Ψωμί με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή
Πως να "κοροϊδέψουμε" τον αρτοπαρασκευαστή και να τον βάλουμε να φτιάξει ψωμί με προζύμι αντί για μαγιά. (επιτέλους!)
Λίγα μυστικά ακόμα
Προζύμι την πρώτη φορά φτιάχνουμε μόνοι μας ή μας φιλεύουν. Για κάθε επόμενη, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη προτού ψηθεί, το αφήνουμε να φουσκώσει και το φυλάμε στο ψυγείο μας. Επειδή είναι δύσκολο να θυμηθούμε να βγάλουμε λίγη από τη ζύμη πριν αρχίσει να την ψήνει ο αρτοπαρασκευαστής για να την κρατήσουμε για προζύμι, μια στο τόσο κάνουμε όλα τα βήματα της συνταγής χωρίς όμως να ψήσουμε το ψωμί. (ή στο δεύτερο βήμα του βάζουμε πρόγραμμα για ζύμη μόνο και όχι για ψωμί). Όλο αυτό το ζυμάρι που θα προκύψει θα το αφήσουμε να φουσκώσει και θα το φυλάξουμε στο ψυγείο μας σε ένα κλειστό τάπερ. Κάθε φορά που θα θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, θα παίρνουμε λίγο από αυτό και θα το χρησιμοποιούμε. Προσοχή βέβαια να φτιάξουμε καινούργιο προτού μας τελειώσει!
Υλικά
-
προζύμι
-
1 και 5/8 φλ. νερό
-
4 φλ. αλεύρι (της αρεσκείας μας)
-
λίγο αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Οι περισσότεροι αρτοπαρασκευαστές έχουν ειδικό πρόγραμμα για ψωμί ολικής άλεσης κατά το οποίο θερμαίνονται τα υλικά πριν αναμειχθούν.
-
2
Επιλέγουμε λοιπόν ένα τέτοιο πρόγραμμα και βάζουμε το προζύμι, το νερό και ένα φλυτζάνι από το αλεύρι.
-
3
Ο αρτοπαρασκευαστής θερμαίνει τα υλικά και αρχίζει το ζύμωμα. Στην ουσία διαλύει το προζύμι και το αφήνει να φουσκώσει.
-
4
Μετά από περίπου μιάμιση ώρα, ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ το πρόγραμμα (μπορεί να χρειαστεί να το βγάλουμε από την πρίζα).
-
5
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξαναξεκινάμε το πρόγραμμα για το ψωμί ολικής άλεσης.
-
6
Προσθέτουμε και το αλάτι, και αφήνουμε τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει τη δουλειά του!
Σχόλια (9)
Πάντως πολλά μπράβο που τα κατάφερες να "κοροϊδέψεις" τον αρτοπαρασκευαστή!!