Athanasia
Athanasia @cook_8449452

Εύγευστο και ευπαρουσίαστο, για προσεγμένα δείπνα...

Recipe by Athanasia

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

43 Minutes
4-6 άτομα
  1. 500 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)
  2. 500 ml μαυροδάφνη
  3. 3 σκελίδες σκόρδο
  4. ξύσμα 1/2 λεμονιού
  5. 2 ξυλάκια κανέλας
  6. 1 κ.γ. πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους
  7. αλάτι-πιπέρι
  8. 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
  9. 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  10. 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  11. λίγο αλεύρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και τα βάζουμε σε μεγάλο βάζο (ή τάπερ που κλείνει καλά) μαζί με τα 300ml μαυροδάφνης, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, τους κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν ολονυχτίς (~8 ώρες).

  2. 2

    Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι, αφαιρούμε το ορατό λίπος και κόβουμε σε φετάκια.

  3. 3

    Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σωτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι με καπάκι) όπου έχουμε βάλει το μισό μας λάδι να κάψει. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με τα υπόλοιπα 200ml μαυροδάφνης, ανακατεύοντας και χαμηλώνοντας τη φωτιά.

  4. 4

    Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλο το περιεχόμενό τους, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  5. 5

    Προς το τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ανακατεύουμε.

  6. 6

    Τα δαμάσκηνα θα πρέπει να έχουν σχεδόν λιώσει δίνοντας υφή σάλτσας στο φαγητό μας...

  7. 7

    Δε θέλει πολύ βράσιμο, το ψαρονέφρι είναι καθαρό φιλέτο και γίνεται γρήγορα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (38)

mariamet
mariamet @cook_8502107
Εδώ και πολλά χρόνια το κάνω με κοτόπουλο και το έχω στάνταρ είτε για την πρωτοχρονιά είτε για τα Χριστούγεννα. Δε βάζω το δεντρολίβανο γιατί δε μου πολυαρεσει, βάζω τα μισά δαμάσκηνα, και φέτος έβαλα και λίγα αποξηραμένα βερίκοκα.. βγαίνει πάντα πολύ καλό και το συνοδεύω με πουρέ. Ακόμα και ο άντρας μου που δεν του πολυαρεσουν τα φρούτα στα φαγητά και μου γκρινιάζει αν κάνω πχ κοτόπουλο με πορτοκαλι, μ αυτό ενθουσιαζεται. Μπράβο για τη συνταγή.

Από

Athanasia
Athanasia @cook_8449452
στις