κύρια φωτογραφία συνταγής Ψωμί με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή
Aurelia
Aurelia @cook_8455840

Πως να "κοροϊδέψουμε" τον αρτοπαρασκευαστή και να τον βάλουμε να φτιάξει ψωμί με προζύμι αντί για μαγιά. (επιτέλους!)

Λίγα μυστικά ακόμα

Προζύμι την πρώτη φορά φτιάχνουμε μόνοι μας ή μας φιλεύουν. Για κάθε επόμενη, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη προτού ψηθεί, το αφήνουμε να φουσκώσει και το φυλάμε στο ψυγείο μας. Επειδή είναι δύσκολο να θυμηθούμε να βγάλουμε λίγη από τη ζύμη πριν αρχίσει να την ψήνει ο αρτοπαρασκευαστής για να την κρατήσουμε για προζύμι, μια στο τόσο κάνουμε όλα τα βήματα της συνταγής χωρίς όμως να ψήσουμε το ψωμί. (ή στο δεύτερο βήμα του βάζουμε πρόγραμμα για ζύμη μόνο και όχι για ψωμί). Όλο αυτό το ζυμάρι που θα προκύψει θα το αφήσουμε να φουσκώσει και θα το φυλάξουμε στο ψυγείο μας σε ένα κλειστό τάπερ. Κάθε φορά που θα θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, θα παίρνουμε λίγο από αυτό και θα το χρησιμοποιούμε. Προσοχή βέβαια να φτιάξουμε καινούργιο προτού μας τελειώσει!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. προζύμι
  2. 1 και 5/8 φλ. νερό
  3. 4 φλ. αλεύρι (της αρεσκείας μας)
  4. λίγο αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Οι περισσότεροι αρτοπαρασκευαστές έχουν ειδικό πρόγραμμα για ψωμί ολικής άλεσης κατά το οποίο θερμαίνονται τα υλικά πριν αναμειχθούν.

  2. 2

    Επιλέγουμε λοιπόν ένα τέτοιο πρόγραμμα και βάζουμε το προζύμι, το νερό και ένα φλυτζάνι από το αλεύρι.

  3. 3

    Ο αρτοπαρασκευαστής θερμαίνει τα υλικά και αρχίζει το ζύμωμα. Στην ουσία διαλύει το προζύμι και το αφήνει να φουσκώσει.

  4. 4

    Μετά από περίπου μιάμιση ώρα, ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ το πρόγραμμα (μπορεί να χρειαστεί να το βγάλουμε από την πρίζα).

  5. 5

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξαναξεκινάμε το πρόγραμμα για το ψωμί ολικής άλεσης.

  6. 6

    Προσθέτουμε και το αλάτι, και αφήνουμε τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει τη δουλειά του!

Αντιδράσεις

Σχόλια (9)

rox
rox @cook_8528713
Το προζύμι εγώ το κρατάω σε ένα γυάλινο βάζο σε μορφή χυλού όπως για τους λουκουμάδες.Όταν φτιάχνω ψωμί παίρνω 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας και το υπόλοιπο το διατηρώ στο ψυγείο.Όταν λιγοστέψει το προζύμι μου προσθέτω 2 δάχτυλα νεράκι από τη βρύση και αλεύρι και το ξαναπιάνω.Το βάζω πάλι στο ψυγείο.Φουσκώνει εκεί!!Βέβαια βάζω και 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά στη ζύμη στο πρόγραμμα ολικής του αρτοπαρασκευαστή.Έχω χρόνια να αγοράσω ψωμί.Αυτό το σύστημα είναι πολύ πρακτικό και το ψωμί είναι πολύ καλύτερο από αυτό που είναι μόνο με ξηρή μαγιά.
Πάντως πολλά μπράβο που τα κατάφερες να "κοροϊδέψεις" τον αρτοπαρασκευαστή!!

Από

Aurelia
Aurelia @cook_8455840
στις

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα