Πρασόπιτα Delicious

Bαθμολογία: 4.8889
       
 
9 ψήφοι
delicious, 06.10.09
Πρασόπιτα Delicious

Τι χρειαζόμαστε:

Για το φύλλο:

  • 3 φλ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φλ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • νερό όσο πάρει


Για την γέμιση:

  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 5-6 πράσα κομμένα ροδέλες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό
  • 250 γραμμάρια φέτα
  • 3 κ. σούπας τραχανά γλυκό
  • αλάτι (εγώ δεν βάζω λόγω φέτας)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πώς το κάνουμε:

  1. Στην κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο και σωτάρω τα ξερά κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά περίπου.
  2. Αφήνω να κρυώσουν και προσθέτω το αυγό, την φέτα, το πιπέρι και τον τραχανά. Αφήνω στην άκρη.
  3. Σε λεκάνη βάζω τα δύο αλεύρια κοσκινισμένα, προσθέτω το αλάτι, το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύω και προσθέτω λίγο-λίγο το νερό, ζυμώνοντας ώσπου να γίνει η ζύμη απαλή και μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθω την ζύμη σε μία μπάλα και αφήνω για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  4. Χωρίζω την ζύμη σε δύο μπάλες και την κάθε μπάλα σε 4 μέρη (μπαλάκια). Αλευρώνω τον πάγκο, παίρνω ένα μπαλάκι, το πιέζω λίγο και το ανοίγω όσο μία πίτα από σουβλάκι. Το λαδώνω από πάνω και κάνω το ίδιο για τα άλλα 3 μπαλάκια. Το τελευταίο μπαλάκι (το πάνω-πάνω) δεν το λαδώνω. Τα αφήνω στην άκρη και κάνω το ίδιο για τα άλλα 4 μπαλάκια.
  5. Λαδώνω ένα ταψί και παίρνω τα 4 πιτάκια και τα ανοίγω λεπτό φύλλο. Το σηκώνω με τον πλάστη και το τοποθετώ στο ταψί.
  6. Βάζω την γέμιση και ανοίγω και τα άλλα 4 πιτάκια σε φύλλο που να καλύπτει το ταψί. Κόβω τα πολλά περισσεύματα και διπλώνω τις άκρες γύρω-γύρω μέσα στο ταψί αφού τις λαδώσω καλά.
  7. Λαδώνω από πάνω την πίτα, την χωρίζω με το μαχαίρι σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) και ψήνω στους 180o C θερμό αέρα, θέση 2 για 40 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτός ο τρόπος ανοίγματος φύλλου γίνεται για να γλιτώσω κόπο και χρόνο. Στην ουσία ανοίγοντας μόνο δύο φύλλα ένα κάτω και ένα πάνω, έχω 4 φύλλα κάτω και 4 πάνω!

Τα περισσεύματα από το φύλλο δεν τα πετάω. Ανοίγω λεπτά πιτάκια και τα ψήνω στην τοστιέρα για 3 λεπτά. Τρώγονται σκέτα ή με μέλι και είναι ΤΕΛΕΙΑ!!!

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για καλύτερτη απορρόφηση του σιδήρου, συνοδέψτε τη συνταγή με μια πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι κτλ)

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ισμήνη_Α, 5-12-09  
    Είναι τρέλλα η πιτούλα!Μπράβο κι ευχαριστώ πολύ για τη συνταγούλα σου, και τις σαφείς οδηγίες :)
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 22-5-11  
    η πιο τελεια πρασοπιτα που εχω φαει...πραγματικα delicious,να 'σαι καλα!!!
    #
    Σχόλιο από Christinapatra, 14-1-12  
    #
    Σχόλιο από thomaei, 11-2-12  
    τελεια η τεχνικη του φυλλου σου εχω στον καταψυκτη πρασο-κρεμυδι τσιγαρισμενο.που περισεψε απο μια αλλη πρασοπιτα , μες την βδομαδα θα την δοκιμασω,απο τα υλικα φαινεται να ειναι νοστιμοτατη..
    #
    Σχόλιο από aggelikikom, 29-5-13  
    Η πιο νοστιμη πιτουλα!!!ασε που απο τοτε που την διαβασα ανοιγω και γω ετσι το φυλλο!!!τελεια!!!
    #
    Σχόλιο από luisa, 19-10-13  
    Τέλεια η πίτα. Αν και δεν είμαι πολύ καλή στο άνοιγμα φύλλου, τα κατάφερα αρκετά εύκολα με τις αναλυτικές οδηγίες σου. Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από taraballoo, 2-1-14  
    το ταψι εξαφανιστηκε αμεσως
    #
    Σχόλιο από RottenLungs, 19-1-14  
    Πολυ καλή μπράβο... Αν και θα ήθελα το φύλλο λίγο τραγανό και την γέμιση πιο έντονη.
    #
    Σχόλιο από elena_13, 23-3-14  
    Απίστευτη συνταγή! Την έκανα χτες για ένα τραπέζι που είχα και όλοι έπαθαν πλάκα. Επίσης τη συνταγή της πίτας την έχω κρατήσει για να την κάνω και σε πιπερόπιτα, σπανακόπιτα κ.τ.λ. Δεν την αλλάζω με τίποτα!!!

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ισμήνη_Α, 5-12-09  
    Είναι τρέλλα η πιτούλα!Μπράβο κι ευχαριστώ πολύ για τη συνταγούλα σου, και τις σαφείς οδηγίες :)
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 22-5-11  
    η πιο τελεια πρασοπιτα που εχω φαει...πραγματικα delicious,να 'σαι καλα!!!
    #
    Σχόλιο από Christinapatra, 14-1-12  
    #
    Σχόλιο από thomaei, 11-2-12  
    τελεια η τεχνικη του φυλλου σου εχω στον καταψυκτη πρασο-κρεμυδι τσιγαρισμενο.που περισεψε απο μια αλλη πρασοπιτα , μες την βδομαδα θα την δοκιμασω,απο τα υλικα φαινεται να ειναι νοστιμοτατη..
    #
    Σχόλιο από aggelikikom, 29-5-13  
    Η πιο νοστιμη πιτουλα!!!ασε που απο τοτε που την διαβασα ανοιγω και γω ετσι το φυλλο!!!τελεια!!!
    #
    Σχόλιο από luisa, 19-10-13  
    Τέλεια η πίτα. Αν και δεν είμαι πολύ καλή στο άνοιγμα φύλλου, τα κατάφερα αρκετά εύκολα με τις αναλυτικές οδηγίες σου. Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από taraballoo, 2-1-14  
    το ταψι εξαφανιστηκε αμεσως
    #
    Σχόλιο από RottenLungs, 19-1-14  
    Πολυ καλή μπράβο... Αν και θα ήθελα το φύλλο λίγο τραγανό και την γέμιση πιο έντονη.
    #
    Σχόλιο από elena_13, 23-3-14  
    Απίστευτη συνταγή! Την έκανα χτες για ένα τραπέζι που είχα και όλοι έπαθαν πλάκα. Επίσης τη συνταγή της πίτας την έχω κρατήσει για να την κάνω και σε πιπερόπιτα, σπανακόπιτα κ.τ.λ. Δεν την αλλάζω με τίποτα!!!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    -  ΠΙΤΟΥΛΕΣ  ΝΟΣΤΙΜΕΣ  -ΠΙΤΣΕΣ  -ΖΥΜΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 209 αγαπημένων συνταγών, του/της Άριελ
    ζυμαρακια-ψωμακια-πιτουλες
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikikom
    πιτες,πιτσες, ζυμες αλμυρες
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 97 αγαπημένων συνταγών, του/της maria239