Πράσα ολόκληρα ω γκρατέν
Πολύ νόστιμο πρώτο πιάτο. Ευχαριστώ την κουνιάδα μου Τζόυς για την παραχώρηση της φωτογραφίας της συνταγής από το αρχείο της.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή προέρχεται από Αγγλία. Την έχω όμως συναντήσει και στο Βέλγιο όπου εκτός από τα περίφημα λαχανάκια Βρυξελλών διαθέτουν και πολύ νόστιμα πράσα
Υλικά
-
8 πράσα κυρίως το λευκό μέρος τους
-
8 φέτες καλής ποιότητας ζαμπόν
-
100-120 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο ή άλλο παρόμοιο τυρί που λιώνει
-
2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα ντιζόν (dijon)
-
6-8 κ.σ. κρέμα γάλακτος
-
Λίγο αλάτι, πιπέρι
-
Λίγο βούτυρο για το πυρέξ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις.
-
2
Κόψτε τα πράσα όλα στο ίδιο μήκος. Σε μια κατσαρόλα βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 5-8 λεπτά (αναλόγως το πάχος τους) μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Πρέπει να κρατάνε λίγο και όχι να βράσουν.
-
3
Τα ξεπλένετε σε κρύο νερό και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.
-
4
Βουτυρώστε ένα πυρέξ και τυλίξτε κάθε πράσο με μια φέτα ζαμπόν.
-
5
Τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο με τη σειρά (βλ. φωτό).
-
6
Σε ένα μπωλ βάλτε το τυρί, τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά.
-
7
Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
-
8
Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στα ρολλά και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
-
9
Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια