Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη

Bαθμολογία: 4.5161
       
 
31 ψήφοι
Athanasia, 24.11.07

Περιγραφή

Εύγευστο και ευπαρουσίαστο, για προσεγμένα δείπνα...
Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη
photo: Λίλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κ. ψαρονέφρι
  • 500γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)
  • 500 ml μαυροδάφνη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κ.γ. πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 6κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • λίγο αλεύρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Σκόρδο
Σερβίρει: 4-6 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και τα βάζουμε σε μεγάλο βάζο (ή τάπερ που κλείνει καλά) μαζί με τα 300ml μαυροδάφνης, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, τους κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν ολονυχτίς (~8 ώρες).
  2. Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι, αφαιρούμε το ορατό λίπος και κόβουμε σε φετάκια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σωτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι με καπάκι) όπου έχουμε βάλει το μισό μας λάδι να κάψει. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με τα υπόλοιπα 200ml μαυροδάφνης, ανακατεύοντας και χαμηλώνοντας τη φωτιά.
  4. Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλο το περιεχόμενό τους, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Προς το τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  6. *Τα δαμάσκηνα θα πρέπει να έχουν σχεδόν λιώσει δίνοντας υφή σάλτσας στο φαγητό μας...
  7. Δε θέλει πολύ βράσιμο, το ψαρονέφρι είναι καθαρό φιλέτο και γίνεται γρήγορα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρεται πάνω σε πουρέ απλό πατάτας ή μείξη πατάτας-κολοκύθας (ή γλυκοπατάτας). Εναλλακτικό συνοδευτικό άσπρο αρωματικό ρύζι!

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Το ψαρονέφρι είναι ψαχνό χοιρινό κρέας πολύ χαμηλό σε ζωικά λιπαρά, πλούσιο σε πρωτεϊνες και σίδηρο

Σχετικές συνταγές

    36 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 26-11-07  
    Το ψαρονέφρι είναι άπαχο και αν θέλει κάποιος να κάνει το φαγητό ελαφρύ και διαίτης, μπορεί να παραλείψει το βούτυρο και να μειώσει το ελαιόλαδο ακόμη και στο μισό! Δε χάνει πολύ στη γεύση, απλώς όπως είναι στη συνταγή γίνεται πιο πλούσιο και εορταστικό το πιάτο!
    #
    Σχόλιο από Olympia, 29-12-07  
    Μπράβο Αθανασία !!! Υπέροχο φαγητό ακόμη και ο σύζυγος που δεν είναι και ο πιό καλόβολος στο φαγητό ενθουσιάστηκε. Παρά το γεγονός ότι δεν είχα το χρόνο να μαρινάρω τα δαμάσκηνα για αρκετές ώρες και δεν χρησιμοποιησα μαυροδάφνη αλλά ένα άλλο πολύ γλυκό κόκκινο κρασί ήταν νοστιμότατο. Σκέφτομαι να το επαναλάβω πολύ σύντομα ακολουθόντας τις οδηγίες σου κατά γράμμα για να δώ πιό θα είναι το αποτέλεσμα
    #
    Σχόλιο από stapaman, 31-12-07  
    Πολύ νόστιμο και... βαρύνων πιάτο. Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόπο (αν εξαιρέσει κανείς ότι δεν βρήκα απύρηνα δαμάσκηνα και μου βγήκε το λάδι να τα καθαρίζω...κλαψ κλαψ) ετοιμάστηκε ένα πιάτο που ήταν ιδιαίτερο και νόστιμο για το Χριστουγεννιάτικο prive δειπνάκι ;-) Άρεσε και στο έτερον ήμισυ που συνήθως έχει μια επιφύλαξη στις γλυκές σάλτσες...!!! Πολύ νόστιμο πιάτο, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από stapaman, 31-12-07  
    Πολύ νόστιμο και... βαρύνων πιάτο. Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόπο (αν εξαιρέσει κανείς ότι δεν βρήκα απύρηνα δαμάσκηνα και μου βγήκε το λάδι να τα καθαρίζω...κλαψ κλαψ) ετοιμάστηκε ένα πιάτο που ήταν ιδιαίτερο και νόστιμο για το Χριστουγεννιάτικο prive δειπνάκι ;-) Άρεσε και στο έτερον ήμισυ που συνήθως έχει μια επιφύλαξη στις γλυκές σάλτσες...!!! Πολύ νόστιμο πιάτο, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από GSK, 15-9-08  
    Πολύ καλό πιάτο. Θα το δοκιμάσω μαρινάροντας κρέας μαζί με το κρασί και τα δαμάσκηνα.
    #
    Σχόλιο από elta10, 3-12-08  
    Μπράβο. Πολυ καλό πιάτο για ένα ιδιαίτερο τραπέζι. Το φτιαξα και είμαι σίγουρη ότι θα το ξανακάνω. Χαίρομαι πολύ που το δοκίμασα
    #
    Σχόλιο από Irene86, 5-12-08  
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-12-08  
    Δεν έχω λόγια ούτε εγώ ούτε οι φίλες μου.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΌ ΦΑΓΗΤΟ!!!!Θα το φτιάξω και τα Χριστούγεννα!!!!
    #
    Σχόλιο από Έλενα, 29-12-08  
    Πάρα πολυ νόστιμο αν και δεν το έφτιαξα με ψαρονέφρι αλλά με φιλέτο κοτόπουλο.Θα το ξαναφτιάξω ωποσδήποτε με ψαρονέφρι τώρα την Πρωτοχρονία.Μπράβο!Συγχαρητήρια!
    #
    Σχόλιο από virginia, 31-12-08  
    Δαγκωτά όλα τα πιρουνάκια!!! Απίστευτα γευστικό, ανώτερη γεύση!!
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από butterfly_lilly, 31-12-08  
    απίθανη! τα συγχαρητήρια μου.
    #
    Σχόλιο από Στεφάνου, 3-1-09  
    Λυπάμαι αλλά δεν τρωγόταν το φαγητό. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τη λογική καν της συνταγής. Δεν θα το πείς γλυκόξινο γιατί στην ουσία ήταν γλυκό φαγητό. Πραγματικά θεωρώ οτι κατέστρεψα ενα νοστιμότατο ψαρονέφρι. Άσε που εισέπραξα απο τους καλεσμένους αρνητικά σχόλια. Χάλια...
    #
    Σχόλιο από nikolas, 3-1-09  
    STEFANOU GIATI THN EKANES THN SYNTAGH EGFOSON DEN MPOROUSES NA KATALABEIS TIN LOGIKI THS SYNTAGHS?OTI DEN MAS ARESEI KAI OTI DEN KATALABENOUME APLA DEN TO EPIDIOKOUME GIA NA MHN XALAS KAI PSARONEFRIA..
    EGW PANTOS THN EKANA KAI HTAN TELEIAAA...SYGXARHTIRIA!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΙωάνναΠ, 16-2-09  
    Super συνταγή. Μπορεί κανείς να την απολαύσει και εκτός Χριστουγέννων. Tip: έβαλα και το ψαρονέφρι στη μαρινάτα μαζί με τα υπολοιπα και έκανα δύο τις κουταλιές με τα πολύχρωμα πιπέρια. Για όσους αρέσουν τα γλυκο-καυτερα...Ι.
    #
    Σχόλιο από ΑΛΙΝΑ, 10-5-09  
    Μπράβο!! Το έφτιαξα σε μεσημεριανό τραπέζι και δεν έμεινε τίποτα. Πολύ νόστιμο και μυρωδάτο.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-5-09  
    το εχω δοκιμασει σε εστιατοριο μεγαλου ξενοδοχειου στην Αθηνα για πρωτη φορα με επιφυλαξη γιατι δεν ειμαι και πολυ των μιξεων λγυκου-αρμυρου και ενθουσιαστηκα.μαλιστα το συνοδευε με ροζετες πουρε ,τελειο.
    #
    Σχόλιο από Πανδώρα, 17-10-09  
    ΘΑΥΜΑΣΙΑ!!!Εύγευστη,πρωτότυπη συνταγή,άρεσε σε όλους.Λίγη προσοχή θέλει να είναι χαμηλή φωτιά κ συχνό ανακάτεμα
    #
    Σχόλιο από harabutterfly, 9-12-09  
    Να κανω μια ερωτηση???Εχει εντονη γευση δαμασκηνο?
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 17-12-09  
    αν αντικαταστησω τη μιση μαυροδαφνη με ξηρο κρασι λες να χασει πολυ?
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 20-12-09  
    Τελικα εβαλα μισο-μισο το κρασι. Βγηκε πολυ νοστιμη. Μαλλον θα την τιμισω κ στο χριστουγεννιατικο τραπεζι!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    30 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 26-11-07  
    Το ψαρονέφρι είναι άπαχο και αν θέλει κάποιος να κάνει το φαγητό ελαφρύ και διαίτης, μπορεί να παραλείψει το βούτυρο και να μειώσει το ελαιόλαδο ακόμη και στο μισό! Δε χάνει πολύ στη γεύση, απλώς όπως είναι στη συνταγή γίνεται πιο πλούσιο και εορταστικό το πιάτο!
    #
    Σχόλιο από stapaman, 31-12-07  
    Πολύ νόστιμο και... βαρύνων πιάτο. Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόπο (αν εξαιρέσει κανείς ότι δεν βρήκα απύρηνα δαμάσκηνα και μου βγήκε το λάδι να τα καθαρίζω...κλαψ κλαψ) ετοιμάστηκε ένα πιάτο που ήταν ιδιαίτερο και νόστιμο για το Χριστουγεννιάτικο prive δειπνάκι ;-) Άρεσε και στο έτερον ήμισυ που συνήθως έχει μια επιφύλαξη στις γλυκές σάλτσες...!!! Πολύ νόστιμο πιάτο, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από stapaman, 31-12-07  
    Πολύ νόστιμο και... βαρύνων πιάτο. Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόπο (αν εξαιρέσει κανείς ότι δεν βρήκα απύρηνα δαμάσκηνα και μου βγήκε το λάδι να τα καθαρίζω...κλαψ κλαψ) ετοιμάστηκε ένα πιάτο που ήταν ιδιαίτερο και νόστιμο για το Χριστουγεννιάτικο prive δειπνάκι ;-) Άρεσε και στο έτερον ήμισυ που συνήθως έχει μια επιφύλαξη στις γλυκές σάλτσες...!!! Πολύ νόστιμο πιάτο, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από GSK, 15-9-08  
    Πολύ καλό πιάτο. Θα το δοκιμάσω μαρινάροντας κρέας μαζί με το κρασί και τα δαμάσκηνα.
    #
    Σχόλιο από elta10, 3-12-08  
    Μπράβο. Πολυ καλό πιάτο για ένα ιδιαίτερο τραπέζι. Το φτιαξα και είμαι σίγουρη ότι θα το ξανακάνω. Χαίρομαι πολύ που το δοκίμασα
    #
    Σχόλιο από Irene86, 5-12-08  
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-12-08  
    Δεν έχω λόγια ούτε εγώ ούτε οι φίλες μου.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΌ ΦΑΓΗΤΟ!!!!Θα το φτιάξω και τα Χριστούγεννα!!!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 31-12-08  
    Δαγκωτά όλα τα πιρουνάκια!!! Απίστευτα γευστικό, ανώτερη γεύση!!
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από butterfly_lilly, 31-12-08  
    απίθανη! τα συγχαρητήρια μου.
    #
    Σχόλιο από Στεφάνου, 3-1-09  
    Λυπάμαι αλλά δεν τρωγόταν το φαγητό. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τη λογική καν της συνταγής. Δεν θα το πείς γλυκόξινο γιατί στην ουσία ήταν γλυκό φαγητό. Πραγματικά θεωρώ οτι κατέστρεψα ενα νοστιμότατο ψαρονέφρι. Άσε που εισέπραξα απο τους καλεσμένους αρνητικά σχόλια. Χάλια...
    #
    Σχόλιο από nikolas, 3-1-09  
    STEFANOU GIATI THN EKANES THN SYNTAGH EGFOSON DEN MPOROUSES NA KATALABEIS TIN LOGIKI THS SYNTAGHS?OTI DEN MAS ARESEI KAI OTI DEN KATALABENOUME APLA DEN TO EPIDIOKOUME GIA NA MHN XALAS KAI PSARONEFRIA..
    EGW PANTOS THN EKANA KAI HTAN TELEIAAA...SYGXARHTIRIA!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΑΛΙΝΑ, 10-5-09  
    Μπράβο!! Το έφτιαξα σε μεσημεριανό τραπέζι και δεν έμεινε τίποτα. Πολύ νόστιμο και μυρωδάτο.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-5-09  
    το εχω δοκιμασει σε εστιατοριο μεγαλου ξενοδοχειου στην Αθηνα για πρωτη φορα με επιφυλαξη γιατι δεν ειμαι και πολυ των μιξεων λγυκου-αρμυρου και ενθουσιαστηκα.μαλιστα το συνοδευε με ροζετες πουρε ,τελειο.
    #
    Σχόλιο από Πανδώρα, 17-10-09  
    ΘΑΥΜΑΣΙΑ!!!Εύγευστη,πρωτότυπη συνταγή,άρεσε σε όλους.Λίγη προσοχή θέλει να είναι χαμηλή φωτιά κ συχνό ανακάτεμα
    #
    Σχόλιο από spirtoulis, 26-12-09  
    Μπραβο την εκανα τα χριστουγεννα τους αρασε παρα πολυ θα την ξανακανω!!!!
    #
    Σχόλιο από lenale, 12-11-10  
    Πολύ νόστιμο!!Οι αλλαγές που έκανα ήταν ότι παρέλειψα το βούτυρο και την κανέλα, δεν μούλιασα τα δαμάσκηνα και χρησιμοποίησα μισή ποσότητα μαυροδάφνης και μισή ξηρό κρασί.
    #
    Σχόλιο από no1omorfi, 25-12-10  
    Αντικατέστησα την μαυροδάφνη(που δεν είχα) με κόκκινο κρασί και το αποτέλεσμα άρεσε και στους έξι συνδετημόνες!
    #
    Σχόλιο από sakir, 26-12-10  
    Ιδιαίτερη συνταγή πολύ καλή για τραπέζι. Την έκανα στο τραπέζι των Χριστουγέννων και άρεσε σε όλους.
    #
    Σχόλιο από tella, 30-12-10  
    Πολύ νόστιμο φαγητό! Το έφτιαξα για τραπέζι με φίλους και ενθουσίασε!!! Το μόνο που ίσως θα μπορούσα να παρατηρήσω είναι ότι τα δαμάσκηνα ήταν μπόλικα! Την επόμενη φορά θα βάλω λίγο λιγότερα, απλά και μόνο για να μη περισσέψουν! Κατά τ' άλλα πολύ καλή συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από ManiaD, 31-12-10  
    Έκανα σήμερα τη συνταγή για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και ενώ ακολούθησα πιστά τη συνταγή...δεν με ικανοποίησε απόλυτα το αποτέλεσμα!Ίσως το δενδρολίβανο να μη χρειαζόταν!Θα το σερβίρω πάντως...μήπως και είμαι εγώ η παράξενη!Αν ικανοποιηθούν οι καλεσμένοι θα επιστρέψω και με τα 5 πιρουνάκια!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από harabutterfly, 9-12-09  
    Να κανω μια ερωτηση???Εχει εντονη γευση δαμασκηνο?
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 17-12-09  
    αν αντικαταστησω τη μιση μαυροδαφνη με ξηρο κρασι λες να χασει πολυ?
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 20-12-09  
    Τελικα εβαλα μισο-μισο το κρασι. Βγηκε πολυ νοστιμη. Μαλλον θα την τιμισω κ στο χριστουγεννιατικο τραπεζι!

