κύρια φωτογραφία συνταγής Ψωμί μόνο με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή
nasiaser
nasiaser @cook_8449149

Προσπαθούσα αρκετό καιρό να φτιάξω ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή χωρίς καθόλου μαγιά-μόνο με προζύμι, αλλά δεν τα κατάφερνα. Ανακάλυψα ότι το πρόβλημα ήταν τα προγράμματα του αρτοπαρασκευαστή, που δεν έδιναν τον απαιτούμενο χρόνο στους μικροοργανισμούς του προζυμιού να κάνουν τη δουλειά τους. Έτσι, έκανα ένα συνδυασμό προγραμμάτων, και έφτιαξα ψωμί ΜΟΝΟ με προζύμι, με τη χαρακτηριστική, ξινή γεύση. Και να η συνταγή!

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο αρτοπαρασκευαστής που χρησιμοποιώ είναι ο Izzy 1129 All Bread. Η ώρα αναμονής για το φούσκωμα αφορά καλοκαίρι. Το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο.H παραπάνω συνταγή δίνει ένα κιλό ψωμί, ενώ τα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι το 8 (για το ζύμωμα) και το 12 (για το ψήσιμο) αντίστοιχα. Επειδή στο ψήσιμο μου βγαίνει άσπρο πρακτικά το ψωμί, συμπληρώνω και λίγο ψησιμο στην κουζίνα. Θα μου πείτε, ότι η όλη διαδικασία καταργεί την ευκολία του αρτοπαρασκευαστή, εφόσον πρέπει να περιμένουμε, να ξαναπρογραμματίσουμε και ενδεχομένως να συμπληρώσουμε ψήσιμο στο τέλος. Πράγματι, η διαδικασία αυτή είναι πιο μπελαλίδικη. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο, και προσωπικά, αισθάνομαι ευτυχισμένη που δεν πρέπει να ζυμώσω με τα χεράκια μου!Η συνταγή για το προζύμι (όπως το φτιάχνω εγώ) είναι η εξής250 γρ σκληρό αλεύρι 1 φακελάκι μαγιά ξερή χλιαρό νερό (κόλποβάζω μισό ποτήρι καυτό με μισό ποτήρι νερό βρύσης και voila!) Ανακατεύουμε τα υλικά ώστε να γίνει ένας χυλός όχι πολυ πηχτός, περίπου όπως η ζύμη για κέηκ. Έχουμε προνοήσει το δοχείο που θα το φτιάξουμε να παίρνει περίπου την τριπλάσια από την ποσότητα των υλικών μας. Εγώ χρησιμοποιώ ένα μεγάλο τάπερ. Αφήνω το τάπερ σε ζεστό μέρος (το χειμώνα πάνω στο καλοριφέρ, το καλοκαίρι όπου να΄ναι) να φουσκώσει. Την επόμενη έχει "κάτσει" το μίγμα. Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικάσία μια δυο φορές ακόμη προσθέτοντας λίγο αλεύρι στο προζύμι μας, ώστε να ξινίσει περισσότερο. Στο τέλος, το φυλάμε στο ψυγείο (σκεπασμένο στο τάπερ).Όταν η ποσότητα ελαττωθεί, απλά προσθέτουμε νερό (αρκετά ζεστό αλλά όχι καυτό) και αλεύρι, και ανανεώνουμε το χυλό μας,αφήνοντάς τον να φουσκώσει και πάλι, κ.ο.κ.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 κιλό
  1. 300 γραμμάρια χλιαρό νερό
  2. 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
  3. 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  4. 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  5. 5-6 κουταλιές της σούπας προζύμι (συνταγή για προζύμι θα βρείτε στο σάιτ-προσοχή η πυκνότητά του να είναι όπως η ζύμη για τους λουκουμάδες ή λίγο πιο πυκνό)
  6. 500 γρ (ή και λίγο ακόμη) αλεύρι σκληρό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίχνουμε τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή.

  2. 2

    Προγραμματίζουμε το μηχάνημα να φτιάξει ζύμη (dough), ένα πρόγραμμα που συνήθως διαρκεί περί τη 1,5 ώρες.

  3. 3

    Από την ώρα που θα τελειώσει το πρόγραμμα, αφηνουμε τη ζύμη μέσα στον αρτοπαρασκευαστή όσες ώρες χρειάζεται για να φουσκώσει επαρκώς (να γίνει δηλαδή όπως το ψωμί που φτιάχνουμε με μαγιά, περίπου το διπλάσιο σε όγκο από το αρχικό). Συνήθως απαιτούνται 5-6 ώρες.

  4. 4

    Ψήνουμε το ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (4)

paolasotiriou
paolasotiriou @cook_8474040
Γειά σας , μήπως γνωρίζετε τι κάνω λάθος και το ψωμί κάνει μια γούβα στο κέντρο?

Από

nasiaser
nasiaser @cook_8449149
στις