Ψευτοκεφτέδες διάφοροι

24 σχόλια
Athanasia
Athanasia @cook_8449452

Αν θέλετε γρήγορα και εύκολα κεφτεδάκια, χωρίς κρέας, εδώ θα βρείτε μια γενική περιγραφική συνταγή με οδηγίες για κεφτέδες με όσπρια ή λαχανικά. Τα συστατικά είναι πάντα ανάλογα με το είδος του κεφτέ που θα φτιάξετε. Δεν ακολουθώ συνταγές ακριβώς! Παίρνω ιδέες (ή φαντάζομαι απλώς) και... εκτελώ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη γεύση φυσικά τη διορθώνετε ανάλογα με το γούστο σας.Φαντασία να υπάρχει!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. αλεύρι (ή και τριμμένη φρυγανιά, όσο πάρει για να γίνει εύπλαστο μείγμα)
  2. κάποια αγαπημένα μπαχαρικά, βότανα, ψιλοκομμένο σκόρδο (και κρεμμύδι, εμένα με πειράζει και δε βάζω, αλλά στους πολλούς αρέσει)
  3. το κύριο υλικό, όσπριο ή λαχανικό!
  4. λίγο τριμμένο τυρί, γραβιέρα, φέτα (προεραιτικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κεφτέδες με όσπρια (ρεβίθια, φασόλια γίγαντες, ακόμα και φακές) πρέπει να είναι κανονικά βρασμένα (μουσκεμένα σε νερό αποβραδύς, 8-12 ώρες δηλ. και μετά σιγοβράσιμο ~1 ώρα), ξεφλουδισμένα αν γίνεται (δεν πειράζει αν βαριέσαι, δεν παθαίνεις τίποτα, απλώς είναι πιο "κομψά" δίχως φλούδι) και ψιλοκομμένα ή χοντρολιωμένα με πιρούνι. Μην τα βάλεις σε μπλέντερ (ή έστω πέρασέ τα ελάχιστα), δεν είναι καλό να γίνουν αλοιφή!

  2. 2

    Κεφτέδες με λαχανικά Οι πατάτες για πατατοκεφτέδες να είναι βρασμένες.

  3. 3

    Τα κολοκύθια τα περνάω από χοντρό τρίφτη και τα ανακατεύω με το βασικό μείγμα.

  4. 4

    Στους ντοματοκεφτέδες η ντομάτα κόβεται σε κυβάκια.

  5. 5

    Στους χορτοκεφτέδες σπανάκι-σέσκουλα-ραδίκια και λοιπά χορταρικά απλώς πλένονται καλά, στραγγίζονται και ψιλοκόβονται, το ίδιο και ο μάραθος για τις μαραθόπιτες (οι οποίες κάνουν δε θέλουν αυγό)...

  6. 6

    Τις μελιτζάνες τις βράζω και τις κόβω κυβάκια για τις μελιτζανοτηγανίτες.

  7. 7

    Μπαχαρικά Όσο για μπαχαρικά (εκτός του κλασικού αλατοπίπερου) και βότανα, θα πρότεινα Για ρεβιθοκεφτέδεςκύμινο, δυόσμος, για κολοκυθοκεφτέδεςπάει πολύ ο άνηθος, για φασολοκεφτέδεςμπόλικος μαϊντανός, ρίγανη (ίσως και λίγο κύμινο, καφτερό πιπέρι σ'όσους αρέσει), για ντοματοκεφτέδεςρίγανη, πιπεριά (ή βασιλικός), για χορτοκεφτέδεςάνηθος, δυόσμος, για μελιτζανοτηγανίτεςρίγανη, πιπεριά, για πατατοκεφτέδεςκάρυ και σαφράν για εξωτική γεύση ή φρ. δενδρολίβανο για μεσογειακή.

  8. 8

    Εκτέλεση Βάλτε τα συστατικά που επιλέξατε σε ένα μπολ και ανακατέψτε. Όταν αναμιχθούν τα υλικά, καλό είναι να μείνει το μείγμα στο ψυγείο ~30' και μετά να πλάσουμε τους κεφτέδες (με βρεγμένα χέρια βοηθάει) και να τους τοποθετήσουμε σε πιατέλα πασπαλισμένη με αλεύρι ή φρυγανιά. Μετά πάλι ψυγείο για 30' (αν προλαβαίνουμε) και μετά τηγάνισμα σε ελαιόλαδο (δυνατή φωτιά) ~5' την κάθε πλευρά, να πάρουν χρώμα. Μπορούμε να τους αφήσουμε στο ψυγείο για μία μέρα. Αν θέλουμε να τους καταψύξουμε, τους περνάμε ελαφρά από το τηγάνι, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά σε σακουλάκια και στην κατάψυξη για έτοιμα σπιτικά γεύματα!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (24)

Athanasia
Athanasia @cook_8449452
Διευκρίνιση: για σφιχτούς κεφτέδες ισχύουν όλα τα παραπάνω (και γίνονται και ψητοί σε ταψί με μπόλικο λάδι). Για μορφή τηγανίτας (μαραθοτηγανίτες, μελιτζανοτηγανίτες, ντοματοκεφτέδες σχεδόν πάντα ρευστοί) που το μίγμα είναι ρευστό ΔΕΝ πλάθουμε, αλλά βάζουμε με κουτάλι σούπας στο τηγάνι με το καφτό λάδι. Δεν μπορούν να γίνουν στο φούρνο.

Από

Athanasia
Athanasia @cook_8449452
στις