Πουρές μελιτζάνας για αυθεντικό Χιουνκιάρ Μπεγεντί (Hünkar Beğendi)
Το Χιουνιάρ μπεγεντί είναι φαγητό με κοκκινιστό κρέας κομμένο σε μικρούς κύβους πάνω σε πουρέ καπνιστής μελιτζάνας ανακατεμένο με ελαφριά μπεσαμέλ και τριμμένο κασέρι. Η συνταγή αυτή όμως αφορά κατά βάση τον πουρέ μελιτζάνας, αφενός διότι το κρέας είναι ένα κλασικό (μοσχαρίσιο ή αρνίσιο) τας κεμπάπ, αφετέρου γιατί ο πουρές δεν είναι γνωστός στην ελληνική κουζίνα κι απαιτεί σχετική μαεστρία.
Λίγα μυστικά ακόμα
Κατά το σερβίρισμα, απλώνω πρώτα σε ένα πιάτο τον πουρέ μελιτζάνας, σχηματίζοντας μία λακκούβα στο κέντρο του πουρέ, και κατόπιν γεμίζω το κενό με το ψιλοκομμένο τας κεμπάπ και γαρνίρω με την σάλτσα του κρέατος.Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog dailycious.gr.
Υλικά
-
5 μεγάλες μελιτζάνες φλασκές
-
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
-
1 κ.σ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
-
250 ml ζεστό φρέσκο γάλα (πλήρες)
-
100 γρ. κασέρι (τριμμένο)
-
2 πρέζες άσπρο πιπέρι
-
1 πρέζα αλάτι (αφού δοκιμάσω την γεύση)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξεκινάω με το ψήσιμο (ή καλύτερα κάπνισμα) των μελιτζανών. Πλένω τις μελιτζάνες, τις τρυπάω με ένα πιρούνι (για να βγαίνει ο ατμός τους στο ψήσιμο δίχως να σκάνε) και τις ψήνω στο grill (γυρνώντας τακτικά) στην μέγιστη θερμοκρασία για 50-60’, μέχρι να μαλακώσουν και να καούν από όλες τις πλευρές.
-
2
Αφαιρώ την ψίχα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι και την τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι για να αφήσει τα υγρά της και να σταθεί για 60’, ανακατεύοντας τακτικά.
-
3
Παράλληλα, σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) και μόλις λιώσει (χωρίς να κάψει) προσθέτω το αλεύρι.
-
4
Ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μία ρευστή ζύμη και μόλις ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά προσθέτω και το ζεστό γάλα. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί κι αυτό.
-
5
Σβήνω την φωτιά κι όσο ακόμα είναι ζεστή η μπεσαμέλ προσθέτω το τριμμένο τυρί, το άσπρο πιπέρι και φυσικά την ψίχα από τις μελιτζάνες. Ανακατεύω καλά και δοκιμάζω την γεύση να δω αν τυχόν ο πουρές χρειάζεται μία-δύο πρέζες αλάτι (το πολύ!) καθώς το κασέρι είναι ήδη αλμυρό.
-
6
Ζεσταίνω τον πουρέ σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) πριν τον σερβίρω.
Σχόλια (10)