Ψωμί με προζύμι

Bαθμολογία: 4.8929
       
 
28 ψήφοι
Sitronella, 23.08.05
Ψωμί με προζύμι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μέρος νερό ζεστό
  • 3 μέρη αλεύρι (περίπου)
  • αλάτι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)
  • μέλι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)
  • προζύμι
  • ό,τι θέλουμε για μυρωδιά (πχ γλυκάνισο, γαρύφαλλο, τυρί τρυμμένο, ελιές κλπ) προαιρετικά
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη διαλύουμε το προζύμι στο ζεστό νερό (να μην είναι καυτό).
  2. Προσθέτουμε το περισσότερο από το αλεύρι, το αλάτι και ό,τι μυρωδικό έχουμε διαλέξει (αν θέλουμε). Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε όμως να μη βάλουμε και πολύ αλεύρι, για να μη γίνει το ψωμί μας πολύ σφιχτό.
  3. Ζυμώνουμε για άλλα 10-15'.
  4. Ξεχωρίζουμε λίγη από τη ζύμη μας για να κρατήσουμε ως προζύμι για την επόμενη φορά (δες συμβουλές). Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό (το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, ή σε ελαφρά θερμασμένο φούρνο - προσοχή όμως να μην είναι ακόμα αναμένος) για 8-12 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη μας σε καρβέλια ή φρατζόλες και τα βάζουμε σε ανάλογα ταψιά, τα οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με λάδι. Τα χαράζουμε από πάνω με ένα μαχαίρι και τα αλείφουμε με λίγο νερό (εδώ μπορούμε να βάλουμε από πάνω και σουσάμι και να το πατήσουμε λίγο με το χέρι μας). Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι.
  6. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 40' περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).

Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν βγάλουμε τα ψωμιά, αν θέλουμε να μείνει η κόρα μαλακή, τα τυλίγουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε όρθια να κρυώσουν.

Σχετικές συνταγές

    81 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nora.alex, 25-7-06  
    egw vazw kai ligo ladaki
    #
    Σχόλιο από λιανα, 19-11-07  
    αραγε στο μιξερ μπορω να ζυμωσω ψωμι με προζυμι
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-11-07  
    Κατ'αρχάς να πω πως κι εγώ βάζω και λίγο λαδάκι.
    Στο μίξερ μπορεί να γίνει μια χαρά. Όπως και το ψωμί με τη μαγιά. Το μόνο που διαφέρει είναι ο χρόνος φουσκώματος, τίποτα άλλο (και η γεύση μετά φυσικά)
    #
    Σχόλιο από thalia, 26-11-07  
    πολύ καλό θα έλεγα αλλά ο χρόνος φουσκώματος είναι πρόβλημα όταν δουλεύεις
    #
    Σχόλιο από evdoba, 17-12-07  
    Εκανα την συνταγή με λίγο λάδι.. έγινε πολύ καλή. ετοιμασα το προζύμι την Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο με άνεση το έψησα σαν μικρές λαγανίτσες. Εγινε ανάρπαστο.
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 21-1-08  
    Άξιζε τον κόπο και την αναμονή.Πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 27-2-08  
    Εγω αφου ζυμωσω, χωριζω τη ζυμη, πλαθω καρβελακια και τα αφηνω σε λαδωμενα ταψακια ολη νυχτα σκεπασμενα με πετσετα και ενα σεντονι που το ζεσταινω που και που στο καλοριφερ. Ετσι, εχει ωριμασει η ζυμη και το πρωι ειναι ετοιμα για ψησιμο!
    #
    Σχόλιο από assimina, 4-4-08  
    ε καλα γεύση ανεπανάληπτη !!Το σπιτικό αυτό ψωμι χωρις τα πρόσθετα είναι ό,τι καλύτερο.Το έφτιαξα,το ζύμωσα στο μιξερ με τον γάντζο, και λιγάκι στο τέλος με τα χέρια ,το ομόρφυνα, Α,έβαλα και το 1/3 απο το αλεύρι , αλεύρι ολικής αλέσεως βιολογικό..γεύση ζωής...δοκιμάστε το
    #
    Σχόλιο από Μάριος, 21-5-08  
    Θα το δοκιμάσουμε πολυ σύντομα και θα πω τα σχόλια μου!
    #
    Σχόλιο από aspa, 27-5-08  
    θελω να ρωτησω ,το προζυμι πως γινετε?
    #
    Σχόλιο από NICOLEANDMARIA, 1-6-08  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑ ΛΙΓΟ ΕΒΑΛΑ 2 ΦΛ. ΟΛΙΚΗΣ, 1 1/2 ΣΚΛΗΡΟ ΟΛΙΚΗΣ, 1 1/2 ΜΑΛΑΚΟ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ 1/2 ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ. ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΣΕ. ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-6-08  
    Μετά από πολύ πολύ καιρό που κάνω αυτή τη συνταγή, έχω να πω τα εξής: πλεον βγάζω το προζύμι από το ψυγείο το πρωί. Το βράδυ το "αναπιάνω" με λίγο νερό και αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνω μέχρι το πρωί. Το πρωί το ζυμώνω βάζοντας αλεύρι λευκό, κίτρινο και ολικής, αλάτι, μέλι και λίγο λάδι. Το αφήνω να φουσκώσει (κρατώντας το προζύμι για την επόμενη φορά), κάνω τα καρβελάκια μου, τα αφήνω να φουσκώσουν και τα ψήνω. Δεν έχουμε αγοράσει ψωμι από το φούρνο εδώ και πάρα πολύ καιρό!
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 5-6-09  
    αφου φουσκωσει το ζυμαρι και το φτιαξουμε καρβελια ή φρατζολες, ποση ωρα τα αφηνουμε να φουσκωσουν πριν τα ψησουμε;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-6-09  
    Εξαρτάται πάντα από την εξωτερική θερμοκρασία. Περίπου μισή με μια ώρα. Θα δεις να διπλασιάζονται ξανά.
    #
    Σχόλιο από glmou, 19-6-09  
    Για να καταλάβω, κάνεις με τον κλασσικό τρόπο το προζύμι. Μετά ζυμώνεις όλα τα υλικά (μέλι, αλάτι κτλ) και από εκείνο το μίγμα κρατάς ένα κομματάκι για το επόμενο προζύμι? Συγνώμη αλλά μπερδεύτηκα...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-6-09  
    Δεν κατάλαβα που μπερδεύτηκες. Κάνω τη ζύμη κανονικά και από αυτή κρατάω ένα κομμάτι, το μέγεθος ανάλογα με την ποσότητα ψωμιού που φτιάχνεις κάθε φορά. Εγώ που φτιάχνω ψωμί με κάτι παραπανω από ένα κιλό αλεύρι, κρατάω ένα κομμάτι σαν μικρό πορτοκάλι. Αυτό το κομμάτι είναι το προζύμι για την επόμενη φορά που θα ζυμώσω. Το βάζω σε ταπεράκι που έχω λαδώσει και αλατίσει, το κλείνω και το βάζω στο ψυγείο. Μετά από 2-3 μέρες μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Δεν φτιάχνω δηλαδή προζύμι κάθε φορά. Μια φορά χρειάζεται και μετά μπορείς να ζυμώνεις για πολύ καιρό με αυτή τη διαδικασία.
    #
    Σχόλιο από glmou, 24-6-09  
    Sitronella καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Αυτό που λες, το κατάλαβα. Ωραία λοιπόν φυλάω το προζύμι, μέγεθος πορτοκαλιού, στο ψυγείο και μετά όταν πάω να φτιάξω ψωμί το βάζω όλο το προζύμι που φύλαξα? Μετά δεν κάνω ξανά καινούργιο προζύμι (με νερό και αλεύρι), αλλά φυλάω ένα κομμάτι από το έτοιμο πλέον ψωμί (δηλαδή έχω βάλει όλα τα υλικά πχ. μέλι, αλάτι κτλ) πριν το ψήσω εννοείται και χρησιμοποιώ αυτό ως το νέο μου προζύμι? Καλά το κατάλαβα? Απλά επειδή ξέρω ότι το προζύμι έχει μόνο νερό και αλεύρι και ήθελα να διασταυρώσω εάν το προζύμι που λες εσύ, έχει και το μέλι/αλάτι/μυρωδικά... Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-6-09  
    Σωστά κατάλαβες. Βάζουμε όλο το προζύμι (εκτός και αν κάνεις άλλη ποσότητα ψωμιού) και μετά κρατάς και πάλι από αυτό που θα ζυμώσεις (με το αλάτι, μέλι κλπ) και κάνεις πάντα αυτή τη διαδικασία.
    #
    Σχόλιο από mariaky, 25-6-09  
    Sitro μου,ευχαριστούμε για τη συνταγή.Την έψαχνα αφού ο σύζυγος δεν μπορεί να φάει μαγιά. Τώρα με προβληματίζει ο χρόνος παρασκευής αφού εργάζομαι τα πρωϊνά μέχρι τις 3.00. Αν αφήσω περισσότερες ώρες το ζυμάρι να φουσκώσει νομίζεις θα ξινίσει στο τέλος? Πως λές να το κάνω?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 25-6-09  
    Μέχρι τι ώρα εργάζεσαι; Θα μπορούσες ας πούμε να μην αφήσεις το ψωμί σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, ώστε να αργήσει περισσότερο. Εάν η ζύμη φουσκώσει πολύ, γίνεται σαν αφρος και δεν έχεις καλό αποτέλεσμα. Ίσως η καλύτερη λύση να είναι να φτιάχνεις ψωμί το σαββατοκύριακο ώστε να έχεις όλη την εβδομάδα. Αυτό το ψωμάκι μένει σαν φρέσκο για πολλές μέρες. Αν καταναλώνετε πολύ ψωμί, μπορείς να φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα και να βάλεις και στην κατάψυξη.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    29 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από thalia, 26-11-07  
    πολύ καλό θα έλεγα αλλά ο χρόνος φουσκώματος είναι πρόβλημα όταν δουλεύεις
    #
    Σχόλιο από evdoba, 17-12-07  
    Εκανα την συνταγή με λίγο λάδι.. έγινε πολύ καλή. ετοιμασα το προζύμι την Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο με άνεση το έψησα σαν μικρές λαγανίτσες. Εγινε ανάρπαστο.
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 21-1-08  
    Άξιζε τον κόπο και την αναμονή.Πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 27-2-08  
    Εγω αφου ζυμωσω, χωριζω τη ζυμη, πλαθω καρβελακια και τα αφηνω σε λαδωμενα ταψακια ολη νυχτα σκεπασμενα με πετσετα και ενα σεντονι που το ζεσταινω που και που στο καλοριφερ. Ετσι, εχει ωριμασει η ζυμη και το πρωι ειναι ετοιμα για ψησιμο!
    #
    Σχόλιο από assimina, 4-4-08  
    ε καλα γεύση ανεπανάληπτη !!Το σπιτικό αυτό ψωμι χωρις τα πρόσθετα είναι ό,τι καλύτερο.Το έφτιαξα,το ζύμωσα στο μιξερ με τον γάντζο, και λιγάκι στο τέλος με τα χέρια ,το ομόρφυνα, Α,έβαλα και το 1/3 απο το αλεύρι , αλεύρι ολικής αλέσεως βιολογικό..γεύση ζωής...δοκιμάστε το
    #
    Σχόλιο από Μάριος, 21-5-08  
    Θα το δοκιμάσουμε πολυ σύντομα και θα πω τα σχόλια μου!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-6-08  
    Μετά από πολύ πολύ καιρό που κάνω αυτή τη συνταγή, έχω να πω τα εξής: πλεον βγάζω το προζύμι από το ψυγείο το πρωί. Το βράδυ το "αναπιάνω" με λίγο νερό και αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνω μέχρι το πρωί. Το πρωί το ζυμώνω βάζοντας αλεύρι λευκό, κίτρινο και ολικής, αλάτι, μέλι και λίγο λάδι. Το αφήνω να φουσκώσει (κρατώντας το προζύμι για την επόμενη φορά), κάνω τα καρβελάκια μου, τα αφήνω να φουσκώσουν και τα ψήνω. Δεν έχουμε αγοράσει ψωμι από το φούρνο εδώ και πάρα πολύ καιρό!
    #
    Σχόλιο από golfo, 1-10-09  
    παρα πολυ καλο το εχω κανει αρκετες φορες μονο που αυτη τη φορα εβαλα και αλευρι ολικης.
    και το αποτελεσμα φαινεται στη φωτο.
    απλα οταν τα κανουμε καρβελια πρεπει να τους δωσουμε χρονο για να φουσκωσουν καλα.
    #
    Σχόλιο από lenale, 1-10-09  
    Πολύ ωραίο...
    #
    Σχόλιο από golfo, 18-10-09  
    sitro καθε φορα θα κανω διαφορετικο σχεδιο ψωμι,μεχρι εξαντλησεως ιδεων.
    μολις μπει η φωτο θα δεις την κουλουρα.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-10-09  
    Κορίτσια χαίρομαι που σας άρεσε. Γκόλφω όλα τα ψωμάκια σου φαίνεται πολύ λιγουρευτά, αλλά και της lenale είναι ωραίο και φουσκωτό! Είναι το αγαπημένο μας ψωμάκι. Θέλει τον χρόνο του αλλά αξίζει.
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 18-10-09  
    #
    Σχόλιο από Xionia, 1-12-09  
    Πολύ ωραία συνταγή Ευχαριστώ
    πάντα φτιάχνω έτσι το ψωμί δεν έβαζα μέλι έβαζα ζάχαρη και με το μέλι είναι απίθανο
    Οταν το βγάζω από το φούρνο το περνάω πάνω κάτω με μια βρεγμενη καθαρη πετσέτα μοσχοβολάει το ψωμι περισσότερο
    #
    Σχόλιο από Garrett, 21-2-10  
    Καταπληκτικό ψωμί και χωρίς τα συντηρητικά/διογκωτικά των φουρναρέων. Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από rivaldo11, 27-3-10  
    φτιαχνω ζυμωτο ψωμι με προζυμη τις συνταγης σας αλλα μου τριβει η ψιχα
    #
    Σχόλιο από rivaldo11, 27-3-10  
    #
    Σχόλιο από ansou, 10-4-10  
    Μεχρι τωρα ζυμωνα ειτε στον αρτοπαρασκευαστη ειτε με τα χερια μου και στο φουρνο κανονικα.Με μαγια νωπη η ξηρη.Πριν 3 μερες καλη φιλη απο το χωριο μου εδωσε προζυμι και οδηγιες για να φτιαξω ψωμι μ αυτο.Ειναι οι ιδιες οδηγιες μ αυτες που διαβαζω εδω,Στελλα.Εφτιαξα λοιπον για πρωτη φορα ψωμακι με προζυμι.Το εβαλα στην πηλινη γαστρα αφου τηρησα τη διαδικασια ολη κανονικα.Εγινε ενα τελειο,υπεροχο και μοσχοβολιστο ψωμι που δεν εχει καμια σχεση με το ψωμι που εφτιαχνα ως τωρα.Πυκνο, "δεμενο" και...παραδοσιακο.Ειναι μια πιο χρονοβορα διαδικασια αλλα πραγματικα αξιζει τον κοπο!Ιδανικος χρονος το Σαββατοκυριακο.Ευχαριστουμε.
    #
    Σχόλιο από sokk, 25-5-10  
    ευχαριστω,πραγματικα φοβερο!εκανα το ψωμι που εχεις στις συνταγες σου και κρατησα απο εκει προζυμι για να κανω αυτο το ψωμι
    ευχαριστω και παλι
    #
    Σχόλιο από theo-ria, 26-5-10  
    to idio kanw kai egw opws h sofia-56.anapianw to prozymi apo vradys kai to afhnw mexri to prwi.Meta zymwnw to pswmi me ton tropo pou leei h Sitronella,aplws vazw pollwn eidwn aleyria anakatemmena kai ligo linarosporo mesa-kanei to entero na litourgei apsoga!Omws pote den katafera na vgazw pswmi me thn myrodia tou fournou.apo geysh omws allo tipota!aksizei ton kopo1
    #
    Σχόλιο από ansou, 26-5-10  
    Μετα απο καμποσο καιρο που φτιαχνω πλεον το ψωμακι της οικογενειας μ αυτον τον τροπο κατεληξα οτι το προζυμι πρεπει να ερθει καλα σε θερμοκρασια δωματιου πριν το αναπιασω, οπως ανεφερε η Στελλα παραπανω, κι ακομη οτι καλυτερο ειναι ,οταν το αναπιανουμε, να μην ειναι χυλος αλλα σχεδον κανονικο ζυμαρι.
    Πριν λιγες μερες το αναπιασα νωρις το πρωι, ανεβηκε μετα απο 3 ωρες περιπου, το ζυμωσα, το εβαλα σε 2 μακροστενες φορμες και...το ξεχασα μεχρι το απογευμα που σχολασα.Αποτελεσμα?Ανεβηκε πολυ πολυ ωραια,παρεμεινε φουσκωμενο στο φουρνο και απολαυσαμε ενα υπεροχο ψωμακι το βραδυ.Τελικο μου συμπερασμα οτι θελει να το...ξεχασεις για ν ανεβει με την ησυχια του.Δε θελει βιασυνες.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    48 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από λιανα, 19-11-07  
    αραγε στο μιξερ μπορω να ζυμωσω ψωμι με προζυμι
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-11-07  
    Κατ'αρχάς να πω πως κι εγώ βάζω και λίγο λαδάκι.
    Στο μίξερ μπορεί να γίνει μια χαρά. Όπως και το ψωμί με τη μαγιά. Το μόνο που διαφέρει είναι ο χρόνος φουσκώματος, τίποτα άλλο (και η γεύση μετά φυσικά)
    #
    Σχόλιο από aspa, 27-5-08  
    θελω να ρωτησω ,το προζυμι πως γινετε?
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 5-6-09  
    αφου φουσκωσει το ζυμαρι και το φτιαξουμε καρβελια ή φρατζολες, ποση ωρα τα αφηνουμε να φουσκωσουν πριν τα ψησουμε;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-6-09  
    Εξαρτάται πάντα από την εξωτερική θερμοκρασία. Περίπου μισή με μια ώρα. Θα δεις να διπλασιάζονται ξανά.
    #
    Σχόλιο από glmou, 19-6-09  
    Για να καταλάβω, κάνεις με τον κλασσικό τρόπο το προζύμι. Μετά ζυμώνεις όλα τα υλικά (μέλι, αλάτι κτλ) και από εκείνο το μίγμα κρατάς ένα κομματάκι για το επόμενο προζύμι? Συγνώμη αλλά μπερδεύτηκα...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-6-09  
    Δεν κατάλαβα που μπερδεύτηκες. Κάνω τη ζύμη κανονικά και από αυτή κρατάω ένα κομμάτι, το μέγεθος ανάλογα με την ποσότητα ψωμιού που φτιάχνεις κάθε φορά. Εγώ που φτιάχνω ψωμί με κάτι παραπανω από ένα κιλό αλεύρι, κρατάω ένα κομμάτι σαν μικρό πορτοκάλι. Αυτό το κομμάτι είναι το προζύμι για την επόμενη φορά που θα ζυμώσω. Το βάζω σε ταπεράκι που έχω λαδώσει και αλατίσει, το κλείνω και το βάζω στο ψυγείο. Μετά από 2-3 μέρες μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Δεν φτιάχνω δηλαδή προζύμι κάθε φορά. Μια φορά χρειάζεται και μετά μπορείς να ζυμώνεις για πολύ καιρό με αυτή τη διαδικασία.
    #
    Σχόλιο από glmou, 24-6-09  
    Sitronella καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Αυτό που λες, το κατάλαβα. Ωραία λοιπόν φυλάω το προζύμι, μέγεθος πορτοκαλιού, στο ψυγείο και μετά όταν πάω να φτιάξω ψωμί το βάζω όλο το προζύμι που φύλαξα? Μετά δεν κάνω ξανά καινούργιο προζύμι (με νερό και αλεύρι), αλλά φυλάω ένα κομμάτι από το έτοιμο πλέον ψωμί (δηλαδή έχω βάλει όλα τα υλικά πχ. μέλι, αλάτι κτλ) πριν το ψήσω εννοείται και χρησιμοποιώ αυτό ως το νέο μου προζύμι? Καλά το κατάλαβα? Απλά επειδή ξέρω ότι το προζύμι έχει μόνο νερό και αλεύρι και ήθελα να διασταυρώσω εάν το προζύμι που λες εσύ, έχει και το μέλι/αλάτι/μυρωδικά... Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-6-09  
    Σωστά κατάλαβες. Βάζουμε όλο το προζύμι (εκτός και αν κάνεις άλλη ποσότητα ψωμιού) και μετά κρατάς και πάλι από αυτό που θα ζυμώσεις (με το αλάτι, μέλι κλπ) και κάνεις πάντα αυτή τη διαδικασία.
    #
    Σχόλιο από mariaky, 25-6-09  
    Sitro μου,ευχαριστούμε για τη συνταγή.Την έψαχνα αφού ο σύζυγος δεν μπορεί να φάει μαγιά. Τώρα με προβληματίζει ο χρόνος παρασκευής αφού εργάζομαι τα πρωϊνά μέχρι τις 3.00. Αν αφήσω περισσότερες ώρες το ζυμάρι να φουσκώσει νομίζεις θα ξινίσει στο τέλος? Πως λές να το κάνω?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 25-6-09  
    Μέχρι τι ώρα εργάζεσαι; Θα μπορούσες ας πούμε να μην αφήσεις το ψωμί σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, ώστε να αργήσει περισσότερο. Εάν η ζύμη φουσκώσει πολύ, γίνεται σαν αφρος και δεν έχεις καλό αποτέλεσμα. Ίσως η καλύτερη λύση να είναι να φτιάχνεις ψωμί το σαββατοκύριακο ώστε να έχεις όλη την εβδομάδα. Αυτό το ψωμάκι μένει σαν φρέσκο για πολλές μέρες. Αν καταναλώνετε πολύ ψωμί, μπορείς να φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα και να βάλεις και στην κατάψυξη.
    #
    Σχόλιο από mariaky, 25-6-09  
    Αυτό θα κάνω Σίτρο μου!! Σαββατοκυρίακο θα το επιχειρήσω. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
    #
    Σχόλιο από nekti, 20-12-09  
    το μέλι ή η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 6-3-10  
    Η ερώτηση της άσχετης, μιας και μου ήταν ώσπου να διαβάσω εδώ, τελείως ξένη η διαδικασία του προζυμιου. Λοιπόν, εγώ χθες έβαλα νερακι με αλεύρι και ξεκίνησα. Όταν φτάσει να έχει τρυπούλες, θα το διαλύσω σε χλιαρό νεράκι μέχρι το επόμενο πρωί. Το πρωί θα βάλω όλα μου τα υλικά και θα το αφήσω να φουσκώσει. Πόση ώρα-ώρες? Αν σε αυτή τη φάση το αφήσω παραπανω επειδή κι εγώ εργάζομαι?Και τέλος, αν το κάνω το ανάπιασμα το βράδυ και το ζυμώσω το επόμενο μεσημέρι με τα υπόλοιπα υλικά?θα είναι πολλές οι ώρες και θα έχω πρόβλημα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 6-3-10  
    Χμ δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση.
    Εγώ διαλύω το προζύμι με λίγο νεράκι και λίγο αλεύρι (κάνω ένα χυλό δηλαδή) το βράδυ. Το αφήνω έτσι ως το πρωί.
    Το πρωί κάνω το ζυμαράκι μου και το αφήνω να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, δηλαδή περίπου 2-3 ώρες. Μετά το κάνω καρβελάκια, το αφήνω να φουσκώσει ξανά (καμιά ώρα) και το ψήνω.
    Τώρα αν αφήσεις το χυλό του προζυμιού μέχρι το μεσημέρι αντί για το πρωί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν αφήσεις όμως τη ζύμη να φουσκώσει πολύ, τότε θα έχεις.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 6-3-10  
    ωραια, με κάλυψες. Θα το δείξει βέβαια και η πράξη :)! Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sol81, 8-3-10  
    Σίτρο μου νέα ερώτηση (σόρι, φαντάζομαι όταν το κάνω πρώτη φορά και δω πώς λειτουργεί θα σε αφήσω στην ησυχία σου!)
    Λογικά σήμερα το βράδυ θα μου εμφανίσει τις τρυπούλες, δηλ. θα είναι έτοιμο. Αύριο θα λείπω όλη μέρα, άρα δεν θα μπορώ να φτιάξω ψωμί. Άρα τι κάνω? Βάζω σήμερα το βράδυ το προζύμι σε ταπερ με λαδι και αλάτι και το βγάζω αύριο το πρωί για να το αναπιάσω αύριο βράδυ ?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-3-10  
    Sol81 δε νομίζω για μισή μέρα να πάθει κάτι το προζύμι σου. Αλλά ναι, αυτή είναι η διαδικασία αν θέλεις να το κρατήσεις για παραπάνω μέρες.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 18-3-10  
    Πολύ ωραίο! Καταλαβα και τη διαδικασία του προζυμιού!ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από vana-63, 25-3-10  
    Πολυ ωραιο το ψωμι σου με το προζυμι. Το εφιαξα προχθες κι ακομα ειναι σαν φρεσκο. Ηθελα να σε ρωτησω αν γνωριζεις πως μπορω να πετυχω το ιδιο ψωμακι να ειναι λιγο πιο ξινο. Τι διαφορετικο πρεπει να κανω?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από nora.alex, 25-7-06  
    egw vazw kai ligo ladaki
    #
    Σχόλιο από NICOLEANDMARIA, 1-6-08  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑ ΛΙΓΟ ΕΒΑΛΑ 2 ΦΛ. ΟΛΙΚΗΣ, 1 1/2 ΣΚΛΗΡΟ ΟΛΙΚΗΣ, 1 1/2 ΜΑΛΑΚΟ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ 1/2 ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ. ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΣΕ. ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-5-10  
    τα πηρουνακια σου τα εχω δωσει εδω και καιρο!ειναι το καλυτερο ψωμακι.
    αυτη τη φορα τα εκανα στρογγυλα σε σχημα μαργαριτας τα αλειψα με λαδακι και τα πασπαλισα με σουσαμακι,και γινανε τελεια!
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από sokk, 27-5-10  
    λοιπον το δοκιμασα για πιτσα και μπορω να πω πως ειμαι ικανοποιημενος με το αποτελεσμα...για μια πιτσα 32 εκ διαμετρο χρησιμοποιησα 65 γρ προζυμι,200γρ αλευρι,125μλ χλιαρο νερο,μια κουταλια λαδι και λιγο αλατι
    Δοκιμασε την αν βρεις χρονο και πες μου...

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 97 αγαπημένων συνταγών, του/της maria239
    ζυμες
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της krhtikopoyla
    fotis
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της Kam
    Αλμυρά
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της rod68gr
    Ψωμί
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της Γκούφης