lianaki
lianaki @lianaki
Άγιος Νικόλαος Κρήτης

Έντονη η γεύση του πορτοκαλιού αφού βάζουμε ολόκληρα τα πορτοκάλια, ζουμερό όσο χρειάζεται από το σιρόπι μας και δροσερό όσο λαχταράει ο ουρανίσκος μας από την κρέμα και λόγο του ότι θα το βάλουμε στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η δόση είναι για ένα μεγάλο ταψί 35*40 και βγαίνουν πολλά κομμάτια. Εγώ τη φτιάχνω συνήθως σε γιορτές και δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα άτομα σερβίρει συν του ότι πολλοί ζητάνε και δεύτερο κομμάτι.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. Για την πίτα
  2. 7 αυγά (χωρισμένα τα κροκάδια από τα ασπράδια)
  3. 300 γρ. ζάχαρη
  4. 300 γρ. αμύγδαλα φιλέ ή ασπρισμένα και χοντροκοπανισμένα
  5. 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  7. 2 πορτοκάλια
  8. Για το σιρόπι
  9. 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  10. 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  11. Για την κρέμα
  12. 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  13. 120 γρ. ζάχαρη
  14. 1 βανίλια
  15. 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  16. Λίγα έξτρα αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντάς το για 4-5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

  2. 2

    Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα στύβουμε, κρατάμε το χυμό και βάζουμε τις πορτοκαλόκουπες σε τσικαλάκι με νερό να βράσουν αρκετά μέχρι να μαλακώσουν καλά.

  3. 3

    Αφού μαλακώσουν τις βγάζουμε από το νερό και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό τους που είχαμε κρατήσει και τις πολτοποιούμε.

  4. 4

    Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη και μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τον πολτό του πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.

  5. 5

    Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και την ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση.

  6. 6

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί μεγάλο διαστάσεων 35*40 και ρίχνουμε το μείγμα μας.

  7. 7

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

  8. 8

    Τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού να δούμε αν είναι ψημένο.

  9. 9

    Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο του ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

  10. 10

    Αφού κρυώσει φτιάχνουμε την κρέμα.

  11. 11

    Βάζουμε σε ένα τσικαλάκι όλα τα υλικά της κρέμας και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Αφού ανακατευτούν πολύ καλά το βάζουμε στη φωτιά να βράσει και να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια.

  12. 12

    Μην περιμένετε να γίνει πολύ πηχτό, ίσα τα δέσει δηλαδή, θα πήξει κρυώνοντας.

  13. 13

    Αφού φτιάξουμε και την κρέμα, με το που τη βγάλουμε απο το τσικάλι την απλώνουμε πάνω από την κρύα σιροπιασμένη πίτα.

  14. 14

    Πασπαλίζουμε με το έξτρα αμύγδαλο και τη βάζουμε στο ψυγείο.

  15. 15

    Όταν κρυώσει καλά είναι έτοιμη να κοπεί.

Αντιδράσεις

Σχόλια (36)

Afroditi Bouri
Afroditi Bouri @cook_14423819
Εγώ έκανα μισή δόση πολύ ωραία!!!!
μέ ξύσμα πορτοκαλιού κ από πάνω μαρμελάδα πορτοκαλιου!!!!

Από

lianaki
lianaki @lianaki
στις
Άγιος Νικόλαος Κρήτης