Πως φτιάχνουμε τη ζύμη της πίτσας

Bαθμολογία: 4.625
       
 
8 ψήφοι
Sitronella, 15.09.05

Περιγραφή

Όλοι αγαπούν την πίτσα. Είναι πεντανόστιμη και φτιάχνεται πολύ εύκολα.
Εδώ θα βρείτε οδηγίες που  θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε τη ζύμη.
Πως φτιάχνουμε τη ζύμη της πίτσας

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Μόλις το ζυμάρι σας φουσκώσει αρκετά, ξεσκεπάστε το και ζυμώστε το λίγο με τις μπουνιές σας, να πέσει.
Βήμα 2
2) Ανάλογα με το πόσο ζυμάρι έχετε φτιάξει, χωρίστε το σε μικρότερες μπάλες, ανάλογα με το πόσες πίτσες θέλετε να φτιάξετε. Μόλις χωρίσετε το ζυμάρι σας, αφήστε τις μπάλες να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά.
Βήμα 3
3) Αλευρώστε την επιφάνεια στην οποία θα δουλέψετε, ώστε να μην κολλήσει το ζυμάρι. Υπάρχουν δύο τρόποι να ανοίξετε το ζυμάρι. Μπορείτε να το ανοίξετε με πλάστη. Αυτό θα σας δώσει ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν όμως δεν σας ενδιαφέρει και τόσο αυτό, μπορείτε να το ανοίξετε με τη μπουνιά και την παλάμη σας.
Βήμα 4
4) Βάλτε λίγο αλεύρι στα χέρια σας, για να μην κολλάει η ζύμη. Βάλτε τη μπάλα πάνω στα χέρια σας και με το πίσω μέρος των δαχτύλων σας σπρώξτε τη ζύμη ώστε να ανοίξει. Αρχίστε από τη μέση του ζυμαριού με τα δύο χέρια κοντά το ένα στο άλλο και σιγά σιγά απομακρύνετέ τα, ώστε το ζυμάρι να ανοίξει. Γυρίστε τη ζύμη περίπου 15 μοίρε στα χέρια σας και επαναλάβετε τη διαδικασία, μέχρι η ζύμη να γίνει λεπτή και ομοιόμορφη.
Βήμα 5
5) Μπορείτε να προσπαθήσετε να γυρίσετε τη ζύμη στον αέρα! Δεν είναι απαραίτητο, αλλά σίγουρα είναι διασκεδαστικό. Επίσης βοηθάει τη ζύμη να γίνει πιο στρογγυλή.
Βήμα 6
6) Απλώστε τη ζύμη σας και βάλτε πάνω ό,τι υλικά θέλετε για να γίνει η πίτσα της αρεσκείας σας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δείτε στην κατηγορία "Ζύμες - Ψωμιά" για μερικές πεντανόστιμες συνταγές για ζύμη πίτσας.

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από karas, 3-11-05  
    #
    Σχόλιο από FREEDOM, 22-5-07  
    Δεν μπορούσα να κανω μια νόστημη πίτσα μέχρι σημερα! Ευχαριστώ για τις σωστές οδηγίες.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 11-12-07  
    Όντως έτσι γίνεται! πάντα έτσι την ανοίγω τη ζύμη. Ειδικά αν την ανοίξω σε φύλλο και δεν την απλώσω με το χέρι φουσκώνει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.Αλλά και με το χέρι μια χαρά είναι!
    #
    Σχόλιο από Pixie, 3-9-08  
    Πολύ καλό! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από kostasmilos, 5-2-09  
    THA ELEGA ME TO HERI EINAI PIO DHIASKEDHASTIKO.
    #
    Σχόλιο από joan, 28-7-09  
    πραγματικά κι εγώ έτσι την ανοίγω με τη διαφορά ότι είναι πιο εύκολο αν την κάθε μπαλίτσα τη βάλεις στο ταψάκι της κι αρχίζεις να ανοίγεις με τα δάκτυλα προς τα εξω παίρνοντας τη φόρμα από το ταψάκι.
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 16-2-10  
    να κανω μια ερωτηση? τη ζυμη τη ψηνουμε λιγο πρωτα μονη της στο ταψι και μετα τοποθετουμε τη σαλτσα και το τυρι και ξαναψηνουμε? ή βαζουμε ολα τα υλικα και βαζουμε κατευθειαν στο φουρνο??
    επειδη αποπειραθηκα να φτιαξω αλλα η ζυμη μου βγηκε καπως ωμη και δεν φουσκωσε.. ενω τα αλλα υλικα ηταν οκ.. μηπως επρεπε πρωτα να τη βαλω στο φουρνο για λιγο μονη της???
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-2-10  
    Εγώ δεν την ψήνω ποτέ μόνη της. Πάντα τη βάζω μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
    #
    Σχόλιο από Aristides, 25-6-10  
    Δεν χρειάζεται να ψήνεις μόνη της την ζύμη. Και εμένα στην αρχή μου έβγαινε άψητη στο μέσον η πίτσα αλλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση.
    #
    Σχόλιο από Alioskas Madona, 30-11-10  
    #
    Σχόλιο από arxondas, 9-3-12  
    Εγώ θα ήθελα να μάθω σε ποιο σημείο του φούρνου πρέπει να βάζουμε τις πίτσες για να γίνονται κανονικές και να ψήνονται σωστά χωρίς να γίνονται ούτε ωμές ούτε παραψημένες και καμμένες... στην μέση η στο κάτω - κάτω διάζωμα... και πως ειναι καλύτερα να τις ψήνουμε με αντιστάσεις πάνω κάτω η θερμό αέρα;
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 9-3-12  
    Εγω με το χερι ανοιγω το ζυμαρι και το ψηνω στης αντιστασεις στην μεση του φουρνου
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-3-12  
    Νομίζω πως είναι και θέμα φούρνου. Δηλαδή εγώ που ψήνω σε φούρνο γκαζιού τις βάζω στην πάνω πάνω θέση για να μην καούν από κάτω... Μόνο με δοκιμές νομίζω θα βρεις το ιδανικό για τον δικό σου.
    Βέβαια αν ψήσεις πολλές μαζί, θέλει στον αέρα.
    #
    Σχόλιο από mort, 7-8-12  
    γίνεται να ανοίξουμε το ζυμάρι της πίτσας να βάλουμε τα υλικά και να την καταψύξουμε; ή πρεπει πρώτα να ψήσουμε απο κατω τη ζυμη και μετα να τη βάλουμε στη κατάψυξη;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-8-12  
    Θα βάλεις και τα υλικα πάνω και μετά θα την βάλεις έτσι στην κατάψυξη. Δε χρειάζεται να ψήσεις τη ζύμη πρώτα.

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από karas, 3-11-05  
    #
    Σχόλιο από FREEDOM, 22-5-07  
    Δεν μπορούσα να κανω μια νόστημη πίτσα μέχρι σημερα! Ευχαριστώ για τις σωστές οδηγίες.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 11-12-07  
    Όντως έτσι γίνεται! πάντα έτσι την ανοίγω τη ζύμη. Ειδικά αν την ανοίξω σε φύλλο και δεν την απλώσω με το χέρι φουσκώνει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.Αλλά και με το χέρι μια χαρά είναι!
    #
    Σχόλιο από Pixie, 3-9-08  
    Πολύ καλό! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από kostasmilos, 5-2-09  
    THA ELEGA ME TO HERI EINAI PIO DHIASKEDHASTIKO.
    #
    Σχόλιο από joan, 28-7-09  
    πραγματικά κι εγώ έτσι την ανοίγω με τη διαφορά ότι είναι πιο εύκολο αν την κάθε μπαλίτσα τη βάλεις στο ταψάκι της κι αρχίζεις να ανοίγεις με τα δάκτυλα προς τα εξω παίρνοντας τη φόρμα από το ταψάκι.
    #
    Σχόλιο από Alioskas Madona, 30-11-10  

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από stalitsa, 16-2-10  
    να κανω μια ερωτηση? τη ζυμη τη ψηνουμε λιγο πρωτα μονη της στο ταψι και μετα τοποθετουμε τη σαλτσα και το τυρι και ξαναψηνουμε? ή βαζουμε ολα τα υλικα και βαζουμε κατευθειαν στο φουρνο??
    επειδη αποπειραθηκα να φτιαξω αλλα η ζυμη μου βγηκε καπως ωμη και δεν φουσκωσε.. ενω τα αλλα υλικα ηταν οκ.. μηπως επρεπε πρωτα να τη βαλω στο φουρνο για λιγο μονη της???
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-2-10  
    Εγώ δεν την ψήνω ποτέ μόνη της. Πάντα τη βάζω μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
    #
    Σχόλιο από Aristides, 25-6-10  
    Δεν χρειάζεται να ψήνεις μόνη της την ζύμη. Και εμένα στην αρχή μου έβγαινε άψητη στο μέσον η πίτσα αλλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 9-3-12  
    Εγω με το χερι ανοιγω το ζυμαρι και το ψηνω στης αντιστασεις στην μεση του φουρνου
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-3-12  
    Νομίζω πως είναι και θέμα φούρνου. Δηλαδή εγώ που ψήνω σε φούρνο γκαζιού τις βάζω στην πάνω πάνω θέση για να μην καούν από κάτω... Μόνο με δοκιμές νομίζω θα βρεις το ιδανικό για τον δικό σου.
    Βέβαια αν ψήσεις πολλές μαζί, θέλει στον αέρα.
    #
    Σχόλιο από mort, 7-8-12  
    γίνεται να ανοίξουμε το ζυμάρι της πίτσας να βάλουμε τα υλικά και να την καταψύξουμε; ή πρεπει πρώτα να ψήσουμε απο κατω τη ζυμη και μετα να τη βάλουμε στη κατάψυξη;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-8-12  
    Θα βάλεις και τα υλικα πάνω και μετά θα την βάλεις έτσι στην κατάψυξη. Δε χρειάζεται να ψήσεις τη ζύμη πρώτα.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από arxondas, 9-3-12  
    Εγώ θα ήθελα να μάθω σε ποιο σημείο του φούρνου πρέπει να βάζουμε τις πίτσες για να γίνονται κανονικές και να ψήνονται σωστά χωρίς να γίνονται ούτε ωμές ούτε παραψημένες και καμμένες... στην μέση η στο κάτω - κάτω διάζωμα... και πως ειναι καλύτερα να τις ψήνουμε με αντιστάσεις πάνω κάτω η θερμό αέρα;

    Σχετικές οδηγίες

    Πίτσα διαφορετική στην εμφάνιση
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (17)
    Πίτσα αστρολούλουδο
    Προστέθηκε από tahitian
    5
           
           
    (1)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Οδηγίες
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula
    -  ΠΙΤΟΥΛΕΣ  ΝΟΣΤΙΜΕΣ  -ΠΙΤΣΕΣ  -ΖΥΜΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    ΕΦΗ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της wilma
    Τα βασικά για μία νοικοκυρά
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της nikouli