Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Όταν βγάλουμε τα ψωμιά, αν θέλουμε να μείνει η κόρα μαλακή, τα τυλίγουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε όρθια να κρυώσουν.
Δείτε πολλές συμβουλές για το προζύμι στο μπλογκ μας - https://tinyurl.com/olagiatoprozimi

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. 1 μέρος νερό ζεστό
  2. 3 μέρη αλεύρι (περίπου)
  3. αλάτι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)
  4. μέλι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)
  5. προζύμι
  6. ό,τι θέλουμε για μυρωδιά (πχ γλυκάνισο, γαρύφαλλο, τυρί τρυμμένο, ελιές κλπ) προαιρετικά

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μια μεγάλη λεκάνη διαλύουμε το προζύμι στο ζεστό νερό (να μην είναι καυτό).

  2. 2

    Προσθέτουμε το περισσότερο από το αλεύρι, το αλάτι και ό,τι μυρωδικό έχουμε διαλέξει (αν θέλουμε). Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε όμως να μη βάλουμε και πολύ αλεύρι, για να μη γίνει το ψωμί μας πολύ σφιχτό.

  3. 3

    Ζυμώνουμε για άλλα 10-15'.

  4. 4

    Ξεχωρίζουμε λίγη από τη ζύμη μας για να κρατήσουμε ως προζύμι για την επόμενη φορά (δες συμβουλές στο μπλογκ - https://tinyurl.com/olagiatoprozimi). Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό (το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, ή σε ελαφρά θερμασμένο φούρνο - προσοχή όμως να μην είναι ακόμα αναμμένος) για 8-12 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

  5. 5

    Πλάθουμε τη ζύμη μας σε καρβέλια ή φρατζόλες και τα βάζουμε σε ανάλογα ταψιά, τα οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με λάδι. Τα χαράζουμε από πάνω με ένα μαχαίρι και τα αλείφουμε με λίγο νερό (εδώ μπορούμε να βάλουμε από πάνω και σουσάμι και να το πατήσουμε λίγο με το χέρι μας). Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι.

  6. 6

    Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 40' περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).

Αντιδράσεις

Σχόλια (97)

Ρούλα Μίγκα
Ρούλα Μίγκα @Camperaki
Καλημέρα, όταν γράφετε ελαστικό ζυμαράκι για να γίνει το προζύμι, πρέπει να κολλάει στα χέρια ; είναι υγρό ή στερεό να πλάθεται άνετα ;

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα