Πως φτιάχνουμε σπιτικό ξύδι

Bαθμολογία: 4.8333
       
 
6 ψήφοι
Ermioni, 13.04.10

Περιγραφή

Ένας εύκολος τρόπος να φτιάξουμε σπιτικό ξύδι.
Πως φτιάχνουμε σπιτικό ξύδι

Τι χρειαζόμαστε:

  • κρασί
  • 1 φλυτζανάκι ξύδι
  • τουλπάνι
  • 1 μακαρόνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Χρειαζόμαστε κρασί, ακόμη και το αγοραστό κάνει.
Ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι (κατά προτίμηση σπιτικό), ενα τουλουπάνι, ένα μακαρόνι (ο,τι ζυμαρικό έχετε ανοικτό) και όσο κρασί θέλετε και ότι χρώματος θέλετε αρκεί να είναι τύπου ξηρό!
Βήμα 2
2) Βάζουμε το ξύδι σε ενα βάζο, δοχείο ή μπουκάλι (αν θέλετε να κάνετε πολύ ποσότητα βάλτε το σε μικρό 5λιτρο βαρελάκι, εγώ σε τέτοιο έκανα για εμάς)
Βήμα 3
3) Προσθέστε το κρασί
Βήμα 4
4) Μετά προσθέστε τοο σπαγγέτι ή το ζυμαρικό σας
Βήμα 5
5) Καλύψτε με το τουλουπάνι και αφήστε το σε σκοτεινό αλλά και δροσερό μέρος για αρκετό καιρό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μετα απο 4 με 6 εβδομάδες είναι σχεδόν έτοιμο αλλά καλύτερα δοκιμάστε το πριν το χρησιμοποιήσετε.


Έπειτα μπορείτε να αφαιρέσετε το ζυμαρικό και να το σουρώσετε, ειδικα αν έχετε χρησιμοποιήσει και κόκκινο κρασί.

Σχετικές συνταγές

Ξύδι ροδιού 2 Ξύδι ροδιού 2
5
       
       
(2)
Ξύδι ροδιού Ξύδι ροδιού
5
       
       
(1)

    29 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 15-4-10  
    Η χρησιμότητα του μακαρονιού;
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 15-4-10  
    καλημερα
    γινετε πιο γρηγορα η ζυμωση του κρασιου σε ξυδι με το ζυμαρικο!
    #
    Σχόλιο από kessy, 15-4-10  
    βάζουμε ενα λίτρο κρασί? και μετά πως το διατηρούμε?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 15-4-10  
    βαζουμε οσο κρασι θελουμε,θα γινει ολο ξυδι.
    οταν τελειωσει η ζυμωσει και ξινισει το ξυδι το βαζουμε σε μπουκαλια απο νερο καλυτερα πλαστικα ή το αφηνουμε στο βαρελακι που το εχουμε και απλα βιδωνουμε καλα το καπακι απο πανω(κατα την ζυμωση δεν το βιδωνουμε)
    #
    Σχόλιο από kessy, 15-4-10  
    σε ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από candy candy, 15-4-10  
    #
    Σχόλιο από harabutterfly, 16-4-10  
    Να ρωτησω, αυτο γινεται σε γευση ακριβως το ιδιο με το ξιδι που αγοραζουμε απο το S/M;
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 16-4-10  
    ... και ακομη καλυτερο αν εχετε καλη μαγια,καλο σπιτικο ξυδι δηλαδη.
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 20-4-10  
    Και η μητέρα μου θυμάμαι έφτιαχνε με περισσεύματα από κρασιά αλλά το κόλπο με το μακαρόνι δεν το ήξερε! Γενικά είναι καλή ιδέα ιδίως αν κάποιος φτιάχνει δικό του κρασί, οπότε και δυσκολεύεται να το διατηρήσει. Άλλωστε αν το κρασί δεν είναι σπιτικό πώς θα γίνει σπιτικό το ξύδι?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 20-4-10  
    καλημερα
    κι ομως αν εχεις σπιτικο ξυδι για μαγια ολα τα κρασια γινοντε σαν το ξυδι της μαμας ή της γιαγιας,δοκιμασε το και θα δεις.
    #
    Σχόλιο από chkougi, 20-4-10  
    Καλησπερα....
    Πολυ καλη συνταγη....
    Τι ακριβως ειναι το τουλουπανι....?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 20-4-10  
    καλησπερα,τουλουπανι ειναι ενα υφασμα πιο αραιοπλεγμενο για να φιλτραρει,εσυ μπορεις να χρησιμοποιησεις και μια μπομπονιερα ή λιγο τουλι.
    #
    Σχόλιο από kiriku77, 29-4-10  
    τελειο!!!
    πιστευω οτι οτιδηποτε αγοραζουμε μπορουμε να το φτιαξουμε στο σπιτι!!!
    να ρωτησω ...επειδη δεν εχω σπιτικο ξυδι για μαγια τι μαρκα αγοραστο να χρησιμοποιησω??επειδη ειδα οτι σχολιασες αρκετες φορες να εχουμε καλη μαγια ...
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 29-4-10  
    καλησπερα
    δεν ξερω τι μαρκα ξυδι χρησιμοποιεις στο σπιοτι σου αλλα καλο θα ηταν το ξυδι που θα χρησιμοποιεισεις στο να φτιαξεις ξυδι να σου αρεσει,να εχει δηλαδη την γευση που προτιματε.μπορεις βεβαια να κοιυαξεις και σε καβες ποτων αν εχουν χυμα ξυδι,να το δοκιμασεις και να βαλεις αυτο ως μαγια.
    ελπιζω να σε βοηθησα.
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 2-5-10  
    Γεια σου Ερμιονη, μηπως ξερεις πως να φτιαξουμε μπαλσαμικο ξυδι?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 3-5-10  
    καλημερα
    εριξα μια ματια στο γοογλε και βρηκα κατι σχετικο με το μπαλσαμικο,θα το δοκιμασω και θ ασου πω...πρεπει ομως πρωτα να ερθει το φθινοπωρο γιατι θελει μουστο απο κοκκκινα σταφυλια,οποτε λιγη υπομονη και ολα θα γινουν....
    #
    Σχόλιο από dimikl, 11-5-10  
    Αναλογίες δεν βλέπω πουθενά.Δηλ. στο 1 λίτρο κρασί,βάζουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι; Και διπλασιάζουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα; Και κάτι ακόμα: Αν είναι σκεπασμένο το δοχείο,θα ξεχειλίσει από τη ζύμωση;Θα πρέπει να είναι ξεσκέπαστο;Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 11-5-10  
    καλησπερα,
    το ξυδι δεν βραζει οπως οταν γινετε κρασι,γινετε απλα μια ζυμωση.με τον αερα απλα γινετε γρηγοροτερα η ζυμωση,αν το κλεισεις δεν θα γινει γρηγορα το ξυδι,
    οσο κρασι κι αν βαλεις μονο ενα φλυτζανακι ξυδι θα βαλεις,δεν θελει αναλογια,οσο κρασι κι αν βαλεις ξυδι θα γινει.
    #
    Σχόλιο από klarabell, 26-5-10  
    bravo sou ermioni!!se vrisko poli enimeromeni...tha perimeno na ftiaxeis kai to balsamiko elpizo na mas kratas enimeres...an exeis kai kamia alli sintagi tha itan endiaferon na tin moirasteis mazi mas!!
    #
    Σχόλιο από ΜάριοςΖώης, 5-6-10  
    Μπράβο.
    Επιτέλους ας γυρίσουμε και λίγο πίσω στην παράδοση της χώρας μας.
    Πάντως αν έχετε κρασί που περίσεψε ή χάλασε και δεν βιάζεστε, κάνετε το πιό γευστικό ξύδι σε σχέση με όλα αυτά που κυκλοφορούν στα super market, με τρία απλά βήματα και...υπομονή.
    1. Βάζετε το κρασί σε δοχείο με πλατύ στόμιο.
    2.Βάζετε χλιαρό νερό σε αναλογία ένα προς έξι. Δηλαδή 6 κρασί και 1 νερό.
    3.Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με τουλπάνι και....περιμένετε.
    Μετά από λίγο καιρό η μυρωδιά του ξυδιού θα γεμίσει το χώρο μεθυστικά και παράλληλα θα έχει κάνει "μάνα". Είναι η μαγιά του ξυδιού και είναι πολύτιμη.
    Μην τη σιχαθήτε λόγο όψεως (μοιάζει κάπως σαν μοσχαρίσιο συκώτι που επιπλέει πάνω στο ξύδι σας. Κόβετε κομμάτια και ότι...παλιόκρασο έχετε γίνεται υπέροχο ξυδάκι.
    Πάντως εμείς όταν φτιάχνουμε τηγανιτό γαύρο σαβόρο, το παίρνει μυρωδιά όλη η γειτονιά λόγω ... ξυδιού.
    Άντε και καλή επιτυχία.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από candy candy, 15-4-10  
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 20-4-10  
    Και η μητέρα μου θυμάμαι έφτιαχνε με περισσεύματα από κρασιά αλλά το κόλπο με το μακαρόνι δεν το ήξερε! Γενικά είναι καλή ιδέα ιδίως αν κάποιος φτιάχνει δικό του κρασί, οπότε και δυσκολεύεται να το διατηρήσει. Άλλωστε αν το κρασί δεν είναι σπιτικό πώς θα γίνει σπιτικό το ξύδι?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 20-4-10  
    καλημερα
    κι ομως αν εχεις σπιτικο ξυδι για μαγια ολα τα κρασια γινοντε σαν το ξυδι της μαμας ή της γιαγιας,δοκιμασε το και θα δεις.
    #
    Σχόλιο από klarabell, 26-5-10  
    bravo sou ermioni!!se vrisko poli enimeromeni...tha perimeno na ftiaxeis kai to balsamiko elpizo na mas kratas enimeres...an exeis kai kamia alli sintagi tha itan endiaferon na tin moirasteis mazi mas!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 29-6-10  
    καλησπερα
    καλη μου Σελινα,δοκιμασε το ζυδι σου αν στην γευση εχει του ξυδιου γιατι το αρωμα μπορει να μην ειναι πολυ εντονο ενω η γευση να ειναι,παιζει ρολο και τι ξυδι εβαλες,ποσο εντονη ηταν η μυρωδια του δηλαδη.
    #
    Σχόλιο από lianaki, 28-12-11  
    Ερμιόνη μου τι έκανες τελικά με το βαλσάμικο, δοκίμασες να το φτιάξεις το Φθινόπωρο που έλεγες;
    Σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας, αν δε σου είναι πολύς κόπος.
    Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 28-12-11  
    Δυστυχώς δεν βρήκα ξύλινο μικρό βαρέλι για να κάνω την συνταγη, αν θες όμως να σου δώσω την συνταγή ή σε όποιον ενδιαφέρεται κ να την δοκιμάσει.
    #
    Σχόλιο από karavour, 1-9-12  
    το έφτιαξα με κρασί δικό μου και μαγιά απ'το ξύδι του μπαμπά και θα βαθμολογήσω σ'ένα μήνα που θα το δοκιμάσω για να πω αν έγινε καλό:)
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 5-4-13  
    ερμιονη καλησπέρα!! πριαν απο καιρο ειχα ακουσει να λενε πως αν βαλεις μακαρονι χοντρο (του παστιτσιου) σε κσινισμενο κρασι τηα γινει ξιδι.. ειπα να το δοκιμασω γιατι ειχα στο ψυγειο ξινισμενο ξιδι. το εβαλα λοιπον σε εναμινση λιτρο, μονο που το κρασι δεν ηταν εναμιση λιτρο αλλα λιγοτερο. κτο μπουκαλι πλαστικο, το βιδςσα και το εβαλα στο ντουλαπι. ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΝΑΚΑΥΨΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ. τωρα βλεπω πωσ το μακαρόνι εχει ψιλολιωσι αλλα δεν ξερω πωσ εχει βγει. θα το δοκιμασω και θα επανελθω. εχς ενα μηνα που το κενα και καθε τοσο το κουναω. παντως θα κανω την δικη σου συνταγη μιασ που φενεται καλυτερη (μασ φερανε σπιτικο πολυ κρασι απο την πελλοπονησο και το εχω μπολικο). εγω αυτο που θέλω να ρωτησω ριναι τι ξιδι σπιτικο χρησιμοποιυμε απο το μαρκετ σαν μαγια? το κοκκινο απο κρασι της γνωστης φιρμας top? αρα για να κνουμε ξιδι δεν χρησιμοποιυμε ξινισμενο κρασι? σωστα? εμενα η μητερα μου παιρνει το γνωστο κεραμιδι φθηνο ξισι και δεν μου αρεσει καθολου και απορω που το αγοραζει
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 8-4-13  
    http://www.elle.gr/article.asp?catid=24248&subid=2&pubid=129164279 κοριτσια κοιτάξτε και αυτη την σελιδα!! είναι πολύ πολύ χρήσιμη!!!!
    #
    Σχόλιο από penelopeG, 1-6-13  
    Μου έγινε καταπληκτικο!

    17 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 15-4-10  
    Η χρησιμότητα του μακαρονιού;
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 15-4-10  
    καλημερα
    γινετε πιο γρηγορα η ζυμωση του κρασιου σε ξυδι με το ζυμαρικο!
    #
    Σχόλιο από kessy, 15-4-10  
    βάζουμε ενα λίτρο κρασί? και μετά πως το διατηρούμε?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 15-4-10  
    βαζουμε οσο κρασι θελουμε,θα γινει ολο ξυδι.
    οταν τελειωσει η ζυμωσει και ξινισει το ξυδι το βαζουμε σε μπουκαλια απο νερο καλυτερα πλαστικα ή το αφηνουμε στο βαρελακι που το εχουμε και απλα βιδωνουμε καλα το καπακι απο πανω(κατα την ζυμωση δεν το βιδωνουμε)
    #
    Σχόλιο από kessy, 15-4-10  
    σε ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από harabutterfly, 16-4-10  
    Να ρωτησω, αυτο γινεται σε γευση ακριβως το ιδιο με το ξιδι που αγοραζουμε απο το S/M;
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 16-4-10  
    ... και ακομη καλυτερο αν εχετε καλη μαγια,καλο σπιτικο ξυδι δηλαδη.
    #
    Σχόλιο από chkougi, 20-4-10  
    Καλησπερα....
    Πολυ καλη συνταγη....
    Τι ακριβως ειναι το τουλουπανι....?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 20-4-10  
    καλησπερα,τουλουπανι ειναι ενα υφασμα πιο αραιοπλεγμενο για να φιλτραρει,εσυ μπορεις να χρησιμοποιησεις και μια μπομπονιερα ή λιγο τουλι.
    #
    Σχόλιο από kiriku77, 29-4-10  
    τελειο!!!
    πιστευω οτι οτιδηποτε αγοραζουμε μπορουμε να το φτιαξουμε στο σπιτι!!!
    να ρωτησω ...επειδη δεν εχω σπιτικο ξυδι για μαγια τι μαρκα αγοραστο να χρησιμοποιησω??επειδη ειδα οτι σχολιασες αρκετες φορες να εχουμε καλη μαγια ...
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 29-4-10  
    καλησπερα
    δεν ξερω τι μαρκα ξυδι χρησιμοποιεις στο σπιοτι σου αλλα καλο θα ηταν το ξυδι που θα χρησιμοποιεισεις στο να φτιαξεις ξυδι να σου αρεσει,να εχει δηλαδη την γευση που προτιματε.μπορεις βεβαια να κοιυαξεις και σε καβες ποτων αν εχουν χυμα ξυδι,να το δοκιμασεις και να βαλεις αυτο ως μαγια.
    ελπιζω να σε βοηθησα.
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 2-5-10  
    Γεια σου Ερμιονη, μηπως ξερεις πως να φτιαξουμε μπαλσαμικο ξυδι?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 3-5-10  
    καλημερα
    εριξα μια ματια στο γοογλε και βρηκα κατι σχετικο με το μπαλσαμικο,θα το δοκιμασω και θ ασου πω...πρεπει ομως πρωτα να ερθει το φθινοπωρο γιατι θελει μουστο απο κοκκκινα σταφυλια,οποτε λιγη υπομονη και ολα θα γινουν....
    #
    Σχόλιο από dimikl, 11-5-10  
    Αναλογίες δεν βλέπω πουθενά.Δηλ. στο 1 λίτρο κρασί,βάζουμε 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι; Και διπλασιάζουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα; Και κάτι ακόμα: Αν είναι σκεπασμένο το δοχείο,θα ξεχειλίσει από τη ζύμωση;Θα πρέπει να είναι ξεσκέπαστο;Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 11-5-10  
    καλησπερα,
    το ξυδι δεν βραζει οπως οταν γινετε κρασι,γινετε απλα μια ζυμωση.με τον αερα απλα γινετε γρηγοροτερα η ζυμωση,αν το κλεισεις δεν θα γινει γρηγορα το ξυδι,
    οσο κρασι κι αν βαλεις μονο ενα φλυτζανακι ξυδι θα βαλεις,δεν θελει αναλογια,οσο κρασι κι αν βαλεις ξυδι θα γινει.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 29-6-10  
    Ερμιόνη, έχω το ξύδι να γίνεται 2 μήνες τώρα και ακόμη μυρίζει κρασί. Θα πρέπει να μην μυρίζει κρασί, αλλά ξύδι υποθέτω ε? Εσένα σου έγινε σε 6 βδομάδες?Είναι λογικό να παίρνει πολύ καιρό σε άλλους?
    #
    Σχόλιο από kiriku77, 30-7-10  
    γεια σου ερμιονη...ειμαι με ολα τα υλικα στο χερι και στο τσακ να φτιαξω ξυδι ...ειδα σε καποια σχολια που ελεγε να βαλουμε και νερακι ..λες να βαλω ?με το νερο μηπως απλα γινεται πιο απαλη η γευση του ξυδιου?εχω περιπου 500Ml κρασι ...να βαλω ενα ολοκληρο φλυτζανακι ξυδι ή λιγο λιγοτερο ?..τι λες?..ευχαριστω

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΜάριοςΖώης, 5-6-10  
    Μπράβο.
    Επιτέλους ας γυρίσουμε και λίγο πίσω στην παράδοση της χώρας μας.
    Πάντως αν έχετε κρασί που περίσεψε ή χάλασε και δεν βιάζεστε, κάνετε το πιό γευστικό ξύδι σε σχέση με όλα αυτά που κυκλοφορούν στα super market, με τρία απλά βήματα και...υπομονή.
    1. Βάζετε το κρασί σε δοχείο με πλατύ στόμιο.
    2.Βάζετε χλιαρό νερό σε αναλογία ένα προς έξι. Δηλαδή 6 κρασί και 1 νερό.
    3.Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με τουλπάνι και....περιμένετε.
    Μετά από λίγο καιρό η μυρωδιά του ξυδιού θα γεμίσει το χώρο μεθυστικά και παράλληλα θα έχει κάνει "μάνα". Είναι η μαγιά του ξυδιού και είναι πολύτιμη.
    Μην τη σιχαθήτε λόγο όψεως (μοιάζει κάπως σαν μοσχαρίσιο συκώτι που επιπλέει πάνω στο ξύδι σας. Κόβετε κομμάτια και ότι...παλιόκρασο έχετε γίνεται υπέροχο ξυδάκι.
    Πάντως εμείς όταν φτιάχνουμε τηγανιτό γαύρο σαβόρο, το παίρνει μυρωδιά όλη η γειτονιά λόγω ... ξυδιού.
    Άντε και καλή επιτυχία.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε πράσινα αυγά χωρίς χημικές βαφές; Βράστε τα σε νερό που έχετε νωρίτερα βράσει 1 κιλό σπανάκι!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της angel29476
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 350 αγαπημένων συνταγών, του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑΦΡΕΡ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 555 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis
    Διαφορα
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της Κυριακή Γ.Σ.Ν.
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 136 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula