Ψωμάκια brioche

Bαθμολογία: 4
       
 
3 ψήφοι
Phoebe, 24.08.10

Περιγραφή

Ιδανικά για μπουφέ αλλά και για πρωινό.

Ψωμάκια brioche

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 1 κουταλιά σούπας μαγιά σε σκόνη
  • 1 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 160 γρ. γάλα ζεστό (όχι καυτό)
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό + 2 κροκάδια
  • 112 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμάκια μίνι
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα , Αβγά , Βούτυρο
Ειδικές περιστάσεις: Για μπουφέ
Φτιάχνει: περίπου 20 ψωμάκια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 150' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Διαλύστε στο ζεστό γάλα τη μαγιά και αφήστε για 15 λεπτά να φουσκώσει.
  2. Σε λεκάνη βάλτε το αλεύρι και σχηματίστε στο κέντρο λακουβίτσα. Ρίξτε μέσα το γάλα με τη μαγιά μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και τα αυγά.
  3. Ζυμώστε καλά και προσθέστε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Ενσωματώστε στη ζύμη και ζυμώστε μέχρι να πετύχετε μια μαλακιά και ελαστική ζύμη.
  4. Σκεπάστε και αφήστε για 2 ώρες να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  5. Πλάστε μπαλάκια και βάλτε τα σε ταψάκι για κεϊκάκια. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσουν.
  6. Αλείψτε με κροκάδι αυγού και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 20 λεπτά.

Σχετικές συνταγές

Ψωμάκια με μέλι 2 Ψωμάκια με μέλι 2
4.3333
       
       
(6)
Brioches Brioches
5
       
       
(1)
Μπριός με σοκολάτα Μπριός με σοκολάτα
4
       
       
(3)
Ζύμη μπριος Ζύμη μπριος
3.8333
       
       
(6)
Τέλεια σπιτικά ψωμάκια Τέλεια σπιτικά ψωμάκια
4.9481
       
       
(77)

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από m54, 29-8-10  
    Δεν θέλω να είμαι πολύ αυστηρή , αλλά τα εφτιαξα χτες βράδυ και μου θυμίζουν πιο πολύ ψωμί , σαν αφρατα φρατζολάκια. Οχι ότι δεν φαγωθήκαν , καναδυό έχουν μείνει. Μόνο που δεν έβαλα μαρμελάδα ,γιατί ήθελα να δω πρώτα πώς βγαίνουν (μη χαραμίσω και την μαρμελάδα). Θα τα ξαναφτιάξω με μαρμελάδα αυτή τη φορά. Μήπως να βάλω αλευρι για τσουρέκι? Τώρα είχα βάλει αλευρι για όλες τις χρήσεις.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 29-8-10  
    Στη συνταγή γράφω "αλεύρι δυνατό", δηλαδή αλεύρι για ψωμί ή τσουρέκια :)
    #
    Σχόλιο από anna1973, 31-8-10  
    μα τα μπριος ψωμακια ειναι m54 δεν ειναι γλυκο απλως ειναι ποιο αφρατα και πλουσια σε γευση.
    #
    Σχόλιο από boueno, 21-12-11  
    Δεν θυμιζει μπριος, τουλαχιστον οχι αυτα που εχουμε συνηθισει.Ισως δεν ειναι τυχαιο οτι ολες οι συνταγες για μπριος εχουν πολυ περσισοτερο βουτυρο και ζαχαρη.Θα προσθεσω την επομενη φορα.Χρειαστηκε επισης να προσθεσω αρκετες φορες νερο και γαλα γιατι η ζυμη εβγαινε πολυ σφυχτη.Δεν ξερω γιατι...Το εφτιαξα με αλευρι για ολες τις χρησεις.Ειναι ομως πολυ ωραια συνταγη, εξαιρετικα αφρατη και τραγανη κορα.Αναρωτιεμαι αν θα ειναι καλο για τοστ.Θα το ξερω αυριο.Για οποιον ενδιαφαιρεται, το εψησα κανονικα στον αρτοπαρασκευαστη στο προγραμμα για σταφιδοψωμο....Θα την καθερωσω...Ευχαριστω πολυ....
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-12-11  
    Το μυστικό είναι να μπορεί ο καθένας να προσαρμόζει μια συνταγή ανάλογα με τα δικά του γούστα :)
    #
    Σχόλιο από boueno, 22-12-11  
    Εξαιρετικο και για τοστ.Το λεω γιατι εχω δοκιμασει διαφορες συνταγες αλλα καμια δεν εδινε αποτελεσμα τοσο αφρατο και ελαφρυ.Συνηθως ενω το ψωμι ηταν αφρατο, σαν τοστ εβγαινε σκληρο και γραντζουνουσε. Ιδανικο για μικρα παιδια...
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-12-11  
    :)
    #
    Σχόλιο από boueno, 1-1-12  
    Η ψηφος ειναι απο τους καλεσμενους μου που ενθουσιαστηκαν.Να συμπληρωσω οτι αξιζει πραγματικα να το δοκιμασετε και ως ζυμη πιτσας.Οσοι δεν θελουν πολυ παχυα ζυμη βαζουν το μισο για ενα ταψι φουρνου.Χρονια φτιαχνω διαφορες πιτσες αλλα αυτη η εκδοχη ειναι ονειρεμενη!!!!! Καλη χρονια σε ολους....
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 8-1-12  
    Καλή χρονιά boueno! Σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια :)

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από m54, 29-8-10  
    Δεν θέλω να είμαι πολύ αυστηρή , αλλά τα εφτιαξα χτες βράδυ και μου θυμίζουν πιο πολύ ψωμί , σαν αφρατα φρατζολάκια. Οχι ότι δεν φαγωθήκαν , καναδυό έχουν μείνει. Μόνο που δεν έβαλα μαρμελάδα ,γιατί ήθελα να δω πρώτα πώς βγαίνουν (μη χαραμίσω και την μαρμελάδα). Θα τα ξαναφτιάξω με μαρμελάδα αυτή τη φορά. Μήπως να βάλω αλευρι για τσουρέκι? Τώρα είχα βάλει αλευρι για όλες τις χρήσεις.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 29-8-10  
    Στη συνταγή γράφω "αλεύρι δυνατό", δηλαδή αλεύρι για ψωμί ή τσουρέκια :)
    #
    Σχόλιο από anna1973, 31-8-10  
    μα τα μπριος ψωμακια ειναι m54 δεν ειναι γλυκο απλως ειναι ποιο αφρατα και πλουσια σε γευση.
    #
    Σχόλιο από boueno, 21-12-11  
    Δεν θυμιζει μπριος, τουλαχιστον οχι αυτα που εχουμε συνηθισει.Ισως δεν ειναι τυχαιο οτι ολες οι συνταγες για μπριος εχουν πολυ περσισοτερο βουτυρο και ζαχαρη.Θα προσθεσω την επομενη φορα.Χρειαστηκε επισης να προσθεσω αρκετες φορες νερο και γαλα γιατι η ζυμη εβγαινε πολυ σφυχτη.Δεν ξερω γιατι...Το εφτιαξα με αλευρι για ολες τις χρησεις.Ειναι ομως πολυ ωραια συνταγη, εξαιρετικα αφρατη και τραγανη κορα.Αναρωτιεμαι αν θα ειναι καλο για τοστ.Θα το ξερω αυριο.Για οποιον ενδιαφαιρεται, το εψησα κανονικα στον αρτοπαρασκευαστη στο προγραμμα για σταφιδοψωμο....Θα την καθερωσω...Ευχαριστω πολυ....
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-12-11  
    Το μυστικό είναι να μπορεί ο καθένας να προσαρμόζει μια συνταγή ανάλογα με τα δικά του γούστα :)
    #
    Σχόλιο από boueno, 22-12-11  
    Εξαιρετικο και για τοστ.Το λεω γιατι εχω δοκιμασει διαφορες συνταγες αλλα καμια δεν εδινε αποτελεσμα τοσο αφρατο και ελαφρυ.Συνηθως ενω το ψωμι ηταν αφρατο, σαν τοστ εβγαινε σκληρο και γραντζουνουσε. Ιδανικο για μικρα παιδια...
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-12-11  
    :)
    #
    Σχόλιο από boueno, 1-1-12  
    Η ψηφος ειναι απο τους καλεσμενους μου που ενθουσιαστηκαν.Να συμπληρωσω οτι αξιζει πραγματικα να το δοκιμασετε και ως ζυμη πιτσας.Οσοι δεν θελουν πολυ παχυα ζυμη βαζουν το μισο για ενα ταψι φουρνου.Χρονια φτιαχνω διαφορες πιτσες αλλα αυτη η εκδοχη ειναι ονειρεμενη!!!!! Καλη χρονια σε ολους....
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 8-1-12  
    Καλή χρονιά boueno! Σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια :)

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    μπισκοτα
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της ΦΩΦΩ79
    ΕΦΗ ΨΩΜΙ
    Ένα βιβλίο 72 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    ζυμες-ψωμια
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της delphinakigr
    ΨΩΜΑΚΙ
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 555 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis