Πουρές πατάτας

Bαθμολογία: 4.8471
       
 
85 ψήφοι
Κουζινιτσα, 23.11.08

Περιγραφή

Ο πουρες πατατας όπως τον φτιάχνω. Ενώ η μαμά μου με μεγάλωσε με πουρέ από νιφάδες, όταν γεννήθηκε ο γιος μου, μου επέβαλλε τον πουρέ με βραστές πατάτες. Καθώς ο γιός μου τον λατρεύει, μελέτησα τη συνταγή ώστε να γίνει ελαφριά , χωρίς λιπαρά αλλά πλούσια στη γεύση. Τώρα αρέσει σε όλους τους φίλους του αλλά και στους δικούς μου.

Πουρές πατάτας
photo: Ermioni

Συνταγή από:

Κουζινιτσα

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • Πατάτες
  • γάλα φρέσκο ή και εβαπορέ
  • αλάτι
  • μοσχοκάρυδο ή κάρδαμο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με πατάτες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Εύκολο
Κόστος:
(6 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(6 ψήφοι)
Προετοιμασία: 8' (5 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 26' (5 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζω καθαρισμένες πατάτες σε χοντροκομμένα κομμάτια.
  2. Όταν έχουν μισοβράσει, σουρώνω το νερό (και αφού κρυώσει το ρίχνω στα φυτά, το ίδιο κάνω και με το νερό ζυμαρικών ή λαχανικών, χωρίς αλάτι βέβαια) και στην κατσαρόλα ρίχνω γάλα να σκεπάσει τις πατάτες και συνεχίζω το βράσιμο σε σιγανή φωτιά.
  3. Μόλις πιούν το γάλα και μαλακώσουν ώστε να λιώνουν, τις λιώνω με την πρέσα του πουρέ (δε μας πειράζουν τα κομματάκια που μένουν) και στη συνέχεια αρχίζω και ανακατεύω το μίγμα με σύρμα σε πολύ σιγανή φωτιά (στο 3) προσθέτοντας και γάλα αν είναι πολύ πηχτό. Με τον τρόπο αυτό παίρνει αέρα, φουσκώνει και γίνεται αέρινος ενώ η γεύση είναι πλούσια από το πολύ γάλα που έχουν απορροφήσει οι πατάτες.
  4. Ρίχνω αλάτι κατά βούληση και ή α)τρίβω μοσχοκάρυδο, ή β) σπάω κάψες κάρδαμου και ρίχνω τα σποράκια κοπανισμένα ή γ) μισοσπάω σπόρους κύμινου και τους ρίχνω μέσα. Οι σπόροι κύμινου έχουν πιο ραφινάτο κια διαφορετικό άρωμα από τη σκόνη και τους χρησιμοποιώ πιο πολύ. Επίσης προτιμώ και έχω, αντί για μύλο για τα μπαχαρικά μου, ένα μικρό γουδάκι όπου κοπανώ ή τρίβω τα σπόρια όσο θέλω. Είναι καλύτερα!
  5. Εάν θέλετε να... παχύνετε τον πουρέ, προτείνω το βούτυρο με άρωμα σκόρδου από τη συσκευασία με αρωματικά βουτυράκια της Meggle.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για συνταγή χαμηλή σε λιπαρά, προτιμήστε γάλα ημιαποβουτυρωμένο ή εβαπορέ light

Σχετικές συνταγές

    92 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από sidirena, 26-11-08  
    Πολυ καλη η ιδεα σου να βρασεις τις πατατουλες μαζι με το γαλα!Θα το δοκιμασω σιγουρα γιατι τρελλαινομαστε οικογενειακως για τον πουρε!
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 29-11-08  
    Πολύ καλός και ελαφρύς, φάγαμε όλη την κατσαρόλα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από nikh66, 31-3-09  
    Τέλεια! Τα παιδιά μου δεν το χόρταιναν.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 1-4-09  
    απλά τέλειος......
    #
    Σχόλιο από Becky, 19-5-09  
    Το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο και το γάλα νουνού έκαναν έναν εκρηκτικό συνδυασμό! Απίθανος πουρές!
    #
    Σχόλιο από Cinnamon, 19-5-09  
    Αφράτος και γευστικός
    #
    Σχόλιο από κοκκινοσκουφ, 26-5-09  
    Ο πιο αφράτος πουρές που έχω δοκιμάσει. Καταπληκτικός!!!!!
    #
    Σχόλιο από Xionia, 15-6-09  
    παρα πολυ ωραιος εγεινε ο πουρες ευχαριστω πολυ για τη συνταγη
    #
    Σχόλιο από xrysulaki, 12-7-09  
    8elw na to kanw sa sunodeutiko kai 8elw na rwthsw:borw na to kanw kai kamia writsa prin kai meta na to zestanw h 8a mu kollhsei kai 8a xalasei?mhpws na protimhsw gia to trapezi patates ograten?(me xoirino me germanikh sws)
    #
    Σχόλιο από paprica, 28-8-09  
    Τέλειος ο πουρές, έβαλα μέσα και λίγη γραβιέρα και έγινε καταπληκτικός, αφράτος, μυρωδάτος. Ευχαριστούμε για τη συνταγή
    #
    Σχόλιο από lenale, 11-9-09  
    #
    Σχόλιο από fragola, 10-10-09  
    Απλά θεσπέσιος!!!
    #
    Σχόλιο από Nάντια, 16-10-09  
    ΤΕΛΕΙΟΣ!!
    #
    Σχόλιο από elenaki+alexandros, 7-11-09  
    dokimasame ti sindagi afti k to apotelesma itan exairetiko...!!!bravo!!
    #
    Σχόλιο από alexina, 15-11-09  
    para poli kalos o poures sou!!!!elafris an kai ekana mia paralagi de xrisimopioisa ti presa to ekana me to pirouni prosthesa lurpac boutiraki kai trimeno regato kai egine katapliktikos!!!!!
    #
    Σχόλιο από Μαράκι, 20-12-09  
    Πρώτη φορά έκανα πουρέ και έγινε ΤΕΛΕΙΟΣ!!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή και τις συμβουλές!
    #
    Σχόλιο από blue_rose, 21-12-09  
    πολύ νόστιμος ο πουρές!
    #
    Σχόλιο από babystar, 15-1-10  
    Πολύ καλή η ιδέα με το γάλα και το βράσιμο...Λάτρεις του σπιτικού πουρέ, τον τιμήσαμε όλο στο μεσημεριανό τραπέζι!Αφράτος και απαλός στη γεύση και την υφή.Μια διαφορετική εκδοχή που αγαπήσαμε!
    #
    Σχόλιο από annoyla, 24-1-10  
    ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ,ΘΕΛΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΟΥΤΗΡΟ(40γραμ.),ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΗΡΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ
    #
    Σχόλιο από GrGeorgios, 28-2-10  
    Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα πουρέ... Πήρα το θάρρος και έκανα τις εξής τροποποιήσεις:
    1. Κύβο λαχανικών Magic...
    2. Αντί για βούτηρο, έβαλα μια κουταλιά φυτίνη...
    3. Λίγο τυρί τριμμένο για να λυώσει πιο εύκολα
    Ο πουρές έγινε απλά άπαιχτος!!!
    Ετοίμασα και μια πρόχειρη κόκκινη σάλτσα μανιτάρια - κρεμμυδάκι - σβύσιμο με κρασί - προσθήκη ντομάτας και "δέσιμο" και έγινε άψογο! :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    81 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από sidirena, 26-11-08  
    Πολυ καλη η ιδεα σου να βρασεις τις πατατουλες μαζι με το γαλα!Θα το δοκιμασω σιγουρα γιατι τρελλαινομαστε οικογενειακως για τον πουρε!
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 29-11-08  
    Πολύ καλός και ελαφρύς, φάγαμε όλη την κατσαρόλα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από nikh66, 31-3-09  
    Τέλεια! Τα παιδιά μου δεν το χόρταιναν.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 1-4-09  
    απλά τέλειος......
    #
    Σχόλιο από Becky, 19-5-09  
    Το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο και το γάλα νουνού έκαναν έναν εκρηκτικό συνδυασμό! Απίθανος πουρές!
    #
    Σχόλιο από Cinnamon, 19-5-09  
    Αφράτος και γευστικός
    #
    Σχόλιο από κοκκινοσκουφ, 26-5-09  
    Ο πιο αφράτος πουρές που έχω δοκιμάσει. Καταπληκτικός!!!!!
    #
    Σχόλιο από Xionia, 15-6-09  
    παρα πολυ ωραιος εγεινε ο πουρες ευχαριστω πολυ για τη συνταγη
    #
    Σχόλιο από xrysulaki, 12-7-09  
    8elw na to kanw sa sunodeutiko kai 8elw na rwthsw:borw na to kanw kai kamia writsa prin kai meta na to zestanw h 8a mu kollhsei kai 8a xalasei?mhpws na protimhsw gia to trapezi patates ograten?(me xoirino me germanikh sws)
    #
    Σχόλιο από paprica, 28-8-09  
    Τέλειος ο πουρές, έβαλα μέσα και λίγη γραβιέρα και έγινε καταπληκτικός, αφράτος, μυρωδάτος. Ευχαριστούμε για τη συνταγή
    #
    Σχόλιο από lenale, 11-9-09  
    #
    Σχόλιο από fragola, 10-10-09  
    Απλά θεσπέσιος!!!
    #
    Σχόλιο από Nάντια, 16-10-09  
    ΤΕΛΕΙΟΣ!!
    #
    Σχόλιο από elenaki+alexandros, 7-11-09  
    dokimasame ti sindagi afti k to apotelesma itan exairetiko...!!!bravo!!
    #
    Σχόλιο από Μαράκι, 20-12-09  
    Πρώτη φορά έκανα πουρέ και έγινε ΤΕΛΕΙΟΣ!!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή και τις συμβουλές!
    #
    Σχόλιο από blue_rose, 21-12-09  
    πολύ νόστιμος ο πουρές!
    #
    Σχόλιο από babystar, 15-1-10  
    Πολύ καλή η ιδέα με το γάλα και το βράσιμο...Λάτρεις του σπιτικού πουρέ, τον τιμήσαμε όλο στο μεσημεριανό τραπέζι!Αφράτος και απαλός στη γεύση και την υφή.Μια διαφορετική εκδοχή που αγαπήσαμε!
    #
    Σχόλιο από annoyla, 24-1-10  
    ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ,ΘΕΛΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΟΥΤΗΡΟ(40γραμ.),ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΗΡΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ
    #
    Σχόλιο από GrGeorgios, 28-2-10  
    Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα πουρέ... Πήρα το θάρρος και έκανα τις εξής τροποποιήσεις:
    1. Κύβο λαχανικών Magic...
    2. Αντί για βούτηρο, έβαλα μια κουταλιά φυτίνη...
    3. Λίγο τυρί τριμμένο για να λυώσει πιο εύκολα
    Ο πουρές έγινε απλά άπαιχτος!!!
    Ετοίμασα και μια πρόχειρη κόκκινη σάλτσα μανιτάρια - κρεμμυδάκι - σβύσιμο με κρασί - προσθήκη ντομάτας και "δέσιμο" και έγινε άψογο! :)
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 28-2-10  
    πολυ καλη η συνταγή σου!!!
    Συγχαρητηρια!!!Αφρατος αφρατος εγινε ο πουρες κ πολυ γευστικος!!Κ παλι μπραβο!! (10 πηρουνακια απο μενα!)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από vkyriakop, 6-1-13  
    Πρώτη μου φορά και παρα πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.
    δυο ερωτησεις :
    1. Όπως ρωτησε και κάποιος προηγουμενα, τι κανουμε με την πετσα από το γάλα ?
    2. Διάβασα ότι πολλές θρεπτικες ουσίες βρίσκονται στη φλούδα, οι οποίες χανονται αφου τις βαζουμε καθαρισμενες για βρασιμο. Γνωρίζεις κατι διαφορετικο ?
    #
    Σχόλιο από Ioanna-Biz, 21-11-14  
    Τι μπορούμε να κάνουμε όσοι έχουμε θέμα με τη λακτοζη; Πως μπορεί να γίνει εναλλακτικά ο πουρές χωρίς γάλα;;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-11-14  
    Θα σου απαντήσω εγώ που έχω το ίδιο πρόβλημα. Μπορείς να βάλεις γάλα χωρίς λακτόζη ή γάλα σόγιας (αν και εμένα δε μου αρέσει προσωπικά), ή γάλα αμυγδάλου, ρυζιού κλπ που κυκλοφορούν.Κοίτα και άλλες συνταγές για πουρέ που δε χρησιμοποιούν τόσο γάλα. Έχουμε και μια που δε χρησιμοποιεί καθόλου γάλα και βούτυρο https://www.sintagespareas.gr/sintages/poures-patatas-xoris-gala.html
    Αν θέλεις μπορείς να γράψεις και στο φόρουμ μας, ώστε να κάνουμε μια συζήτηση γενικότερη για τη δυσανεξία στη λακτόζη.

    8 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από alexina, 15-11-09  
    para poli kalos o poures sou!!!!elafris an kai ekana mia paralagi de xrisimopioisa ti presa to ekana me to pirouni prosthesa lurpac boutiraki kai trimeno regato kai egine katapliktikos!!!!!
    #
    Σχόλιο από Gianna78, 26-10-10  
    Φοβερός! Έφαγα λίγο δούλεμα από τον άντρα μου όταν με είδε να βάζω το γάλα στο κατσαρόλι, αλλά στο τέλος δικαιώθηκα!!
    #
    Σχόλιο από Gianna78, 26-10-10  
    Από τον ενθουσιασμό μου ξέχασα ότι είχα ξαναψηφίσει
    #
    Σχόλιο από doraphar, 24-7-11  
    Μόλις τελείωσα τη συνταγή. Πολύ εύκολη κ γρήγορη. Πρόσθεσα λίγο βιτάμ στο τέλος κ ζωμό κρέατος. Έγινε υπέροχος!!
    #
    Σχόλιο από mariolita, 10-1-12  
    #
    Σχόλιο από faidrafoteini13, 28-6-12  
    Καταπληκτική συνταγή, παρά την απλοτητά της. Και εγω μεγάλωσα με πουρέ από το σακουλάκι, όμως από τότε που αποφάσισα να φτιάχνω αυτόν τον πουρέ μόνη μου δεν έχουμε ξαναγοράσει σπίτι. Πολύ ελαφρυς με γεμάτη γεύση. Η δικιά μου παραλλαγή περιέχει λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί την ώρα που βράζει το γάλα και από μπαχαρικά: αλάτι, ελάχιστο μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο, μπόλικο κόκκινο πιπέρι γλυκό και μπόλικο κάρυ! Γίνεται τέλειο με απίθανο χρώμα. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 6-9-13  
    Έτσι περίπου τον φτιάχνω αλλά πάντα με βουτυράκι και τις πατάτες τις βράζω με τα φλούδια και μετά τις καθαρίζω.
    #
    Σχόλιο από donnacsg, 30-11-14  
    Εβαλα και λιγο βουτυρακι αγελαδινο κι εγινε σουπερ!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Πατάτα
    Στη χώρα μας δεν έγινε γνωστή παρά τον 19ο αιών...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της bokis
    πατάτες
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της anikou
    Ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της mastixa
    ΠΑΤΑΤΕΣ - ΡΥΖΙ
    Ένα βιβλίο 199 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris