ggr
ggr @george
Athens

Η απόλαυση του ποπ κορν, διαβάζω, έχει ηλικία 6.700 ετών!! Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται ερευνητές αρχαιολόγοι που το τοποθετούν κάπου στα βόρεια παράλια αυτού που σήμερα είναι το Περού, ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες ενός προ-Inkas πολιτισμού, οι άνθρωποι του οποίου είχαν από τότε μάθει να επεξεργάζονται, με ένα τρόπο παρόμοιο με τον σημερινό, τους σπόρους του καλαμποκιού (που είχε “εξημερωθεί” ήδη πριν από 9.000 χρόνια, στο Μεξικό από ένα άγριο φυτό που το αποκαλούσαν “teosinte”.  Και η απόλαυση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σινεμά, την μεγάλη του οθόνη, το σκοτάδι της αίθουσας, την απόλαυση ενός φιλμ, άλλοτε χαρούμενου, άλλοτε τρυφερού, κάποτε τρομακτικού, μερικές φορές βίαιου, πότε-πότε αινιγματικού.Εγώ όμως βρήκα και άλλη μία απόλαυσηΑυτή της προετοιμασίας τους, στο σπίτι, μαζί με την κόρη μου. Όχι από την αρχή, όχι τον “μαγικό ήχο” των καλαμποκιών που “εκρήγνυνται” σαν ψήνονται, αυτό το κομμάτι το αφήσαμε για αργότερα, σαν μεγαλώσει λίγο. Τώρα τρομάζει και με τους κεραυνούς ή και με τα λυσσάρικα γατο-νιαουρίσματα του Φεβρουαρίου… Ενταγμένοι όμως στο κλίμα του καρναβαλιού που όπου να ‘ναι αρχίζει, “μασκαρέψαμε” το ποπ κορν και το νοστιμίσαμε, του δώσαμε μία άλλη άλλη, πιο πικάντικη διάσταση. Για δείτε...

Λίγα μυστικά ακόμα

Η σχάρα είναι απαραίτητη μόνο εάν χρησιμοποιήσουμε μικρότερο σε διαστάσεις ταψάκι. Εάν χρησιμοποιήσουμε ταψί του φούρνου μας, δεν χρειάζεται (πέραν του ότι θα απλωθούν καλύτερα και θα στεγνώσουν πιο εύκολα. Μη σας “τρομάζει” η ποσότητα του ποπ κορν. 1,5 λίτρο, τόσο είναι τα 6 φλυτζάνια, δεν είναι παρά μία μεγάλη συσκευασία των σουπερμάρκετς. Και από βάρος ; μόλις 83 γραμμάρια (αν δεν λένε ψέματα...) Γράφω ότι σερβίρει 2 άτομα (μόνο) γιατί, έτσι όπως έχει μειωθεί ο όγκος τους, δεν "γεμίζει το μάτι" να τα μοιράσετε σε περισσότερους. Παρ' ότι, μη το ξεχνάτε, προέρχονται από 5 γεμάτες κούπες λευκού ποπ κορν...

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
2 άτομα
  1. 2 κ.σ. (περίπου 30 ml) βούτυρο
  2. 2 κ.σ. (περίπου 30 ml) κέτσαπ
  3. 1 κ.σ. (περίπου 15 ml) ζάχαρη
  4. 1 κ.σ. (περίπου 15 ml) πάπρικα
  5. 1 κ.σ. (περίπου 15 ml) κάρυ
  6. 1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
  7. 1/2 κ.γ. αλάτι
  8. 6 φλυτζάνια ποπ κορν

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κατ’ αρχήν, τοποθετήσαμε μία σχάρα στη μεσαία κλίμακα του φούρνου και τον ανοίξαμε, να τον προθερμάνουμε στους 135 βαθμούς.

  2. 2

    Στη συνέχεια, σε ένα κατσαρολάκι ζεστάναμε το βούτυρο, να λιώσει, και του προσθέσαμε το κέτσαπ, τη ζάχαρη και τα καρυκεύματα.

  3. 3

    Αδειάσαμε το ποπ κορν σε ένα ευρύχωρο μπολ (να το χωράει όλο για να μπορέσει και το “ανειδίκευτο προσωπικό” να το δουλέψει άφοβα στη συνέχεια)

  4. 4

    Χύσαμε από πάνω του το ζεστό μείγμα του βουτύρου, σε πολύ λεπτή ροή, σαν τρίχα,

  5. 5

    Ενώ ταυτόχρονα τα ανακατέψαμε καλά, να περιλουσθεί όλο το ποπ κορν με το μείγμα.

  6. 6

    Αδειάσαμε τα “αιματοβαμμένα” ποπ κορν πάνω σε ένα χαμηλό ταψί και το απλώσαμε να μην υπάρχουν στοίβες, θα καθυστερούσαν το στέγνωμα.

  7. 7

    Τοποθετήσαμε το ταψί μας στο φούρνο, πάνω στη σχάρα και στεγνώσαμε το ποπ κορν σε αυτή τη μέτρια θερμοκρασία (135ο) για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας το μερικές φορές.

  8. 8

    Με το στέγνωμα στο φούρνο, ο όγκος των ποπ κορν μειώνεται αισθητά. Μη ξεγελασθείτε, η ποσότητα (βάρος, θερμίδες, και λοιπά κακά) παραμένουν τα ίδια.

  9. 9

    Σαν στέγνωσαν τα ποπ κορν, τα μοιράσαμε σε μπολάκια. Αυτή είναι και Η ΜΟΝΗ εργασία που ΔΕΝ πρέπει να (δεχθείτε να) αφήσετε να την κάνει από μόνο του το παιδί σας. Θα “σας ρίξει” στα σίγουρα, στη μοιρασιά.

  10. 10

    Εάν θέλετε να αποφύγετε να λερώσετε τα χέρια σας, φάτε τα με κουτάλι. Αν και, με ένα...γλείψιμο των δακτύλων στο τέλος, έχετε καθαρίσει... Υπάρχουν όμως και μανάδες που, συνήθως, δεν τα συγχωρούν κάτι τέτοια...

  11. 11

    Ημίφως, καναπές ή κρεβάτι, τηλεόραση. Άλλο ένα βράδυ Κυριακής που κλείνει όμορφα. Γιατί, σας το ‘πα, δεν σας το ‘πα; η ζωή είναι ωραία. Και το διαπιστώνεις με μικροπράγματα...

Αντιδράσεις

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens