Πορτοκάλι γλυκό

Bαθμολογία: 4.6
       
 
5 ψήφοι
Aegle, 03.11.06

Περιγραφή

Ένα πολύ γευστικό γλυκό του κουταλιού
Πορτοκάλι γλυκό
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά πορτοκάλια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • Λίγη σόδα
  • Χυμός 3 κανονικών λεμονιών
  • 1 ποτήρι νερό
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 70' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και ξύνουμε τα πορτοκάλια.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα ολόκληρα με μπόλικο νερό και τα κάνουμε 2 νερά (τα βράζουμε για λίγο δηλαδή, χύνουμε το νερό και ξανά βράζουμε για λίγο) , στο τρίτο βάζουμε λίγη σόδα για να γίνουν μαλακά (το καταλαβαίνουμε τρυπώντας τα με μια οδοντογλυφίδα)
  3. Χύνουμε και το τελευταίο νερό και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  4. Βράζουμε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό. Στο μεταξύ, κόβουμε τα πορτοκάλια σε ημικυκλικές φέτες με το μαχαίρι και με ψαλίδι αφαιρούμε τις χοντρές ίνες. Αν τα πορτοκάλια είναι ακόμα ζεστά να είναι ζεστό και το νερό. Τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά στο σιρόπι και δοκιμάζουμε αν έχει δέσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πρέπει να προσέξετε να μην παραβράσετε τα πορτοκάλια, γιατί μετά θα χάσουν το κρουστό τους σχήμα μέσα στο σιρόπι.

Σχετικές συνταγές

    17 Όλα

    #
    Σχόλιο από melokipos, 6-2-07  
    Επειδη αν αναλογιστείτε οτι οταν προτοφτιάχτηκε το γλυκο του κουταλιου ο ρολος του ηταν να συνοδεύει τον καφε μια καταπλητικη παραλλαγη αυτου του γλυκου είναι την ώρα του βρασίματος του πορτοκαλιου να προσθέσουμε κοκκουσ καφε δινοντας στο γλυκό μας ένα φινο αρωμα και μια ιδιαιτερη γευση που εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτιτικο ουρανίσκο!!!

    Ιδεα νουμερο 2.Αντι για κοκκους καφε βαζουμε κανελλα και γαρυφαλλο!!!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 11-11-07  
    Να πω οτι και χωρις τη σοδα μια χαρα μαλακωνει,και καλο ειναι ολα τα γλυκα κουταλιου να δενουμε το σιροπι σε δυο δοσεις,δηλ 5λ σημερα αλλα 10 αυριο κατα τα αλλα ειναι ενα υπεροχο γλυκο κουταλιου.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 23-11-07  
    Μάλλον σήμερα, επειδή έχω αρκετά πορτοκάλια θα το φτιάξω :))
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 24-11-07  
    κορίτσια.ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΧΙ ΣΟΔΑ. η σοδα καταστρέφει ότι θρεπτικό στοιχείο μπορεί να έχει μείνει στο φρούτο...ΟΧΙ ΣΟΔΑ!!!!
    #
    Σχόλιο από mmay, 11-2-09  
    Aegle μόνο ένα ποτήρι νερό?
    #
    Σχόλιο από Aegle, 12-2-09  
    Έτσι είναι η συνταγή, κι εγώ τις φορές που την έχω κάνει δεν νομίζω να έχω αλλάξει την δοσολογία. Δεν θέλει πολύ νερό για να δέσει το σιρόπι από ό,τι θυμάμαι.
    ;-D
    #
    Σχόλιο από Φώφη, 12-2-09  
    Εχουν περάσει κάποια χρόνια από την τελευταία φορά που είχα κάνει γλυκό πορτοκαλιού και δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα.Το μόνο που θυμάμαι σίγουρα είναι πως τα έπλυνα, τα πέρασα από τον τρίφτη, τα έκοψα και τα δίπλωσα σε ρολάκια, τα πέρασα σε μια κλωστή, τα ζυμάτισα δύο ή τρία νερά,και δεν θυμάμαι τη διαδικασία του σιροπιού.Πρώτα δένουμε το σιρόπι και μετά ρίχνουμε τα πορτοκάλια;στα έξι κιλά πορτοκάλια που πήρα εγώ, πόση ζάχαρη θα βάλω και πόσο νερό;Δεν θέλω να βάλω γλυκόζη ή σόδα, μόνο λεμόνι.Αν μπορεί κάποια ας βοηθήσει.
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    Ευχαριστώ.Μόλις τα έβρασα στο πρώτο νερό.μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί το γλυκάκι μου.Τα αποτελέσματα αύριο!!!!!
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    Φώφη η μαμά μου που τα έκανε ετσι λέει οτι τα 20 ρολάκια θέλουν 1 κιλό ζάχαρη,τα 40 2 κιλά κ.τ.λ.Ελπίζω να σε βοήθησα.
    #
    Σχόλιο από Aegle, 13-2-09  
    Από ότι βλέπω, η διαφορά μας είναι ότι η εγώ δεν το φτιάχνω αφήνοντας μόνο την φλούδα όπως το περγαμόντο, το κάνω με ολόκληρο το πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες μαζί με το εσωτερικό του και έτσι είναι και η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    εγω aegle τη δικη σου συνταγη κανω τωρα.
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    Το γλυκό μόλις εγινε.πολύ νόστιμο.Δεν έλιωσε έχει ωραίο χρώμα.Μπράβο σου.
    #
    Σχόλιο από αποστολια, 12-5-09  
    πολύ ωραίο το γλυκό και ευκολο,μολις το δοκίμασαμε, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, 8-4-11  
    ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΜΑ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-7-14  
    Πολυ ωραιο,εκανα την μιση δοση και δεν εβαλα σοδα ...
    #
    Σχόλιο από Evid217, 20-1-15  
    δεν έχω φτιάξει ακόμα το γλυκό αλλά σκοπεύω να το φτιάξω με κόκκους καφέ. τι είδος καφέ να προτιμήσω;
    επίσης, σαν φοιτήτρια χημείας, θεωρώ πως δεν πρέπει να φοβηθεί κανένας να προσθέσει την σόδα στο μίγμα. δεν υπάρχει καμία αξιόλογη αντίδραση στην οποία να συμμετέχει, εκτός από την εξουδετέρωση της οξύτητας του χυμού των λεμονιών (κιτρικό οξύ και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)), η οποία ΔΕΝ ισοδυναμεί με την καταστροφή των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων (χώρια το γεγονός ότι το νερό με την σόδα θα απομακρυνθεί πρίν την προσθήκη του φρέσκου χυμού). αυτές οι ιδιότητες θα χαθούν ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ από την παρατεταμένη θέρμανση του χυμού και την επαφή με το οξυγόνο. μην ψάχνετε να βρείτε θρεπτικά συστατικά τύπου αντιοξειδωτικών και βιταμινών στα γλυκά του κουταλιού, αυτά είναι ευσεβείς πόθοι
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 7-2-15  
    καλο εγινε ουτε εγω εβαλα σοδα και εβαλα λιγοτερη ζαχαρη

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ASTERI, 23-11-07  
    Μάλλον σήμερα, επειδή έχω αρκετά πορτοκάλια θα το φτιάξω :))
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 24-11-07  
    κορίτσια.ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΧΙ ΣΟΔΑ. η σοδα καταστρέφει ότι θρεπτικό στοιχείο μπορεί να έχει μείνει στο φρούτο...ΟΧΙ ΣΟΔΑ!!!!
    #
    Σχόλιο από mmay, 11-2-09  
    Aegle μόνο ένα ποτήρι νερό?
    #
    Σχόλιο από Aegle, 12-2-09  
    Έτσι είναι η συνταγή, κι εγώ τις φορές που την έχω κάνει δεν νομίζω να έχω αλλάξει την δοσολογία. Δεν θέλει πολύ νερό για να δέσει το σιρόπι από ό,τι θυμάμαι.
    ;-D
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    Ευχαριστώ.Μόλις τα έβρασα στο πρώτο νερό.μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί το γλυκάκι μου.Τα αποτελέσματα αύριο!!!!!
    #
    Σχόλιο από Aegle, 13-2-09  
    Από ότι βλέπω, η διαφορά μας είναι ότι η εγώ δεν το φτιάχνω αφήνοντας μόνο την φλούδα όπως το περγαμόντο, το κάνω με ολόκληρο το πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες μαζί με το εσωτερικό του και έτσι είναι και η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    εγω aegle τη δικη σου συνταγη κανω τωρα.
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    Το γλυκό μόλις εγινε.πολύ νόστιμο.Δεν έλιωσε έχει ωραίο χρώμα.Μπράβο σου.
    #
    Σχόλιο από αποστολια, 12-5-09  
    πολύ ωραίο το γλυκό και ευκολο,μολις το δοκίμασαμε, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, 8-4-11  
    ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΜΑ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-7-14  
    Πολυ ωραιο,εκανα την μιση δοση και δεν εβαλα σοδα ...
    #
    Σχόλιο από Evid217, 20-1-15  
    δεν έχω φτιάξει ακόμα το γλυκό αλλά σκοπεύω να το φτιάξω με κόκκους καφέ. τι είδος καφέ να προτιμήσω;
    επίσης, σαν φοιτήτρια χημείας, θεωρώ πως δεν πρέπει να φοβηθεί κανένας να προσθέσει την σόδα στο μίγμα. δεν υπάρχει καμία αξιόλογη αντίδραση στην οποία να συμμετέχει, εκτός από την εξουδετέρωση της οξύτητας του χυμού των λεμονιών (κιτρικό οξύ και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)), η οποία ΔΕΝ ισοδυναμεί με την καταστροφή των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων (χώρια το γεγονός ότι το νερό με την σόδα θα απομακρυνθεί πρίν την προσθήκη του φρέσκου χυμού). αυτές οι ιδιότητες θα χαθούν ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ από την παρατεταμένη θέρμανση του χυμού και την επαφή με το οξυγόνο. μην ψάχνετε να βρείτε θρεπτικά συστατικά τύπου αντιοξειδωτικών και βιταμινών στα γλυκά του κουταλιού, αυτά είναι ευσεβείς πόθοι
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 7-2-15  
    καλο εγινε ουτε εγω εβαλα σοδα και εβαλα λιγοτερη ζαχαρη

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Φώφη, 12-2-09  
    Εχουν περάσει κάποια χρόνια από την τελευταία φορά που είχα κάνει γλυκό πορτοκαλιού και δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα.Το μόνο που θυμάμαι σίγουρα είναι πως τα έπλυνα, τα πέρασα από τον τρίφτη, τα έκοψα και τα δίπλωσα σε ρολάκια, τα πέρασα σε μια κλωστή, τα ζυμάτισα δύο ή τρία νερά,και δεν θυμάμαι τη διαδικασία του σιροπιού.Πρώτα δένουμε το σιρόπι και μετά ρίχνουμε τα πορτοκάλια;στα έξι κιλά πορτοκάλια που πήρα εγώ, πόση ζάχαρη θα βάλω και πόσο νερό;Δεν θέλω να βάλω γλυκόζη ή σόδα, μόνο λεμόνι.Αν μπορεί κάποια ας βοηθήσει.
    #
    Σχόλιο από mmay, 13-2-09  
    Φώφη η μαμά μου που τα έκανε ετσι λέει οτι τα 20 ρολάκια θέλουν 1 κιλό ζάχαρη,τα 40 2 κιλά κ.τ.λ.Ελπίζω να σε βοήθησα.

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από melokipos, 6-2-07  
    Επειδη αν αναλογιστείτε οτι οταν προτοφτιάχτηκε το γλυκο του κουταλιου ο ρολος του ηταν να συνοδεύει τον καφε μια καταπλητικη παραλλαγη αυτου του γλυκου είναι την ώρα του βρασίματος του πορτοκαλιου να προσθέσουμε κοκκουσ καφε δινοντας στο γλυκό μας ένα φινο αρωμα και μια ιδιαιτερη γευση που εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτιτικο ουρανίσκο!!!

    Ιδεα νουμερο 2.Αντι για κοκκους καφε βαζουμε κανελλα και γαρυφαλλο!!!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 11-11-07  
    Να πω οτι και χωρις τη σοδα μια χαρα μαλακωνει,και καλο ειναι ολα τα γλυκα κουταλιου να δενουμε το σιροπι σε δυο δοσεις,δηλ 5λ σημερα αλλα 10 αυριο κατα τα αλλα ειναι ενα υπεροχο γλυκο κουταλιου.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της giotak1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 87 αγαπημένων συνταγών, του/της ladyhalke
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της areti1961