Προζύμι της μανούλας μου

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
xeniamanos, 10.11.08

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 χουφτα ρεβυθια αλεσμενα ή καλυτερα κοπανισμενα στο γουδι
  • 400ml νερο χλιαρο
  • 1 φυλλα δαφνης
  • λιγο ξερο βασιλικο
  • 2 κουπες τσαγιου αλευρι σκληρο
  • 1 πρεζα ζαχαριτσα
  • λιγο λαδακι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια λεκανιτσα βαζουμε το αλευρι κανουμε μια λακουβιτσα στο κεντρο και μεσα
  2. Προσθετουμε τη ζαχαρη και το λαδακι
  3. Αφηνουμε στην ακρη και περιμενουμε να τελειωσει η εξης διαδικασια:
  4. τα θρυματισμενα ρεβυθια τα ριχνουμε σ ενα μπολ με το χλιαρο νερακι, τη δαφνη και το βασιλικο
  5. Αφηνουμε μια ωρα και κατοπιν βραζουμε σε σιγανη φωτια για ενα τεταρτο εως να αφρισουν τα ρεβυθια
  6. Παιρνουμε τον αφρο του ρεβυθιου και το ριχνουμε στη λακουβιτσα του αλευριου, σουρωνουμε και το νερακι απο τη δαφνη και το βασιλικο και το ριχνουμε κι αυτο σιγα σιγα εως να κανουμε ζυμαρακι
  7. Το αφηνουμε 8 ωρες σε ζεστο μερος και θα δουμε οτι εχει διπλασιαστει σε ογκο
  8. Αυτο ειναι το προζυμι. Κοβουμε ενα μερος και το προσθετουμε στη ζυμη του ψωμιου που θα φτιαξουμε
  9. Το υπολοιπο το φυλαμε σ ενα γιαλυνο ή πυλινο μπολ σκεπασμενο με λαδακι

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγη ειναι της μανουλας μου. Τη λενε κα Κατερινα Οικονομου και σημερα ειναι 82 χρονων απο τα χερακια της εχουμε γευτει τα πιο γευστικα και γλυκα πιατα

Σχετικές συνταγές

Προζύμι χειροποίητο Προζύμι χειροποίητο
4.9
       
       
(10)

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από annamelany, 20-11-08  
    ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.. ΑΛΛΑ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ κ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 30-11-08  
    ki allo ena psifalaki gia ti Katerina
    #
    Σχόλιο από kari, 3-1-09  
    το ψωμακι γινεται τελειο μ αυτο το προζυμι
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 3-2-09  
    θα ήθελα να ρωτήσω τι ποσόοτητα από το προζύμι χρειάζεται να πάρω για να ζυμώσω ένα ψωμάκι με ένα κιλό αλεύρι και τι διαδικασία θα ακολουθήσω μετά? Τον κλασικό τρόπο που αραιώνω το προζύμι με νεράκι και μετά προσθέτω το αλεύρι? Και τέλος πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο με το λαδάκι? Θα την δοκιμάσω σύντομα με ενθουσίασε. Κάτι τελευταίο βασιλικό θα βάλω ένα κουταλάκι του γλυκού είναι καλά? Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-2-09  
    δε προσεξα οτι και οι χυλοπιτες ηταν δικια σου συνταγη,τα σχολια ηταν για το προζυμη και τα δυο ομως ειναι τελεια!!1
    #
    Σχόλιο από Salma, 23-4-10  
    #
    Σχόλιο από seaside, 3-2-11  
    Τι ποσότητα προζύμι σε γραμμάρια, χρησιμοποιούμε για ένα κιλό ψωμί;
    Συγχαρητήρια στη μητέρα σας και σε εσας.
    Εύχομαι να ζήσει καλά όσο περισσότερο γίνεται. Σας ευχαριτώ για τη συνταγή.

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από annamelany, 20-11-08  
    ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.. ΑΛΛΑ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ κ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 30-11-08  
    ki allo ena psifalaki gia ti Katerina
    #
    Σχόλιο από kari, 3-1-09  
    το ψωμακι γινεται τελειο μ αυτο το προζυμι
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 3-2-09  
    θα ήθελα να ρωτήσω τι ποσόοτητα από το προζύμι χρειάζεται να πάρω για να ζυμώσω ένα ψωμάκι με ένα κιλό αλεύρι και τι διαδικασία θα ακολουθήσω μετά? Τον κλασικό τρόπο που αραιώνω το προζύμι με νεράκι και μετά προσθέτω το αλεύρι? Και τέλος πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο με το λαδάκι? Θα την δοκιμάσω σύντομα με ενθουσίασε. Κάτι τελευταίο βασιλικό θα βάλω ένα κουταλάκι του γλυκού είναι καλά? Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-2-09  
    δε προσεξα οτι και οι χυλοπιτες ηταν δικια σου συνταγη,τα σχολια ηταν για το προζυμη και τα δυο ομως ειναι τελεια!!1
    #
    Σχόλιο από Salma, 23-4-10  

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από seaside, 3-2-11  
    Τι ποσότητα προζύμι σε γραμμάρια, χρησιμοποιούμε για ένα κιλό ψωμί;
    Συγχαρητήρια στη μητέρα σας και σε εσας.
    Εύχομαι να ζήσει καλά όσο περισσότερο γίνεται. Σας ευχαριτώ για τη συνταγή.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιόψωμ...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της kiklamino
    ψωμι ζυμες
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Συνταγές για Ψωμί - Τσουρέκια - Άρτοι
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Ζύμες-ψωμιά.
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Ζύμες~Ψωμιά
    Ένα βιβλίο 38 αγαπημένων συνταγών, του/της elenikolas