέροχος στη γευση !!! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή :-)
    #
    Σχόλιο από hellenn, 19-12-13  
    Χαιρομαι που σου αρεσε piperitsa μου σου ευχομαι καλες γιορτες!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ifigeneia24, 25-2-14  
    ειναι η δευτερη φορα που τον φτιαχνω σημερα κ εχω ξεχασει να βαθμολογησω!απλα καταπληκτικος!απλη κ ξεκαθαρη παραδοσιακη γευση!
    #
    Σχόλιο από hellenn, 26-2-14  
    Kαλοφαγωτος να ειναι ευχαριστω για το σχολιο σου!!!!!!!

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Μιχαλίτσα, 14-3-12  
    Να ρωτήσω, αφού η ζάχαρη είναι περισσότερη από το νερό, δεν θα ζαχαρώσει το σιρόπι και επομένως και το γλυκό;;; Δεν θέλει γλυκόζη ή έστω λεμόνι;;; Επειδή ψάχνω συνταγή για να φτιάξω για πρώτη φορά προσπαθώ να καταλάβω...άλλοι λένε κρύος ο μπακλαβάς και ζεστό το σιρόπι, αλλοι το ανάποδο, αλλά σε καμία δεν διάβασα ζεστά και τα δύο!!! Έχω μπερδευτεί λιγάκι!!! Συγνώμη για τις ερωτήσεις, αλλά αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει θα του/της ήμουν ευγνώμων!!!!
    #
    Σχόλιο από anthaki, 5-12-12  
    ..ήδη μου τρεχουν τα σαλια...θα πάρω τα υλικά και θα τον φτιαξω αυριο κιολας..πείτε ομως τι διάσταση εχει το ταψι που χρησιμοποιήσατε?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διαστάσ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Το tip της ημέρας

    Βράστε τα αυγά σας σε νερό με σόδα. Η σόδα τα δυναμώνει και σπάνε πιο δύσκολα!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 111 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina78
    sintages 2013 2
    Ένα βιβλίο 748 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    γλυκα συροπιαστα
    Ένα βιβλίο 99 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της delphinakigr
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της yiannaki