Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με κρέμα
Έντονη η γεύση του πορτοκαλιού αφού βάζουμε ολόκληρα τα πορτοκάλια, ζουμερό όσο χρειάζεται από το σιρόπι μας και δροσερό όσο λαχταράει ο ουρανίσκος μας από την κρέμα και λόγο του ότι θα το βάλουμε στο ψυγείο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η δόση είναι για ένα μεγάλο ταψί 35*40 και βγαίνουν πολλά κομμάτια. Εγώ τη φτιάχνω συνήθως σε γιορτές και δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα άτομα σερβίρει συν του ότι πολλοί ζητάνε και δεύτερο κομμάτι.
Υλικά
-
Για την πίτα
-
7 αυγά (χωρισμένα τα κροκάδια από τα ασπράδια)
-
300 γρ. ζάχαρη
-
300 γρ. αμύγδαλα φιλέ ή ασπρισμένα και χοντροκοπανισμένα
-
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
-
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
-
2 πορτοκάλια
-
Για το σιρόπι
-
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
-
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
-
Για την κρέμα
-
1 λίτρο γάλα φρέσκο
-
120 γρ. ζάχαρη
-
70 γρ. κορν φλάουρ
-
1 βανίλια
-
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
-
Λίγα έξτρα αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντάς το για 4-5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
-
2
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα στύβουμε, κρατάμε το χυμό και βάζουμε τις πορτοκαλόκουπες σε τσικαλάκι με νερό να βράσουν αρκετά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
-
3
Αφού μαλακώσουν τις βγάζουμε από το νερό και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό τους που είχαμε κρατήσει και τις πολτοποιούμε.
-
4
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη και μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τον πολτό του πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
-
5
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και την ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση.
-
6
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί μεγάλο διαστάσεων 35*40 και ρίχνουμε το μείγμα μας.
-
7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
-
8
Τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού να δούμε αν είναι ψημένο.
-
9
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο του ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
-
10
Αφού κρυώσει φτιάχνουμε την κρέμα.
-
11
Βάζουμε σε ένα τσικαλάκι όλα τα υλικά της κρέμας και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Αφού ανακατευτούν πολύ καλά το βάζουμε στη φωτιά να βράσει και να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια.
-
12
Μην περιμένετε να γίνει πολύ πηχτό, ίσα τα δέσει δηλαδή, θα πήξει κρυώνοντας.
-
13
Αφού φτιάξουμε και την κρέμα, με το που τη βγάλουμε απο το τσικάλι την απλώνουμε πάνω από την κρύα σιροπιασμένη πίτα.
-
14
Πασπαλίζουμε με το έξτρα αμύγδαλο και τη βάζουμε στο ψυγείο.
-
15
Όταν κρυώσει καλά είναι έτοιμη να κοπεί.
Σχόλια (36)
μέ ξύσμα πορτοκαλιού κ από πάνω μαρμελάδα πορτοκαλιου!!!!