Ψωμί πολύσπορο

Bαθμολογία: 4.3333
       
 
6 ψήφοι
mina_mag, 21.01.09

Περιγραφή

Το ψωμι με αλεύρι ολικής άλεσης είναι η καλύτερη διατροφική πρόταση για όλα τα γεύματα της ημέρας.
Ψωμί πολύσπορο
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 κούπες αλεύρι ολ. άλεσης
  • 30 γρ. νωπή μαγιά ή 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2,5 κούπες χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 κ.γ γλυκάνισο
  • 2 κ.σ σουσάμι
  • 3 κ.σ. ηλιόσπορο
  • 3 κ.σ. κολοκυθόσπορο
  • 1/3 κούπας λαδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό στο οποίο έχουμε λιώσει το αλάτι, ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  2. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Ζυμώνουμε πάλι ρίχνοντας ολα τα σπόρια και αφού πανε παντού στη ζύμη, πλάθουμε φρατζόλες ή καρβελάκια στο μέγεθος που μας αρέσει.
  4. Σκεπάζουμε καλά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος ή μεχρι να αρχίζουν να "σκάνε".
  5. Ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 50 λεπτα περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι απο το πακέτο "αλεύρι ολικής" των μύλων ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ εγω απλά πρόσθεσα τους σπόρους. Μπορείτε να ρίξετε ο,τι σπόρους θέλετε.

Σχετικές συνταγές

    10 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 9-2-09  
    Μ'αρέσουν πολύ ειδικά τα κριτσίνια τα πολύσπορα! Πολύ χορταστικά και θρεπτικά! Θα δοκιμάσω κι αυτό το ψωμάκι σου κάποια στιγμή! Απλά μια διευκρίνιση: δε διαλύουμε σ'αυτή τη συνταγή καθόλου τη μαγιά όπως σε άλλες σωστά;
    Ευχαριστώ πολύ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 9-2-09  
    Συγγνώμη και κάτι ακόμα: πόσα καρβελάκια γίνονται; Ας πούμε στο μέγεθος μακρόστενης φορμίτσας κέικ...:)
    #
    Σχόλιο από drukolaptis, 24-11-09  
    ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 9-9-10  
    πολύ καλό...
    #
    Σχόλιο από mele, 4-3-12  
    Εβαλα 5 κούπες αλεύρι και 2,5 κούπες νερό και ήταν ένα νερουλό μείγμα, καμία σχέση με ζύμη. Πρόσθεσα τουλάχιστον αλλη μια-δυο κούπες αλεύρι για να γίνει ζύμη. Και μάλιστα επειδή δεν είχα παραπάνω αλεύρι σκέτο έβαλα φαριναπ ολικής συμπλήρωμα. Το άφησα να φουσκώσει τώρα, θα το ψήσω, να δω τι θα βγει γιατί κρίμα και τα υλικά. Δεν ψηφίζω ακόμη, μήπως και αδικήσω. Αλλα απογοητεύτηκα. :-(
    #
    Σχόλιο από mele, 4-3-12  
    Οκ, τελικά ας το βάλω στις παραλλαγές αυτής της συνταγούλας, το ψωμάκι οκ έγινε, το έσωσα! Ετσι λοιπόν, να πω πως δεν έβαλα ζάχαρη (το ξέχασα τελείως), αλλά πρόσθεσα περίπου 1-2 κούπες φαρίνα ολικής που φουσκώνει μόνο του. Απλώς η βαθμολογία μου πάει στη δοσολογία που πραγματικά δεν ξέρω γιατί μόνο εγώ είχα τέτοιο πρόβλημα...Πολύ νερό.
    #
    Σχόλιο από tansou, 29-3-12  
    πολυ πολυ καλο.ισως ηθελε λιγο πιο πολυ νερο στο ζυμωμα.παντως πεντανοστιμο,θρεπτικο και χορταστικο.μπραβο. γιατι ομως μου βγαινουν τα ψωμια με πολυ σκληρη κορα;
    #
    Σχόλιο από marea, 8-5-12  
    Έβαλα 2 κούπες νερό, αφού είχα διαβάσει το σχόλιο της mele και χρειάστηκε να βάλω άλλη μία τουλάχιστον κούπα αλεύρι.
    Πάρα πολύ νερό...
    #
    Σχόλιο από Garrett, 30-3-13  
    5 κι από εμένα για αυτή την ωραία συνταγή. Μόλις ξεφούρνισα. Έφτιαξα ένα μεγάλο καρβέλι & σας το ''κερνάω''(ανεβάζω φώτο)
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 24-7-13  
    Επειδή πολύ πρόσφατα έκανα ψωμί ολικής αλέσεως, με το ίδιο αλεύρι, οι δοσολογίες στο αλεύρι και το νερό έχουν ως εξής (γραμμένες πάνω από το πακέτο του αλευριού):

    1 κιλό αλεύρι ολικής (της συγκεκριμένης μάρκας) ή 8 κούπες
    670γρ νερό

    Στην συσκευασία δεν αναφέρει ζάχαρη, αλλά 15γρ αλάτι ή τρία κ.γ από τα οποία εγώ έβαλα μόνο ένα κουταλάκι. Αν έβαζα ζάχαρη δεν θα έβαζα πάνω από μια κόφτη κουταλιά του γλυκού.
    Το ζυμάρι μετά το ζύμωμα και το φούσκωμα, ζύγιζε περίπου 1650γρ. το χώρισα σε τρία κομμάτια και έκανα τρία φραντζολάκια, στη φωτό είναι στο στάδιο του δεύτερου γύρου φουσκώματος πριν μπουν για ψήσιμο.

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 9-2-09  
    Μ'αρέσουν πολύ ειδικά τα κριτσίνια τα πολύσπορα! Πολύ χορταστικά και θρεπτικά! Θα δοκιμάσω κι αυτό το ψωμάκι σου κάποια στιγμή! Απλά μια διευκρίνιση: δε διαλύουμε σ'αυτή τη συνταγή καθόλου τη μαγιά όπως σε άλλες σωστά;
    Ευχαριστώ πολύ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 9-2-09  
    Συγγνώμη και κάτι ακόμα: πόσα καρβελάκια γίνονται; Ας πούμε στο μέγεθος μακρόστενης φορμίτσας κέικ...:)
    #
    Σχόλιο από drukolaptis, 24-11-09  
    ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 9-9-10  
    πολύ καλό...
    #
    Σχόλιο από mele, 4-3-12  
    Εβαλα 5 κούπες αλεύρι και 2,5 κούπες νερό και ήταν ένα νερουλό μείγμα, καμία σχέση με ζύμη. Πρόσθεσα τουλάχιστον αλλη μια-δυο κούπες αλεύρι για να γίνει ζύμη. Και μάλιστα επειδή δεν είχα παραπάνω αλεύρι σκέτο έβαλα φαριναπ ολικής συμπλήρωμα. Το άφησα να φουσκώσει τώρα, θα το ψήσω, να δω τι θα βγει γιατί κρίμα και τα υλικά. Δεν ψηφίζω ακόμη, μήπως και αδικήσω. Αλλα απογοητεύτηκα. :-(
    #
    Σχόλιο από marea, 8-5-12  
    Έβαλα 2 κούπες νερό, αφού είχα διαβάσει το σχόλιο της mele και χρειάστηκε να βάλω άλλη μία τουλάχιστον κούπα αλεύρι.
    Πάρα πολύ νερό...
    #
    Σχόλιο από Garrett, 30-3-13  
    5 κι από εμένα για αυτή την ωραία συνταγή. Μόλις ξεφούρνισα. Έφτιαξα ένα μεγάλο καρβέλι & σας το ''κερνάω''(ανεβάζω φώτο)

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από tansou, 29-3-12  
    πολυ πολυ καλο.ισως ηθελε λιγο πιο πολυ νερο στο ζυμωμα.παντως πεντανοστιμο,θρεπτικο και χορταστικο.μπραβο. γιατι ομως μου βγαινουν τα ψωμια με πολυ σκληρη κορα;
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 24-7-13  
    Επειδή πολύ πρόσφατα έκανα ψωμί ολικής αλέσεως, με το ίδιο αλεύρι, οι δοσολογίες στο αλεύρι και το νερό έχουν ως εξής (γραμμένες πάνω από το πακέτο του αλευριού):

    1 κιλό αλεύρι ολικής (της συγκεκριμένης μάρκας) ή 8 κούπες
    670γρ νερό

    Στην συσκευασία δεν αναφέρει ζάχαρη, αλλά 15γρ αλάτι ή τρία κ.γ από τα οποία εγώ έβαλα μόνο ένα κουταλάκι. Αν έβαζα ζάχαρη δεν θα έβαζα πάνω από μια κόφτη κουταλιά του γλυκού.
    Το ζυμάρι μετά το ζύμωμα και το φούσκωμα, ζύγιζε περίπου 1650γρ. το χώρισα σε τρία κομμάτια και έκανα τρία φραντζολάκια, στη φωτό είναι στο στάδιο του δεύτερου γύρου φουσκώματος πριν μπουν για ψήσιμο.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από mele, 4-3-12  
    Οκ, τελικά ας το βάλω στις παραλλαγές αυτής της συνταγούλας, το ψωμάκι οκ έγινε, το έσωσα! Ετσι λοιπόν, να πω πως δεν έβαλα ζάχαρη (το ξέχασα τελείως), αλλά πρόσθεσα περίπου 1-2 κούπες φαρίνα ολικής που φουσκώνει μόνο του. Απλώς η βαθμολογία μου πάει στη δοσολογία που πραγματικά δεν ξέρω γιατί μόνο εγώ είχα τέτοιο πρόβλημα...Πολύ νερό.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ζύμες- Ψωμιά
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της ΑΡΓΥΡΗ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 328 αγαπημένων συνταγών, του/της Νινον!!!!
    Ψωμια ζύμες
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της Κυριακή Γ.Σ.Ν.
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 174 αγαπημένων συνταγών, του/της popina
    ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της fairy369