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Olympia, 29-12-07  
    Μπράβο Αθανασία !!! Υπέροχο φαγητό ακόμη και ο σύζυγος που δεν είναι και ο πιό καλόβολος στο φαγητό ενθουσιάστηκε. Παρά το γεγονός ότι δεν είχα το χρόνο να μαρινάρω τα δαμάσκηνα για αρκετές ώρες και δεν χρησιμοποιησα μαυροδάφνη αλλά ένα άλλο πολύ γλυκό κόκκινο κρασί ήταν νοστιμότατο. Σκέφτομαι να το επαναλάβω πολύ σύντομα ακολουθόντας τις οδηγίες σου κατά γράμμα για να δώ πιό θα είναι το αποτέλεσμα
    #
    Σχόλιο από Έλενα, 29-12-08  
    Πάρα πολυ νόστιμο αν και δεν το έφτιαξα με ψαρονέφρι αλλά με φιλέτο κοτόπουλο.Θα το ξαναφτιάξω ωποσδήποτε με ψαρονέφρι τώρα την Πρωτοχρονία.Μπράβο!Συγχαρητήρια!
    #
    Σχόλιο από ΙωάνναΠ, 16-2-09  
    Super συνταγή. Μπορεί κανείς να την απολαύσει και εκτός Χριστουγέννων. Tip: έβαλα και το ψαρονέφρι στη μαρινάτα μαζί με τα υπολοιπα και έκανα δύο τις κουταλιές με τα πολύχρωμα πιπέρια. Για όσους αρέσουν τα γλυκο-καυτερα...Ι.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό του ψ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τις ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...

    Το tip της ημέρας

    Βάψτε οικολογικά κόκκινα αυγά, βράζοντάς τα σε νερό ίσα ίσα να καλύπτονται, μαζί με 4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι.

    Τη συνταγή προτείνουν:

     ΚΡΕΑΤΑ
    Ένα βιβλίο 68 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Συνταγές με Χοιρινό
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    συνταγές με κρέας
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της Κέλλη
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 99 αγαπημένων συνταγών, του/της Champagne
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  -ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
    Ένα βιβλίο 60 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei